Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

5 tehnika za poboljšanje memoirje

Ići dole

Lepljiva 5 tehnika za poboljšanje memoirje

Počalji od ZAGOR taj Sre 24 Avg - 23:44:14

Šta je ono još trebalo da kupim? Gde sam parkirao/la kola? Da li sam isključio/la ringlu? Ovo su samo neki primeri pitanja koja sigurno većina ljudi često sebi postavlja. Iako nema potrebe da skladištite beskorisne informacije, nije dobro ni da budete zaboravni.Neke tehnike pamćenja datiraju vekovima unazad, a primenjive su i veoma korisne i u današnje vreme.

Loci metod

Smatra se da je ova mnemonička tehnika pamćenja korišćena još u vreme starih Rimljana. Zasniva se na upotrebi poznatih oblika ili šema (reč „loci“ znači lokacija), kako bi se zapamtila lista reči. Najlakši način jeste da u te svrhe iskoristite svoju kuću.

Na primer, ako je „pas“ prva reč na spisku, trebalo bi da zamislite psa koji trči po stazi ispred kuće. Ukoliko je druga reč „cvet“, zamislite da ulazite u kuću koja ima veliki cvet na otiraču.

Sistem eksera

Ovaj metod podrazumeva povezivanje (zakucavanje) brojeva ili slova uz određeni predmet. Kada pokušavate da zapamtite listu, dovodite u vezu svaki predmet sa „ekserom“ koji ste prethodno osmislili. Ideja je da koristite ovu listu više puta, pre nego da stalno kreirate novu kada nešto treba da zapamtite.

Tehnika rasčlanjivanja

Možda ne tako stara kao ostale, ova tehnika je najjednostavnija za objašnjavanje. Primenjuje se raščlanjivanjem velikih grupa informacija na manje delove, čime se olakšava pamćenje podataka kao i njihovo skladištenje u dugoročnu memoriju.Pitagorina metoda

Pre nego što je odlazio na spavanje, Pitagora se svako veće prisećao događaja i detalja koji su mu se dogodili tog dana. Vremenom je preskakao večeri, pa se prisećao više od jednog dana, demonstrirajući sposobnost da zapamti informacije i detalje dugo nakon što su se dogodili.

Metod gematrije

Predstavlja stari jevrejski sistem dodeljivanja slova brojevima u cilju pamćenja. U gematriji, prvo slovo hebrejskog alfabeta ima broj 1, drugo slovo broj 2, itd. U drugom primeru, brojevi i slova mogu parirati jedno drugom na osnovu sličnosti oblika.

[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
ZAGOR
Urednik Foruma
Urednik Foruma

DEFAULT
Srbija

Grad : Bujanovac
Browser : Google Chrome
Broj Postova : 97
Broj Poena : 2999
Reputacija : 183
Datum upisa : 20.07.2011
Datum rođenja : 03.03.1990
Godine Starosti : 28
Pol : Muški Zodijak : Ribe Konj

Zanimanje : Učenik
Raspoloženje : Veselo
Uzrečica : Brate Grgo
Knjiga/Pisac : ZAGOR


http://zagor.serbianforum.info/
Moj YOUTube Video :


http://zagor.serbianforum.info/

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu