Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Nove metode lečenja MS

Ići dole

Normalna Nove metode lečenja MS

Počalji od Zaga taj Pet 24 Sep - 12:45:13


U Kliničkom centru Niš od početka ove godine primjenjuje se metoda liječenja hronične cerebrospinalne venske insuficijencije (CCSVI) kod bolesnika oboljelih od multiple skleroze, koja je dala značajne rezultate, a koja se osim tog centra u Srbiji primjenjuje u još samo tri svjetske ustanove.

Riječ je o oboljenju kod koga krv iz mozga i kičmene moždine ima zastoj i djelimično obrnut tok u povratku ka srcu usljed suženja (stenoze) jedne ili obje unutrašnje jugularne vene (vene na vratu).

Naziv oboljenju dao je italijanski vaskularni hirurg Paolo Zamboni sa univerziteta u Ferari 2008, koji je uočio postojanje veze između CCSVI-ja i multiple skleroze.

Prema hipotezi, otežani odliv venske krvi iz mozga dovodi do zastoja krvi, izlaženja crvenih krvnih zrnaca iz krvnih sudova i deponovanja jedinjenja gvožđa koja uzrokuju autoimunu reakciju organizma.

Sumnja se da to predstavlja jedan od faktora u nastanku promjena u multiploj sklerozi, a trenutno se klinička ispitivanja rade u četiri centra -u Italiji, Sjedinjenim Američkim Državama, Poljskoj i Srbiji.

Vaskularni hirurg dr Dragan Milić, koji je član tima koji se bavi tretiranjem CCSVI-ja, rekao je Tanjugu da se još uvijek ispituje da li između multiple skleroze i tog oboljenja "ima veze", odnosno da li suženje u predjelu vrata doprinosi nastanku multiple skleroze.

On je istakao da je među 130 pacijenata koliko ih je liječeno u Nišu, kod 95 odsto njih ta veza postojala.

Dr Milić je objašnjavajući metodu rekao da je procedura minimalno invazivna, da traje najviše pola sata, a da pacijent najčešće već tokom dana napusti zdravstvenu ustanovu.

"Najprije se kateter sprovede kroz venski sistem, a onda se balonom uz pomoć posebnih katetera vena proširuje", kazao je dr Milić, ukazujući da proširenjem suženja dolazi do bolje cirkulacije krvi iz mozga ka srcu.

Dr Milić, koji zajedno sa kolegom dr Sašom Živićem i ostatkom tima koji čine dva neurologa (prof. dr Slobodan Vojinović i dr Anđelka Ilić) i tri radiologa (prof. dr Petar Bošnjaković, doc. dr Dragan Stojanov i dr Vesna Milojković) primjenjuje ovu metodu, rekao je da se pacijenti primaju ujutro na Kliniku za vaskularnu hirurgiju KC Niš gdje se najprije obavlja kolor dopler vratnih vena.

Potom slijedi magnetna rezonanca mozga, neurološki pregled i na kraju angiografija uz eventualnu angioplastiku jugularnih vena.

Dr Milić je izrazio izvjestan oprez kada su u pitanju rezultati liječenja, iako postoje brojna svjedočenja pacijenata da im je metoda značajno poboljšala kvalitet života, od kojih su neki ustali iz invalidskih kolica i počeli samostalno da hodaju.

"Ne treba davati lažnu nadu pacijentima...ipak kod jednog broja pacijenata simptomi bolesti su ublaženi, negdje su poboljšanja značajna, a kod nekih nikakvih pomaka nije bilo", rekao je dr Milić, dodajući da se kada je riječ o metodi i dalje radi o "enigmi" i da će pravi podaci o njenoj uspješnosti biti poznati početkom 2012. godine.

Jedna od pacijenata dr Milića, Ivana Maliković, koja je prije 25 godina oboljela od multiple skleroze, i hodala isključivo uz pomoć štapa ili kratko uz pridržavanje, izjavila je za Tanjug da joj se nakon intervencije u Nišu život u mnogome promijenio.

"Već na operacionom stolu osjetila sam promjene i toplotu u ekstremitetima, a nakon toga oslobodila sam se ukočenosti koja mi je zadavala najveći problem", ispričala je svoje iskustvo Maliković.

Ona je dodala da je osjetila i druga poboljšanja, pa tako sada ne osjeća utrnulost u stopalima, a popravila joj se i funkcija bešike.

"Sada mogu da operem kosu stojeći, opuštenija sam dok hodam, a ranije to nisam mogla da učinim bez pomoći štapa, a imala sam problem i sa ravnotežom", kazala je Maliković.

Sagovornica Tanjuga je navela da je najvažnije što joj se popravilo i svakodnevno raspoloženje koje često zbog poteškoća nije moglo da bude na zavidnom nivou.

Maliković, koja je po zanimanju advokat i radi u Kancelariji za pomoć osobama sa invaliditetom u opštini Zvezdara pohvalila je i atmosferu prilikom intervencije, koja se obavlja u okviru redovnog zdravstvenog osiguranja.

Ona je rekla da cijeli tim ljekara ulijeva povjerenje pacijentu otklanjajući strah i eventualni osjećaj nelagodnosti.

Multipla skleroza je hronično oboljenje centralnog nervnog sistema, koje se karakteriše procesom demijelinizacije (gubitka omotača nervnog vlakna mijelina). Bolest je vrlo promjenljiva, a neki od simptoma su težak hod, problemi sa vidom, mokrenjem, zamor...Nova metoda lečenja

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Nove metode lečenja MS Bc9 http://marezato.hpage.com
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25883
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu