Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Diskus hernia

Ići dole

Normalna Re: Diskus hernia

Počalji od Zaga taj Sub 17 Dec - 8:25:24


Neurohirurzi KBC "Zemun" prvi su u Srbiji počeli da izvode najsavremeniji vid operativnog lečenja diskus hernije, a radi se o minimalno invazivnom hirurškom zahvatu, koji omogućava veoma brz oporavak pacijenta, izjavio je danas direktor KBC "Zemun" dr Dragoš Stojanović. On je kazao Tanjugu da su neurohirurg i ortoped iz te ustanove bili na usavršavanju i obuci u Nemačkoj i da sada ta metoda može da se primeni i u toj ustanovi.

Prema njegovim rečima, reč je o endoskopskoj operaciji koja podrazumeva da se posebnim instrumentima, širine nekoliko milimetara, dolazi do bolnog mesta.

Novi zahvat daje dobre rezultate, oboleli mogu da se kreću već narednog dana, ali se operacija može primenjivati samo kod pacijenata koji nemaju degenerativna oštećenja kičme.

Diskus hernija nastaje oštećenjem kičmenih korenova, a predstavlja veliki društveni i medicinski problem, jer je jedan od čestih uzroka radne nesposobnosti, odnosno otvaranja bolovanja.

Osnovni razlozi ove bolesti su prerano starenje i degenerativne promene intervertebralnog (međupršljenskog) diskusa.

Faktori rizika su poslovi ili aktivnosti koje podrazumevaju duže sedenje, dizanje težeg tereta, teži fizički rad, savijanje i uvrtanje tela, izlaganje potresima i vibracijama.

Problem može da izazove i nepravilno vežbanje odnosno, intenzivni i naporni treninzi, a posebno opasan može biti neumeren intenzitet fizičke aktivnosti nakon duže pauze od treninga, odnosno nakon oporavka od povrede ili bolesti. Pod povišenim rizikom su i pušači i gojazne osobe.

(Tanjug)

Izvor

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Diskus hernia Bc9 http://marezato.hpage.com
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25637
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 46
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :