Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Čaj i mleko

Ići dole

Normalna Čaj i mleko

Počalji od Zaga taj Sre 22 Feb - 7:55:29Mnogi od nas vole da dodaju mleko čaju ili da piju čaj i mleko jedno za drugim. Najnovija istraživanja naučnika pokazala su, međutim, da to i nije najbolja kombinacija ukoliko se čaj pije u cilju sprečavanja kardiovaskularnih bolesti.

Dodavanjem kuvanog kravljeg mleka čaju umanjujemo njegovo pozitivno dejstvo, tj. dejstvo koje on ima na opuštanje krvnih sudova - kažu najnoviji rezultati istraživanja objavljeni u "Evropskom kardiovaskularnom žurnalu".

U ovo istraživanje bilo je uključeno 16 potpuno zdravih ženskih osoba. One su u cilju ispitivanja imale zadatak da popiju 470 mililitara svežeg crnog čaja, zatim čaj u kombinaciji sa mlekom i proključalu vodu u kombinaciji sa mlekom. Pošto su ispitanice popile unapred određenu dozu čaja, mleka i vode, izvršena su ispitivanja za svaki slučaj posebno. Prvo su istraživači ženama merili krvni pritisak. Posle toga su upotrebili ultrazvuk kako bi utvrdili do koje mere su se njihove bronhijalne arterije opustile i proširile, i to nakon oslobađanja ruke od pritiska kojem je ruka bila izložena zbog aparata za merenje pritiska.

Dobijeni rezultati ukazali su na to da je crni čaj značajno poboljšao cirkulaciju u poređenju sa vodom. Ustanovljeno je i to da je dodavanjem kravljeg kuvanog mleka u čaj znatno umanjeno pozitivno dejstvo crnog čaja na organizam i krvne sudove.

Kako bi se potvrdili dobijeni rezultati, izvršeni su i labaratorijski eksperimenti sličnoga tipa. U laboratoriji su korišćeni izolovani krvni sudovi laboratorijskih primeraka pacova. Još jednom se pokazalo da je čaj povećao intenzitet i aktivnost enzima koji izaziva opuštanje i širenje krvnih sudova, ali su pozitivni efekti u potpunosti nestali dodavanjem kravljeg mleka u čaj.

Zašto mleko toliko umanjuje dejstvo čaja na krvne sudove?

Odogovor na ovo pitanje leži u činjenici da se kasein proteini, koji se nalaze u kravljem mleku, vezuju za korisne supstance u crnom čaju i tako ih sprečavaju da obave svoju zaštitnu funkciju na krvnim sudovima.

Savet

Na osnovu dobijenih rezultata navedenih istraživanja, nameće se i zaključak i savet: kako biste na najbolji mogući način iskoristili pozitivna dejstva crnog čaja u borbi protiv kardiovaskularnih bolesti, uživajte u čaju takvom kakav je - bez dodatka mleka. Ukoliko ste baš ljubitelj "mlečnih čajeva", pokušajte da kravlje mleko zamenite sojinim ili pirinčanim mlekom i spojićete ukusno sa korisnim.

Izvor

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Čaj i mleko Bc9 http://marezato.hpage.com
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25887
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu