Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Šokantno: Vitamini i minerali ubrzavaju smrt

Ići dole

Normalna Šokantno: Vitamini i minerali ubrzavaju smrt

Počalji od vivijen taj Čet 2 Maj - 12:09:45Šokantno: Vitamini i minerali ubrzavaju smrt

Gutanje vitamina i minerala može učiniti više štete nego koristi, jer dugotrajno uzimanje dodataka prehrani može ubrzati smrt, pokazala je nova studija sa Sveučilišta Minnesota.

Znanstvenici su do svog zaključka došli proučavajući podatke više od 38.000 žena koje sudjeluju u studiji Iowa Women's Health, istraživanju koje je počelo 1986. godine i još uvijek traje.

Žene koje su uzimale dodatke prehrani, u prosjeku su imale 2,4 veći rizik da u razdoblju od 19 godina umru, za razliku od žena koje nisu uzimale dodatke prehrani, objavljeno je u Archives of Internal Medicine.

'Naša studija, kao i niz drugih, pokazuju da postoji vrlo malo dokaza da uobičajeni dodaci prehrani pomažu u prevenciji kroničnih bolesti,' rekao je dr. Jaakko Mursu, epidemiolog s University of Minnesota School of Public Health.

'Ljudima bismo savjetovali da razmisle trebaju li te vitamine i minerale, te da prakticiraju zdravije načine prehrane,' dodao je dr. Mursu.

Otrovna kombinacija i jedan izuzetak

Nova studija je povezala niz pojedinačnih vitamina i minerala s malo većim rizikom od umiranja. Među njima su i vitamin B6, folna kiselina, željezo, magnezij, cink i bakar.

'Znamo da je većina vitamina i minerala toksična u velikim količinama, a dugoročno uzimanje može dovesti do neželjenog ishoda', rekao je.

Povećan rizik od smrti možda je povezan s generalno povišenom koncentracijom hranjivih tvari koje dodaci prehrani sadrže. Naime, većina dodataka prehrani sadrži ih u daleko većim količinama nego se oni nalaze u hrani.

S druge strane, uzimanje dodataka kalcija čini se da snizuje rizik od smrti, za 3,8 posto. Treba napomenuti da veza između još veće doze kalcija i još dužeg života nije uočena, sve su doze jednako djelovale.

izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60341
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu