Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Mladić prevario NATO da ima rakete S-300

Ići dole

Normalna Mladić prevario NATO da ima rakete S-300

Počalji od vivijen taj Pon 30 Maj - 6:59:20


Mladić prevario NATO da ima rakete S-300
Dok general Ratko Mladić u pritvorskoj ćeliji čeka da bude izručen Haškom tribunalu zbog zločina protiv čovečnosti, Srbi u Republici Srpskoj prisećaju se 15 krvavih dana kad su NATO avioni sejali bombe, strah i smrt. Kad Mladić 30. avgusta već uveliko bude u sheveningenskoj ćeliji, navršiće se 16 godina od zloglasne operacije “Odlučna snaga”, u kojoj su nemilosrdno izbacivani tovari bombi koje su ubile 70 civila.
Zahvaljujući tajnoj operaciji Mladićevog ratnog štaba, ubilačka operacija trajala je kraće nego što je bilo planirano, te je izbegnuto potpuno uništenje Republike Srpske.

Opasna manipulacija
Shvativši da protivvazdušna odbrana njegove vojske ne može nauditi lovcima NATO-a, Mladić je odlučio da najmoćniju svetsku silu pobedi na drugi način. Šef njegove pres-službe pukovnik Milovan Milutinović predložio je da primene strategiju SAD i njihovih saveznika – medijski rat. Na brzinu je osmišljen je vrlo rizičan plan. Milutinović je zadužen da pronađe medij koji je spreman da objavi najveću tajnu – da vojska RSp ima raketne sisteme S-300, koji su u to vreme predstavljali strah i trepet za NATO. Tekst o tome objavila je Revija 92, koja je u to vreme imala ogroman tiraž – od blizu 90.000 primeraka. Glavni urednik Revije 92 Dušan Milovanović bio je žrtva Milutinovićeve manipulacije, što je saznao tek nekoliko godina kasnije.
Milutinović ga je pozvao i rekao mu da će dobiti jedan ekskluzivan tekst i fotografije. Preko telefona nije hteo da kaže o čemu je reč. Sutradan se pojavio poverljiv čovek i doneo dogovoreni materijal.
Ono što je pročitao – potpuno je prenerazilo Milovanovića. Naime, trebalo je da objavi da su Rusi tajno dovezli nekoliko sistema S-300 i instalirali ih u Republici Srpskoj. Tekst su pratile fotografije na kojima su se videli vojnici RSp pored nekih raketa. Iako ga Milutinović nikad nije prevario, Milovanović je odlučio da celu stvar proveri. Preko specijalnih kanala tajno je poslao tekst i fotografije u Vojsku Jugoslavije <$>i otuda dobio potvrdu da je zaista reč o čuvenim protivavionskim raketama.

Ruski general u igri
Međutim, dan posle objavljivanja teksta stvari su se zakomplikovale – Milovanović je za dlaku izbegao hapšenje. Njegovu kancelariju danima su opesedali agenti DB-a tražeći da im kaže ko mu je dostavio podatke za tekst. U početku je odbijao, ali su agenti brzo izgubili strpljenje. Petog dana su rekli da će biti uhapšen. Upravo to je trebalo Milutinoviću i Mladiću. Vreme. Za tih pet dana NATO je poverovao da je Rusija na neki neobjašnjiv način zaista instalirala sisteme S-300 u bosanskim brdima, te je operacija “Odlučna snaga” prekinuta. To je bila prva i jedina medijska pobeda koju su izvojevali srpski lideri od početka građanskog rata.
Akcija je držana u strogoj tajnosti, i samo su Mladić i Milovanović znali njene detalje. U ovom smelom poduhvatu učestvovao je i jedan ruski general. Naravno, bez znanja Vrhovne komande.
Hvatajući se za ovu ideju kao za slamku spasa, Milutinović je pozvao svog prijatelja Rusa i predočio mu plan. General je odlučio da za braću Srbe rizikuje karijeru. Preko specijalnog, poverljivog kurira u Rusiju poslato je dvadest uniformi Vojske Republike Srpske. U te uniforme obukli su se ruski vojnici i fotografisali se pored ubitačnih raketnih sistema. General je fotografije predao kuriru, a uniforme su spaljene.
Milutinović je tek posle 2000. godine otkrio Milovanoviću pravu istinu o nastajanju teksta i fotografija koje su Reviji 92 digle tiraž i navukle im na vrat agente Državne bezbednosti. Amerika je preko Miloševića pokušavala da proveri jesu li ruske rakete zaista dostavljene Radovanu Karadžiću i Mladiću.
Autor: Milorad Bojović

Više od hiljadu bombi
Tokom operacija “Odlučna sila” avijacija NATO-a bombardovala je položaje Vojske Republike Srpske od 30. avgusta do 14. septembra 1995. Zvanični razlog za bombardovanje bilo je granatiranje sarajevske pijace Markale 28. avgusta 1995, kada je od eksplozije minobacačke granate kalibra 120 mm poginulo preko sedamdeset civila. Bila je to prva veća vojna akcija NATO-a.
Na položaje Vojske Republike Srpske bačeno je ukupno 1.026, od čega 708 vođenih bombi.
Srpska PVO je raketnim sistemom “Kub” 2. juna 1995. godine oborila jedan F-16C, čiji se pilot, kapetan Skot O’Grejdi spasao katapultiranjem.


Činjenice
15 dana trajalo bombardovanje RSp
1.026 bombi bačeno na srpske položaje
70 civila ubili NATO avioni
1 avion srušila PVO Republike Srpske

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59626
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 64
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu