Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

A mogli smo da budemo svemirska sila :)

Ići dole

Normalna A mogli smo da budemo svemirska sila :)

Počalji od Zaga taj Sre 11 Jan - 9:29:54Najava za film "Hjustone, imamo problem", autora Žige Virca, podigla prašinu u bivšim republikama. Film govori kako je Tito navodno tajno sagradio objekat „505“ za svemirski program u BihaćuTITO je 1961. godine prodao jugoslovenski svemirski program Amerikancima. Zahvaljujući tome, Amerikanci su poslali prvog čoveka na mesec, Jugoslavija je postala najprosperitetnija komunistička država, a Josip Broz je postao plejboj i jedan od najugledijih svetskih lidera. Najveća tajna hladnog rata decenijama je ostala skrivena u vojnoj bazi "Željavi" nedaleko od Bihaća.

Ovo je sažetak dokumentarne drame "Hjustone, imamo problem" čiji je trejler brzinom svetlosti uzburkao internet-javnost u čitavoj bivšoj Jugoslaviji. Film reditelja Žige Virca, po ideji i scenariju Boštjana Virca, tek je u fazi predprodukcije i trebalo bi da bude prikazan krajem godine.

Iz više nego efektnog trejlera koji se može videti na sajtu "Jutjub" ne može se sa sigurnošću reći da li reditelj ima nameru da snimi pravi dokumentarac. S obzirom na temu, mnogi su ubeđeni da je reč o "mokumentarcu" - filmu koji u stilu dokumentarca, kombinujući istinite činjenice i fikciju, priča izmišljenu, često satiričnu priču. U prilog tome ide i scena iz trejlera u kojoj, posle priče o Titovom usponu od gerilca do plejboja, sledi kratak snimak Brozovog govora.

Od svoje šeste godine morao sam da radim. Sve do sada - kaže Tito, pre nego što ga vidimo kako razdragano igra Kozaračko kolo, vozi se u "kadilaku" i pije viski.

Zaplet filma "vrti se" oko navodnih tajnih zapisa pionira jugoslovenskog svemirskog programa Hermana Potočnika do kojih je Tito došao posle Drugog svetskog rata. Zahvaljujući tome, SFRJ se kao treći igrač uključila u svemirsku trku i već 1961. godine imala funkcionalan program zahvaljujući kojem je mogla da pošalje čoveka u svemir. To su saznali Amerikanci i u martu iste godine Tito je u tajnosti prodao planove Kenediju koji je već dva meseca kasnije najavio let na Mesec.

Jugoslavija je tada, uz velikodušnu podršku Amerike, započela vrtoglavi ekonomski uspon.

Dokumentarac bi trebalo da otkrije kako je navodno Tito u tajnosti sagradio objekat "505" - čuvenu bazu "Željava" kod Bihaća, u kojoj je razvijan svemirski program.

Ovaj podzemni aerodrom decenijama je važio za najveću enigmu JNA i najstrože čuvanu vojnu bazu SFRJ. Smešten je na granici Hrvatske i BiH. Avio-baza je bila smeštena u podzemlju planine Plješevice, na čijem je vrhu postavljen radarski centar. Izgradnja ovog aerodroma počela je 1954, godine i koštala je za to vreme neverovatnih 90 milijardi dolara. "Željava" je bila baza 117 lovačko-avijacijskog puka, u čijem sastavu su letele tri eskadrile aviona "mig 21".
Posle raspada Jugoslavije i rasformiranja JNA, podzemna baza je prešla u ruke Vojske Republike srpske. Prilikom povlačenja avgusta 1995. godine, aerodrom je miniran i gotovo u celini uništen.

MISTERIJA AERODROMA
U aerodromskom kompleksu radili su oficiri i podoficiri posebno čistih biografija i pouzdanosti. Za ulazak je bila potrebna posebna propusnica, koja se dobijala posle najstrožih bezbednosnih provera. Ovaj aerodrom bio je misterija za najveći broj pripadnika JNA, a zbog konfiguracije terena baza se teško uočavala čak i iz vazduha. Objekat je u utrobi zemlje imao gotovo potpunu autonomiju - električnu centralu, cisterne za vodu, skladišta za kerozin, objekte za smeštaj ljudi... Avioni su bili smešteni u unutrašnjosti planine, a na poletnu stazu izlazili su kroz betonska vrata.


[You must be registered and logged in to see this link.]

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
A mogli smo da budemo svemirska sila :) Bc9 [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25636
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 46
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :