Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Imhotep

Ići dole

Normalna Imhotep

Počalji od Zaga taj Sub 29 Maj - 11:12:39

Имхотеп је био египатски бележник и архитекта. Живео је око 2650. п. н. е. у време Старог царства (2635. - 2155. п. н. е.) Његово име је пронађено на постољу скулптуре фараона Џосера из III. династије, пронађене 1926. у Сакари. У то време је саградио најстарију пирамиду у Египту. Имхотеп је тако покренуо револуцију у архитектури.

Овај високи краљев службеник је први уметник чије је име остало забележено и највероватније је и први који се упустио у подизање камених грађевина. Имхотеп је управљао градњом Џосерове пирамиде, као и здањима која су је окруживала. Степенаста пирамида фараона Џосера (око 2667.- 2648. п. н. е.) је прва пирамида у Египту, и први споменик уопште саграђен од клесаног камена. Иако је у почетку била грађена као мастаба (арабизам који значи степеница или клупа) какве су до тада биле краљевске и племићке гробнице, њена величанственост показује велику моћ и престиж египатске монархије. Имхотеп ју је изградио тако што је направио шест трапезастих мастаба сложених једну на другу, чиме је добио облик степенасте пирамиде унутар пирамидског комплекса који је окружен високим зидом. Неки верују да је архитект то учинио да би се гробница видела преко зида који је окружује. Пирамида је средишње обележје погребног комплекса који личи на палату и првобитно је била обложена белим кречњаком.

Осим што је био прослављени египатски градитељ пирамида, био је и лекар, а владао је и највећом државом тога доба на свету. Имхотепа су Египћани славили као мудраца и две хиљаде година касније. Штавише, чак су га и у птолемејском добу поштовали под грчким именом Имутхес као бога медицине. Његове скулптуре из тога доба приказују мудрог писара који сједи са смотаним папирусом на длановима.

Имхотеп је једна од најважнијих личности из древне историје, човек кога су историчари назвали првим познатим генијем. Гробница овог великог мудраца још увек није пронађена.
Поједини археолози и историографи поистовећују Имхотепа са библијским пророком Јосифом. Наиме, велики број чињеница везаних за животе једнога и другога се поклапају. Обојица нису краљевског порекла али су били изузетно блиски фараону. Обоје су цењени као велики мудраци, лекари, архитекте, градитељи. Обојица су живели 110 година. Градња првих пирамидалних грађевина се везује за обојицу, а није био редак случај у тим временима да јевреји припаднике свога народа низаивају јеврејским именом иако он званично носи египатко име. То је био случај код готово свих странаца који су радили у фараоновој администрацији.
[You must be registered and logged in to see this link.]

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Imhotep Bc9 [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25886
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu