Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Niš

Ići dole

Normalna Niš

Počalji od Zaga taj Sre 23 Jun - 8:13:50

Niš Grbsr


Ниш кроз векове
Ниш, на раскрсници балканских и европских путева, који повезују Европу са Блиским Истоком, један је од најстаријих градова на Балкану и важи од давнина за капију Истока и Запада.
 
О настанку Ниша постоји предање да га је саградио краљевић Ниша каменом с оближње хумске чуке. Има доказа да је Ниш насељен већ у праисторијско доба. Један војник из инжињеријске јединице ископао је 1878. године изнад тврђавског моста 153 мм дугу секиру-чекић направљену од базалта кога има у околини Островице у клисури Нишаве. Друга секира-чекић од 155 мм дуга, грубље израде, нађена је код старих гробова покрај Ниша, а једна кремена тестера код Врежине. Сви налази из перода од 4000 година пре н.е. могу се видети у Археолошком музеју у Нишу.
 
Град је добио име од реке Нишаве која кроз њега протиче и коју су келтски прастановници звали Navissos. Сваки освајач је давао своје име граду. Римски Naissus, византијски Nysos, словенски Ниш, немачки Nissa.
 
У својој најсјајнијој епохи Naissus је био једна од најважнијих раскрсница мезијско-трачко-дарданске путне мреже, јер су се ту сливали путеви од Љеша (на Јадрану), Солуна, Цариграда, Сингидунума (Београда). У античко време Naissus је био веома снажан и неосвојив каструм. Због свог изврсног географског положаја Naissus је постао значајна стратегијска тачка тако да се Ниш помиње у свим војним походима на Балкану још од другог века. Код Ниша је Клаудије II победио Готе 269. године и спасио Рим велике опасности. Константин Велики, римски император (306-337), наследник Деоклецијана, је Naissus, у коме је рођен 274. године, украсио раскошним грађевинама (Медијана) и учинио га значајним економским, војним и административним центром.
 
Мада се сматрало да је Ниш неосвојив град у својој дугој историји је више пута освајан, рушен и спаљиван. Хуни су Ниш заузели 441. године употребивши огромне јуришне справе и кишу стрела. Следеће разарање је било 448. године, а затим 480. године делимично обновљен град поново руше Варвари. Византијски цар Јустинијан обнавља Ниш, али у новим походима Авари га поново руше. На путу за Византију, 540. године, Ниш насељавају Словени. Око 987. године Ниш заузима бугарски цар Симеон. У 11. веку Византија поново колонизира Ниш и околину. 1072. године до Ниша су продрли Угри. Манојло I утврђује град, али његов наследник Андроник га губи. Осваја га угарски краљ Бела III. Кратко време после тога био је грчки, а 1185. године дошао је у српске руке, али за кратко. Исак Анђел побеђује Стефана Немању 1196. године. Ниш поново долази у српске руке 1241. године.
 
Кроз капије Ниша су прошли многи значајни владари Европе. 1096. године крсташки витез Валтер, а 1189. године дуже време је у Нишу боравио цар Фридрих I Барбароса кога је свечано дочекао и поздравио велики српски кнез Стефан Немања и са њим склопио савез против Византије.
 
Иако на међи истока и запада Ниш је увек био православни и средиште велике нишке епархије која почетком 13. века обухватала област Нишаве, Мокрог, Топлице и Сврљига, а под Пећком патријаршијом њене границе су сезале до Лесковца и Параћина.

Падом Ниша у руке султана Мурата 1385. године била је одлучена и судбина српске државе. Град је пао после опсаде од 25 дана. После Косовског боја 1389. године пут Софија-Београд је запустео. Али 1443. године Ниш закратко долази у руке Лудањина. Град је предат Србима, а Бранковић га препушта Ђорђу Мрњавчевићу. Ниш је поново изгубљен 1448. године и следећих 245. година Турци владају њиме. За време Турске доминације Ниш је средиште војне и управне власти. Нишка Тврђава изграђена је 1723. године и спада у најлепша и најочуванија турска здања на Балкану. За време аустријских освајања, 1737. године у поновном походу Аустрије на Турску Ниш пада. Заузима га аустријска војска без борбе. Турци се повлаче, а Аустрија реновира Тврђаву. То је кратко трајало, јер се исте године Турци враћају у Ниш такође без борбе. Настаје тешко време за рају.
 
1804. године избија први српски устанак. 1809. године устаници су ојачали и пошли на јужне делове Србије. Код Ниша на Чегру 31. маја 1809. године дошло је до Чегарске битке. Ојачана турска војска са 10000 војника је напала војводу Стевана Синђелића са 3000 сабораца. Остављен без помоћи коју је тражио Синђелић је желео достојну смрт. Пуцајући у складиште барута дигао је у ваздух Чегарско брдо. Да би раја памтила пораз паша је на Цариградском путу после битке на Чегру подигао Ћеле Кулу од лобања српских јунака, што представља јединствен споменик у свету.
 За време кнеза Милоша и кнеза Михајла јужни делови Србије остају под Турцима. 11. јануара 1878. године после дугих борби кнез Милан је ушао у нишку Тврђаву. Од тог времена Ниш престаје да буде оријентална касаба и долази до наглог развоја. Град се изграђује и унапређује културно и политички. Ниш постаје друга престоница у Србији. 1878. године добија гимназију, 1882. године учитељску школу, а 1894. године вишу девојачку школу. Ниш је 1895. године имао три основне школе за дечаке и једну за девојчице.
 
 У области привреде основане су четири штедионице, радионица за одржавање возног парка поред железничке станице, рафинерија шпиритуса са великим подрумом браће Тутуновић, пивара, циглана, кланица.
 "Краљев двор" у Нишу је био удобна резиденција муслиманских великопоседника. Саградио га је Хафис-паша, а затим је припао Мехмед-паши. Када се 1878. године у њега уселио Главни штаб српске војске, он је био Бећир-пашина својина. Конак је потом пропао, јер унук Хафис-паше није хтео да га прода краљу Милану. Али, његов син Муста-бег га продаје после очеве смрти. Здање је доведено у ред и представљало је пријатну резиденцију краља са погледом на Нишаву и Тврђаву. Зграда је била спратна. Горњи спрат је био за становање са дивним доксатима са којих се краљ Милан обраћао неколико пута народу. Краљица Наталија и престолонаследник Александар су радо боравили у двору.

 У Нишу је од 1878. године седиште црквене власти - Митрополије и Епархије нишке. На челу нишке Митрополије стајао је митрополит Виктор. Црква Св. Пантелејмона завршена је 08.08.1878. године. Саграђена је на месту где је око 1185. године оснивач династије Немањића подигао манастир.
 
Преко пута двора поред Нишаве у Београд-махали изграђена је 1889. године зграда окружног начелства (Бановина). Зграда је изграђена у западноевропском стилу и коштала је 250.000 динара. У њој су нашла место сва одељења српске префектуре: полиција, финансијска, грађевинска и санитарна управа, државна штедионица и затвор. Унутрашње просторије, нарочито велика дворана за седнице и суђења, луксузно су опремљене.
 
У то време у Нишу је често заседала Скупштина. 1878. године у Нишу се одржава прво заседање Народне скупштине Србије уз учешће 172 народна посланика. Скупштина је свечано отворена 23. новембра 1878. године у згради основне школе (иза Саборне цркве) престоном беседом Кнеза Милана Обреновића. Тадашњих 15 општинскох чиновника и 120 писара имали су пуне руке посла, као и 150 државних чиновника свих ресора. Окружна управа је од 1896. године центализована у Нишу. Округ је обухватао 2.558 км2 са 246 места у 88 општина, а према попису из 1905. године имао је 184.045 становника.
Пред почетак Првог светског рата влада и Народна скупштина прелазе у Ниш. Ниш постаје ратна престоница Србије. Скупштина је заседала 7. децембра 1914. године у згради официрског дома и разматрала предлог владе о уједињењу Јужних Словена и формирању југословенске државе. Усвојена је Декларација о уједињењу и стварању државе Срба, Хрвата и Словенаца, тзв. Нишка Декларација. Октобра 1915. године Ниш заузимају бугарске трупе. Почиње сурова окупација Бугара која траје до краја рата. 12. октобра 1918. године војска Прве српске армије, на челу са војводом Петром Бојовићем, ослобађа Ниш.
 
Од 1921. године Ниш постаје средиште Области. На челу области стајао је велики жупан кога је постављао краљ својим указом. У састав Нишке области улазило је 11 срезова и два округа. Град Ниш у то време има 25.096 становника.
 
У периоду Другог светског рата од 1941.-1945. године Ниш је стратегијска тачка на путу за Солун и Црно море. После жестоких борби 14. октобра 1945. уништена је 7.СС - брдска дивизија "Принц Еуген". Ниш је ослобођен.

Ниш се налази у нишкој котлини уз ушће Нишаве у Јужну Мораву на 43°19' Северне географске ширине и 21°54' Источне географске дужине. Ужи центар града је на 194m надморске висине (код споменика у центру). Највиша тачка на територији града је Соколов камен, врх на Сувој планини (1.523m надморске висине), а најнижа низводно од ушћа Нишаве у Мораву код места Трупале (173m надморске висине). Подручије града захвата површину од 596,71km, на коме се налази Ниш, Нишка Бања и 68 приградских и сеоских насеља.
 Географски, Ниш се налази на раскрсници најважнијих балканских и европских саобраћајних праваца. У Нишу се магистрални правац, који води са севера, долином Мораве из правца Београда, рачва на правац ка југу, долином Вардара према Солуну и Атини, и правац ка истоку, долином Нишаве и Марице према Софији, Истанбулу и даље ка Блиском Истоку.
 У Нишу се одвајају и путеви ка северозападу (према Зајечару, Кладову и Темишвару) и ка југозападу (према Јадранском мору).
 Сви ови путни правци били су познати још од најстаријих времена као правци кретања народа, робе и војски. "Via Militaris" у периоду Рима и Византије, "Цариградски друм" у средњевековном периоду у доба Турака. Данас, то су главни магистрални европски правци на Балкану, који Ниш чине раскрсницом Европе са Малом Азијом и Црноморског подручија са Медитераном.
Ниш један од најстаријих градова на Балкану, други по величини у земљи после Београда, седиште Нишавског округа, налази се на раскрсници балканских и европских путева који повезују Европу са Блиским истоком и од давнина важи за капију Истока и Запада.
 Ниш и шира околина имају умерено-континенталну климу. Средња годишња температура је 11,2°C. Најтоплији месец је јул са просечном температуром од 21,2°C, а најхладнији јануар са срењом температуром од 0,2°C. Годишње у просеку падне 567,25 мм кише и снега по метру квадратном. Просечни ваздушни притисак је 992,74 милибара. Годишње има 123 кишовита дана и 43 дана под снегом. Просечна јачина ветра је нешто мања од 3 бофора.
 Као саобраћајни чвор европских путних и железничких праваца, са аеродромом, лако је доступан из свих праваца. Као савремени универзитетски град са преко 250.000 становника, истовремено је природни, друштвени, привредни, образовни, здравствени, културни и спортски центар југоисточне Србије. Подручје града захвата површину од 597 км2, на коме се налазе Ниш, Нишка Бања и 68 приградских насеља.
О развијености система образовања најбоље говори статистика: око 40.000 ученика у 35 основних и 19 средњих школа и преко четрнаест хиљада студената на 13 факултета нишког Универзитета.
 Тридесет клиника, завода и института који истовремено чине наставну базу Медицинског факултета, као и велики број других медицинских институција, представљају потенцијал нишког здравственог центра који свим суграђанима и становницима овог дела земље омогућава коришћење савремене здравствене заштите и многа достигнућа модерне медицине.
 Град је већ прославио стогодишњицу постојања и рада прве гимназије, Народног позоришта, Народне библиотеке и књижевног часописа.
Носиоци савременог културног живота су Народно позориште, Народна библиотека, Народни музеј, Симфонијски оркестар, Позориште лутака, Завод за заштиту споменика културе, Универзитетска библиотека, Историјски архив, Галерија савремене ликовне уметности, Дом културе, Културно-просветна заједница, издавачке куће, и многобројне организације културно-уметничког аматеризма.
 У низу културних манифестација које имају југословенски и међународни карактер, а одржавају се у Нишу, најзначајније су: Фестивал глумачких остварења играног филма "Филмски сусрети", међународни фестивал аматерских хорова "Хорске свечаности" и Ликовна колонија "Сићево" - најстарија у земљи.
 Са Нишком бањом, посебним балнеолошким центром у непосредној близини града, актуелна туристичка понуда Ниша пружа могућности за бањски, лечилишни, пословни, конгресни туризам, као и веће спортске и културне манифестације. Бројна су и излетишта која својим природним лепотама спадају у најлепше у Србији и Црној Гори.

 Тврђава
Нишка тврђава представља комплексни споменик културе и најмонументалнију урбанистичку доминанту централног подручја града Ниша. Издиже се на десној обали реке Нишаве и чува простор који је у двомиленијумском периоду поседовао материјалне доказе непрекидног трајања.

Садашња фортификациона структура турског утврђења изграђена је у првим деценијама 18. века, тачније у периоду од 1719. до 1723. године. Позната је као једно од најзначајнијих и добро очуваних споменика ове врсте на Средњем Балкану. Саграђена је на остацима античког, византијског и средњевековног утврђења. Има полигоналну основу са осам бастионих тераса и четири велике капије. Заузима површину од преко 22 хектара. Дужина бедема износи 2.100 метара, висина 8 метара, а просечна ширина зида је 3 метра. Камен за градњу довлачен је из околних мајдана и обрађиван у блоковима приближно једнаких димензија, док је унутрашњост ојачана дрвеним конструктивним елементима - "сантрачима" и испуњена "трпанцем". Са спољне стране била је окружена ровом испуњеним водом, чији је северни део сачуван и данас. Осим добро очуваних масивних камених зидина, сачуване су јужна Стамбол (1) и западна Београдска капија (2). Постоје и водене капије (5), видљиви су остаци северне, Видин капије (3), као и југоисточне Јагодинске капије (4). Комплетном реконструкцијом свих капија Нишка тврђава би у архитектонско-просторном и функционалном смислу добила своју аутономију као затворена фортификациона структура.

У унутрашњости Нишке тврђаве поред постојећих изложбених пунктова:
Уметничког павиљона у адаптираном објекту Арсенала из 1857. године;
Салона 77 у обновљеној џамији Бали бега из 1521. до 1523. године;
Летње позорнице (19) саграђене 1959. године, где се одржавају Југословенске хорске свечаности;
Фестивал глумачких остварења југословенског играног филма и многе друге манифестације;
налазе се следећа значајна градитељска остварења:
Зграда Историјског архива , саграђена 1890. године за потребе Картографског одељења српске војске;
Комплекс Пашиног конака, обновљен за потребе јавно-комуналног предузећа "Медијана" - Ниш;
Споменик књазу Милану Обреновићу, ослободиоцу Ниша 1877.године ;
Спомен костурница, подигнута 1931.године на месту стрељања и вешања учесника Топличког устанка из 1917.године ;
Липидаријум или збирка камених античких и епиграфских споменика, скулптура и детаља архитектонске пластике, постављене 1979.године;
Зграда Затвора која је адаптирана за смештај и рад истраживачког центра "Наисус".
У ентеријеру тврђавског простора у току су вишегодишњи радови на реконструкцији следећих објеката:
Хамама или турског купатила из 15.века, као ексклузивног угоститељског објекта са терасом;
Ниша 1-6 и 7-12, сводних просторија у низу, северно и јужно од Београдске капије који могу да приме најразличитије културне, трговачко услужне и угоститељско туристичке садржаје, чиме се уз уређење партерне зоне улазне пјацете, стварају специфични амбијентални услови за прихватање посетилаца и туриста;
Зграда Ковачнице као ресторан са баштом за послужење више стотина гостију у парковски уређеном амбијенту источног платоа тврђаве;
Барутане 1-4, саграђене су 1720. до 1723.године а налазе се уз северни и североисточни бедемски зид на међусобном растојању од око 250 метара. Могу да буду адаптиране у објекте угоститељско услужне намене (млечни ресторан, пицерија, клуб, посластичарница и сл);
Зграда магацина као Експериментални театар са могућностима организовања разних културно и спортско-рекреативних манифестација.
Од нових садржаја предвиђено је постављање:
велике Рељефне табле са планом Нишке тврђаве у њеном улазном платоу.
Затим израда:
Сахат куле на месту некадашње куле, срушене после 1878.године;
Летње универзитетске сцене на површини северозападног бастиона уз Барутану 2 и потребних терена за мале спортове по целој дужини постојећег рова, чиме би се обогатиле укупно спортско рекреативне активности студената и омладине уопште.

Археолошки налази у тврђави
Осим објеката из турског периода у тврђави и у њеној непосредној околини, у нижим слојевима, откривени су остаци из праисторијског, римског византијског и средњевековног периода и то:

* Антички и византиски период је констатован скоро на целој површини тврђаве и њене непосредне околине:
1. део поплочане улице са канализацијом;
2. урбано ткиво са тремовима;
3. бројни остаци објеката и покретних налаза констатовани су у сондама код Хамама, Арсенала, Јагодинске и Београдсе капије;
4. откривен је монументални објекат са ортогоналном просторијом и подним мозаицима;
5. римске терме у улазном простору тврђаве;
6. базилика великих димензија, северно од моста Младости;
7. средњевековни слој презентован је остацима архитектуре и станишта а турски период карактеришу остаци многих грађевина и комуналних објеката.

Значајни су и следећи покретни налази:
* Бронзана глава Константина великог, нађена приликом градње старог моста, на десној обали Нишаве.
* Бронзана статуа Јупитера нађена у кориту реке Нишаве код Стамбол капије.
* Ара-жртвеник и питос са сто килограма сребрног новца из 3.века, нађен код Београдске капије.

Следи као закључак да Нишка тврђава са њеном непосредном околином треба да буде презентована као споменик културе великих и вишеслојних вредности у оквиру парковски сређеног простора правилним сажимањем старих вредности са новим животним потребама града, Нишка тврђава ће живети као неодвојиво градско ткиво у оквиру централног језгра Ниша.
Константиново доба
Медијана је била царско имање у предграђу античког Ниша - Наисуса - са раскошком резиденцијом и високо организованом економијом.
Крајем III и почетком IV века почиње рездобље тетрархије - четворовлашћа када су неки од царева рођених на просторима данашње Србије, владали огромним Царством чије су се границе протезале од Британских острва до Мале Азије, од Дунава, Рајне и Мајне до Северне Африке. Максимилијан Херкулије, Констанције Хлор, Галерије, Лициније и Константин Велики у неколико деценија своје владавине, учинили су свој завичај средиштем Империје и саградили у њему градове, палате, виле и друге грађевине равне онима у дотадашњим центрима античког света. Неке од ових грађевина добро су познате, друге се тек сада откривају, а не мали број чека будуће истраживаче.
Конастантин Велики (280.-337.г.н.е) рођен је у Нишу. Одрастао је и васпитаван у њему. Мајка Хелена била је скромног порекла. Његов отац Флавиус Валеријус Константијус Хлорус, утемељивач династије, водио је порекло од Илирика. Константин Велики је управљао Римском царством од 306.-337. године. Успео је да консолидује границе царства и среди унутрашње прилике у војсци и администрацији. 313. године Миланским едиктом признао је хришћанство као државну религију. Пренео је престоницу на исток у Константинопољ 330. године и поставио темеље новом византијском царству. Као цар, Константин се одужио свом родном граду изградивши раскошну резиденцију у луксузном предграђу античког Ниша - Медијана. Константин је често боравио у њој и ту завршавао државничке послове. Историјски списи сведоче о законима из 315. 319. 324. и 334. године, потписаним у Наису. Имао је два сина Констанција и Констанса који су наставили очеву традицију.
О Медијани

Медијана, предграђе античког Ниша

1. Вила са перистилом
2. Терме
3. Нимфеј
4. Хореум
5. Водоторањ
6. Тврђава
7. Вила са конхама
8. Bила са оградним зидом
9. Вила
10. Вила са централним коридором
11. Хореум 2
12. Сакрални објекат
13. Сакрални објекат
14. Vicus
15. Некропола

Резиденција римских царева - Медијана је подизана на равном терену, на простору који захвата преко 40 хектара, на високој обали мало даље од реке, у подножју јужних брегова који оивичавају нишку котлину, у близини извора термалних вода. Једна улица у смеру исток-запад водила је уз јужну страну виле са перистилом и житнице удаљене од ње стотинак метара. Из ове улице био је могућ прилаз колима до објеката. Средишњи простор заузимала је вила са перистилом, нимфејом и термама; западно од ње је житница, а нешто северније пространа зграда са октогоналном и кружном просторијом. Јужно од виле су остаци водоторња, док су у међупростору регистровани трагови више вила и привредних објеката. Карактеристично је да се луксузне грађевине од тврдог материјала са стубовима, декорисане мермерним облогама, мозаицима и фрескама, концентришу углавном око централне виле са перистилом, док су привредни објекти смештени од житнице на запад, према Наису.[b]

Izvor

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Niš Bc9 http://marezato.hpage.com
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25883
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Niš

Počalji od Danguber taj Pet 25 Jun - 20:18:20

МЕДИЈАНА (Ниш)

Медијана Античко налазиште, на путу Ниш-Нишка Бања, које сведочи о богатству и сјају царског Наиса. Откривени су очувани остаци царске палате са перистилом, луксузних вила са подовима од мозаика, сакрални објекти (баптистеријум - крстионица), економске зграде са питосима, терме, цистерне за воду, остаци утврђења и друге зграде које сведоче о култури и раскоши Наиса из времена владавине цара Константина.


Niš Medijana_mozaik
Danguber
Danguber
Deseti Razred
Deseti Razred

Atlantida

Grad : Atlantida
Browser : Opera
Broj Postova : 219
Broj Poena : 5178
Reputacija : 386
Datum upisa : 25.05.2010
Datum rođenja : 11.05.1955
Godine Starosti : 65
Pol : Muški Zodijak : Bik Koza

Zanimanje : tolmak
Raspoloženje : loše
Uzrečica : xxx
Knjiga/Pisac : nekoliko
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Niš

Počalji od vanja95 taj Sub 27 Nov - 17:15:55

Nis je prelep grad.
Bila sam tamo i odusevila sam se.
Jedino mi se nije svidelo sto ima puuno smeca tu kod autobuske i pijace... :s
vanja95
vanja95
Novi Član
Novi Član

Srbija

Grad : Novi Sad
Browser : N/A
Broj Postova : 2
Broj Poena : 3473
Reputacija : 0
Datum upisa : 27.11.2010
Datum rođenja : 10.08.1990
Godine Starosti : 29
Pol : Ženski Zodijak : Lav Konj

Zanimanje : Slikanjem
Knjiga/Pisac : Stefani Majer
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Niš

Počalji od Zaga taj Ned 28 Nov - 19:45:01

vanja95 ::Nis je prelep grad.
Bila sam tamo i odusevila sam se.
Jedino mi se nije svidelo sto ima puuno smeca tu kod autobuske i pijace... :s


hvala vanja95, drago mi je kad neko hvali moj grad, a što se tiče smeća, potpuno si u pravu, ni nama nišlijama se to ne sviđa, li s obzirom da je tu pijaca , trebalo bi da se mnogo više vodi računa o higijeni i izgledu tog dela grada.


dođi nam opet
=..=

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Niš Bc9 http://marezato.hpage.com
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25883
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Niš

Počalji od Staša taj Sre 19 Jan - 14:53:39

Prosto je neverovatno da nam je toliko ostalo i da kreteni nisu uspeli sve da unište.
Dobar deo kompleksa Medijana nalazio se s druge strane puta, ali su tadašnje gradske vlasti MORALE baš tu da grade EI (bolelo njih uvo za cara Konstantina i Medijanu).

A što se tiče arheološkog nalazišta Bubanj, otkriveno je do sada 30 kulturnih slojeva, i to na 100m2, jer je preko 90% nepovratno uništeno (auto-put je morao baš tu da prođe).

Za tramvaje nema veze.

Moderatorima: Ako smatrate da poruka nije primerena, slobodno je brišite. Ja samo mislim da i za kulturnu baštinu, kao i za prirodu, važe reči poglavice Sijetla da je ne nasleđujemo od naših predaka, već pozajmljujemo od potomaka.
avatar
Staša
Novi Član
Novi Član

Srbija

Grad : brrrrrrrrrr
Browser : N/A
Broj Postova : 10
Broj Poena : 3475
Reputacija : 29
Datum upisa : 17.01.2011
Datum rođenja : 01.01.1945
Godine Starosti : 75
Pol : Ženski Zodijak : Jarac Majmun

Zanimanje : *
Knjiga/Pisac : !
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Niš

Počalji od Zaga taj Čet 20 Jan - 9:30:51

Staša ::Prosto je neverovatno da nam je toliko ostalo i da kreteni nisu uspeli sve da unište.
Dobar deo kompleksa Medijana nalazio se s druge strane puta, ali su tadašnje gradske vlasti MORALE baš tu da grade EI (bolelo njih uvo za cara Konstantina i Medijanu).

A što se tiče arheološkog nalazišta Bubanj, otkriveno je do sada 30 kulturnih slojeva, i to na 100m2, jer je preko 90% nepovratno uništeno (auto-put je morao baš tu da prođe).

Za tramvaje nema veze.

Moderatorima: Ako smatrate da poruka nije primerena, slobodno je brišite. Ja samo mislim da i za kulturnu baštinu, kao i za prirodu, važe reči poglavice Sijetla da je ne nasleđujemo od naših predaka, već pozajmljujemo od potomaka.

slažem sa tobom u potpunosti ,kad treba da se gradi nije bitno gde je i na čemu,bitno je da se svi slikaju ...
..kako poštujemo starine tako će poštovati nas....

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Niš Bc9 http://marezato.hpage.com
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25883
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Niš

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu