Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Sava

Ići dole

Normalna Sava

Počalji od Zaga taj Sre 18 Avg - 20:33:08

Река Сава је 940 километара дуга река у југоисточној Европи. Настаје спајањем река Сава долинка (извире на Крањској гори и спушта се Караванкама и Јулијским алпама на југоисток) и Сава бохињка (извире јужно од Триглава) код Радовљице и тече на југоисток поред Крања, након 300 километара кроз Загреб главни град Хрватске. Великим својим дијелом је погранична ријека између Хрватске и Босне и Херцеговине. У Дунав се улива у Београду, главном граду Србије. За ријечне бродове, Сава је пловна од Сиска до Београда.

Подручје лијево и десно од Саве се назива Посавина.

Река Сава је пробила свој данашњи коридор, савладавши баријеру код Подсуседа, отприлике пре десет хиљада година, или још једноставније речено на самом крају последњег леденог доба. Тада се, некада дугачки и јединствени масив раздвојио на три мање географске целине: Самоборско горје, Медведницу и Калник. Од тог времена до данас Сава је наталожила огромне количине шљунка и песка целом својом долином, а понегде је дебљина таквих наслага и до четрдесетак метара. Није довољно јасно писање неких античких аутора да се Дунав преко Саве повезује (спаја, улива) са Јадранским морем.

Сава (осн. σα, σως, sa, sos — јак, снажан, сигуран), што је карактеристика ове велике реке. Са суфиксом -ава, Сава је снажна река која богу Зевсу (Дунаву) налива нектар и храни га амброзијом, да би био бесмртан и натприродан. Од хидронима Сава води порекло и име Сабазиос (Σαβαζιος), са Саве. У митологији, Сабазије је трачко-фрижанско божанство. Његов отац је Зевс, који се у виду змије сјединио са Персефоном, Хадовом женом у његовим дворима крај реке Стига. Бога Сабазија славили су оргијастички људи, налик на Диониса, посебно жене из простог народа. Његово име поистовећује се са данашњим градом који се зове Шабац. Први пут се име Шабац помиње у петнаестом веку, у летопису који је сачуван из 1476. године. Ту стоји да се Шабац раније звао Заслон, што би значило заклон, по имену неког брега, где је била првобитна локација града. Има тврдњи, да се име Шабац помиње и раније, још 1074. године. Постоје теорије да је име везано за реку Саву, која се и латински звала Sava, те многи сматрају да би се пре требало звати Sabacium. По неким ауторима се сматра да је Грчког порекла, јер Грци Саву зову Saba, па отуда Sabac, Šabas, Šabac. По другом мишљењу назив града потиче из палеоглосологије Балкана, од назива реке Саве и бога Сабазија.

Највеће притоке су :

* Мирна, Крка, Купа, Орљава, Босут, Уна, Врбас, Босна, Дрина и Колубара.

Значајни градови (по државама) на току Саве су:

* Словенија: Крањ, Радече, Кршко и Брежице
* Хрватска: Загреб, Сисак, Славонски Брод и Жупања
* Босна и Херцеговина: Брод (град), Босански Шамац и Брчко
* Србија: Сремска Митровица, Шабац и Београд.

Површина слива Саве је 95.720 квадратних километара.

[You must be registered and logged in to see this link.]

[You must be registered and logged in to see this link.]


-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25517
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 46
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :