Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Otkrivena najtamnija planeta u svemiru

Ići dole

Normalna Otkrivena najtamnija planeta u svemiru

Počalji od ZAGOR taj Ned 14 Avg - 23:35:08

Gasoviti džin TrES-2b, veliki poput Jupitera, reflektuje manje od jedan posto svetlosti koja stiže do njega, tako da je tamniji od uglja i bilo koje planete ili meseca u našem sistemu.
Otkrivena najtamnija planeta u svemiru 171373_tres2bplanet_f

Najmračnija planeta u svemiru otkrivena do sad

"TrES-2b znatno je manje reflektivan od crne akrilne boje i stvarno je neobičan svet", rekao je autor istraživanja, astronom David Kiping iz Centra za astrofiziku Harvard-Smitsonian (CfA).

U Sunčevom sistemu Jupiter je obavijen svetlim oblacima amonijaka koji propuštaju više od trećine svetla što stiže do njega. Ali TrES-2b je veoma vruć, pa nema oblaka koji bi reflektovali svetlost.


Mračni div kreće se u orbiti oko matične zvezde na udaljenosti od samo pet miliona kilometara – oko 10 puta manjoj od udaljenosti Merkura od Sunca. Intenzivna svetlost zvezde zagreva ga na oko 1.000 Celzijusovih stepeni, što je previše za stvaranje oblaka amonijaka. Njegova atmosfera sazdana je od gasova koji apsorbuju svetlost poput para natrijuma, kalijuma i titanijumskog oksida. Ali stručnjaci ističu da nijedna od ovih materija ne može da pruži objašnjenje zašto je toliko taman.

Misterija tmine gasovitog džina

"Zasad nije jasno zašto je planeta tako izuzetno tamna", rekao je koautor studije David Spigel sa univerziteta Prinston: "Ipak, nije baš potpuno crn. Naime, toliko je vruć da zrači bledocrvenkast sjaj poput žara ili grejača u električnom šporetu."

Kiping i Spigel izmerili su reflektivnost planeta na temelju podataka koje je prikupio NASA-in svemirski teleskop Kepler.

Naučnici pretpostavljaju da je TrES-2b prema matičnoj zvezdi uvek okrenut istom stranom kao što je Mesec prema Zemlji. Snimajući ovaj sistem, Kepler je zabeležio da broj sjaja zvezde i planeta na njegovoj orbiti varira tek neznatno - samo šest milionitih delova. Ove ekstremno male fluktuacije dokazale su da je TrES-2b izuzetno taman. Svetlija planeta pokazala bi veće varijacije u sjaju tokom promena svojih faza u kojima je prema Zemlji ponekad okrenut svojom osvetljenom, a ponekad neosvetljenom stranom.

TrES-2b kruži oko zvezde GSC 03549-02811 koja se nalazi na 750 svetlosnih godina u sazvežđu Zmaja.
ZAGOR
ZAGOR
Urednik Foruma
Urednik Foruma

DEFAULT
Srbija

Grad : Bujanovac
Browser : Google Chrome
Broj Postova : 97
Broj Poena : 3338
Reputacija : 183
Datum upisa : 20.07.2011
Datum rođenja : 03.03.1990
Godine Starosti : 29
Pol : Muški Zodijak : Ribe Konj

Zanimanje : Učenik
Raspoloženje : Veselo
Uzrečica : Brate Grgo
Knjiga/Pisac : ZAGOR
Otkrivena najtamnija planeta u svemiru Sp

http://zagor.serbianforum.info/
Moj YOUTube Video :


http://zagor.serbianforum.info/

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu