Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...
Zvezdan Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Tutankamon

Ići dole

Normalna Tutankamon

Počalji od Zaga taj Čet 10 Jun - 12:50:34

Tutankamon (ili Tutankamen), nazvan Tutankaten po rođenju, je bio egipatski faraon. Vladao je najverovatnije od 1334. p. n. e. do 1325. p. n. e. za vreme osamnaeste dinastije. Njegovo prvobitno ime, Tutankaten, znači „živa slika Atona“, dok Tutankamon znači „živa slika Amona“. Moguće je da je on „Niburereja“ u pismima iz Amarne.

Tutankamon 425px-Tutanchamun_Maske


Istorijski značaj Tutankamona se ogleda najviše u tome što je započeo napuštanje atonizma (koji je uveo Akhenaton), i vraćanje staroj egipatskoj religiji. Kako je Tutankamon započeo vladavinu u devetoj godini svog života, veliki deo vlasti imao je vezir, i njegov naslednik, Ai.

U današnje vreme, Tutankamon spada u najpoznatije faraone, pre svega zbog toga što je on jedini egipatski faraon čija je grobnica pronađena netaknuta u 20. veku.
Nije sigurno ko su bili Tutankamonovi roditelji. Tutankamon se pominje kao kraljev sin, ali nije jasno o kom kralju se radi. Najveći broj stručnjaka smatra da je on bio sin Amenhotepa III (verovatno ne sa njegevom ženom Tijom) ili Amenhotepa IV (Akhenatona), verovatno sa njegovom drugom ženom, Kijom. Kada je Tutankamon nasledio Akhenatona na prestolu, Amenhotep III je već neko vreme bio mrtav. Neki egiptolozi smatraju da je period od smrti Amenhotepa III, do dolaska na vlast Tutankamona iznosio sedamnaest godina, iako oko tog pitanja nema konsenzusa. Tutankamon je vladao Egiptom između osam i deset godina. Ispitivanja njegove mumije govore da je Tutankamon bio veoma mlad kada je umro. Pretpostavlja se da je tada imao samo 19 godina. Do ovog zaključka se došlo posle ispitivanja njegovih zuba. Ako bi ovo bilo tačno, to bi značilo da je Tutankamon rođen između 1342 p. n. e. i 1340 p. n. e. i učinilo bi manje verovatnom pretpostavku da je Amenhotep III bio njegov otac.

Tutankamon je bio oženjen za Ankesenpaten, Akhenatonovu ćerku. Ankesenpaten je takođe promenila svoje ime u Ankesenamun. Zna se za dvoje njihove dece, obe devojčice rođene mrtve. Njihove mumije su pronađene u Tutankamonovom grobu.
Za vreme Tutankamonove vladavine, Akhenatonova atonistička revolucija je počela da biva napuštena. Akhenaton je pokušao da zameni postojeću religiju novom, verom u boga Atona, koji je do tada smatran sporednim bogom. U trećoj godini Tutankamonove vladavine (verovatno 1331 p. n. e.), kada je Tutankamon imao 11 godina (verovatno pod Aijevim uticajem), stara egipatska religija je ponovo postala zvanična religija, a Teba ponovo postala glavni grad. Mladi faraon je promenio svoje ime Tutankaten u Tutankamon. Pretpostavlja se da su većinu ovih odluka doneli drugi, u njegovo ime, jer je Tutankamon tada bio veoma mlad.
Poznato pismo kralju Hitita, Supiuliumasu I, od kraljice Egipta koja je ostala bez muža, koja objašnjava svoje probleme i traži jednog od njegovih sinova za muža, se pripisuje kraljici Akhesenamon (između ostalih). Supiuliumas I je prvo poslao glasnika da ispita tačnost ovih tvrdnji, a zatim i svog sina, prihvatajući njenu ponudu. On nije stigao dalje od granice, pre nego što je preminuo. Moguće je da je ubijen. Ako je kraljica o kojoj se radi zaista Akhesenamon, a princ je zaista bio ubijen, njegovo ubistvo su verovatno naručili Ai ili Horemheb, jer su obojica imali priliku i motiv.

Posle Tutankamonove smrti, Akhesenaton se udala za Aija, moguće pod prinudom, i ubrzo nestala iz pisane istorije.

Tutankamona je nasledio Ai, a ubrzo zatim, Horemheb, koji je uklonio većinu tragova o Akhenatonu, Tutankamonu i Aiju.
Za vreme Atonizma, Tutankamon se zvao Tutankaten.

Po povratku staroj religiji, njegovo ime je promenjeno u „Tutankamon Hekaiunušema“, što znači „živa slika Amona, vladara južnog Heliopolisa“. Kada je došao na presto, Tutankamon je uzeo pranomen „Nebkeperure“, što znači približno „gospodar slike Raa“. Ime Niburereja u pismima iz Amarne je možda varijacija ovog pranomena.
Uzrok Tutankamonove smrti dugo nije bio poznat. Telo je prvi put ispitivao tim Hauarda Kartera (Howard Carter), dvadesetih godina dvadesetog veka. 2005. godine, egipatski arheolog Zahi Havas je izneo rezultate istraživanja Tutankamonove mumije po kojima nema podataka koji bi ukazivali na to da je faraon ubijen. Postojala je rupa u glavi, ali je ona najverovatnije nastala tokom mumificiranja. Postoje nalazi koji ukazuju na mogućnost da je Tutankamon slomio nogu, i da je moguće da je umro od posledica infekcije.

Pretpostavlja se da je Tutankamon umro u devetnaestoj godini života.


[You must be registered and logged in to see this link.]

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Tutankamon Bc9 [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 26012
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu