Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Masaža refleksnih zona tabana

Ići dole

Normalna Re: Masaža refleksnih zona tabana

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 15:01:17


Masaža stopala


Dokazano je da masaža stopala pomaže kod migrene, artritisa, poremecaja spavanja, sportskih povreda, bolova u ledima, kao i kod stanja izazvanih stresom Verovatno niste znali da masaža podstice telo na održavanje licne ravnoteže i zdravlja, a krije se pod pojmom refleksologije, stare bar pet hiljada godina.

Blagom masažom stopala aktiviraju se odbrambeni mehanizmi za jacanje imunosistema. Pritiskom odredenih tacaka na stopalu stimuliše se odbrambeni potencijal oslabljenih i obolelih organa. Masažom se ubrzava proces izlecenja ili jaca celokupno stanje organizma i imunološki sistem. Takva metoda lecenja temelji se na pretpostavkama da se na stopalima i dlanovima nalaze refleksne zone svih organa na ljudskom telu, da životna energija tece kroz telo odredenom putanjom kojom su povezani svi organi, a ciji se završeci nalaze u odredenim tackama....

Americki specijalista otorinolaringolog Vilijem Ficdžerald razvio je i usavršio modernu verziju zona terapije ljudskog tela. On je na telu prikazao deset jednakih vertikalnih zona, tako da svaka polazi od jednog prsta na stopalu i penje se do mozga, pa se duž ruke spušta do prsta na šaci. Po Ficdžeraldovoj teoriji, poremecaj u radu bubrega može se odraziti na oko, a problem sa zglobom malog prsta na zglob kuka. S obzirom na to da se zone završavaju na dlanovima i stopalima, svaki organ ima svoju tacku na tim mestima, a završeci nerava prenose impuls, tj. informaciju duž kicme i kicmene moždine do mozga i dalje do pojedinih organa.

Pozitivna stimulacija organizma


U toku masaže stopala stimuliše se više od sedam hiljada nervnih završetaka koji se nalaze na njima, pa se na taj nacin podstice „otvaranje i cišcenje" nervnih kanala. Prednost ovakve vrste masaže u odnosu na, recimo, akupunkturu je u cinjenici što se ne mora tacno pogoditi odredena tacka. Dovoljno je da masirate celu površinu stopala i da tako pozitivno stimulišete ceo organizam. Dokazano je da ovaj tip masaže pomaže kod migrene, artritisa, poremecaja spavanja, bolova u ledima, sportskim povredama kao i kod stanja izazvanih stresom. Ipak, postoje odredene mere opreza. Masažu ne treba primenjivati kod unutrašnjih povreda, visoke temperature, površinskih rana, dermatoloških problema ruku i nogu, kao i ako postoji opasnost od tromboze kod trudnica.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Masaža refleksnih zona tabana

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 14:35:58


Masaža refleksnih zona tabana Mapastopalasrpskiprevod

REFLEKSOLOGIJA STOPALABaš kao i u slučaju dlanova, refleksoterapija stopala terapeutska je metoda kojom se masiraju refleksne točke, odnosno zone, radi stimuliranja rada pojedinih organa ili sastava, te uklanjanja energetskih blokada na meridijanima.

U svakom stopalu nalazi se 26 kostiju, 56 ligamenata i 33 zgloba.

U svakom stopalu više od 70.000 nervnih završetaka, ali moderan način života (obuća, betonski pločnici po kojima hodamo i sl.) znatno umanjuju prirodni uticaj na senzornu funkciju stopala.

Poznato je da se u današnje vrijeme stopala zanemaruju pa čak kod 90 posto ljudi postoje deformacije stopala.

Raspored područja refleksologije na stopalima odražava organizaciju u organizmu u toj meri da su organi desne strane tijela zastupljeni u desnom stopalu, a organi lijeve strane u lijevom.

Istraživanja su dokazala da se vremenom na završecima nerava na stopalu nakupljaju soli kalcijuma i kristali mokraćne kiseline koji onemogućuju normalnu stimulaciju žlezda i organa.
Ali, tehnikom refleksoterapije mogu se ukloniti.

Refleksoterapija je i vrsta stimulacije središnjega nervnog sastava na nivou kicmene moždine i simpatičkog sistema.

Refleksologija koristi metodu vršenja pritiska palcem na refleksne tačke


Refleksoterapija je oblik terapije koji se moze primnjivati kao osnovni ili deo programa lečenja neke bolesti.

Raspored područja refleksologije na stopalima odražava organizaciju u organizmu u toj meri da su organi desne strane tijela zastupljeni u desnom stopalu, a organi lijeve strane u lijevom.

Istraživanja su dokazala da se vremenom na završecima nerava na stopalu nakupljaju soli kalcijuma i kristali mokraćne kiseline koji onemogućuju normalnu stimulaciju žlezda i organa.
Ali, tehnikom refleksoterapije mogu se ukloniti.

Osnovna pravila

Refleksologija je terapeutska metoda, koja se dakle koristi u svrhu lečenja, što znači da je treba primenjivati strucnjak.

Ipak, kako je riječ o blagoj, neinvazivnoj tehnici, refleksologiju možete primjeniti i kao automasažu uvijek kada imate potrebu za opuštanjem.

Koristi se i u kombinacijama s nekim drugim terapijskim tehnikama za opuštanje, smanjivanje agresivnosti, poboljšanje koncentracije i ukupnoga energetskog potencijala tijela.

U nastavku donosimo opis nekoliko jednostavnih zahvata koji mogu pomoći da se osjećate bolje i olakšate neke tegobe.


Počnite zagrejavanjem dlanova (trljanjem jednog o drugi u trajanju od jedne minute), kako bi u njih dospjelo više energije i kako bi oni postali dodatno osjetljiviji na nadražaje.

Za masažu je najbolje primijeniti »tehniku gusenice«, s naglaskom na palcu.

Postavite palac na određenu refleksnu zonu druge ruke, tako da koristite i snagu šake (a ne samo palca).

Masirajte palcem imitirajući pokret gusenice,
ne podižući ga sa površine kože.

Svaki pokret treba trajati nekoliko sekundi, a ponavljati ga treba svakih par minuta, tretirajući površinu kože milimetar po milimetar.

Ako pri tome osetite bol, odmah prekinite s masažom.

Tretman ne smije biti bolan, no ako se i dogodi da dodir nekih tačaka izazove bol, to možemo smatrati dobrim pokazateljem pritajenog problema i koristiti za daljnje liječenje.
Terapeut treba obratiti posebnu pozornost na pojavu tupe ili oštre boli.
Ako je bol lokalnog karaktera, ona je oštra i prodorna, a ako je tupa i duboka, odraz je nekog organa ili neke druge udaljene tačke.
Smanjen intenzitet tretiranja refleksnih točaka izaziva analgetički učinak, odnosno ublažavanje boli, dok se snažnim intenzitetom provodi stimulacija udaljenog područja.

Najbolji efekt se postiže ako se problematična tačka masira nekoliko puta na dan po nekoliko minuta, tako da ukupna neljna masaža jedne tačke ne pređe jedan sat.

Kod akutnih bolova brzu pomoć pruža pritisak na određenu tačku, ali bez masiranja, u trajanju od dvije-tri minute, nakon čega bi bol trebala prestati.


Refleksoterapija potpomaže u liječenju sledecih oboljena, tj. stanja:
- Alergija – ( refleksoterapija uz primenu standardnih metoda daje znatno bolje rezultate)
- Anemija
- Artritis
- Astme, bronhitisa, prehlade, kašlja, upale sinusa
- Bolova u ledjima
- Povisenog krvnog pritiska
- Konstipacije ( zatvora)
- Kancer
- Dijabetesa
- Problema sa varenjem
- Gavobolje
- Nesanice
- Problemi sa bubrezima i jetrom
- PMS ( premenstrualni sindrom)
- Migrena
- Muka i povracanje
- Edema
- Sinuzitis
- Stres
- Sijaticni bolovi

Konačno, smatra se da se ovim procesom razbijaju sve blokade životne energije, tako da organizam može sam sebe liječiti.

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Masaža refleksnih zona tabana

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 14:30:56


Što je refleksologija

Postoje različite definicije, možda je najjednostavnija medu njima sljedeća: refleksologija je cjelovita metoda koja upotrebljava pritisak na takozvane refleksne zone da bi omogućila tijelu uspostaviti ravnotežu (homeostazu). Može biti od pomoći ili u preventivnom smislu, ili kao po moć pri bržem oporavku nakon bolesti. Pospješuje cirkulaciju i protok limfe, razbija kristaliče mokraćne kiseline koji se talože u završecima živaca na stopalima. Također ima pozitivne učinke na aktivaciju parasimpatičkog autonomnog živčanog sustava. Jednostavno rečeno, njen blagotvoran učinak je mjerljiv i dalekosežan.

Refleksologiju stopala nalazimo duboko u povijesti, u svim razdobljima i civilizacijama: na Orijentu, u Egiptu, kod američkih Indijanaca. U Indiji su postojale mnoge ayurvedske metode masaže stopala raznim biljnim uljima i pripravcima. Kina u okviru svojih akupunkturnih i akupresurnih postupaka poklanja veliku pažnju stopalima. Japanska shiatsu masaža također. Američki Indijanci imali su metodu sličnu današnjoj refleksologiji.

Današnja refleksologija stopala vezuje se uz imena dr. Williama Fitzgeralda te dr. Eunice D. Ingham.

Dr. Fitzgerald, proučavajući kineske metode pritisaka i masaže, razrađuje terapiju zona; dijeli ljudsko tijelo na deset zona od kojih svaka počinje na jednom prstu noge, penje se kroz noge, torzo i glavu, a onda se spušta kroz ruke do vrškova prstiju na rukama. Djelovanjem na bilo koju točku zone, primijetio je dr. Fitzgerald, postižemo efekte na području cijele zone.

Njegov rad nastavila je i produbila dr. Eunice D. Ingham izradivši kartu refleksnih zona koja je i danas temeljno polazište u radu suvremenih praktičara.

Blagotvorni učinci u cijelom tijelu

Da bi se shvatio način rada na stopalu i sve što se refleksoterapijom može postići, nužno je znati što je refleksna zona. To je područje na kojem se oslikava stanje određenog organa ili tjelesnog sustava. Pritiskom na to područje vrši se korekcija zatečenog stanja. Ponavljanjem tretmana refleksne zone sasvim se sigurno postiže poboljšanje, a u najboljem slučaju i normalizacija funkcije određenog (ciljanog) organa ili sustava.

Na stopalima se nalaze refleksne zone svih organa i tjelesnih sustava. Zato i kažemo da su stopala ogledalo Ijudskoga tijela, a to znači da djelovanjem na stopala postižemo blagotovorne učinke u cijelom tijelu.

• Poboljšanje cirkulacije i protoka limfe

Time omogućavamo bolju opskrbljenost tijela kisikom i bolje izlučivanje ugljičnog dioksida iz tijela, pospješujemo brže izlučivanje toksina, čovjek se osjeća vitalnije i zdravije. Tijelo je stvoreno za kretanje, a zbog današnjeg sjedalaćkog načina života lišeno je tog najvažnijeg faktora zdravlja. Ako se ne krećemo, cirkulacija slabi i dolazi do stagnacije limfe. nakupljanja tekućine u nogama (oticanja nogu) i slabljenja eliminacije putem probave. Ukratko, dolazi do većeg broja posljedica štetnih za zdravlje. Primjenom refleksologije stopala ti se problemi mogu umanjiti.

Zapamtite!

Refleksološki tretman nije nadomjestak kretanju. Krećite se sto više i, kad god je moguće, hodajte bosi. Na taj načln prirodno podražavate refleksne zone stopala. Pazite pritom da podloga po kojoj hodate ne bude hladna, i poduzmite sve da spriječite ozljede stopala.

• Razbijanje kristalića otpadnih tvari koje se talože na završecima živaca na stopalima

Zbog nedostatka kretanja mišićna tkiva stopala i nogu atrofiraju. Posljedica slabljenja mišića i gubitka mišićne mase je spuštanje tijela nado Ije. Uslijed toga. mijenjaju se položaj i struktura pojedinih ili svih 26 kostiju stopala. Po većava se pritisak na određene dijelove stopala, slabi cirkulacija, a kemijski otpad taloži se u završecima živaca. Stopala postaju bolna na do ! dir jer kristalići otpada iritiraju živčane završetke.

Prema teoriji refleksnih zona, zbog neprirodnog stanja stopala nakon nekog vremena i organi i tjelesni sustavi čija stanja odražavaju refleksne zone postaju slabije funkcionalni. A to je pretpostavka za nastanak bolesti.

Refleksološki tretman razbija kristaliće otpada, uspostavlja normalnu cirkulaciju u stopalima, uravnotežava refleksne zone i tako pomaže uspostaviti normalnu funkciju organa ili određenog tjelesnog sustava.

Zapamtite!

Refleksologija nije alternativa klasičnom liječenju.

Osoba koja se podvrgava refleksološkom tretmanu i dalje se treba pridržavati uputa svog liječnika i pro voditi liječenje koje je on propisao. Dakle, refleksološki tretmani su pomoćna metoda koja pospješuje redovni proces liječenja.

• Pozitivno djelovanje na autonomni živčani i sustav

U teoriji refleksologije, i u pripadajućoj literaturi, tom se učinku ne pridaje veći značaj iako je vrlo važan.

Dodir (pritisak) kojim se služimo u refleksološkom tretmanu kako bismo "proizveli" spomenula djelovanja ima još jedan učinak. Ako je pravilno izveden, aktivira parasimpatički živčani sustav koji je odgovoran za opuštanje i eliminaciju kemijske energije stresa te otpadnih tvari iz tijela.

Autonomni živčani sustav dijeli se na "ortho" i "para" • simpatički sustav. "Ortho" je aktivniji kad je čovjek u aktivnosti, a "para" kad čovjek miruje. Današnji način života karakterizira pretjerana aktivnost u svakom smislu, Što vremenom dovodi do neravnoteže u autonomnom živčanom sustavu: previše se aktivira "ortho" sustav, a smanju. je se funkcija "para" sustava A kako je za zdrav i normalan život potrebna ravnoteža, ne dostatak te funkcionalne ravnoteže uzrokuje u početku razne poremećaje, a na posljetku i bolest.

Da bismo apsorbirali ono što smo nakupili kroz aktivnost, a viškove i otpadne tvari izbacili, po : trebno je normalno funkcioniranje "para" sustava. Dakle, refleksološki tretman aktivira "para" sustav pomažući na taj način eliminaciju štetnih tvari iz tijela, poboljšavajući probavu, znojenje. izbacivanje sluzi itd.

Upravo to pojačavanje eliminacije, izrazito važno za normalno funkcioniranje organizma, još je jedan važan faktor cjelokupne učinkovitosti refleksoloških tretmana.

• Energetsko uravnoteženje

Nekonvencionalna medicina polazi od pretpostavke da je za zdravlje po jedinca potreban nesmetan protok energije kroz tijelo. Ta energija prolazi kroz energetsku mrežu ljudskog tijela koju čini 14 energetskih meridijana.

Prema tradicionalnoj kineskoj medicini, ali i prema recentnim znanstvenim istraživanjima, meridijani su elektromagnetski tokovi koji prolaze kroz fasciju. Fascija je vrsta vezivnog tkiva, vezivna opna koja obavija i odjeljuje mišiće, organe, pojedine prostore i neke anatomske strukture. Ako ta energetska mreža nije protočna, to jest ako u njoj zbog nemogućnosti odstranjivanja viškova postoje nakupine kemijske energije stresa, dotok energije u tjelesne organe i sustave je ograničen. U tom slučaju dolazi do slabljenja funkcija tijela, a krajnji rezultat je obolijevanje.

Djelovanjem na refleksne zone, tj. refleksoterapijom oslobađa se protok energije i na taj način pomaže oćuvanju ili ponovnoj uspostavi zdravlja.

Ipak, uza sve pozitivne učinke,

postoje i neki slučajevi kada se refleksoterapija ne preporučuje. To su:
karcinomi
uznapredovala osteoporoza
šećerna bolest tip I. ovisna o inzulinu
otvorene rane ili kožne bolesti na stopalu
proširene vene
trudnoća

Što možete sami

Za profesionalni tretman nužno je obratiti se educiranom praktičaru, refleksoterapeutu. no jednostavnu refleksnu masažu možete izvesti i sami. Blagotvoran učinak osjetit ćete trenutačno, ali samo ako refleksnu zonu podražavate pravilno.

Pritisak se najčešće izvodi palcem jedne ruke, dok se drugom rukom pridržava stopalo u optimalnom položaju, ona služi kao podrška "radnoj" ruci.

Pritišće se vrhom palca postupno i snažno s blagom rotacijom palca u krajnjem položaju, a pritisak se zadržava nekoliko sekundi. Potom sc pritisak popušta i ponavlja desetak puta na jednoj zoni.

Postoji li problem na određenom dijelu tijela ili organu, zonu treba tretirati 5 do 10 minuta. Broj tretmana različit je. ovisi o težini poremećaja.

I na kraju, savjetujemo vam slijedeće:
krećite se što više!
budite umjereni!
čuvajte svoje snage, jer tako čuvate zdravlje!
budite sretni!
smijte se što više!
opraštajte sebi i drugima!
posvetite pažnju svojim stopalima jer, da parafraziramo Eunice D. Ingham. "vaša stopala mogu vam mnogo reći o vama”

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Masaža refleksnih zona tabana

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 14:27:21


Refleksna masaža stopala je holistički terapijski model - procedura koja za cilj ima prevenciju i rehabilitaciju zdravstvenih poremećaja, na način da poboljšava i pojačava cirkulaciju energije i krvi, uklanja manje dislokacije zglobova i pomaže ozdravljenju mekih tkiva.

Ova terapijska procedura također uravnotežuje i poboljšava funkcije unutarnjih organa, kao i nervnu regulaciju, poboljšava pokretljivost zglobova, snabdijevanje tkiva i organa krvlju.

Ovaj preventivni tretman ojačava tijelo duh i um i čini Vas otpornijim na bolesti, istovremeno pomažući kod odstranjivanja glavobolje, probavnih problema, nesanice i stresa.
Može djelovati dvojako kao učinkovita dijagnoza bolesti te kao dopunska metoda izlječenja tih bolesti.

Stopala su složen dio ljudskog tijela koji posjeduje složeni koštani sklop, ali i završetke svih živčanih vlakana u našem tijelu. Svaki taj živčani završetak povezan je živčanim vlaknom s jednim organom u našem tijelu, pa se stimulacijom točke na stopalu gdje se on nalazi može izravno djelovati i na taj organ. Stopala su podijeljena na refleksne zone i refleksne točke.

U refleksoterapiji, tretman se izvodi pokretima prstiju i rukama, specifičnim pokretima masaže, akupresure i manipulacija, a koji imaju točno određenu svrhu: izazvati reakciju pojedinih tkiva, organa ili dijelova tijela.
Refleksna masaža dlanova

Refleksne zone na dlanu i nadlanici odgovaraju zonama stopala. Međutim, kako se stopalo i šaka razlikuju po obliku, tako se razlikuju i zone, naročito na prstima.

Primjerice - nožni prsti su kraći od prstiju ruke, pa su na ruci zone kralješnice kraće, a sinusa duže. Također valja znati da je ruka manje osjetljiva pa pritisak mora biti jači. Uz to, i pronalaženje refleksnih zona na ruci je teže i složenije.
Bazični podaci

Kineski učitelji masaže su postavili princip: Ukoliko je bolest u gornjem dijelu tijela treba tretirati donji – stopala. Ukoliko se ne poštuje ovaj princip, ne liječimo bolest kao takvu, već samo njene simptome. Linijom razgraničenja gornjeg i donjeg dijela tijela smatrana je dijafragma ili gležanj.

Slijedeći poznati koncept je, da oblik stopala odgovara položaju fetusa u maternici, te da prema tom položaju su i zone koje odgovaraju pojedinim dijelovima tijela prilikom tretmana.

Čovjek stoji uspravno, upravo zahvaljujući svojim specifično razvijenim i građenim stopalima – osobito petama. Za postizanje ravnoteže, pri uspravnom stajanju potrebno je da je težina čitavog tijela 60% na peti.

Slijedeća važna osobina stopala je niža temperatura kože stopala nego ostalih dijelova tijela, smatra se da je to zbog toga, što je najudaljenija od srca, tj. na periferiji cirkulacije, te da je u stalnom kontaktu sa zemljom koja je niže temperature od tijela.

Anomalije stopala, urođene ili stečene mogu biti uzrokom mnogih poremećaja u tijelu.
Zbog toga je moguće prema stanju potplata na cipelama, zaključiti postojanju poremećaja u tijelu.

Principi analogije, kod kineza tumače osobitosti poput, ako je drugi prst duži od prvog – palca, može karakterizirati osobu sklonu ljepoti, pjevanju, umjetnosti. Drugi prst nazivaju "prst koji hoda" te su smatrali da su ljudi sa razvijenijem drugim prstom moguće skloni putovanjima.

Od svih prstiju na nozi, onaj koji ima glavnu funkciju za ravnotežu je palac. Za palac kinezi kažu da je "prst otac" - asocijacija muškosti. Peti prst zovu "prst dijete". Prst majka je palac na ruci.
Masaža kao dijagnostika

Stopala su dio ljudskog tijela koji sadrži složeni koštani sklop, ali i završetke svih živčanih vlakana našega tijela. Svaki taj živčani završetak povezan je živčanim vlaknom s jednim organom u našem tijelu pa se stimulacijom točke na stopalu gdje se on nalazi može izravno djelovati i na taj organ.

Stopala su podijeljena na refleksne zone i refleksne točke, a terapeut stimulirajući te točke šalje refleksne impulse do odgovarajućih organa i uklanja blokade koje im onemogućuju normalno funkcioniranje. Osim toga, određivanjem osjetljivosti pojedinih točaka može se utvrditi oboljenje ili poremećaj u radu pojedinog organa te potaknuti daljnja, preciznija dijagnostika.

Preosjetljivost na pojedine zone može biti signal o nekom poremećaju u organizmu.
U okolnostima nekretanja i loše prehrane na živčanim se završecima skupljaju kalcijeve soli, a one onemogućuju normalnu stimulaciju žlijezda i svih ostalih organa. Kod masaže, soli se počinju uklanjati i funkcije se normaliziraju.

Metoda se ne preporučuje osobama koje imaju:

- visoku temperaturu
- upalu vena
- psihičke bolesti
- gljivična oboljenja na stopalima
- rane na stopalima
Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Masaža refleksnih zona tabana

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 14:09:11Masaža refleksnih zona tabana 01b

ЗДРАВЉЕ КРОЗ СТОПАЛА


Усваком је стопалу 1.200 живаца, 107 тетива, 19 мишића, 36 костију. Масажом одређених тачака на стопалима могуће је здравље узети у своје руке.

Ручна техника рефлексне масаже стопала има учинак на удаљеним органима и деловима тела, дакле, помаже у лечењу акутних и хроничних здравствених тегоба. Масирају се оба стопала, почевши од палца, па све до глежњева. Међутим, осим на стопалима, рефлексна се масажа примењује и на длановима.

Сваки део тела, сваки орган на стопалу има своју тачку. Цело тело као да је пресликано на стопалу. Посматрајте површину свог стопала: закривљени лук стопала прати кривуљу кичменог стуба, посматрајући стопала можемо посматрати тело у седећем положају. Тако лобања, лице и зуби, нервни и осетљиви састав одговарају тачкама на палчевима; попрсје и органи попрсја (плућа, срце...) имају тачку у делу стопала непосредно испод прстију; тачке трбушног дела (црева, бубрези..) налазе се у средњем делу стопала, док су тачке карлице и полних органа између пете и глежња.

Шта се налази на левом, а шта на десном стопалу? Сви парни органи (бубрези, очи, плућа, уши...) и они средишњи (штитна жлезда, грудна жлезда...) имају припадајуће тачке на оба стопала. Тачке других органа налазе се на стопалу које одговара страни тела на којој су органи: жуч и јетра на десном стопалу, гуштерача на левом...
Рефлексном масажом стопала могуће је утврдити и ублажити разне сметње и поремећаје.

Рефлексна масажа још увек није научно објашњена па је класична медицина не признаје, међутим, постоје докази на бројним примерима: правилно изведеним притиском на одређени део постиже се равнотежа енергије и подстичу нервни завршеци на том делу стопала.

Рефлексна масажа није новост нашег доба, цртежи који приказују масажу стопала и дланова стари су отприлике пет хиљада година, а пронађени су у египатским гробницама. Традиционална кинеска медицина такође већ стотинама година користи рефлексну масажу стопала, а та се техника примењивала и у средњем веку, посебно у Европи. Међутим, третирање тачака заправо је 1913. године почео доктор William H. Fitzerald Он је тело поделио на уздужне енергетске зоне, а свака почиње у стопалу, пење се до мозга, одакле се спушта кроз руке, до дланова. Почевши од 10 прстију, др. Fitzerald описује десет паралелних зона и упоређује их с ходницима кроз које протиче телесна енергија. За лечење појединих органа или ублажавање болова изводи се притисак на део тела који одговара одређеној енергетској зони, а та се тачка најлакше проналази на длановима и стопалима. Рефлексна масажа варијација је терапије енергетских зона. Американац Eunice D. Ingham тридесетих је година 20. века израдио мапу рефлексних тачака на стопалима и длановима.
Масажа

Масажа стопала одлично ублажава стрес и поправља телесну енергију. Међутим, то није све. Најважнији резултат рефлексне масаже је подстицање функција одстрањивања штетних супстанци из целог тела. Масажом се побољшава доток кисеоника у органе, тако да се подстиче циркулација; проток лимфе (смањују се едеми и целулит); рад бубрега и жучи (лакше одстрањивање токсина), или утиче на равнотежу лучења хормона жлезда са унутрашњим лучењем. Осим тога, рефлексна масажа помаже и против болних менструација, помаже против несанице и побољшава пробаву, ублажава бол у крстима и главобољу.
Погрешно је од једне масаже очекивати чудотворне резултате. Масажу треба понављати у одређеним размацима, али већ после треће осећа се знатно побољшање. Затим, у зависности од проблема, треба утврдити ритам и учесталост масаже. Рефлексна масажа не лечи тешке болести, али и код њих помаже, посебно ако се примењује уз класично лечење. Убрзава излучивање токсина и побољшава имунитет.
Самомасажа

Ако вас привлачи помисао да сами масирате своја стопала, покушајте захвате који ублажавају блаже здравствене сметње. Сигурно ће вам помоћи, али запамтите да су резултати много бољи ако масажу препустите искусном терапеуту.

1. Сместите се удобно. Ако вас масира неко други, он је испред вас, а ноге су вам испружене (на кревету или на сточићу). Ако се масирате сами, седните на кревет, столицу или на под. Леђа вам морају бити равна и ослоњена. Припремите неко неутрално уље пријатног мириса и загрејте дланове пре почетка масаже.

2. Почните нежним покретима, шест или седам пута пређите преко истог дела стопала. Ако осетите напетост или чворове, масирајте док се не опусте. Чврсто притисните јагодицом палца и понављајте притисак, притом палац помичите као да је гусеница.
Покушајте масирати од унутрашње према спољашњој страни стопала, можда ћете зϵог тога морати променити положај и пронаћи неки удобнији. Не заборавите да увек масирате оба стопала.

3. Пре него што почнете масирати рефлексне тачке, почните масажом целог стопала, како би се стопало потпуно опустило. Осим што има лековит учинак, масажа мора бити пријатна. Кад измасирате један прст, нежно заокрените глежањ. После рефлексних тачака измасирајте опет цело стопало, како бисте нежно завршили масажу.

Не журите, за масажу оба стопала потребно вам је пола сата или 45 минута.

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Masaža refleksnih zona tabana

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 14:06:12

Masaža refleksnih zona tabana Reflexotherapy_chart


Refleksna masaža stopala
Kako djeluje refleksna masaža stopala?
Kome se ne preporučuje ova metoda?
Metode iscjeljivanja Ljubice Kos Rosandić
Ugovaranje termina za refleksnu masažu stopala
Kako djeluje refleksna masaža stopala?

Refleksna masaža stopala može djelovati dvojako kao učinkovita dijagnoza bolesti te kao dopunska metoda izlječenja tih bolesti. Stopala su složen dio ljudskog tijela koji posjeduje složeni koštani sklop, ali i završetke svih živčanih vlakana u našem tijelu. Svaki taj živčani završetak povezan je živčanim vlaknom s jednim organom u našem tijelu, pa se stimulacijom točke na stopalu gdje se on nalazi može izravno djelovati i na taj organ.

Stopala su podijeljenja na refleksne zone i refleksne točke, a terapet stimulirajući te točke šalje refleksne impulse do odgovarajućih organa i uklada blokade koje im onemogućuju normalno fukcioniranje. Osim toga određivanjem osjetljivosti pojedinih točaka može se utvrditi oboljenje ili poremećaj u radu pojedinog organa te potaknuti daljnja, preciznija dijagnoza.

Refleksnu masažu stopala kao efikasan način iscjeljivanja su poznavali i stari Egipćani


Kod kojih oboljenja pomaže refleksna masaža stopala?
proširene vene
dijabetes
tegobe srca
gušavost
artritis
išijas
tegobe morkaćnog mjehura
hemoroidi
zatvor
zubobolja
želučane tegobe
sinusi
bronhitis
prehlada
upala pluća
alergije
problemi s očima
problemi s ušima
padavica
glavobolja
nesanica


vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Masaža refleksnih zona tabana

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 14:01:44


Masaža refleksnih zona tabana News_1821

Refleksologija, odnosno masaža tabana na kojima postoje regije koje utiču na organe ljudskog tela pa samim tim i na zdravlje i lepotu, spada u širi domen medicine i kozmetike. Izgled stopala sa iscrtanom mapom organa celog tela izgleda interesantno.

Organi su ucrtani uglavnom od vrhova prstiju do pete, u zonama koje predstavljaju telo od glave do nogu. Svaka zona predstavlja jedan vitalni deo tela kojim refleksna masaža energetski aktivra više od 72.000 nervnih završetaka i dovodi u zdravo i normalno stanje.

Koliko je stara refleksologija?

Najranija saznanja o masaži stopala potiču iz Egipta, oko 2.500 godina p.n.e. a u Evropi se ova disciplina pojavila u 14 veku. Zvanično savremeno i medicinski potvrđeno dejstvo dao je Amerikanac dr Vilijem Ficdžerald, kada se zainteresovao za mogućnost lečenja organa putem pritiskanja tačaka koje su udaljene. U Velikoj Britaniji je sedamdesetih otvorena i škola za učenje refleksoterapije.

Refleksologija kao kretanje

Naši preci išli su bosi po zemlji i njihovi nervni završeci su stalno bili masirani kako su se oni kretali. Način života u poslednjoj dekadi 20. veka postao je sinonim za stres i loše zdravlje. Članovi zvanične, kao i alternativne medicine, veruju da su nedostatak vežbanja, loša ishrana, zagađenje, život u “brzoj traci” i emotivni stres uzročnici zastoja ili zagušenja energetskih puteva u telu.

Blagotvorna terapija masažom

Terapeut koristi palac i prste na refleksnim regijama stopala, na precizan i sistematičan način, primenjujući kontrolisani pritisak. Ako je regija koja se obrađuje van ravnoteže, na tom delu će se osetiti mekanost kada se pritisne i stepen te mekoće govori koliko je taj deo van ravnoteže. Terapeut će se koncentrisati na problematičnu regiju, ali će, takođe, masirati i celo stopalo pošto to doprinosi potpunoj relaksaciji i ima blagotvorni efekat na celokupno telo. Refleksologija ne garantuje da je “lek za sve”, ali daje dobre rezultate kod astme, glavobolja, hormonalnih poremećaja, problema sa disanjem, varenjem, cirkulacijom, kod menstrualnih bolova i problema sa leđima, pritiska i stresnih stanja. Tretman obično traje jedan sat, i potreban je određeni broj tretmana s obzirom na to da refleksologija deluje postepeno. Kao i kod drugih komplementarnih tehnika, gde telo asistira samo sebi u lečenju, mogu da se pojave određene reakcije. Pacijent može da se oseća letargično, može doći do prehlade ili osipa. Te reakcije su privremene i znak su da telo prolazi kroz proces lečenja, čisteći sve otrove i radeći na uspostavljanju balansa.

Izazov za salone lepote

Refleksologija stimuliše protok energije, praveći blistavu kožu i sjajan, odmoran pogled. To je aspekt terapije koji je veoma pogodan za salone lepote. Tehnika se uči kroz praksu, ali je, ipak, potrebno određeno znanje anatomije, psihologije i biologije, kao i poznavanje refleksnih zona na tabanima, gde su oslikani svi organi i priličan broj akupunkturnih tačaka. Važno je da terapeut ima urođen osećaj bliskosti sa klijentom i da ima moć slušanja. Refleksologija je jedan od najjednostavnijih i nezaobilaznih vidova alternativne medicine ili kozmetike.

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Masaža refleksnih zona tabana

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu