Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...
Zvezdan Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Joga

Ići dole

Normalna Joga

Počalji od pcelica taj Uto 8 Mar - 23:30:45

Јога – јединство духа и тела

ПОЗДРАВ СУНЦУ
У данашње, модерно доба, људи имају све мање времена за бављење спортом, а стрес је готово свакодневна појава. Истраживања показују да је чак 80 одсто болести изазвано управо – њим. Јога вежбе добар су начин за налажење унутрашњег мира и јачање имунитета.

Joga Joga0

Богатство духа Индије огледа се и у њеној филозофији. Постоји шест филозофских система – „даршана” – који су древне дисциплине браманске учености. Један од познатијих система је јога – древна техника физичких вежби и вежби дисања. Настала пре више хиљада година, она се у Индији одувек сматра начином за достизање просветљења. Почетком 3. века пре наше ере одређени су филозофски правци и тада настају и први потпунији списи о јоги – филозоф и граматичар Патањђали својим „Афоризмима о јоги” поставља темељ овој дисциплини.
Реч „јога” на санскриту значи јединство, јер уз њену помоћ човек трага за јединством на различитим степенима – прво, тежи да сједини тело и ум, али и разум и осећања. Они који познају јогу кажу да она може да нам помогне да развијемо сопствену личност, да уравнотежимо унутрашњи живот и да продубимо наше везе с другима. Такође, извођењем посебних вежби можемо да повећамо усредсређеност, па и да подстакнемо креативност.

ВСРТЕ:
Бхакти јога – јога побожности (иначе најомиљенији облик јоге у Индији, испољава се у непрестаном понављању окултног имена, мантре)
Гуру јога – јога преданости мајстору јоге
Хатха јога – јога физичке дисциплине
Ђнана јога – јога мудрости
Карма јога – јога поступака самопревазилажења
Мантра јога – јога моћних звукова
Раџа јога – краљевска јога
Тантра јога – јога континуитета

Особа која се бави уравнотежавањем духа и тела уз помоћ јоге назива се „јоги” уколико је то мушкарац, а ако је жена назива се „јогини”, док се онај који је истински овладао јогом назива мајстор јоге или једноставно – стручњак. Ако мајстор јоге подучава и друге, онда је он „гуру”. Иначе, реч „гуру” на санскриту значи „важан”, а означава учитеља који води ученика из таме у светлост.

Бекство из сопствене коже

Вежбе јоге, односно „асане”, оплемењују духовни живот, али не треба занемарити ни њихов утицај на здравље и животност – редовно извођење ових вежби побољшава имуни систем. Такође, редовним вежбањем, вежбачи науче да ходају и седе правилно, да одржавају равнотежу, јачају трбушне мишиће и мишиће леђа, па и да правилно усмеравају сексуалну енергију.

Joga Joga1w

Неке од вежби опуштања су „став мртваца”, „магични троуглови”, „јога спавање”, „поподневно уживање”. Оне се изводе у топлој просторији, а ако је потребно вежбач може да се покрије и ћебетом. Лежање на хладном поду треба избегавати јер лоше утиче на бубреге. Такође, не треба вежбати ни пуног стомака. Велику групу вежби чине и такозвани ставови – лежећи, седећи, стајаћи. Различите варијанте ових вежби утичу на одржавање доброг здравља. Неке вежбе имају и веома необичне називе, попут, „љуљај бебу”, „крила и молитва”, „пас обореног погледа”, „коњски грч”, „карате кид”..

Најпознатија древна мантра, коју користе будисти и Хиндуси, јесте „ом” – симбол апсолутне стварности, вишег бића или духа. Састоји се од слова а, у, м, и назалног певушења слова м. Изговарање мантре за време медитације, а и свакодневно, служи да се тело доведе у склад.
Јога обухвата више од 2000 различитих поза. Неке од њих захтевају огромну снагу и гипкост, па да бисте их извели морате да будете врхунски гимнастичар. Ипак, издваја се двадесетак најосновнијих вежби које се налазе у програму сваког вежбача, било да је он почетник или „мајстор”. За постизање осећања просветљености, потребно је да постанемо свесни своје коже, јер је то граница која нас дели од околног ваздуха. Затим у својој машти себе проширујемо ван коже у околни простор.


Joga Puljo0

ЈАСМИНА ПУЉО
Балерина и најпознатија јогина бивше Југославије. Њени ученици данас су учитељи новим генерацијама јогина. Једна од мудрости коју је често понављала је:
„Ја волим да волим”, јер они који не умеју да воле непотпуне су и несрећне личности. Јасмина Пуљо пример је доброг утицаја јоге на тело, па је чак и у дубокој старости била живахна и даље вежбала. Написала је и неколико књига о јоги.

Против несанице

Познаваоци јоге кажу да су вежбе тек почетак, а права моћ схвата се само ако је прихватите као начин живота или духовни пут. Јер, јога прожима цео дан – од буђења ујутру, па све до ноћи и спавања. На пример, зора има посебно симболично значење за следбенике јоге. Сунце се слави као први учитељ (или гуру) који је упознао људски род с овом вештином, па се тако и једна од вежби зове „поздрав Сунцу”. Током дана јогији примењују мудрости јоге у различитим приликама, а увече можете да примените посебну технику опуштања која је успешна као и таблета против несанице.
Час јоге углавном траје од једног сата до 90 минута. Курсеве похађају и мушкарци и жене. Најчешће се вежба два пута недељно, а напреднији јоги и јогини вежбају и по неколико сати дневно. Углавном се вежба у комотној тренерци или шортсу и мајици, мада неки људи највише воле да вежбе изводе наги. Додуше, то није препоручљиво уколико нисте сами, јер може узнемирујуће да делује на остале вежбаче.
Данас постоји мноштво извора уз помоћ којих можете да сазнате више о јоги – стручни часописи, књиге, али и дискови са снимљеним тренинзима. Иако је ова техника вежбања стара хиљадама година, подложна је мењању и смишљању разних облика. Па тако данас постоје хип-хоп јога, јога за губљење калорија, па чак и јога за псе.

МАЛИ РЕЧНИК
Асана – физичко држање, став тела, има две основне сврхе – медитацију и здравље
Карма – дословце значи „поступак”, а односи се на деловање човека у општем смислу али и на „невидљиво дело” судбине
Мантра – звук (може бити реч, слог или фраза) који јогини изговарају како би довели тело у склад и усредсредили ум
Нирвана – крајњи степен посвећеника је избављење од опчињавајућег дејства маје (обмане, илузије)
Рађас – покретачка снага, заједнички чинилац свих промена на физичком и духовном плану
Пранајама – контрола даха
Пратјахара – контрола чула
Дхарана – концентрација ума на неки објекат или замисао
Самадхи – екстаза или искуство јединствене свести у којој се јоги стапа с објектом свог размишљања
Сидхис – натприродне способности које се у стању врхунског самоостварења могу испољити у јогинуJoga Joga00

izvor
pcelica
pcelica
Deveti Razred
Deveti Razred

Pčelica
Srbija

Grad : Smederevo
Browser : Firefox
Broj Postova : 98
Broj Poena : 4251
Reputacija : 175
Datum upisa : 28.03.2010
Datum rođenja : 01.04.1979
Godine Starosti : 41
Pol : Ženski Zodijak : Ovan Koza

Zanimanje : pravnik
Raspoloženje : ;-)
Uzrečica : Ma daj!
Knjiga/Pisac : 100 godina samoce-Gabriel Garcia Marques
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu