Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Poljoprivrednici: Traktorima na Vladu Srbije!

Ići dole

Normalna Poljoprivrednici: Traktorima na Vladu Srbije!

Počalji od vivijen taj Pon 30 Maj - 13:59:42Poljoprivrednici: Traktorima na Vladu Srbije!


Policija i snage Žandarmerije sprečile poljoprivrednike, koji su sa 900 traktora krenuli u prestonicu, da uđu u Beograd. Poljoprivrednici poručuju da sa Vladom ne žele pregovore, već da subvencije za poljoprivredna gazdinstva moraju da budu vraćene na prošlogodišnji nivo. Sa druge strane, iz Vlade poručuju da je iznos ovogodišnje jednak iznosu prošlogodišnje subvencije.

Poljoprivrednici: Traktorima na Vladu Srbije! News_65660

Stari put, koji vodi iz Pančeva za Beograd, potpuno je blokiran jer je poljoprivrednike koji su na oko 900 traktora krenuli na protest u prestonicu, zaustavila policija.

Na mestu blokade su prisutne jake policijske i snage Žandarmerije ali, za sada, nema incidenata.

Iako je jutros najavljeno da će poljoprivrednici traktorima krenuti ka Beogradu, nezadovoljni agrarnom politikom Vlade, oni se trenutno nalaze i na prilaznim putevima Pančevu.

Starim putem je nemoguće proći ni iz pravca Beograda ni iz Pančeva, dok je jedino prohodan novi put za Beograd, što su nam potvrdili taksisti.

Patrole policije su na terenu, zaustavljeni su traktori na prilaznim putevima u gradu i Policija apeluje na građane da ne kreću na put ako ne moraju.

Traktori se nalaze na prilaznim putevima Pančevu iz pravca Kovina, Vršca, Kovačice, Starčeva, a problem je i na starom putu Pančevo - Beograd.

Nezadovoljni agrarnom politikom

Nakon što je Ministarstvo poljoprivrede Srbije od sredine maja najavilo subvencije u iznosu od 14.000 dinara po hektaru, namenjene registrovanim poljoprivrednicima, čini se da oni kojima je mera namenjena nisu baš oduševljeni tom odlukom.

Naime, vlasnici poljoprivrednih gazdinstava nisu zadovoljni ponudom, koja je, kako kažu za S media portal, znatno nepovoljnija nego prošlogodišnja. Zbog toga su se okupili i simbolično upravo na traktorima krenuli put Beograda. Kako su nam rekli, vožnja će nakon Vlade Srbije verovatno biti nastavljena po centru Beograda.

Miroslav Grubanov iz Udruženja poljoprivrednika “Paori Crepaja“ za S media portal kaže da poljoprivrdenici zahtevaju da se na snagu vrati Uredba od prošle godine i da se po njoj dele subvencije.
Prošle godine subvencije po hektaru, za koje je iz budžeta izdvojeno 120 miliona evra, koristilo je 74.000 registrovanih gazdinstava, a maskimalna površina koja je subvencionisana iznosila je 100 hektara po gazdinstvu.

Više od 55.000 gazdinstava koje je koristilo tu subvenciju imalo je posede manje od 10 odsto hektara.Takođe, oni predlažu da sledeće godine do 1. januara bude poznato kako će se deliti subvencije, da bi poljoprivrednici na vreme mogli da planiraju proizvodnju.

- Ljudi su računali da će subvencije biti iste kao prošle godine i uložili u proizvodnju, a oni sada žele da promene pravila igre, sa kojima bi subvencijama bilo obuhvaćeno samo 20 odsto zemljišta – kaže Grubanov. - Prošle godine se za površinu od 100 hektara morao platiti PIO, dok je ove godine smanjeno na 10 hektara, a ujedno je za poljoprivredu iz budžeta odvojeno svega 2, 4 odsto, što je nemerljivo u odnosu na evropski budžet koji za ove namene odvaja 30 odsto. Pa bar kada bi bilo 6 odsto kao 2006.godine! Prvo su uništili stočni fond uvoza mleka u prahu, a sada ti isti ministri iz iste stranke žele da obnove stočni fond na štetu ratarstva i poljoprivrednika.

Sa druge strane, iz Vlade poručuju da je iznos ovogodišnje jednak iznosu prošlogodišnje subvencije.

Premijer Mirko Cvetković je nedavno ukazao da je uvođenje subvencija za poljoprivredna gazdinstva na osnovu Uredbe o regresiranju ratarske i povrtarske proizvodnje u 2010, potrebno zbog poskupljenja poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda na domaćem i svetskom tržištu.

Kako je precizirao, cilj je da se spreči nekontrolisani rast cena, koji se postiže upravo subvencijama.

Istovremeno, na Vladi ostaje da o ovom pitanju raspravi na redovnoj sednici, a potom Uredbu i usvoji, sa ili bez primedbi poljoprivrednika.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59963
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 65
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu