Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Zauške

Ići dole

Normalna Zauške

Počalji od Zaga taj Uto 6 Dec - 13:22:15


Uzrok nastanka

Izazivač je virus Mumpsa, neotporan u spoljašnjoj sredini. Rezervoar virusa je čovek. Izvor infekcije je sekret iz nosa i ždrela obolele osobe, mada se izlučuje i urinom. Put prenošenja je kapljični ili direktan kontakt sa obolelom osobom.

Klinička slika

Inkubacija epidemijskog parotitisa iznosi oko 3 nedelje, a bolesnik je infektivan nedelju dana pre pojave kliničkih manifestacija bolesti. Bolest počinje naglo sa jezom, drhtavicom, groznicom, malaksalošću, glavoboljom i adinamijom. Temperatura postepeno raste, a javlja se u početku blag, a zatim intezivan bol u predelu donje vilice sa one strane gde se kasnije javlja otok zaušne žlezde. Otok zahvata parotidnu žlezdu i okolno tkivo, može biti različite veličine, elastičan je, čvrst, napet. Žlezda je umereno osetljiva ili bezbolna, a koža je nepromenjene boje. Otok dostiže maksimum trećeg dana bolesti, a zatim se narednih 3-5 dana smanjuje i svi znaci bolesti nestaju. Pored parotidne žlezde može se razviti i otok ostalih pljuvačnih žlezdi, podvilične ili podjezične.

Mumps meningitis-može se javiti pre ili posle otoka parotidnih žlezdi, početak je nagao sa povišenom temperaturom, glavoboljom, povraćanjem. Pri pregledu su prisutni meningealni znaci, adinamija i opšti infektivni sindrom. Bolest traje 3-4 dana a zatim dolazi do postepenog pada temperature i povlačenja meningealnih znakova.

Mumps orchitis (zapaljenje testisa)-česta lokalizacija ove infekcije, javlja se kod mladića u pubertetu ili odraslih, počinje veoma burno, sa porastom tempertaure, bolom u testisu i izraženim opštim infektivnim simoptomom. Testis je uvećan 2-3 puta, koža skrotuma je jako crvena i otečena. Traje 4-5 dana a zatim se tegobe stišavaju, i veoma retko postoje posledice u vidu streiliteta.

Mumps pancreatitis-ređa lokalizacije, manifestuje se bolom u trbuhu, mučninom, povraćanjem i masnim i sjajnim stolicama.

Mumps oophoritis (zapaljenje jajnika)-javlja se desetak dana od početka bolesti a manifestuje se bolom u donjem delu trbuha, a mogu izostati i menstruacije.

Dijagnoza

Postavlja se na osnovu epidemioloških podataka, kliničke slike i seroloških ispitivanja. Krvna slika ukazuje naa virusnu infekciju, amilaze u serumu i urinu su povišene, a moguća je i izolacija virusa na primarnim ćelijskim kulturama.

Lečenje

Uglavnom je simptomatsko. Preporučuje se lokalni oblog, antipiretici i vitamini. Obavezno je mirovanje u postelji.Kod infekcije testisa primenjuju se kortikosteroidi i lokalne obologe sa podizanjem testisa.

Izvor

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Zauške  Bc9 http://marezato.hpage.com
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25886
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu