Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...
Zvezdan Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Carski rez: „da” ili „ne”

Ići dole

Normalna Re: Carski rez: „da” ili „ne”

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 12:18:15


Test koji predviđa potrebu za carskim rezom

Švedski naučnici su razvili test kojim je pre početka porođaka moguće predvideti kojim će porodiljama biti potreban carski rez.

Njihovi su eksperimenti pokazali da je povišen nivo laktične kiseline u amnijskoj tečnosti pokazatelj male verovatnosti za vaginalni porođaj, tako da merenje koncentracije laktične kiseline mogu pouzdano ukazati na neophodnost carskog reza.Novi test se trenutno koristi u nekoliko bolnica u Švedskoj, Norveškoj i Belgiji, a istraživači veruju da će njegova široka upotreba omogućiti izbegavanje produžavanja porođajnih bolova a da se porođaj ipak završi carskim rezom. Istovremeno, smanjiće se broj porodilja koje se nepotrebno podvrgavaju carskom rezu, kažu naučnici.

Prema dostupnim podacima, tzv. produženi porođaj se javlja u jednom od 10 slučajeva, a naročito je problematičan za žene koje prvi put rađaju.

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60458
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 67
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Carski rez: „da” ili „ne”

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 12:16:22Carski rez: „da” ili „ne”

Mnoge trudnice, u strahu od bolnog porođaja, priželjkuju carski rez. Bez obzira na upozorenja lekara, i dalje vlada mišljenje da je ovakav način porođaja komforniji, bolji i bezbolniji za porodilju. Gotovo svi ginekolozi slažu se da je carski rez nužno zlo i da je daleko od bezbolnog.

- Kod carskog reza bezbolno je samo tih pola sata koliko traje operacija pod anestezijom - kaže docent dr Jelena Dukanac, iz Instituta za ginekologiju i akušerstvo Kliničkog centra Srbije. - Ali, period oporavka je, kao i kod svake hirurške intervencije, mnogo teži i duži, nego kod prirodnog porođaja.

Ipak, bez obzira na upozorenja lekara, procenat obavljenih carskih rezova raste i daleko je veći od 15 odsto, koliko preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Kod nas se svaka četvrta, a u Americi čak svaka treća žena, porodi na ovaj način.

- Porast broja carskih rezova nema medicinsko opravdanje, jer ga ne prati smanjenje smrtnosti majki i beba, a to je jedini opravdan razlog za takav „skok“ - kaže za „Novosti“ dr Mima Fazlagić, ginekolog akušer. - Pacijentkinje vršeći pritisak na lekare da ih na taj način porode, čine sebi „medveđu“ uslugu. Jer, carski rez je ozbiljna operacija, koja sa sobom nosi sve opasnosti postoperativnih komplikacija.

Sličan stav ima i dr Jelena Dukanac, koja naglašava da je carski rez „nužno zlo“, i da bi ga trebalo raditi samo u slučajevima kada postoji jasan medicinski razlog, zbog zdravlja majke ili bebe.- To su tumor na jajniku ili miom, disproporcija karlice majke i veličine bebe, ako je plod ugrožen, a vaginalni porođaj bi mogao još više da ugrozi stanje majke i bebe - kaže dr Jelena Dukanac. - Karlično okrenuta beba, kao ni blizanačka trudnoća, nisu apsolutna indikacija za carski rez. U tim slučajevima idemo posebno oprezno s prirodnim porođajem, i u slučaju potrebe završavamo ga operativno.
Za carski rez se lekari odlučuju i tokom samog porođaja ako prirodni porođaj ne napreduje, ako bebi nije dobra rotacija, ili krenu da padaju „tonovi“ (otkucaji srca).

Takođe carskim rezom se završava porođaj ako beba pati, a znak je zelena plodova voda. Hitan carski rez se radi i ako je ugroženo zdravlje majke, ako se prevremeno odlubi posteljica, ili dođe do eklampsije, komplikacije povišenog krvnog pritiska.Dr Jelena Dukanac se slaže da je period posle carskog reza bolan i da oporavak traje dosta duže, nego kod prirodnog porođaja.

- Porođaj carskim rezom svakako nije udobniji i lakši. Posle njega, žena nekoliko dana trpi bolove, jer je sečena materica, pomerana bešika, boli je šav od operacije. Potrebno je da bude pod budnim okom medicinskog osoblja. Tri dana prima infuziju, ne može da jede zbog opasnosti od paralize creva - navodi dr Jelena Dukanac.

Dr Mima Fazlagić dodaje da je kod žena operisanih carskim rezom veći i rizik od embolije, a češće su temperatura i infekcija. Mnogo veći problem je ako zagnoji rana od carskog reza, nego rana od epiziotomije, reza na međici, kojim se olakšava prirodni porođaj. A jedan carski rez povećava šanse da svaka sledeća beba bude rođena na isti način. - Oko 85 odsto novih trudnoća posle carskog reza završi se na isti način. Ponavljanje ove operacije je svaki put sve rizičnije, jer na tkivu ostaju priraslice, teže je otvaranje stomaka, pomeranje organa - dodaje dr Mima Fazlagić. - Posle trećeg carskog reza najčešće se preporuči ženama da ne rađaju više, jer četvrta operacija je veoma rizična za majku - česte su povrede bešike, creva, materica je pod mnogo većim rizikom od pucanja. Ranije se preporučivao duži vremenski razmak između dve trudnoće koje će se završiti carskm rezom, zbog straha kako će ožiljak i materica da reaguju na širenje. Danas se to više ne preporučuje, čak je utvrđeno da je ožiljak najjači u prvoj godini od porođaja.

Sagovornice se slažu da je strah od prirodnog porođaja i bola pomalo precenjen, jer danas postoje načini da se porođaj obezboli - pravilnim disanjem, masažom, porođajem u kadi i sve popularnijom periduralnom anestezijom. - Epidural je potpuno fantastično otkriće dvadesetog veka, veka, koje pomaže ženama da se prirodno porode bez bola i ja ga preporučujem svojim pacijentkinjama, jer imam samo dobra iskustva - kaže dr Jelena Dukanac. - Da li će se žena poroditi uz epidural ili ne, stvar je njene lične odluke. Neke žene od početka znaju da žele isključivo prirodan porođaj i lekari treba da poštuju te njihove želje, dokle god je to medicinski opravdano i ne ugrožava ni njih ni bebu - smatra dr Mima Fazlagić. Ali, u odluku da li će se porođaj završiti prirodno ili carskim rezom porodilje ne bi trebalo da se mešaju, već da to - prepuste lekarima.
Epidural – za i protiv

Primenu epidurala godinama su pratili mnogobrojni strahovi i predrasude. Iako je na Zapadu ova procedura odavno rutinska, kod nas se još primenjuje bojažljivo i posebno naplaćuje majkama. - Poslednjih godina, menja se stav i pacijentkinja i lekara prema epiduralu - kaže dr Mima Fazlagić. - Sve više anesteziologa u našim porodilištima je dobro obučeno za davanje ove anestezije. Osim malobrojnih kontraindikovanih slučajeva, nema medicinske prepreke da žena na ovaj način obezboli porođaj. U svojoj praksi nisam imala nijedan slučaj komplikacija, naročito ne u vezi s kičmom i hodom, čega se žene, nepotrebno, plaše.
Kad beba pati

Carski rez je manje rizičan za bebu - jedna je od predrasuda koje se navode kao argumenti za ovu intervenciju. - To važi samo ako tokom porođaja beba pati, jer u tom slučaju u interesu i majke i deteta je da se on završi što pre, operativno - smatra dr Mima Fazlagić. - Ako je dete zdravo, ono se daleko bolje adaptira u uslovima prirodnog porođaja, jer je dolazak na svet postepen. Deca iz prirodnog porođaja imaju manje problema s plućima od mališana rođenih carskim rezom.

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60458
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 67
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu