Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Danju sija katolički, noću svetli pravoslavni

Ići dole

Normalna Danju sija katolički, noću svetli pravoslavni

Počalji od vivijen taj Sub 29 Jan - 0:49:32

Danju sija katolički, noću svetli pravoslavni


N
OVI SAD – Autor najvećeg krsta na Balkanu Dragan Stojanović potvrdio je za NG da će iznad Niša biti sagrađen latinski, to jest katolički krst.

+++

On je objasnio da će unutar velikog katoličkog biti utisnut manji pravoslavni krst. Katolički će se videti danju, dok će se pravoslavni videti noću jer ga je Stojanović dizajnirao tako da svetli.

– To je krst hrišćanstva, univerzalni krst koji svi u svetu prepoznaju kao simbol raspeća. Iako je latinski krst veći, vodili smo računa i o pravoslavlju pa smo unutar velikog postavili i manji pravoslavni, grčki krst. Reč je o kombinaciji koja zadovoljava sve. Pre nego što smo krenuli u projektovanje, detaljno smo se uputili u tematiku. Čitali smo knjige i gledali slike na internetu da bismo na kraju doneli odluku da projektujemo latinski krst, čija je prava lepota u jednostavnosti – objasnio je Stojanović.

Opšta podrška

On i njegov tim arhitekata i projektanata koji rade u niškoj kompaniji “Kapa projekt” (firma koja je i zvanično zadužena za projektovanje krsta) još uvek nisu nacrtali konačnu verziju. Kako nam je rekao Stojanović, još uvek se radi na detaljima, a ceo posao uskoro bi mogao da bude završen. A kada dođe kraj projektovanju, počeće izgradnja koja treba da bude završena do 2013. godine, kada se obeležava 1.700 godina od Milanskog edikta kojim je rimski car Konstantin priznao hrišćanstvo kao državnu religiju. Krst u Nišu biće visok 80 metara i biće postavljen na brdu Vinik, odakle će se videti sa svih strana Niša, rodnog grada prvog hrišćanskog cara.

Idejno rešenje koje je ponudio Stojanović prihvatili su predstavnici Srpske pravoslavne crkve, grada Niša, policije, vojske, brojni privrednici kao i predstavnici većine političkih partija. Sve je potvrđeno 22. decembra 2009. godine potpisivanjem deklaracije o izgradnji krsta.

Blagoslov

Inicijativu za podizanje najvećeg krsta na Balkanu pokrenuo je Nišlija Dragan Milošević, vlasnik preduzeća “Master sekjuriti”.

– Moja ideja bila je da Niš, rodno mesto cara Konstantina, dobije najveći krst na Balkanu koji bi dominirao gradom. Tu ideju predstavio sam tada vladiki niškom Irineju (sada patrijarhu) i dobio blagoslov da pokrenem inicijativu. Posle sam ideju izneo gradonačelniku Milošu Simonoviću, koji je odmah podržao inicijativu. Potpisivanje ove deklaracije o crkveno-narodnom jedinstvu pokazuje da smo se svi ujedinili oko iste ideje i da u realizaciji ovog važnog posla nema politike – kaže za NG Milošević i dodaje da je za izgradnju krsta potrebno najmanje milion i po evra. Taj novac se prikuplja iz donacija.


D. Stojanović

+++

Ni blizu svetskog rekorda

Projektom je predviđeno da se krst nalazi na visini od 400 metara nadmorske visine, na brdu Vinik, koje se nalazi na severu niške kotline. Krst bi bio u visini tridesetospratnice, a to je objekat kakav ne postoji u Nišu. U slučaju zemljotresa dozvoljeno odstupanje na vrhu ne bi smelo biti veće od 13 centimetara.

Dok ne bude podignut krst iznad Niša, najveći će i dalje biti Milenijumski krst, visok 66 metara, koji je postavljen na vrhu planine Vodnona kod Skoplja. Niški krst će biti samo balkansko čudo, s obzirom na to da se najveći krst na svetu nalazi u Evropi. Tačnije, iznad bazilike Valle de los Caídos, u blizini glavnog grada Španije Madrida. Taj krst visok je 150 metara, a izgrađen je po naređenju generala Franka i posvećen stradalima u Španskom građanskom ratu.

Krst za cara Konstantina
izvor: Večernje Novosti


Nišlije odlučile da izgrade monumentalno obeležje do 2013. kada će biti održana centralna državna proslava 1.700. godišnjice Milanskog edikta, koji je proglasio car Konstantin Veliki, rođeni Nišlija. Krst na brdu Vinik bio bi visok 80 metara i najveći u Evropi

DO 2013. godine, kada će u Nišu biti održana centralna državna proslava 1.700. godišnjice Milanskog edikta, koji je proglasio car Konstantin Veliki, rođeni Nišlija, na brdu Vinik, nadomak grada, biće izgrađen krst u njegovu čast.

Monumentalno obeležje, visoko 80 metara, biće najveći krst u Evropi i jedan od većih na svetu.

Odluka o realizaciji ovog velikog projekta doneta je potpisivanjem Deklaracije o crkveno-narodnom jedinstvu povodom podizanja krsta svetog cara Konstantina u Nišu. Paraf na ovaj dokument stavili su predstavnici grada, Crkve, Vojske, policije, većine političkih partija i Regionalne privredne komore.

- Zavetujemo se na jedinstvo i pozivamo sve Srbe u otadžbini i rasejanju, kao i sve druge pravoslavne hrišćane da, prema svojim mogućnostima, doprinesu ostvarivanju ovog cilja - navodi se u deklaraciji, koju je pripremio Dragan Milošević, predsednik Inicijativnog odbora za izgradnju krsta.

Brdo Vinik, na kome će biti izgrađen velelepni krst, nalazi se na 400 metara nadmorske visine, severno od Niša i krst svetog cara Konstantina biće vidljiv iz svih delova grada, ali i sa prilaznih puteva.

Najpre je u planu bilo da krst bude od betona, ali se odustalo zbog spore i skupe gradnje. Prihvaćena je ideja da se obeležje gradi od metalne konstrukcije, u obliku latinskog krsta, na kome dominira vizantijski krst.

- Krst je projektovan po zakonima zlatnog preseka božanske fascinantne proporcije - objašnjavaju arhitekte Miomir Vasov i Dragan Zlatkov, autori idejnog rešenja krsta.

- Obeležje će biti visoko kao zgrada od 30 spratova, koja u Nišu ne postoji. Raspon krsta je 40 metara.

PAPA U NIŠU?- I mi se kao Crkva pripremamo za proslavu 1.700. godišnjice Milanskog edikta, a naš doprinos obeležavanju slobode hrišćanstva biće završetak hrama cara Konstantina u Nišu - kaže vladika niški Irinej.

- Velika proslava u Nišu bila bi dobra prilika da se u ovom gradu susretnu predstavnici Srpske pravoslavne crkve sa rimskim poglavarom.

GRADNjA NA PROLEĆE

GRAD Niš će pri izgradnji krsta na Viniku da pomogne obezbeđivanjem dozvola i dokumentacije potrebne za podizanje budućeg obeležja grada. Početak izgradnje je planiran za proleće sledeće godine, do kada bi trebalo da se zatvori finansijska konstrukcija, „teška“ oko 1,5 miliona evra.


M. RISTOVIĆ | 23. decembar 2009. 20:24

[You must be registered and logged in to see this link.]


Formiran Savet za obeležavanje “Milanskog edikta”
Autor: B.G. Izvor: Južne vesti | Objavljeno: 08.12.2010.

NIŠ - Gradonačelnik Niša imenovao je članove Saveta Saveta za pripremu obeležavanja 1.700 godina Milanskog edikta.

Kako je objašnjeno u Gradskoj kući, zadatak Saveta je da koordiniše aktivnosti i poslove vezane za organizovanje proslave.

- Grad Niš započeo je veliku kampanju koja će biti vođena do 2013. godine, kada će biti obeleženo 1.700 godina od proglašenja hrišćanstva kao zakonite vere. Do centralnog događaja 2013. godine Grad Niš će obnoviti sve kulturno-istorijske spomenike i izletišta i staviti ih u funkciju razvoja turizma i promocije grada. Obeležavanjem godišnjice Milanskog edikta Niš će, zajedno sa italijanskim Milanom, britanskim Jorkom i nemačkim Trirom biti kulturni centar Evrope - saopšteno je iz Gradske kuće.

Za tu manifestaciju gradska vlast očekuje i podrška Evropske unije i evropskih gradova.

Očekuje se da do 2013. godine hram Svetog cara Konstantina i carice Jelene bude u potpunosti završen, a u gradskoj upravi kažu da je već započeta realizacija velikih infrastrukturnih projekata, Bulevara dr Zorana Đinđića i Cara Konstantina, koji će povezati najznačajnije niške spomenike, Tvrđavu, Ćele Kulu i arheološki park Medijana.

Ko je u Savetu?

Miloš Simonović, gradonačelnik Niša
Patrijarh srpski Iriniej
Mile Ilić, predsednik Skupštine grada Niša
Nebojša Krstić, zamenik predsednika Skupštine grada Niša
Miodrag Radović, Gradski većnik

Vladimir Jovanović, direktor Turističke organizacije Niša
Protojerej-stavrofor Milutin Timotijević, rektor Prizrenske bogoslovije
fra Niko Josić, župnik katoličkog Župnog ureda Presveto srce Isusovo
Miroljub Grozdanović, rektor Univerziteta u Nišu
Predrag Cvetković, prodekan Pravnog fakulteta u Nišu
Dušica Živković, pomoćnik ministra kulture Srbije
General potpukovnik Ljubiša Diković, komandant kopnene vojske Niš
Bratislav Dikić, Komandant Odreda žandarmerije MUP Srbije
Ljubiša Milenković, pomoćnik načelnika Policijske uprava u Nišu
Milovan Kocić, direktor Regionalne privredne komore Niš
Dragoljub Zdravković, direktor ED Jugoistok
Mile Veljković, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture Niš
Miomir Korać, direktor Arheološkog parka Medijana
Dragan Milošević, predsednik inicijalnog odbora za podizanje krsta na Viniku
Ljubiša Jovanović, član Upravnog odbora “Aik banke” Niš

- Gradonačelnik ima prava da kooptira i druga lica ali i da imenuje nova lica za članove radnih tela za obavljanje određenih zadataka - rečeno nam je u Gradskoj kući.


Izvor: Južne vesti

Predavanje “Car Konstantin i verska tolerancija”
Autor: B.G. Izvor: Južne vesti; Objavljeno: 14.05.2010.

Na poziv i u organizaciji Centra za crkvene studije, istoričar Nebojša Ozimić održaće 20. maja predavanje na temu Car Konstantin i verska tolerancija.

Predavanje će biti održano u Svetosavskom domu u Nišu, sa počekom u 20 sati.

Ovo predavanje je jedno u nizu u povodu proslave 1.700 godina potpisivanje Milanskog edikta.


Izvor: Južne vesti;

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59599
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 64
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu