Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Tajanstveni Nestanak Pčela

Ići dole

Normalna Tajanstveni Nestanak Pčela

Počalji od vivijen taj Uto 9 Nov - 13:17:43

Tajanstveni Nestanak Pčela 20070511183019!western_honey_bee

TAJANSTVENI NESTANAK PČELA

Pčele masovno nestaju diljem svijeta.

Znanost koja „sve zna“ pojma nema zašto.

Usred predizborne groznice, finiša nogometnog prvenstva i globalne krize, potpuno neprimjetno prolazi vijest o misterioznom pomoru pčela.

Lokalno glasilo donosi vijest o tom neobičnom fenomenu o kojem ozbiljni analitičari upozoravaju već nekoliko godina.


Dok su se stvari zbivale negdje tamo u Kini, Americi i Australiji nikoga nije bolila glava. Sada kada je pčela sve manje u Europi, pa i u Hrvatskoj neki su se počeli zanimati o ovoj pojavi.


Kakve veze ima nestanak pčela s Ivanovim Otkrivenjem?

Tajanstveni Nestanak Pčela Fourhorsesrevelation6_cxiu

Misteriozno izumiranje pčela na pomolu i u Hrvatskoj


Iako situacija u našoj zemlji nije alarmantna kao u nekim drugim dijelovima svijeta, zabrinjava činjenica da su protekle zime brojni iskusni domaći pčelari ostali i bez 90 posto svoje pčelinje populacije, kaže dr. Nikola Kezić s Agronomskog fakulteta


piše Tanja ŠIMUNDIĆ BENDIĆ


Nakon ozonskih rupa, otapanja ledenjaka i povećanja temperature, svijet se počeo suočavati s još jednim problemom, masovnim ugibanjem pčela, koje je nakon SAD-a, Australije i Kine evidentirano i u Europi. Znanost je doslovce zbunjena, pa ni tri godine nakon detektiranja prvog vala ugibanja, uzrok ovog problema još nije otkriven.

Masovni pomor pčela u nekim kineskim pokrajinama povećao se do te mjere da na nekim poljoprivrednim lokacijama ljudi ručno moraju oprašivati kulture. Ovaj problem je došao i do naših krajeva, no nasreću još uvijek nije zabilježen u drastičnim razmjerima - kaže prof. dr. sc. Nikola Kezić iz Zavoda za pčelarstvo zagrebačkog Agronomskog fakulteta.Još nemamo toliko izražen problem kao ostatak svijeta. Anketa koju smo proveli pokazala je da je kod nas ove zime stradalo 15 posto od gornje granice normalnih pčelarskih gubitaka. U prilog tomu ide i ovogodišnja prilično hladna zima tijekom koje je utjecaj na pčele bio manji od prošlogodišnjega kada je zabilježena veća smrtnost.

Kod nas još uvijek to nije tako zabrinjavajuća brojka, no ono što tjera na razmišljanje jest činjenica da se kod nekih pčelara dogodio gubitak od 80 do 90 posto njihove pčelinje populacije. To zabrinjava jer su nam to dojavili iskusni pčelari s cijelog područja Hrvatske koji su stručnjaci u njihovu uzgoju – kaže dr. Kezić, predavač na brojnim domaćim i inozemnim fakultetima.


Novi oblik virusa


Znanstvenici za sada tek barataju činjenicom da je kod većine uginulih pčela izoliran novi oblik otprije poznate bolesti, virusa akutne paralize, izraelskog tipa. Problem je dodatno pojačan i činjenicom da se bolesti koje napadaju pčelarske zajednice više ne mogu liječiti kao prije. To znači da je njihova populacija imunološki jako oslabjela, što na kraju i dovodi do ugibanja, kaže dr. Kezić. A za prvi uzrok koji je u početku mogao dovesti do pomora okrivljuje se stres.

Počelo je prije nekoliko godina kada se u SAD-u zbog političke nebrige smanjio broj pčelarskih zajednica za 50 posto. Nakon nekog vremena rezultiralo je to potrebom uvoza pčela iz drugih krajeva svijeta, koje su zbog prekomorskog transporta doživjele stres – pojašnjava dr. Kezić.

Jedan od razloga ugibanja leži i u još nekim novim oblicima poznatih bolesti koji udruženi s ostalim čimbenicima mogu dovesti do kobnog smanjenja svjetske zajednice malih korisnih letjelica. Šteta koja bi time nastala je ogromna.


Pčele su nezaobilazna karika u lancu stvaranja čak 75 posto prehrambenih proizvoda. Njihovom djelatnošću dobivaju se i razni proizvodi kozmetičke industrije, a zanimljivo je da su u prirodi nestale u onim područjima u kojima ne žive ljudi. Tu je problem jer više nema tko oprašivati samoniklo bilje koje je velik proizvođač kisika. Pčele su potrebne ljudima i zbog toga je nužno otkriti uzrok njihova ugibanja. Slikovito rečeno, one su kao jedna cigla u velikom prirodnom zidu i ako se ona izvuče cijeli sustav gubi na stabilnosti – kaže dr. Kezić.

Klimatske promjene

Određeni znanstveni krugovi smatraju da su klimatske promjene jedan od potencijalnih uzroka ugibanja pčela. One se, kao vrlo sofisticirani organizmi, vrlo sporo privikavaju na te procese. No znanost je još uvijek zbunjena, ali i spremna za globalnu suradnju kako bi se riješio ovaj veliki problem – kaže dr.Kezić.


Europski projekt ‘Coloss’

Pčele su dovele i do organiziranja zajedničkog europskog znanstvenog projekta u okviru kojega će stručnjaci pokušati pronaći uzrok njihova ugibanja. Projekt je poznat pod nazivom ‘Coloss’, a sjedište mu je u Bruxellesu.


Ova, za znanost nerazumljiva, pojava po prvi je put primjećena, u velikim razmjerima 2007. godine u SAD kada su u 24 savezne države pčelari doživjeli pravi šok kao što ga je doživio David Bradshaw, u Siječnju 2007. godine, kada mu je nestala polovica od njegovih 100 milijuna pčela.

Nestanak pčela ne da je ugrozio pčelare nego je ugrozio proizvodnju mnogih biljaka, uključujući i Kalifornijsku bajamu, a ona je jedna od najprofitabilnijih biljaka.

Ovaj fenomen nestanka pčela dobio je i svoje ime.

COLONY COLLAPSE DISORDER


Tajanstveni nestanak velikog broja pčela doveo je pod svjetlost reflektora tu kritičnu kariku koju održavaju pčele u dugom lancu koji donosi voće i povrće do supermarketa i do stolova diljem svijeta.


I do sada je bilo regionalnih kriza ali ova je bila prva na nacionalnoj razini.


Cornel University je procjenio da pčele godišnje opraše više od $14 milijardi vrijednosti sjemenja i usjeva u SAD, uglavnom je riječ o voću, povrću i orašastim plodovima.


„Svaki treći zalogaj kojeg konzumiramo u svojoj prehrani ovisan je o pčeli koja mora oprašiti tu hranu.“ izjavio je Zac Browning, dopredsjednik Američke pčelarske federacije.

Gubitak pčela se kreće od 30 do 60 posto na Zapadnoj obali, dok neki pčelari na Istočnoj obali i u Texasu izvješćuju o gubitku većem od 70%. Gubitak od 20% drži se normalnim.

Tajanstveni Nestanak Pčela Dark_honey_bee_hemberger

Ovo sve sliči na scenarij nekog horor filma, ali neki znanstvenici sugeriraju da je naša ljubav prema mobitelima vjerojatno uzrokovala veliku nestašicu hrane, jer je svjetska žetva podbacila.


Govore o teoriji po kojoj zračenje mobitela i drugih elektroničkih naprava vjerojatan odgovor na jednu od najbizarnijih tajni koje su se ikada dogodile u prirodi – nagli nestanak pčela koje oprašuju usjeve.

Obrazloženje glasi – radijacija mobilnih uređaja ometa navigacijski sustav pčela i priječi im pronalazak puta i povratak u njihove košnice.


Ali dokaza za ovu teoriju nema.

CCD – Colony Collapse Disorder rezultira nestankom pčela, a u košnicama ostaju samo matice, jaja i nekoliko nezrelih radilica. Nestale pčele nikada se ne pronađu. Pretpostavlja se da izginu daleko od svojih košnica.


Paraziti, divlje životinje i druge pčele koje inače normalno otimaju med i polen kada kolonija umre, sada ne dolaze ni blizu napuštenih košnica.


CCD se je proširio i posljedice su alarmantne.

Većina svjetskih usjeva ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele.


Albert Einstein je jednom rekao da kada bi pčele nestale „čovjeku bi preostalo samo četiri godine života“.

Nitko ne zna što se zbiva.

Teorije uključuju crve, pesticide, globalno zatopljenje i GM - genetski modificirane usjeve, ali nitko ništa ne može dokazati.

Njemci (Sveučilište Landau) su dokazali da se pčele ne žele približiti košnicama kada je pokraj njih uključen mobitel.

Tajanstveni Nestanak Pčela Horseman_four_revelation

Ali pogledajmo postoji li nešto u Bibliji o ovome.


„Tada začujem kao neki glas isred četiriju bića gdje govori: "Mjera pšenice za denar! Tri mjere ječma za denar! A ulju i vinu ne udi!"

(Otkrivenje 6,6)

Iako Sveto Pismo jasno govori o velikoj gladi i nestašici hrane u posljednjim danima, proročke riječi Otkrivenja 6,6 tvrde da urod maslina i grožđa ne će biti ugrožen.

Loza se ili sama oplođuje ili je oprašuje vjetar, tako da u bilo kojem slučaju tu insekti nemaju nikakovu ulogu. Urod grožđa ne će biti ugrožen nestankom pčelinje populacije.

Pčele i drugi insekti igraju minornu ulogu u oprašivanju maslina. Vjetar prenosi glavninu peludi od stabla do stabla. Veliki broj vrsta maslina sam se oplođuje. Ni urod maslina ne će biti ugrožen nestankom pčelinje populacije.

Proizvodnja grožđa, dakle vina, i proizvodnja ulja biti će minimalno dodirnute CCD-om – tajanstvenim nestankom pčela, dok će većina proizvodnje voća, povrća i orašastih biljaka biti drastično smanjena i rezultirati će nestašicama.

Ova Biblijska proročanstva o posljednjim vremenima dogoditi će se i tako će se pokazati još jednom da je Božja Riječ istinita i da joj treba vjerovati.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60334
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Tajanstveni Nestanak Pčela

Počalji od cortex taj Ned 12 Dec - 22:59:09

vrlo, vrlo interesantno i poucno.. xaxa
cortex
cortex
Novi Član
Novi Član

Srbija

Grad : sd
Browser : N/A
Broj Postova : 2
Broj Poena : 3472
Reputacija : 0
Datum upisa : 09.12.2010
Datum rođenja : 07.10.1985
Godine Starosti : 34
Pol : Muški Zodijak : Vaga Bizon

Zanimanje : klosar
Uzrečica : Nije svestan
Knjiga/Pisac : Fridrih Nice-tako je govorio Zaratustra
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Tajanstveni Nestanak Pčela

Počalji od vivijen taj Ned 26 Dec - 20:55:56i... sta ti ovo znaci - xaxa ?!
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60334
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Tajanstveni Nestanak Pčela

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu