Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...
Zvezdan Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Sistemi za vegetaciju u prostoru

Ići dole

Normalna Sistemi za vegetaciju u prostoru

Počalji od Zaga taj Pet 19 Nov - 10:28:53


Moderni pokreti zelene arhitekture promovišu održiva rešenja u graditeljstvu, što između ostalog podrazumeva reciklažu upotrebljivog materijala, integracija inovativnih sistema za proizvodnju električne energije, te upotrebu naprednih tehnologija građenja i ozelenjavanje delova objekata.

Moderna arhitektura se sve više okreće novim, često eksperimentalnim pokušajima da ozeleni objekat, čineći ga delom danas narušene prirode. Zahvaljujući današnjoj tehnologiji, vegetacija ponovo ulazi u objekte, kao deo vertikalnih zidova, horizontalnih podova i plafona ili kao slobodnostojeća vegetacija. Optimistično je pogledati kako se ljudsko znanje i tehnologija spaja sa izdrživošću vegetacije koja izgleda da pronalazi svoje mesto u oštroj prirodi, kao alpsko cveće u pećinama, mahovine i lišajeva na obroncima vodopada ili algi na mestima gde nema kiseonika.

Da bi veoma složen eko-sistem biljaka mogao opstati, potrebno je prilagoditi arhitekturu i dati tehnički odgovor na problem neophodnih količina nutrienata, svetlosti i vode koja je potrebna biljkama. Pored ovoga, sistemi sadnje biljaka unutar objekata moraju se lako održavati, biti izdrživi i estetski zadovoljavajući. Ovde ćete pronaći nekoliko upešnih primera uvođenja vegetacije u objekte.

Kompanije “Artqua” je razvila svoj “Grune Wand” sistem koji je 2003. godine dobio nagradu za najbolju inovaciju Nemačke. “Grune Wand” se sastoji od visoko kvalitetne čelične strukture, na koju su okačeni paneli za substratima. Pre postavljanja panela, odlučuje se o vrsti biljaka koje će biti kultivisane, te se izvrši sadnja biljaka. Nakon postavljanja panela, dolazi do veoma brzog rasta vegetacije. Upravo zbog toga što su paneli sa substatima napravljeni od antibakterijskog, neorganskog materijala, nemoguće je da dođe do preterane vlažnosti u prostoriji. Još jedna važna pogodnost jeste modularna struktura panela, koji se mogu lako zameniti novim, ukoliko dođe do oštećenja ili ukoliko vlasnik želji promeniti vrstu biljaka koje se ovde pojavljuju.

Problemi oko navodnjavanja ovih panela su svedeni na minumum, a rezervoari sa vodom mogu biti instalirani u zidnu ili podnu konstrukciju, a voda se usmerava pumpama, gde male količine teku kroz panele, dozirajući određenu količinu vode zemljištu.
Švedska kompanija “Greenworks” nudi mobilnu jedinicu sa vegetacijom, koja služi podeli unutrašnjeg prostora (enterijera). “Moving hedge” se sastoji od baze, u kojoj je smešten rezervoar sa 55 litara vode. Baza poseduje točkiće, koji daju mobilnost celokupnoj strukturi. Biljke rastu uz metalnu kontrukciju, koja postaje nevidljiva, a kroz koju prolazi struktura cevi za navodnjavanje. U praznim prostorima ove rešetkaste metalne strukture se nalaze džepovi za zemljištem odakle raste vegetacija. “Moving hedge” je izuzetno lak za održavanje, a zahteva punjenje rezervoara jednom u pet nedelja korištenja.

Pored estetske uloge u enterijeru, biljke imaju višestruku ulogu u mikro-klimi objekta. Kontrolišu nivo vlage, eliminišu vazdušne polutante i prašinu, te proizvode kiseonik.

Danas je moguće napraviti i celokupne zelene fasade, koje će kao takve imati višestuko korisnu ulogu: služiće kao zaštita objekta poput termoizolacije, štitiće stvarnu fasadu od oštećenja, proizvodiće kiseonik i imaće zavidnu estetsku ulogu. Kompanija “Copijn” je razvila svoj “Wonderwall” sistem zelene fasade, koji se sastoji od metalne konstrukcije koja se postavlja na određenom odstojanju u odnosu na pravu fasadu. U praznim prostorima konstrukcije se instaliraju džepovi sa zemljištem iz kojih raste vegetacija.Izvor

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Sistemi za vegetaciju u prostoru Bc9 http://marezato.hpage.com
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 26009
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu