Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Join the forum, it's quick and easy

Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...
Zvezdan Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Kenija

Ići dole

Normalna Kenija

Počalji od Zaga Sre 25 Avg - 14:16:05

Република Кенија (свахили Jamhuri ya Kenya, енгл. Republic of Kenya) је република у источној Африци. Граничи се са Суданом и Етиопијом на северу, на истоку са Сомалијом, на југу са Танзанијом и на западу са Угандом. На југозападу излази на језеро Викторија, а на југоистоку на Индијски океан. Површина Кеније износи 580.367 km². По површини она је 48. држава у свету, а 22. на континенту. По процени из 2004. Кенија је имала 34.707.817 становника. Главни и највећи град Кеније је Најроби, а остали већи градови су Момбаса, Кисуму, Накуру, Елдоред, Махакос, Лодвар, Ламу и Гариса.

Кенија је била британска колонија. Независност је стекла 12. децембра 1963. Дуги низ година Кенијом је влада једна партија, Кенијска афричка национална унија.

Кенија је позната као земља националних паркова и резервата богатих спектакуларним биљним и животињским светом (Тсаво, Масаи Мара, Амбосели).

Север и исток Кеније заузимају сушне и полусушне зоне равница и брежуљака. Мала и неправилно распоређена количина падавина у овој ретко насељеној регији не дозвољава развој пољопривреде.

На југозападу се налазе планинска подручја са надморским висинама изнад 1.000 m (највиши врх земље је угасли вулкан Монт Кенија са 5.199 m, друга највиша планина Африке иза Килиманџара) у којима се налази већина плодне земље и која су својом умереном климом у колонијалном раздобљу привукла европске насељенике. Ову планинску зону у смеру север-југ пресеца источни огранак Велике тектонске долине (Great Rift Valley) чије је дно покривено ланцем језера.

На крајњем југозападу Кенија излази на језеро Викторија, по површини друго највеће слатководно језеро на свету.

Највећи градови у земљи су Најроби (2.750.561 становника 2005.), лука Момбаса (799.727), Накуру (259.934), Елдорет (218.472) и Кисуму (216.479).
Кенија је подељена екватором на два скоро једнака дела. Регија северно од екватора је топла и прима мало кише. Јужна регија заузима три метеоролошке зоне: када нема кише, годишња температура у јуну је 24 степена, у јулу 28 степени. Језеро Викторија је тропско. Кишни месеци су од октобра до децембра и од априла до јуна.Главни извор у Кенији је земља, од које је око 11% погодно за агрикултуру. Јужни и југоисточни део земље је углавном под шумом. Највеће реке су Тана и Галана. Око 1% земље се користи за жито, а остатак се користи за траву.

Биљни свет Кеније је разноврсан. Дуж обале су шуме палми, мангровог дрвета, тиковине, копала (тврда смола), и сандаловине. Шуме баобаба, еуфорбија, који покривају земљу до око 915 m изнад мора. Затим савана са папирусом карактерисе терен од 915 до 2745 m изнад мора.

Кенија је посебно интересантна по својим разноврсним дивљим животињама, са афричком саваном. Главне животиње су слонови, жирафе, лавови, нилски коњи.

Све ове животиње су заштићене у националним парковима и резерватима, али су ловци знатно смањили број сисара, као што су слонови и носорози. Кенија обилује птицама и рептилима.

Кенија је подељена на осам административних провинција:
Провинције Кеније

1. Централна
2. Обална
3. Источна
4. Најроби провинција
5. Северо-источна
6. Њанза
7. Долина пукотина
8. Западна

Локалне владине проблеме решавају провинцијални чиновници, чије чланове бира председник.

Најроби (становништво 1.504.900) је највећи и главни град Кеније. Главно пристаниште је Момбаса. Други градови су Кисуму, град на језеру Викторија, Накуру, главни град Рифт провинције, Елдоред, северно од Кисумуа, Махакос, Лодвар, Ламу, Гариса и други.

У Кенији живи око 40 етничких група чији језици припадају двема већим групама: Банту (највећи народи Кикују, 22%, Лухја, 14% и Камба, 11%) и нилско-сахарској (највећи народи Луо, 13% и Каленџин, 12%). Осим језика појединих народа говоре се и свахили и енглески. У деведесетим годинама појачали су се сукоби међу народима око земљишних поседа и неравноправности у запошљавању.

Најзаступљенија религија у Кенији је хришћанство (око 45% протестаната и 35% католика). Муслимана има око 10%, а остатак становништва припада домаћим верама, чији су елементи присутни и у трима већим религијама.
Образовање у Кенији није обавезно, али осам година основне школе је обезбеђено од владе. Током 1990. скоро је 5.4 милиона ученика похађало 14.690 основних школа, а 614.000 средњешколаца је похађало 2.750 средњих школа. Кенија има четири универзитета: Универзитет у Најробију, Кенијата Универзитет, Егертон Универзитет у Накуру и Мои Универзитет у Елдорету. Специјални колеџи укључујући Момбаса политехнички, Музичка академија у Најроби.Већина културних институција у Кенији је у Најробију или у Момбаси. У Најробију је Национални музеј Кеније, који укључује историју и геологију. У Најробију се налази и МекМиан Меморијал библиотека, са специјалном колекцијом Африке. У Момбаси је Форт Џизус музеј, историјски музеј основан још у 16. веку од Португалаца. Китал музеј је историјски и научни музеј.


[You must be registered and logged in to see this link.]

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
[You must be registered and logged in to see this image.] [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 26372
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 48
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu