Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Novi optički disk večno čuva podatke

Ići dole

Normalna Novi optički disk večno čuva podatke

Počalji od ZAGOR taj Čet 25 Avg - 22:21:23

Novoosnovana kompanija Millenniata i kompanija LG planiraju da uskoro ponude novi optički disk i odgovarajući pisač/čitač koji će omogućavati da se filmovi, slike i bilo koji drugi podaci čuvaju večno. Podacima će moći da se pristupa i korišćenjem bilo kojeg postojećeg DVD ili Blu-ray plejera.Millenniata ovaj proizvod naziva M-disk (M-Disc) i tvrdi da ga možete potopiti u tečni azot ili u vrelu vodu, a nećete uspeti da ga oštetite. Njegovu superiornu izdržljivost u odnosu na druge optičke diskove vodećih proizvođača, potkrepljuje i studijom koju je objavilo američko ministarstvo odbrane (U.S. Department of Defense, DoD).

Kompanija za sada ne otkriva šta je korišćeno za izradu ovog diska, navodeći samo da je u pitanju prirodni materijal poput kamena.

Kao i DVD i Blu-ray diskovi, i M-diskovi su napravljeni od nekoliko slojeva materijala, ali za razliku od njih nemaju reflektivni ili bojeni sloj. Tokom snimanja laser u osnovni materijal useca udubljenja koja su trajna, objašnjava Skot Šamvej, izvršni direktor kompanije.

„Diskovi se mogu čitati bilo kojom mašinom koja može da čita DVD i u tom smislu ne zahtevaju nikakav specijalan čitač, jedino zahtevaju specijalan pisač.“

Millenniata i njen partner LG ponudiće u oktobru prvi čitač/pisač za M-diskove. Šamvej kaže da će tu mašinu moći da napravi svaki proizvođač DVD plejera i to prostom zamenom firmvera. Za sada će M-diskovi imati isti kapacitete kao i DVD (4,7 GB) ali će brzina upisivanja biti samo 4X odnosno 5,28 megabajta u sekundi, što je duplo sporije od brzine današnjih DVD plejera. Millenniata kaže da je svojom tehnologijom uspela da napravi i diskove formata Blu-ray, ali će njih ponuditi u nekoj budućoj iteraciji.

„Znamo da bi bilo dobro kad bismo prešli na 8X, ali za sada smo zadovoljni i sa 4X“, poručuje Šamvej i dodaje da njegovi inženjeri upravo rade na povećevanju brzine upisivanja.

Millenniata cilja na tržište dugotrajnog arhiviranja podataka i obećava da arhivari više neće morati da brinu o kontrolisanju temperature i vlažnosti u sobama za njihov smeštaj. „Podaci propadaju na svim vrstama diskova. Do sada je najtrajnija tehnologija za čuvanje informacija bila ona koja koristi papir i olovku, ali više nije“, kaže Šamvej.

Pre dve godine (2009) je Ustanova za vazduhoplovno naoružanje mornarice SAD (Naval Air Warfare Weapon's Division) u mestu Čajna lejk u Kaliforniji, izrazila zanimanje za digitalizovanje i trajno čuvanje informacija pa je testirala Milennijatin M-disk u odnosu na pet drugih optičkih diskova čiji su proizvođači Delkin Devices, Mitsubishi, JVC, Verbatim i MAM-A.

„Nijedan Milennijatin disk nije pokazao bilo kakvu degradaciju podataka. Svi drugi testirani diskovi imali su veoma veliki broj pogrešnih podataka posle zadatog perioda testiranja. Mnogi su bili toliko oštećeni da ih analizator diskova nije mogao prepoznati kao DVD diskove“, navodi se u objavljenom izveštaju.

Optički mediji sa mogućnošću snimanja, kao što su CD, DVD i Blu-ray diskovi, napravljeni su od slojeva polikarbonata zalepljenih jedan za drugi. Jedan od tih slojeva sadrži reflektivan materijal a sloj neposredno iznad njega organsku providnu boju. Za vreme snimanja laser pogađa sloj sa bojom i progoreva je tako da iz providnog stanja prelazi u neprovidno i na taj način beleži bitove podataka. Laser male snage može potom da pročita te bitove, jer u jednom slučaju njegov zrak prolazi kroz providni sloj i odbija se od reflektivnog, a u drugom se apsorbuje u neprovidnim površinama koje izgledaju kao sićušna ulegnuća.

U dužim vremenskim periodima DVD diskovi su podložni delaminaciji, razdvajanju polikarbonatnih slojeva, što dovodi do oksidacije i problema u čitanju. Sloj boje koja je organske prirode, takođe se raspada tokom vremena, čemu dodatno doprinose visoka temperatura i vlažnost.

Mada industrija DVD diskova tvrdi da oni treba da traju od 50 do 100 godina, prema podacima američkog Nacionalnog instituta za standarde i tehnologiju (National Institute of Standards and Technology, NIST) DVD-ovi u normalniim uslovima mogu da stradaju već posle nekoliko godina. Pored toga, NIST preporučuje da se DVD diskovi čuvaju u prostorijama gde je reltivna vlažnost između 20 i 50% a temperatura ne pada ispod 20 stepeni Celzijusa.

Džin Rut, direktor istraživanja u Gartneru, kaže da nije čuo za problem dugotrajnosti DVD diskova, i mada priznaje da DVD disk ostavljen ispod vetrobranskog stakla u kolima verovatno neće dobro proći, smatra da svejedno ima dobre karakteristike izdržljivosti kao medijum.

Međutim, Rut kaže da svakako postoji tržište za diskove kao što je M-disk, jer neke privredne grane kao i zdravstvo i finansijske usluge imaju obavezu da čuvaju podatke na veoma dugačke staze.

Millenniata je stupila u partnerski odnos s kompanijom LG kako bi većinu DVD i Blu-ray uređaja učinila spremnom za svoju M-tehnologiju. Šamvej kaže da će proizvode početi da isporučuju sledećeg meseca a da će se u prodavnicama pojaviti početkom oktobra.

„Smatramo važnim da ih prvo proizvedemo s nekim jakim proizvođačem uređaja koji već ima svoje modele i firmver“, kaže Šamvej.

Za razliku od DVD diskova koji se obično prodaju u pakovanjima od 10, 25, 50 i 100 komada, M-diskovi će se prodavati samo na komad ili u pakovanjima sa dva ili tri primerka. Koštaće manje od tri dolara po komadu.

[You must be registered and logged in to see this link.]


[You must be registered and logged in to see this link.]
avatar
ZAGOR
Urednik Foruma
Urednik Foruma

DEFAULT
Srbija

Grad : Bujanovac
Browser : Google Chrome
Broj Postova : 97
Broj Poena : 2971
Reputacija : 183
Datum upisa : 20.07.2011
Datum rođenja : 03.03.1990
Godine Starosti : 28
Pol : Muški Zodijak : Ribe Konj

Zanimanje : Učenik
Raspoloženje : Veselo
Uzrečica : Brate Grgo
Knjiga/Pisac : ZAGOR


http://zagor.serbianforum.info/
Moj YOUTube Video :


http://zagor.serbianforum.info/

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu