Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

ŠTEDLJIVO .... A ŠTETNO ?!...

Ići dole

Lepljiva ŠTEDLJIVO .... A ŠTETNO ?!...

Počalji od šiva taj Sre 27 Apr - 18:56:59

ŠOKANTNO OTKRIĆE NEMAČKIH ISTRAŽIVAČA


Šokantno otkriće: Štedljive sijalice izazivaju rak!

Opasno - Nove sijalice ispuštaju kancerogene hemikalije fenol, naftalen i stiren i posebno su opasne ako su uključene celu noć u blizini detetove glave ili ako se uz njih dugo čita.[/color]


Nemački naučnici izneli su šokantno upozorenje da su štedljive sijalice kancerogene. Osim Nemaca, na štetnost sijalica koje bi uskoro trebalo potpuno da zamene klasične upozorili su i izraelski, i stručnjaci iz još nekih zemalja, a sa njima se slažu i sagovornici Pressa iz Srbije.

Obične sijalice bi do kraja naredne godine trebalo da budu izbačene sa tržišta EU, a njih će zameniti štedljive. Međutim, stručnjaci berlinske laboratorije „Alab" otkrili su da ove sijalice, kada su upaljene, ispuštaju kancerogene hemikalije fenol, naftalen i stiren. Ovo otkriće uzbunilo je i ostale stručnjake u Nemačkoj koji su upozorili na oprez.

- Oko tih sijalica se stvara električni oblak i ne bi ih trebalo koristiti u zatvorenim prostorima, a definitivno ne blizu glave - upozorio je Andreas Kirhner iz Federacije nemačkih inženjera.


SVETLOSNA PREVARA .....


Pored Nemaca u priču oko štetnosti štedljivih sijalica uključili su se i izraelski istraživači sa Univerziteta u Haifi, koji kažu da ove sijalice mogu da izazovu rak dojke, ako se dugo koriste, jer emituju svetlo slično dnevnom, a to ometa proizvodnju korisnog hormona melatonina u organizmu.

Direktor Gradskog zavoda za javno zdravlje u Beogradu Slobodan Tošović potvrđuje za Press da su fenol, naftalen i stiren izazivači raka i najveći zagađivači u zatvorenom prostoru!

- Mi nismo obavljali ispitivanja šta ispuštaju te sijalice, ali, ako je nemačko istraživanje tačno onda treba obratiti posebnu pažnju.
Ove materije su toksične samo u velikim količinama, ali su zato hemikalije koje iniciraju početak raka. Kada su u pitanju kancerogene materije, onda je preporuka da ih u zatvorenom prostoru ima minimalno ili da ih nema uopšte, jer one mogu da deluju na pluća, jetru, srce...
- objašnjava Tošović.

Inženjer Marija Veličković iz firme „De lumine", koja se bavi osvetljenjem, kaže da je velika mana ovih sijalica i to što sadrže olovo i živu, koji su veoma opasni za životnu okolinu.

- U Srbiji reciklaža ovih sijalica nije regulisana. Jer, kada pregori ta sijalica, pitanje je da li je treba baciti u običan otpad - kaže ona.

S druge strane, Sekretar za energetiku Privredne komore Srbije Slobodan Petrović kaže da mu nije jasno gde bi štetni elementi mogli da cure.

- Jedino ako postoji nešto u plastici koja se nalazi na sijalicama. Inače, ove sijalice daju pet puta jače osvetljenje od običnih i traju pet puta duže - objašnjava on.

PREPOZNAVANJE PO CENI ............

Za pravljenje obične sijalice potrebno je samo pet elemenata, koji nisu toksični i laki su za reciklažu, dok je za proizvodnju štedljivih sijalica potrebno čak 16 elemenata, od kojih je većina otrovna.

***
šiva
šiva
Novi Član
Novi Član

Srbija

Grad : Beograd
Browser : Firefox
Broj Postova : 7
Broj Poena : 3374
Reputacija : 0
Datum upisa : 28.03.2011
Datum rođenja : 03.02.1970
Godine Starosti : 50
Pol : Ženski Zodijak : Vodolija Peto

Zanimanje : sve po malo
Raspoloženje : nerešeno
Uzrečica : ma, samo opušteno
Knjiga/Pisac : Antić/Dučić
Grešiti je ljudski ALI ako vam se gumica istroši pre olovke ..... malo ste preterali !!.....
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu