Mića Popović
2 posters
Zvezdan Forum :: Umetnost :: 7 Umetnosti :: Slikarstvo :: Slikarstvo i Grafika :: Slikarstvo
Strana 1 od 1
Mića Popović
Миодраг Мића Поповић је рођен 12. јуна 1923. у Лозници. Завршио је Гимназију у Београду. На Академију уметности у Београду уписао се 1946, у класи Ивана Табаковића. Заједно са Батом Михаиловићем, Петром Омчикусом, Милетом Андрејевићем, Љубинком Јовановић, Косаром Бошкан, и Вером Божичковић, отишао је у Задар, 1947, и формирао чувену „Задарску групу“. По повратку у Београд, забрањено им је да се врате на Универзитет, јер су власти сматрале ову групу субверзивном. Касније им је то дозвољено, али је Мића Поповић наставио да студира сам, уз помоћ професора Табаковића.
Као сликар, Поповић је најпознатији по свом „енформел“ (француски: informel, неформално) периоду (1958-1968) и „сликарству призора“ (од 1968). Био је аутор неколико филмова 1960−их, од којих су два („Човек из храстове шуме“ и „Делије“) била забрањена од власти.
За дописног члана САНУ изабран је 1978, а за редовног 1985. Умро је 22. децембра 1996. године у Београду.
Један је од људи којима је Добрица Ћосић посветио поглавље у свом роману Пријатељи.
...........................................................................................................
jedna od slika Miće Popovića
[You must be registered and logged in to see this link.]
Као сликар, Поповић је најпознатији по свом „енформел“ (француски: informel, неформално) периоду (1958-1968) и „сликарству призора“ (од 1968). Био је аутор неколико филмова 1960−их, од којих су два („Човек из храстове шуме“ и „Делије“) била забрањена од власти.
За дописног члана САНУ изабран је 1978, а за редовног 1985. Умро је 22. децембра 1996. године у Београду.
Један је од људи којима је Добрица Ћосић посветио поглавље у свом роману Пријатељи.
...........................................................................................................
jedna od slika Miće Popovića
[You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga- Šefica Grupe TNT
-
Grad : Niš
Browser :
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 27525
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 51
Pol : Zodijak :
Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :
Re: Mića Popović
Drago mi je sto je i moj loznicanin dobio mesto mrdju velikanima na ovom forumu.Naravno mislim na akademika Micu Popovica.
Zolo- Novi Član
-
Grad : Sydney
Browser :
Broj Postova : 2
Broj Poena : 5143
Reputacija : 0
Datum upisa : 30.10.2010
Datum rođenja : 01.04.1989
Godine Starosti : 35
Pol : Zodijak :
Zanimanje : student
Knjiga/Pisac : Laza Lazarevic
Moj YOUTube Video :
Zvezdan Forum :: Umetnost :: 7 Umetnosti :: Slikarstvo :: Slikarstvo i Grafika :: Slikarstvo
Strana 1 od 1
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu