Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Promena pola o trosku drzavnog budzeta

Ići dole

Normalna Promena pola o trosku drzavnog budzeta

Počalji od vivijen taj Uto 19 Jul - 14:05:06Промена пола о трошку држаног буџета
Пише: Вести
19 јул 2011Држава плаћа промену пола
19.07.2011.

Новим правилима о здравственом осигурању, уводи се бесплатно лечење поремећаја сексуалног идентитета. Од 200 људи који тренутно чекају захват, њих 50 ће бити спремно за операцију у наредне две-три године

АКО Скупштина Србије усвоји предложене измене Закона о здравственом осигурању, промена пола финансираће се из касе здравственог осигурања!

Ови захвати, као и „припрема“ за операцију која траје најмање годину и по дана, обављаће се о трошку осигурања, искључиво из медицинских разлога.

Према подацима које су „Новости“ у уторак добиле у Министарству здравља, тренутно око 200 пацијената чека да се уз помоћ хормонске терапије и скалпела трансформишу из мушког у женско тело, или обрнуто.

- Овим се, под условом да предложене измене буду усвојене, особама са проблемима полног идентитета омогућава да остваре нека од основних људских права: на идентитет и на здравствену заштиту - речено нам је у Министарству. - У наредне две-три године, за операцију ће бити спремно 50 пацијената.

У последње две деценије у Србији је пол променило више од 150 особа. Оне су то саме плаћале, јер је такав захват досад убрајан међу ванстандардне медицинске услуге.

- Према међународној класификацији, поремећај полног идентитета је сврстан међу психијатријска обољења и неспорно је промена пола, када психијатри процене да пацијент заиста има проблем трансексуалности, медицински оправдана - каже др Мирослав Ђорђевић, уролог, наш водећи стручњак за операције промене пола. - Ми смо, као једини регистрован центар за промену пола, при Медицинском факултету у Београду, тражили да се људима са оваквим поремећајем, бар делимично омогући лечење о трошку осигурања.
ДРУГА ОСОБА У ПЕДЕСЕТОЈ
НАЈСТАРИЈИ пацијент који се у Србији подвргао промени пола имао је 50 година када је оперисан. Прва операција промене пола у свету је урађена 1950, а у Србији 1989. Према неким статистикама, на 100.000 становника од два до четири промене пол.

Према нашем закону, пол могу да промене само пунолетни, док оваквом захвату у Шпанији, Аустрији, Холандији и Немачкој могу да се подвргну и млађи. Пре операције пацијент има обавезу да најмање годину дана посећује психијатра, па тек ако се установи да је захват оправдан, јер особа пати „заробљена у погрешном телу“, почињу припреме за промену пола. Прва фаза је хормонска терапија, која мора да се узима бар шест месеци.

Сама операција промене пола, која може да потраје и до 10 сати, за домаће пацијенте обавља се у ГАК „Народни фронт“. Странци који на операцију долазе у Србију, не само због вишеструко ниже цене самог захвата него на Западу, него и због угледа наше трансексуалне хирургије, који је у свету промовисао сада покојни професор др Саво Перовић, оперишу се у приватној клиници.

- Годишње овде урадимо од 12 до 15 операција промене пола код домаћих и отприлике исто толико код пацијената из иностранства - објашњава др Ђорђевић. - Домаћи пацијенти захват плаћају између 100.000 и 200.000 динара, у зависности шта се ради. Тиме се, практично, покривају само трошкови операције, а хирурзи раде волонтерски.Извор: Новости
avatar
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59566
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 64
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu