Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Hum

Ići dole

Normalna Hum

Počalji od Zaga taj Uto 7 Dec - 12:29:50

Хум је насеље у Општини Црвени Крст у Нишавском округу. Према попису из 2002. било је 1450 становника (према попису из 1991. било је 1497 становника). Недалеко од села се налази археолошки локалитет Хумска чука.
Према турском попису нахије Ниш из 1516. године, место је било једно од 111 села нахије и носило је исти назив као данас, а имало је 61 кућа, 9 удовичка домаћинства, 15 самачка домаћинства, 1 муслимана.
Према турском попису нахије Ниш из 1516. године, место је било једно од 111 села нахије и носило је исти назив као данас, а имало је 61 кућа, 9 удовичка домаћинства, 15 самачка домаћинства, 1 муслимана.

[You must be registered and logged in to see this link.]

Humska čuka

Humska čuka je praistorijski lokalitet koji se nalazi severno od naselja Hum, kod Niša, na prirodno utvrđenom položaju, koje je sa tri strane nepristupačno. Pripada ranom bronzanom dobu Pomoravlja, (bubanjsko-humskoj grupi). Naselje se nalazi na matičnom području bubanjske kulture, čije se prodiranje vezuje za drugu polovinu III milenijuma p. n. e. Grupe ove kulture pripadaju eneolitskom periodu i paralelno su se razvijale i rasprostirale južno od Tisapolgar Bodrogkerestur kulture. Obuhvatale su oblasti od Oltenije, na severu, do Pelagonije, na jugu, područje oko Moriša, u Transilvaniji, u rumunskom i srpskom Podunavlju i Sofijsku kotlinu. Zapadnu granicu ovih kultura činile su Homoljske planine, Morava i planinski prevoj između Kosova i Metohije.

Prvo istraživanje na ovom lokalitetu započeo je Vladimir Fjuks 1933. godine sa Univerziteta Harvard. Sistematska arheološka iskopavanja vršena su od 1934. (Miodrag Grbić) i 1956. (Milutin i Draga Garašanin). Nalazište je bogato preistorijskim nalazima keramike, grube fakture, ali i crnoglačane (vinčanske tradicije) i oružja. Od oblika su prisutni pehari sa dve drške, zdele sa obodom povijenim prema unutra, plitki tanjiri i amfore.

Naselje je bilo korišćeno i u rimskom dobu kao i u ranom slovenskom periodu.

Arheološko nalazište je od 1949. pod zaštitom države, a 1979. je proglašeno za kulturno dobro od velike vrednosti. Arheološka iskopavanja se vrše pod organizacijom Narodnog muzeja u Nišu, Ahreološkog instituta u Beogradu i Regionalnog zavoda za zaštitu spomenika kulture u Nišu.
[You must be registered and logged in to see this link.]

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25637
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 46
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :