Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Lekcija iz odanosti

Ići dole

Normalna Lekcija iz odanosti

Počalji od vivijen taj Čet 26 Apr - 9:48:00

Лекција из оданости

КУЈА И ЊЕН ВОДИЧ

Када се Лили опоравила од страшне операције очију, крај ње се нашао верни друг који је одлучио да је даље води кроз живот...Kада говоримо о оданости, обично мислимо на такозвану пословну и брачну оданост. Прва говори о оданости (лојалности) одређеном послодавцу. Може то да буде неко предузеће или, ако је реч о уметницима – писцима, музичарима или сликарима – издавач, агент или галериста. У другом случају оданост говори о томе да је поштован брачни завет дат на венчању. Остаћемо заједно и у добру и у злу. Онда када живот постаје изазов за брачну оданост, ова врста истрајности измамиће код већине сузу.
Јер, оданост се рачуна у људске врлине. Понекад, уколико не могу да је нађу међу људима, многи праву оданост налазе код кућних љубимаца. Пре свега – паса. Пас је онај који до последњег даха остаје веран и одан свом господару. Међутим, неки су спремни да осуде псећу оданост као особину која није за хвалу, јер им наводно личи на потчињеност и страх. Наводно, пас остаје привржен и веран због награде коју ће да добије. Односно, због страха од казне. А газда воли свог пса управо зато што поред себе има – верно псето.
Истинита прича која се недавно збила у Великој Британији баца друго светло на псећу природу и њихову оданост.дгајалиште паса у Шрузбрију у Енглеској недавно је било затрпано понудама за помоћ. Наиме, нешто раније, власници одгајалишта дали су оглас тражећи дом за пар животиња које се више не уклапају у одгајалиште. Реч је о псима – данским, односно немачким догама. Један од два пса потпуно је слеп и зависи од тог другог, дакле, било би нељудски раздвојити их. Луиз Кембел, власница одгајалишта, већ првог дана после објављивања огласа добила је двеста понуда из различитих места, као и самог Шрузбрија. Била је ганута и, како је потврдила новинарима локалних дневника, поново је уверена да људска доброта није ишчезла. За ону псећу, одавно је уверена да постоји...
Седмогодишња куја Лили већ пет година у потпуности зависи од Медисона, свог вршњака, мужјака. Јер, када је имала само осамнаест месеци, извађене су јој очи. Била је подвргнута страшној операцији, пошто су јој трепавице расле унутар очних јабучица. Кад се опоравила, није могла без помоћи. Тада се појавио Медисон. Нико га није звао и нико му ништа није понудио као награду. Издвојио се од осталих и почео да јој помаже. Од тог тренутка, они су нераздвојни.

змеђу два пса развила се снажна веза која, уколико их неко посматра, личи на неку врсту телепатије. Они као да знају шта овај други мисли и жели да уради. Медисон се према Лили понаша као прави пас чувар, водич, помагач, хранитељ, и шта све не. Свакодневно, они извесно време проводе у „разговору”. Могао би да се стекне утисак да Медисон објашњава Лили шта се све око њих догађа.Луиз је покушала да их накратко растави како би утврдила да ли Лили може да живи без Медисонове помоћи. Тужно је било гледати их. Тада је схватила да би било крајње неправедно да живе одвојено. Не би патила само Лили, јер нема свог водича кроз живот, патио би и Медисон. Не би било његове Лили којој је толико одан. На власницима одгајалишта сада је одлука коме ће на чување дати нераздвојни пар. Извесно је да им је потребан велики простор, будући да је реч о два велика пса. Понекад се деси да Лили нешто сруши, али већ следећег тренутка Медисон се ствара крај ње и поправља ствар.
Некада давно, данске доге биле су уважени чувари средњовековних дворова. Осим опасног изгледа, који делује застрашујуће на оне који се, иначе, плаше паса, ову пасмину красе мирноћа и племенитост. Медисон то и потврђује.

avatar
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59599
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 64
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu