Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Tajne disanja

Ići dole

Normalna Tajne disanja

Počalji od mira taj Ned 25 Avg - 2:18:11

Tajne disanja

Disanje je ključ  mnogih tajni. Tajne zdravlja, tajne produžetka života i tajne naših prirodnih mogućnosti. Samo se po disanju razlikuje živo od neživog, naša planeta od svih ostalih u Sunčevom sistemu, kamen od cveta, život od smrti. Čovek može živeti nedelju dana bez vode, mesec dana bez hrane, nekoliko dana bez sna, ali posle  2-3 minuta njegov život se prekida ako ne diše.


1 tajna - Disanje i energija organizma
Disanje je osnova života, mnogi ne razumeju da disanje nije samo udisanje vazduha, to je dobijanje životne energije iz okruženja. Zato disanje direktno utiče na stanje energetike. Celokupno praktično iskustvo pokazuje da vežbama disanja, razumnim pristupom, čovek može izbeći upotrebu lekova.


2 tajna - Disanje i više nervne aktivnosti
Neobična svojstva disanja su dobro poznati, psihoterapeutima i psiholozima. Utvrđeno je da disanje uravnoteženog čoveka se razlikuje od disanja čoveka u stanju stresa. Naime, vežbe disanja mogu pomoći u rešavanju mnogih problema savremenog sveta.  U lečenju sindroma hroničnog umora, depresije, ili sličnih stanja.  „Svaki čovek koji dolazi ovde dobija prvenstveno  uputstva za disanje na jedan ili drugi način, jer za rešavanje problema prvenstveno je neophodno spokojno stanje, normalno potpuno disanje i to omogućava da se u potpunosti dostigne spokojno stanje“. Utvrđeno je da ako dišete sa radošću, posle nekog vremena ćete osetiti radost. Takođe može da se izazove bol, teskoba pa čak i strah. Svaka emocija ima svoj ritam disanja.3 tajna - Disanje, mladost i zdravlje
Ritam disanja je veoma važan za sportiste. Najveća dostignuća u sportu nisu moguća ako ne znate pravilno da dišete. Pre devet godina Aleksandar Sasnjin bio je nezadovoljan svojim zdravljem, imao je hroničnu bolest, pošto nije znao pravilno da diše. Kontrola i pristup prirodnom ispravnom disanju dovodi do povećanja od dva do četiri puta efektivnost  treninga. Bukvalno, ispravnim disanjem čovek radi stvari koje nije uopšte mogao. Za dve, tri nedelje on ostvaruje rezultate koje nije mogao za dva meseca pri običnom disanju.

4 tajna - Štetni kiseonik
Kada mi udišemo, pluća se šire a alveole (mali mehurići od kojih su izgrađena pluća) pune se vazduhom. Dalje, kiseonik ulazi u organe i tkiva, a zatim u ćelije gde dolazi  do reakcije – oksidacije, koja nam je neophodna za razmenu materija.  Ovde su naučnici došli do zanimljivog zaključka:  Kiseonik koji je od vitalnog značaja za naš život i njegove procese, može biti smrtonosan neprijatelj za naše zdravlje. Nauka to zove „paradoks kiseonika“. „ Jedan od vodećih naučnika Bernos svojevremeno je nazvao kiseonik jednim od najjačih otrova na planeti. Ima dva lica, s jedne strane ima toksične osobine, a sa druge strane kiseonik je odigrao  ključnu ulogu u procesu evolucije živih bića. U velikom broju patoloških stanja pri dejstvu nepovoljnih uticaja okoline, stresa, zapaljenskih i malignih oboljenja, tada ti reaktivni oblici kiseonika igraju veoma važnu ulogu u patogenezi tj. U mehanizmu razvoja tih ili drugih bolesti.
Mi radimo: 1000 udisaja na sat, 24.000 udisaja na dan, 9 miliona godišnje.  Vrlo uprošćeno, naš organizam je kao vatra. U njemu sagorevaju hranljive materije i dolazi do reakcije oksidacije.  Što više i brže kiseonika ulazi u organizam, tim brže ova vatra gori. U  skladu sa tim možemo govoriti o povezanosti disanja i životnog veka.
Još jedno uočavanje naučnika – Što sporije i mirnije dišeš, duže živiš.
Poređenja radi, pas  ima oko 40 udisaja u minuti, čovek 17 udisaja, kornjača od 1 do 3 udisaja u minuti, u zavisnosti od vrste. Pas živi prosečno 20 godina, čovek 70 godina a kornjača skoro 500.

U ovoj pravilnosti, skrivena je još jedna tajna disanja.  Da li ste se ikada zapitali zašto je najveći broj stogodišnjaka koncentrisan u planinskim oblastima, gde ljudi dišu razređeni vazduh?  Ispostavilo se da svako od nas, na početku svog života, gotovo i da nema potrebu za kiseonikom.  U trenutku začeća i prvih minuta trudnoće jajna ćelija se nalazi u sredini gotovo bez kiseonika. Tokom rasta fetus se razvija u uslovima kiseoničkog limita. Zato je i moguće rođenje u vodi, jer je beba 9 meseci vežbala da živi u uslovima hipoksije (nizak sadržaj kiseonika).


5 tajna - Lekoviti ugljen-dioksid
Početkom prošlog veka, veliki ruski fiziolog, Branislav Veriga, pokazao je dominantnu ulogu ugljen –dioksida u procesu transporta kiseonika u krvi. Naime ugljen-dioksid inhibira reakcije obrazovanja reaktivnih oblika kiseonika i štiti ćelije od oštećenja. Njegov nedostatak dovodi do raznih oboljenaja respiratornog, endokrinog i kardiovaskularnog sistema,  mišićno-skeletnog sistema, metaboličkih poremećaja i alergijskih reakcija. „Čovek ima receptore, koji jasno reaguju i daju alarmni signal  za nedostatak kiseonika, a potpuno nedostaju receptori za nizak nivo ugljen-dioksida u krvi. U plućima zdrave osobe, trebalo bi da bude konstantan nivo CO2=6.5%.
Ta vrednost je jedan od najvažnijih parametara po kome se razlikuje zdrava osoba od bolesne. Nikakvim lekovima ili fizioterapijom nije moguće uticati na ovaj parametar.  Sadržaj ugljen-dioksida u organizmu  može se regulisati samo vežbanjem disanja.  Ovu dobrobit čovek može raditi u bilo kom uzrastu.
mira
mira
Urednik Foruma
Urednik Foruma

Srbija

Grad : beograd
Browser : N/A
Broj Postova : 539
Broj Poena : 4276
Reputacija : 77
Datum upisa : 12.06.2011
Datum rođenja : 18.11.1956
Godine Starosti : 63
Pol : Ženski Zodijak : Škorpija Majmun

Zanimanje : komercijala, aranziranje
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu