Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Diskus hernia

Ići dole

Normalna Re: Diskus hernia

Počalji od Zaga taj Sub 17 Dec - 8:25:24


Neurohirurzi KBC "Zemun" prvi su u Srbiji počeli da izvode najsavremeniji vid operativnog lečenja diskus hernije, a radi se o minimalno invazivnom hirurškom zahvatu, koji omogućava veoma brz oporavak pacijenta, izjavio je danas direktor KBC "Zemun" dr Dragoš Stojanović. On je kazao Tanjugu da su neurohirurg i ortoped iz te ustanove bili na usavršavanju i obuci u Nemačkoj i da sada ta metoda može da se primeni i u toj ustanovi.

Prema njegovim rečima, reč je o endoskopskoj operaciji koja podrazumeva da se posebnim instrumentima, širine nekoliko milimetara, dolazi do bolnog mesta.

Novi zahvat daje dobre rezultate, oboleli mogu da se kreću već narednog dana, ali se operacija može primenjivati samo kod pacijenata koji nemaju degenerativna oštećenja kičme.

Diskus hernija nastaje oštećenjem kičmenih korenova, a predstavlja veliki društveni i medicinski problem, jer je jedan od čestih uzroka radne nesposobnosti, odnosno otvaranja bolovanja.

Osnovni razlozi ove bolesti su prerano starenje i degenerativne promene intervertebralnog (međupršljenskog) diskusa.

Faktori rizika su poslovi ili aktivnosti koje podrazumevaju duže sedenje, dizanje težeg tereta, teži fizički rad, savijanje i uvrtanje tela, izlaganje potresima i vibracijama.

Problem može da izazove i nepravilno vežbanje odnosno, intenzivni i naporni treninzi, a posebno opasan može biti neumeren intenzitet fizičke aktivnosti nakon duže pauze od treninga, odnosno nakon oporavka od povrede ili bolesti. Pod povišenim rizikom su i pušači i gojazne osobe.

(Tanjug)

Izvor

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Diskus hernia Bc9 http://marezato.hpage.com
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25883
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Diskus hernia

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 15:07:25


Diskus hernia Hd1

Diskus hernia

Diskus hernija je dijagnoza koja se daju u slučaju kada postoji ozbiljan problem sa intervertebralnim diskom - jastučićem koji se nalazi između dva kičmena pršljena.


Disk je građen kao krofna – spolja je tvrđi dok je iznutra kao žele. Do iskliznuća diska dolazi kad se ovaj želinast materijal probije kroz friboznu opnu diska. U zavisnosti od lokalizacije diskus hernije može ili ne mora doći do pritiska na nerve (preciznije na početke nerava tzv korene). Mnogi ljudi nemaju simptome i pored prisutne hernijacije diska jer nema pritiska na nerve i zato ni ne znaju da imaju ovaj ozbiljan problem. Sa druge strane, ako postoji pritisak na korenove nerava javljaju se dobro poznati simptomi: bol, utrnulost ili slabost noge ili ruke. Većina hernijacija dešava se u donjem delu kičme (lumbalnom) kada se javljaju simptomi u jendoj ili obe noge, a ako se javi u vratnom delu kičme, onda su tegobe vezane za jednu ili obe ruke.

Diskus hernia Hd

Najčešći simptomi diskus hernije su:
Bol. Ako postoji hernijacija diska u lumbalnom delu kičme onda se bol najviše oseti u donjem delu leđa, zadnjoj loži i u potkolenicama. Nekad se bol javlja i u stopalu. Ako je hernija u vratnom delu kičme onda je najjači bol u ramenu. U svakom sluačju bol se intenzivira pri naglim pokertima, u određenim položajima kičme, čak i pri kijanju ili kašljanju.
Utvrnulost ili mravinjanje. Ovi simptomi vezani su za pritisak na senzitivne korenove – nerve koji prenose osećaje sa kože. Isto se dešava kad nam utrne noga na kojoj sedimo – to je taj osećaj, samo je u tom slučaju prolazan, a u slučaju hernije ovo je prilično loš znak.
Slabost mišića. U poodmakloj fazi hernijacije diska dolazi do slabosti mišića. Ovo čak može dovesti do nemogućnosti hodanja ili stajanja, ili ako se radi o cervikalnoj kičmi o nemogučnosti da držite predmete ili da ih podižete.Uzroci hernijacije diska su najčešće sporo, postepeno propadanje diska. Kako starimo tako se smanjuje procenat vode u samom disku što ga čini manje elastičnim i zato manje otpornim na svakodnevne zahteve koje mu postavljamo tokom savijanja kičme. Naročito ako povećamo zahteve za njegovu fleksibilnost kao pri intrenzivnom treningu, oštećenje diska se ubrzava i hernijacija može nastati i u mladosti. Retko, snažna trauma može da uzazove hernijaciju diska.Sve u svemu, glavni faktori za nastanak diskus hernije jesu:

1. godine – diskus hernije najčešće nastaju izmeđi 35-45. godine.

2. telesna težina – gojaznost predstavlja i veći pritisak na intervertebralne diskove.

3. zanimanje – osobe sa fizički zahtevnijim poslovima (ili sportovima) ranije će oboleti od diskus hernije.

Kad treba da posetite doktora?

Diskus herniju ne možete sami dijagnostikovati. Simptomi će vas odvesti lekaru a on će pomoću određenih dijagnostičnih procedura da proceni da li je zaista u pitanju ovo stanje. Simptomi koji govore u prilog diskus herniji i koji treba da vas nagnu da se javite lekaru su: bol koji se širi niz ruku ili nogu, a naročito ako je praćen trnjenjem ili slabošću mišića.

Potražite hitnu medicinsku pomoć:

1. ako vam se naglo pogoršaju već postojeći simptomi

2. ako izgubite kontrolu nad pražnjenjem mokraće ili creva

3. ako izgubite osećaj u nozi/ruciPacijente sa diskus hernijom treba da pregleda neurolog i da tom prilikom proveri reflekse, mišićnu snagu, sposobnost hodanja, osećaj dodira i bola. Ponekad pregled treba da bude dopunjen nekom od imidžing tehnika kao što su rtg, CT ili NMR snimak kičme. Takođe, pregledom


Terapija diksus hernije može biti simptomatska (smanjenje bola i nelagodnosti). U tom smislu uzimaju se lekovi protiv bolova koji će u 90% slučajeva smanjiti tegobe, ali ne i uzrok tegoba. Lekar vam takođe može prepisati lekove za neurološki bol, mišićne relaksante ili injekcije kortizona. Fizikalna rehabilitacija je takođe obavezan tretman diskus hernije. Fizijatar treba da vam objasni položaje i vežbe koje će olakšati vaše tegobe a koje će sprečiti dalju hernijaciju diska. Takođe treba da znate i koje vežbe smete da radite, kao i koje vežbe morate da radite da bi stabilizovali kičmu i sprečili dalje povrede. Hirurško rešavanje problema uzima se u obzir kad simptomatska terapija nema efekta, kada prolabirani disk pritiska samu kičmenu moždinu, ako henrijacija dovodi do poremećaja stajanja i hoda. U većini slučajeva operacijom se odstrani samo deo diska koji „viri“, pomekad se stabilizuje kičma, a komplikovanijim operacijama može se čak i zameniti ceo disk veštačkim.

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60331
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu