Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Nikola Tesla 111 godina ispred CERN-a

Ići dole

Normalna Nikola Tesla 111 godina ispred CERN-a

Počalji od vivijen taj Uto 27 Sep - 17:09:59

Nikola Tesla 111 godina ispred CERN-a TESLA

Bolji od najboljih ... Tesla izučavao neutrine mnogo pre nego što ih je CERN i otkrio

BEOGRAD 27. 09. 2011

PRESS

Genije - Slavni srpski naučnik odavno utvrdio da svetlost nije najbrža
Nikola Tesla čak 111 godina ispred naučnika iz CERN-a

Slavni srpski naučnik Nikola Tesla izmerio je brzinu veću od brzine svetlosti još 1899. godine i prijavio američki patent sa tim podacima godinu dana kasnije, tvrdi Velimir Abramović, jedan od najvećih poznavalaca Teslinog rada u našoj zemlji.

Time je naš naučnik čak 111 godina ispred CERN-a, koji su pre nekoliko dana izneli revolucionarno otkriće da čestica neutrino putuje brže od svetlosti.
Brže i od neutrina

Abramović kaže da je Tesla u Kolorado Springsu eksperimentisao sa stojećim talasima niske frekvencije i primetio da frekvencija od osam herca, čija talasna dužina odgovara obimu zemlje, formira jedno stojeće polje oko čitave planete. Onda je na to polje „uticao" većim i nižim frekvencijama i tako uspeo da prenese signal brže od svetlosti.

Sve to je opisao i patentirao u delu „Umetnost provođenja električne energije kroz prirodne medijume", a prijavu je podneo 1900 godine, da bi bila odobrena pet godina kasnije.

Tekst patenta glasi: „Najvažnije predviđanje je, međutim, da će nezavisno od učestalosti, talas ili talasni voz nastaviti kretanje još izvestan interval vremena, za koji sam procenio da nije manji od jedne dvanaestine sekunde ili verovatno 0,08484 sekunde potrebne za odlazak i povratak iz pola dijametralno suprotne oblasti preko površine zemlje srednjom brzinom oko 471.240 kilometara u sekundi."


Prevedeno na jezik laika, s obzirom na to da je brzina svetlosti 299.792 kilometra u sekundi, ispada da je Tesla uspeo da otkrije nešto što je brže čak i od neutrina, koji su nedavno otkrili naučnici u CERN-u, i to sa opremom koja je koštala nekoliko miliona puta manje nego iz laboratorije CERN.
Krali mu patente

Zanimljivo je da je Tesla znao za neutrine još 1932. kada je tvrdio da su brži od svetlosti.

- Tesla je otkrio da pored kosmičkih zraka ima i malih tvrdih elektromagnetskih zračenja koja prevazilaze brzinu svetlosti i pošto ne intereaguju sa materijom zvao ih je neutrina. Tesla je imao hipersenzitivne detektore za bilo kakve promene elektromagnetnog polja, kao i preko stotinu vrsta otvorenih vakuumskih cevi, koje su radile na sobnoj temperaturi i proizvodile čestice. Na osnovu njih je izradio i svoj Zrak smrti, oružje nalik na laser, kojim je mogao da projektuje snop čestica raznih vrsta, preskačući sve prepreke na putu - kaže Abramović.

Teorija relativiteta zakočila svet
Velimir Abramović tvrdi da je Ajnštajn u svojoj Teoriji relativiteta, imao sreću jer ga je podržao njegov zemljak Maks Plank.
- Plank je želeo da nemačka nauka bude ispred francuske, pa je podržao Ajnštajna protiv Poenkarea, koji je zapravo prvi postavio osnove Teorije relativnosti. Ajnštajn je imao neviđenu istorijsku i političku sreću, ali sada je postao kočnica za razvitak fizike i nauke uopšte - zaključuje on

vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 59964
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 65
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu