Akropolj u klasično doba
2 posters
Strana 1 od 1
Broj Jedan- Šef Grupe TNT
-
Grad : Iz selo
Browser :
Broj Postova : 4319
Broj Poena : 33832
Reputacija : 1691
Datum upisa : 11.12.2009
Datum rođenja : 03.04.1972
Godine Starosti : 52
Pol : Zodijak :
Zanimanje : Ton Majstor
Knjiga/Pisac : Mi Djeca s Kolodvora ZOO
"Za mene postoji samo putovanje putevima koji imaju srca. Tuda ja putujem, i jedini dostojan izazov je da se taj put pređe sav, do kraja. I tuda putujem, gledajući, gledajući bez daha."
Moj YOUTube Video :
Re: Akropolj u klasično doba
Akropolj (grčki akros, vrh, polis, grad), doslovce znači grad na brdu. Rani naseljenici su, radi odbrane, birali uzvišeno zemljište, najčešće brdo sa strmim stranama, i ta rana utvrđenja su u mnogim delovima sveta postala središte velikih gradova koji su se razvijali u podnožju.
Reč „akropolj“, iako je grčkog porekla i najčešće se vezuje za grčke gradove (Atinu, Arg, Tebu i Korint), može se primeniti i na slična utvrđenja u Rimu, Jerusalimu, keltskoj Bratislavi, u Maloj Aziji, čak i na Zamak na brdu u Edinburgu.
Najpoznatiji primer akropolja je Atinski Akropolj, koji je, zbog istorijskih asocijacija i poznatih građevina koje su na njemu sagrađene, opštepoznat samo kao „Akropolj“.
Zbog svog klasičnog grčko-rimskog stila, ruševine Misije San Huan Kapistrano („Velika kamena crkva“) u Kaliforniji u SAD nazvane su „Američki akropolj“.
U drugim delovima sveta utvrđenjima na brdu davana su druga imena, na primer „alcázar“. U centralnoj Italiji, mnoge male seoske zajednice su sagrađene u podnožju utvrđenih gradova poznatih kao „La Rocca“.
Izraz „akropolj“ se takođe koristi da opiše središnji kompleks građevina kao što su trgovi i piramide u gradovima Maja, na primer u Tikalu i Kopanu.
Za vreme Persijskih ratova Akropolj je bio opljačkan (480 - 479 godine pne). Veličanstveni spomenici koji se danas na ovim prostorima mogu videti datiraju iz zlatnog Periklovog perioda kada su obnovljeni, oko 460 - 429 godine p. n. e.
Od tog doba, i tokom celog Srednjeg veka, Akropolj je ostao skoro netaknut. Mnogobrojni osvajači izvršili su dodatna utvrđivanja, ukrašavanja i izmene na Akropolju.
Stenovito uzvišenje Akropolj, visine oko 150 m, nalazi se u centru doline Atike. Vrh čini platforma dimenzija 300h150 m i pristup vrhu je jedino moguć sa zapadne strane. Na ostalim stranama, još od antičkog doba postoje izvori pitke vode.
Muzej je smešten na jugoistočnom uglu Akropolja. U njemu se čuvaju arheološki eksponati po hronologiji svog nastanka, počevši od Arhajskog (800 - 600 godine p. n. e.), preko Klasičnog (500 - 400 godine p. n. e.) i Helenističkog (300 godine p. n. e.) do Rimskog perioda. Među mnogobrojnim drugim istaknutim umetničkim delima koja su smeštena u 9 prostorija muzeja, tu se nalaze skulpture i reljefi sa skulptura, koji pripadaju frizevima, pedimentima, i metopama, Partenona, Erehteijona i Hrama Atine Nike. Takođe se može videti i zbirka "Kora" (šest statua mladih devojaka sa karakterističnim arhajskim osmehom na licu).
[You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga- Šefica Grupe TNT
-
Grad : Niš
Browser :
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 27525
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 51
Pol : Zodijak :
Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :
Similar topics
» Centar Rima u doba carstva
» Značajnija arheološka nalazišta iz Rimskog doba u YU
» Drago Plečko - Droge, bič novog doba
» Gabriel Garcia Marquez-Ljubav u doba kolere
» Rimsko Carstvo u doba najvećeg proširenja u 2 veku n.e.
» Značajnija arheološka nalazišta iz Rimskog doba u YU
» Drago Plečko - Droge, bič novog doba
» Gabriel Garcia Marquez-Ljubav u doba kolere
» Rimsko Carstvo u doba najvećeg proširenja u 2 veku n.e.
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu