Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Monsantovi robovi na farmama GMO

Ići dole

Normalna Monsantovi robovi na farmama GMO

Počalji od vivijen taj Pet 8 Jun - 13:28:25Monsantovi robovi na farmama GMO

Monsantovi robovi na farmama GMO Monsantovi-robovi-300x218

Poznata je nebriga prema ljudskom zdravlju koju pokazuje kompanija Monsanto svojim opasnim GMO-usevima i herbicidima, ali je novi šokantan izveštaj otkrio ropske radne uslove ove kompanije, prenosi Natural Society.


Monsanto primorava radnike da rade na poljima kukuruza po 14 sati dnevno i kupuju njihovu hranu (koja je najverovatnije GMO) po „naduvanim“ cenama iz njihovih prodavnica. Ne zna se koliko već godina Monsanto sprovodi ove ropske uslove.

Prisilno zadržavanje na farmama bez plate

Štaviše, ne samo da je kompanija „unajmila“ sve te radnike nelegalno, već ih je sprečila da napuste farme i zadržala je njihove plate.

Ova informacija je dospela na svetlost dana nakon racije koju je sprovela Poreska služba Argentine, poznata pod nazivom AFIP, kada je otkriveno da su radnici na farmama bili primorani da rade gotovo duplo duže od zakonski dozvoljenog vremena, a bez nadoknade.

Monsanto: pokvarena istorija nehumane zloupotrebe

Ovo nije prvi put da Monsanto iskorišćava radnike, ili čak poljoprivrednike koji su se opredelili da koriste njihovo genetski modifikovano seme. U stvari, prethodni zločini protiv ljudske rase koje je Monsanto učinio su još odvratniji. Godine 2008. je otktiveno da je na hiljade poljoprivrednika izvršilo samoubistvo nakon korišćenja GMO useva. Zbog neuspelih žetvi i visokih cena zbog kojih su ti jadni poljoprivrednici bankrotirali, počeli su da izvršavaju samoubistva, često pijući insekticid koji im je Monsanto davao.

Skupo Monsantovo seme i mali prinosi

Monsanto je prevario poljoprivrednike da kupuju GM seme, koje je bilo precenjeno, a davalo je daleko gore rezultate od tradicionalnog semena. Monsanto je poljoprivrednicima koji su se borili da prežive naplatio 10 dolara za 100 grama GM semena, a za isti iznos su mogli da kupe 1.000 puta veću količinu tradicionalnog semena. Posledica toga su bile neuspele žetve koje su izazvale brojna samoubistva.

„Sada smo uništeni“, rekla je 38-godišnja žena preminulog. „Kupili smo 100 grama BT pamuka. Dva puta nam je letina propala. Moj suprug je postao depresivan. Otišao je na njivu, legao među pamuk i progutao insekticid.“

Iz sela u selo, porodice su uništavane zbog neuspeha Monsantovog lošeg semena. Ono što je možda još više za brigu je činjenica da se ovi GMO-usevi sada konzumiraju širom sveta, uprkos zaključcima 19 studija koji pokazuju da konzumacija GMO-kukuruza ili soje može da dovede do ozbiljnih oštećenja organa kod pacova i miševa – naročito jetre i bubrega. Naravno, GMO-usevi ne samo da uništavaju ljudsko zdravlje, već i pustoše životnu sredinu.

Super-korov – glavni učinak Monsantovih herbicida

Zahvaljujući Monsantovom najprodavanijem herbicidu, Raundapu, farme širom sveta imaju problema sa pojavom super-korova otpornih na herbicide. Veoma otporni korovi su imuni na glifosat, herbicid koji je sadržan u Raundapu. Ovi otporni korovi trenutno zauzimaju preko 4,5 miliona hektara samo u SAD, iako stručnjaci procenjuju da je njihova rasprostranjenost u svetu dosegla preko 120 miliona hektara do 2010. godine. Super-korovi se sve više pojavljuju u Australiji, Argentini, Brazilu, Čileu, Evropi i Južnoj Africi.

Ukoliko bi se pratili sadašnji trendovi, proizvodi od genetski modifikovane hrane će činiti veći deo budućeg snabdevanja hrane, ukoliko se ne izvrši promena. Statistike pokazuju da se količina GMO-useva i sastojaka veoma povećala u proteklih nekoliko godina.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60332
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu