Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Ubijanje novorodjenih beba

Ići dole

Normalna Ubijanje novorodjenih beba

Počalji od vivijen taj Sre 7 Mar - 1:31:09Академик са Оксфорда залаже се за убијање новорођених беба
Thursday, 01 March 2012

Према спартанском ставу филозофа и професора медицинске етике Франческе Минерве, лекари би требало да имају права да убију новорођенчад која су рођена са сметњама у развоју, потенцијално су прескупа за здравствени систем, или у ситуацијама када их њихове мајке напросто не желе

Докторка Франческа Минерва сматра да бебе које су тек дошле на свет још увек не могу бити сматране комплетним особама, па би тако чедоморство у првим данима након рођења представљало само нешто мало другачији вид абортуса од оног који се врши док је фетус још увек у материци. Она тврди да би чак и потпуно здравом детету требало одузети живот, уколико мајка себи не може да приушти да га одгаја, баш као што је ову одлуку у данашње време могуће донети и код још увек нерођених беба.

Главни и одговорни уредник Британског медицинског журнала стао је у одбрану текста Постпорођајни абортус: Зашто би беба живела? под тезом да овакав вид публикација има задатак да предочи ваљане аргументе, а не само да се држи уврежених моралних ставова. Међутим, овај чланак разбеснео је остале етичаре, сараднике и борце за дечија права, који су овакав један јаван позив на легализацију чедоморства описали нехуманим до те мере да леди крв у жилама.

- Сваки живот је драгоцен. Сви причају о томе шта је женама потребно, али сигурно ниједна жена не жели овако нешто – поручује Жил Дивал из Про Лајф алијансе.

Главна водиља Франческе Минерве јесте став да се новорођенче налази у истој ситуацији као и беба у стомаку, пошто ни оно још увек нема животне наде, циљеве, снове, па се тако не може ни сматрати људским бићем или особом у својој потпуности, нити имати моралних права да живи. За разлику од новорођене бебе, њени родитељи, ужа и шира фамилија, па и друштво у целини имају већ зацртане циљеве и планове које долазак детета може умногоме пореметити, а она сматра да би интерес свих других требало да буде на првом месту.

Минерва на почетку чланка предочава сценарио по којем родитељи, све до рођења бебе, немају свест о томе да њихово дете има проблема са психомоторним развојем. Она затим спекулише да иако такво једно дете може живети срећно, оно никада неће имати потенцијал да израсте у нормалну особу.

- Одгајање оваквог једног детета представљало би неподношљив терет за чланове његове породице и друштво у целини. Имајући ово у виду, чињеница да фетус има потенцијал да једног дана постане личност која ће, у најмању руку, имати прихватљив вид живота, не представља довољан аргумент да се забрани абортус – написала је докторка.

Припадници ове бизарне филозофске струје залажу се и за чедоморство потпуно здраве бебе, у случају да су се мајчине животне околности промениле и она нема новца, времена ни енергије да се брине о детету. Иако би овде усвајање могло да представља једну од опција, оно би мајци донело потпуно непотребну психолошку патњу.

Извор: „Телеграф“
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60332
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu