Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Brionski transkripti: Srbi treba da nestanu

Ići dole

Normalna Brionski transkripti: Srbi treba da nestanu

Počalji od vivijen taj Ned 17 Apr - 2:10:18Brionski transkripti: Srbi treba da nestanuTvorac plana o progonu Srba iz Hrvatske: Franjo Tuđman

Pokojni hrvatski predsednik Franjo Tuđman izjavio je na sastanku s državnim i vojnim rukovodstvom na kojem je dogovarana akcija "Oluja" da hrvatske snage treba da nanesu takve udarce da Srbi praktično nestanu, navedeno je u transkriptima sa tog sastanka, koji su bili jedan od glavnih dokaza na suđenju pred Haškim tribunalom hrvatskim generalima Anti Gotovini, Mladenu Markaču i Ivanu Čermaku.

"Brionski transkripti" su u integralnoj verziji objavljeni na hrvatskom portalu "Indeks", uz napomenu da mnogi poriču autentičnost tog dokumenta.

Tuđman je na tom sastanku rekao da treba iskoristiti povoljnu političku situaciju u Hrvatskoj, demoralizaciju u srpskim redovima, naklonost nekih zemalja, poput Nemačke, ali i NATO, kao i dobrog dela svetske javnosti.
"Imamo i naklonost SAD, ali do određene granice, ako ćete gospodo izvršiti na profesionalan način, kao što ste izvršili u zapadnoj Slavoniji u roku od nekoliko dana, to znači, molim, tri, četiri dana, maksimum osam dana, onda možemo računati da ... nećemo politički ne samo pretrpeti štete, nego da ćemo politički u tom i takvom svetu dobiti", izjavio je Tuđman.On je objasnio da akcija treba da bude sprovedena na jugu i severu, dok istočni deo Hrvatske treba ostaviti na miru jer se "prijatelji boje da ne uđe Jugoslavija u rat u celini, s Jugoslavijom i Rusija" što bi, kako je upozorio, izazvalo opšti rat.Rešenje je, rekao je Tuđman, "da nanesemo takve udarce da Srbi praktično nestanu, odnosno da ono što nećemo odmah zahvatiti da mora kapitulirati u nekoliko dana."

Ženeva - maska za zločinGovoreći o planiranim pregovorima Zagreba i kninskih Srba u Ženevi, Šušak je rekao da on ne bi išao u Ženevu, na šta je Tuđman odgovorio: "Čekaj, idem u Ženevu zato da prikrijem ovo, a ne da tamo razgovaram. Neću poslati ministra, nego ću poslati pomoćnika ministra unutarnjih poslova. To je u četvrtak. Prema tome, da prikrijem ovo što spremamo za dan posle. Tako da mi suzbijemo bilo kakav argument u tom i takvom svetu da mi nismo želeli razgovarati".

Miloševićev dogovor

On je podsetio i da se izaslanik EU Karl Bilt dogovorio s predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem takvo rešenje krize u Bosni i Hercegovini prema kojem bi Milošević priznao BiH na osnovu predloga Kontakt grupe, a da mu, u zamenu za to, u roku od devet meseci budu suspendovane sankcije."Iza toga stoje Rusija, Francuska i Engleska. Mi smo sa svoje strane preduzeli sve korake da i Nemačka i SAD pruže otpor tome, jer to ostavlja otvoren problem hrvatskih područja i to je svojevrstan način pritiska na nas. Ali, to govori u tom smislu, to spominjem zato da svoje operacije moramo tako zamisliti, tako provesti da ne damo povoda Jugoslaviji, Miloševiću i njihovim prijateljima na zapadu da prihvate intervencije Jugoslavije na hrvatskom tlu", rekao je Tuđman.Na pitanje Zvonimira Červenka šta da se radi ako Srbi počnu da granatiraju Osijek, Tuđman je odgovorio: "Ponovno ponavljam, ne smemo se dati isprovocirati da mi damo povoda Jugoslaviji da stupi u rat, razumete? Mi nismo kadri, bilo bi glupo da idemo istovremeno na istočnu Slavoniju i na Baranju, tu bismo izgubili podršku onih prijatelja koji nas podržavaju suzdržano. Ako tuku Osijek, oni će se iskompromitovati politički pred svetom, a što bismo mi mogli tući, neko selo?""Druga stvar je što oni sada nemaju snaga. Slušajte, kada oni nisu uspeli posle našeg 'Bljeska' u zapadnoj Slavoniji da nam osvoje Oraški džep, onda je to najbolji znak", dodao je on.

Tuđman: Mladić je bolji vojskovođaRazmatrajući situaciju u BiH, hrvatsko rukovodstvo je ocenilo da među bosanskim Srbima "postoje dve struje, jedna Pale, jedna Banjaluka" i da je general Ratko Mladić pod uticajem Miloševića, a general Manojlo Milovanović direktno pod Radovanom Karadžićem, pri čemu su izneli mišljenje da je Milovanović veći stručnjak od Mladića, ali da je Mladić bolji vojskovođa."Da, bolji je vojskovođa, da i drzovit je, i on koristi", rekao je Tuđman. "Slušajte, on, kao i Karadžić i Milošević, koristi do sada to nejedinstvo Evrope, Francuske, Engleske, Nemačke i Amerike, i prema tome, oni su iskoristili to do maksimuma."Bivši direktor hrvatske obaveštajne službe Miroslav Tuđman predložio je da se na početku akcije "Oluja" preko radija i televizije prenese poruka Srbima koji su putevi otvoreni za izvlačenje, na šta je njegov otac Franjo Tuđman rekao: "Da, to bi trebalo reći - ne da su im otvoreni, nego da je opaženo da se civili izvlače tim i tim putevima."Gojko Šušak, ministar odbrane, predložio je da se bace i leci, a Tuđman je odgovorio da bi u lecima trebalo da se Srbima garantuje ostanak."Znači, na taj način im dati put, a jamčiti tobože građanska prava", kazao je on.Šušak je predložio i da bi srpsku stranu trebalo isprovocirati, da "možda i po Gospiću ili nečemu lupnu dve granate, mislim, treba po naseljenom mestu".

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59566
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 64
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Brionski transkripti: Srbi treba da nestanu

Počalji od vivijen taj Ned 17 Apr - 2:28:23


Hag osudio i pokojnog Tuđmana

Nemački mediji ocenjuju da je presuda hrvatskom generalu Gotovini i nekadašnjem pomoćniku ministra policije Markaču težak udarac Hrvatskoj i da je haški tribunal na izvestan način korigovao istoriju i osudio i pokojnog predsednika Tuđmana.

Prvi predsednik nezavisne Hrvatske Franjo Tuđman odavno je mrtav, ali Haški tribunal je u petak zajedno sa hrvatskim generalima osudio i njega, makar simbolično, navodi se u komentaru lista "Zidojče cajtung," a prenosi "Dojče vele" u tekstu pod naslovom "Korigovanje istorije."Sud za ratne zločine UN u svojoj presudi dvojici hrvatskih generala jasno je zaključio da je Tuđman, zajedno sa svojim saradnicima, u leto 1995. godine planirao da potpuno protera srpsku manjinu iz Krajine i da je to brutalnom silom delimično i ostvario, naveo je list .
Ova presuda je uzdrmala uverenje koje vlada u Hrvatskoj da je ponovno osvajanje Krajine bila čista vojna operacija. Možda će u Hrvatskoj tek sada početi kritički da se gleda na sopstvenu prošlost, komentariše "Zidojče cajtung. "To bi, smatra list, ovoj zemlji moglo da pomogne, imajući u vidu ulazak u EU, a presuda mnogo znači i za srpske prognanike koji skoro 17 godina žive u bedi i bez perspektive, delom u Srbiji, a delom u Bosni."Zidojče cajtung" istovremeno upozorava da Beograd ne bi trebalo previše da slavi zbog ove presude, jer ovim se, po oceni lista, istorija poslednjih balkanskih ratova doduše koriguje, ali ne menja u potpunosti.Hrvatska je u prvoj polovini 1990. bila žrtva velikosrpske osvajačke politike, to se ne menja, ni posle pravedne presude protiv hrvatskih generala, zaključuje se u tekstu."Noje ciriher cajtung " piše da je presuda za Hrvatsku težak udarac, jer ruši jedan od nosećih stubova ove država nastale raspadom Jugoslavije. Mnogi ovu presudu generalima doživljavaju kao presudu Hrvatskoj, iznosi se u tekstu, koji prenosi "Radio dojče vele."List podseća da je iz ugla Zagreba, ova zemlja početkom devedesetih vodila "pravedan oslobodilački rat protiv srpskih agresora," i da je otuda "povraćaj oblasti koje su zauzeli srpski pobunjenici, početkom avgusta 1995. bila legitimna vojna operacija a Gotovina simbol pobede nad srpskim agresorom.""Međutim, Haški tribunal to vidi sasvim drugačije", iznosi list navodeći da su prema tribunalu ova dva generala zajedno sa Tuđmanom učestvovali u ''zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bio odstranjivanje srpkog življa iz Hrvatske".Pomenuta vojna operacija je dovela do neviđenog egzodusa Srba iz Hrvatske, podsetio je list napominjući da je Haški tribunal to ocenio kao planirano sistematsko proterivanje. Krajnje je vreme da se hrvatska suoči sa mračnim stranama svoje bliske prošlosti - zaključuje "Noje ciriher cajtung".
[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59566
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 64
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Brionski transkripti: Srbi treba da nestanu

Počalji od vivijen taj Ned 17 Apr - 2:31:09

17. 04. 2011. 11:32h | Večernji list

Jelena Rozga podržala Gotovinu i Markača"Pokažimo večeras koliko smo veliki i snažni, pokažimo da smo zajedno i zapevajmo", reči su kojima se hrvatska pevačica Jelena Rozga, koja često nastupa i u srbiji, obratila publici čim je izašla na pozornicu pune dvorane "Cibona". Tokom dva sata koncerta Rozga nije spomenula ime na koje je aludirala, ali su same pozdravne reči bile dovoljne da se dvoranom zaori gromoglasni aplauz.

Naime, Rozga je koncert održala u petak uveče, samo nekoliko sati posle izricanja osuđujuće presude hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču za zločin počinjen nad Srbima u akciji "Oluja" 1995. godine.

Gost na njenom koncertu bila je i grupa "Crvena jabuka", čiji pevač Žera, sigurno ne slučajno, baš na dan presude generalima otpevao hit od pre nekoliko decenija “Zovu nas ulice”.

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59566
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 64
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Brionski transkripti: Srbi treba da nestanu

Počalji od vivijen taj Ned 17 Apr - 2:33:45


16. 04. 2011. 20:39h | Srna

Hrvatska lobira za Gotovinu i MarkačaHrvatska premijerka Jadranka Kosor rekla je da je Vlada Hrvatske već počela "snažnu diplomatsku aktivnost" na planu uključivanja kao "prijatelj suda" u drugostepeni sudski postupak hrvatskim generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču, koji su u petak osuđeni pred Haškim tribunalom na 24 i 18 godina zatvora.

Kosorova je na konferenciji za novinare u Zagrebu, nakon sastanka sa predstavnicima ratnih udruženja, rekla da je studija Akademije pravnih nauka "Teorija zajedničkog zločinačkog poduhvata i međunarodno krivično pravo - izazovi i kontroverze" već upućena stranim ambasadama.Ona je ponovila da je kvalifikacija Haškog suda o udruženom zločinačkom poduhvatu tokom akcije "Oluja" potpuno neprihvatljiva i najavila da će se sledeće sedmice ponovo sastati sa novoosnovanom radnom grupom ratnih veterana i ministara da bi razmotrili na osnovu pravne analize što bi se još moglo učiniti u tom pogledu.
"Dogovorili smo se da treba da radimo zajedno i kao vlada dobili podršku u okončanju pregovora za ulazak u EU, jedinom putu kojim Hrvatska treba da ide", rekla je Kosorova.

Svi predstavnici ratnih veterana pozvali su na jedinstvo i zajedništvo, kao i aktivno učešće u pronalaženju pravnih rešenja za rušenje kvalifikacije haškog suda o udruženom zločinačkom poduhvatu i oslobađanje Gotovine i Markača u drugostepenom postupku.

Predsednik hrvatskog Udruženja udovica iz proteklog rata Neda Balog najavila je da će udruženja zatražiti odgovornost lica koja su svojim svedočenjem i dostavom različitih dokumenata i materijala pridoneli takvoj pravnoj kvalifikaciji. Ne želeći da navede na koga misli, Balogova je rekla da će o tome više reći nakon konsultacija sa članstvom.

Savetnik Kosorove, penzionisani general Damir Krstičević rekao je da advokatski timovi treba da analiziraju šta se dogodilo i šta je moguće učiniti da bi se pomoglo Gotovini i Markaču koji, kako je rekao, ne smeju biti ostavljeni jer nisu vodili privatni rat.Sastanku zatvorenom za javnost prisustvovali su i predsednik Akademije pravnih nauka Željko Horvatić, ministri Dražen Bošnjaković, Davor Božinović, Tomislav Karamarko, Tomislav Ivić i Branko Bačić, te general Ivan Čermak, koga je Haški sud juče oslobodio odgovornosti po svim tačkama optužnice za zločine počinjene nad srpskim civilima u "Oluji" 1995. godine.

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59566
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 64
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Brionski transkripti: Srbi treba da nestanu

Počalji od vivijen taj Ned 17 Apr - 2:36:17


16. 04. 2011. 16:13h | Vestionline| foto: AP

Hrvati se ne mire sa presudom generalima

U Zagrebu, Rijeci, Splitu i Osijeku danas se, u organizaciji više veteranskih i drugih udruženja, održavaju protestni skupovi povodom presude Haškog tribunala, kojom je general Ante Gotovina dobio 24, a ratni komandant specijalne policije Mladen Markač 18 godina zatvora zbog zločina nad Srbima u Oluji.

Najincidentnija situacija bila je u Splitu, gde je na skupu napadnut gradonačelnik Željko Kerum dok je držao govor demonstrantima, kojih je bilo nekoliko hiljada. Kerum je rekao da se "Boris Tadić šepuri po Brionima, a Ivo Josipović mu je domaćin".


Tokom govora Keruma su prekinuli povici iz publike, nakon čega je počeo da se svađa s jednim mladićem.


"Ti si jedan urbani Jugosloven, zbog takvih se ovo i dogodilo", vikao je Kerum, ali nije video drugog mladića, koji ga je udario.Obezbeđenje je odvuklo mladića jer je nekoliko ljudi iz mase krenulo prema njemu, nazivajući ga četnikom, a jedan muškarac sa službenom akreditacijom nekoliko puta ga je udario dok ga je držala policija. Kerum je nakon incidenta stekao simpatije okupljene mase.
U Zagrebu se na Trgu bana Jelačića okupilo između 7.000 i 8.000 ljudi, mada je organizator Željko Sačić procenio da ih je 50.000."Osudili su juče u Hagu hrvatski narod, 16.000 poginulih, ali su se prevarili jer je istina na našoj strani. Nećemo dozvoliti da od žrtve agresije naprave agresora. Oni su satanskim planom bacili stigmu na Oluju i žele baciti jaram na našu decu. E, pa neće ići!", rekao je Sačić, nekadašnji Markačev zamenik.Veteranski aktivisti u govorima su zahtevali prekid pregovora s EU i u svojim govorima napadali i predsednika Ivu Josipovića, premijerku Jadranku Kosor, ali i druge, uglavnom opozicione političare, a za bišeg predsednika Stjepana Mesića tražili i suđenje zbog izdaje.

Prisutnima su se obratili i šibenski biskup Ante Ivas, koji je prisutne pozdravio rečenicom: "Pozdrav svima iz prekomerno granatiranog Knina" i ličko-senjski biskup Mile Bogović, koji je rekao da i drugi biskupi, iako nisu tu, misle kao i on.Bogović je rekao da je biskupska konferencija još 2000. upozoravala na saradnju s Hagom i govorila vlastima da ne preduzimaju ništa što je protiv države, što je naišlo na žestoko osporavanje službene politike.Okupljenima, koji su nosila brojne transparente, obratio se i otpevao pesmu i Marko Perković Tompson.Skup u Zagrebu pod nazivom "Za domovinu" organizuju pokret Hrast i politička inicijativa Akcija za bolju Hrvatsku, na čelu sa Željkom Sačićem, u Rijeci i Osijeku skupove organizuju veteranska udruženja, a u Splitu udruženje Volim Hrvatsku.

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59566
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 64
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Brionski transkripti: Srbi treba da nestanu

Počalji od vivijen taj Ned 17 Apr - 2:38:42


16. 04. 2011. 02:41h | Vestionline| foto: Večernji list

Amerikanci i Francuzi pripremali "Oluju"

Hrvatskoj vojsci (HV) u pripremi "Oluje" mnogo su pomogli francuski i američki vojni stručnjaci, izjavio je penzionisani pukovnik HV i poslanik Socijaldemokratske partije Ante Kotromanović koji je, kako je rekao, slušajući optužnicu, imao osećaj da su se zločini za koje su optuženi generali Ante Gotovina i Mladen Markač dogodili na području Srbije, negde oko Čačka.

Francuski vojni stručnjaci bili su od velike pomoći HV-u kada se u Šepurinama kod Zadra osnivala podoficirska škola i osposobljavao oficirski kadar, rekao je Kotromanović u emisiji Hrvatske televizije i dodao da su HV u pripremama operacije veliku pomoć pružili i oficiri američke vojske.

"Da li to onda znači da su i Francuzi i Amerikanci deo zajedničkog zločinačkog preduzeća, odnosno da smo mi, zajedno s Francuzima i Amerikancima, proterali ljude s područja na kome je sprovedena 'Oluja'" ? - pitao je Kotromanović.


"Slušajući optužnicu, imao sam osećaj da su se zločini za koje su optuženi generali Gotovina i Markač dogodili na području Srbije, negde oko Čačka", rekao je Kotromanović i ocenio da je Oluja "odrađena vojnički korektno i bez ikakvih zadnjih primisli".

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59566
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 64
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Brionski transkripti: Srbi treba da nestanu

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu