Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Prva pomoc - Trovanje pečurkama

Ići dole

Normalna Prva pomoc - Trovanje pečurkama

Počalji od vivijen taj Uto 24 Maj - 3:22:53


Trovanje pečurkama

Uzrok trovanja pečurkama je najčešće upravo zamena jestivih sa otrovnom vrstom. Ali do trovanja može doći i ako se jedu inače jestive, ali nepravilno čuvane ili naknadno pokvarene pečurke. Kod izrazito osetljivih pojedinaca čak i pečurke koje su za većinu neopasne, mogu izazvati lagana trovanja s povraćanjem i prolivom.

Trovanja pečurkama se dele na lakša, gde se simptomi javljaju nakon kratke inkubacije (15 minuta do 2 sata nakon jela) i teža trovanja, s dužom inkubacijom (6-24 sata). Dužina inkubacionog perioda može dobro da posluži za utvrđivanje vrste koja je uzrokovala trovanje, što može biti dragoceno pri određivanju terapije i tretmana obolelog. To nije moguće ukoliko je oboleli konzumirao više vrsta pečuraka.

Pečurke s brzim delovanjem
(ludača, bljuvara, krompirača) izazivaju trovanje za 30 minuta do dva sata.

Amanita muscaria i srodnici koji sadrže iboteničku kiselinu i muscimol uzrokuju trovanje koje oponaša akutnu alkoholnu intoksikaciju (panterinski sindrom). Simptomi se javljaju ubrzo (pola sata do tri sata nakon jela), a bolesnici su nemirni, smušeni, sa smetnjama govora i poremećajem hoda, javljaju se promene raspoloženja i ponašanja koje se mogu razviti sve do delirijuma. Panterinski sindrom obično traje oko 10-15 sati i nakon toga otrovani pada u dubok san. Simptomi se povlače nakon 24 sata, a bolesnik se često nakon oporavka gotovo ničega ne seća.

Vrste koje sadrže muskarin uzrokuju bolest karakterističnu za nadražaj parasimpatičkog autonomnog nervnog sistema. Simptomi i znaci su obilno znojenje, pojačano izlučivanje pljuvačke i suza, suženje zenica, zamućenje vida i pad pritiska, uz bolove i grčeve u trbuhu i proliv. U nekih pacijenata se uočava bradikardija (usporen rad srca) i smetnje disanja zbog bronhospazma. Simptomi se pojavljuju oko 15-30 minuta nakon jela i obično povlače za 24 sata. Muskarinski sindrom uzrokuje velik broj vrsta gljiva, a najčešće gljive iz roda Clitocybe kao što su otrovna brašnjača, bela otrovnica, gljive iz roda Inocybe.

Niz gljiva iz roda Psylocybe, Panaeolus i dr., koje sadrže psilocibin i psilocin uzrokuju psihotropni ili halucinogeni tip trovanja s halucinacijama i nekontrolisanim ponašanjem. Klinička slika podseća na simptome kod uzimanja halucinogena (npr. LSD). Gastrointestinalne smetnje su mučnina, bolovi u trbuhu, povraćanje i proliv, poremećaji neurovegetativnog sistema glavobolja, vrtoglavica, opšta slabost i smetnje ravnoteže. Psihička rekacija može biti kao i kod halucinogenih droga izrazito pozitivna pa bolesnik ima osećaj sreće, slobode, nadljudskih sposobnosti, halucinacije vida i sluha, priviđenja, i dr., ili neugodni negativni doživljaj s dominacijom potištenosti, depresije i osećaja nesreće. U nekim slučajevima se može razviti do delirijuma. Trovanje završava potpunim besvesnim stanjem, ali je prognoza uz hitnu lekarsku pomoć povoljna. Simptomi se povlače za 6-12 sati. Kod tog su tipa trovanja zabeležene kao i kod uzimanja LSD-a i mogućnosti flash-back delovanja, tj. u pojedinim se slučajevima može i nakon dužeg razdoblja pojaviti snažna bilo pozitivna bilo negativna reakcija i bez ponovnog uzimanja halucinogena.
Prva pomoć i lečenje
izazvati povraćanje, isprati želudac (dati što više tečnosti), kod težih trovanja bolesnika transportovati u bolnicu
dati supkutano Atropin sulfat, ponavljano dok se ne uklone simptomi i znaci nadražaja vagusa
dati spazmolitike
vršiti rehidraciju

Gljive sa naknadnim delovanjem (Amanita phaloides)

Ova pečurka ima kapu široku 4 do 7 cm, dok je mlada u vidu jajeta, a kasnije raširenu. Kožica kape skida se lako. Listići su joj beli i slobodni. Struk je beo i vitak, dok je mlad on je pun, kasnije je šupalj i na njemu postoji prsten. Miris i ukus su oštri i neprijatni.

Simptomi i znaci se javljaju nakon 6-24 sata od ingestije i razvijaju se u dve faze. U prvoj, gastrointestinalnoj fazi javlja se muka, grčevi u trbuhu, povraćanje, krvavi prolivi, dehidracija. Posle 2-4 dana latentnog perioda razvija se druga faza s pojavom teške žutice (nekroza jetre). Javlja se teška anemija, hipoglikemija (snižen nivo šećera u krvi), insuficijencija srca, anurija (prestanak mokraće), šok, koma, a oko sedmog dana nastupa smrt.
Prva pomoć i lečenje
izazvati povraćanje i isprati želudac, bolesnika transportovati u bolnicu
daje se infuzija 5% glukoze
kristalni penicilin u infuziji

Osim otrovnih pečuraka, ozbiljne poremećaje organa za varenje i nervnog sistema mogu da izazovu i za jelo upotrebljive pečurke, kada se jedu u velikoj količini ili ustajale, ili nedovoljno pečene odnosno kuvane, kao i kada se dobro ne sažvaću. Znaci poremećaja su povraćanje, proliv i vrtoglavica. Pre upotrebe pečurkama obavezno oprati, a vodu proliti, jer se i u njoj oslobađa određena količina toksina. Takođe, pripremljene pečurke za ishranu ne smeju se podgrejavati jer to pogoduje razvoju bakterija. Pri pripremanju sirovih pečuraka (npr. za salatu) takođe treba biti naročito oprezan, jer neke vrste ako nisu kuvane ili pečene takođe mogu izazvati teške sindrome trovanja.

Izvor
avatar
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59659
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 64
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu