Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...
Zvezdan Forum
Would you like to react to this message? Create an account in a few clicks or log in to continue.

Mikele Sanmikeli

Ići dole

Normalna Mikele Sanmikeli

Počalji od Zaga taj Sub 29 Maj - 12:04:23

Микеле Санмикели (Верона, 1484. - Верона, 1559.), италијански ренесансни архитекта и поред Антонија да Сангала млађег најпознатији градитељ утврђења свог времена. Сматра се да је први употербио систем одбране градова помоћу бастиона.
Школовао се у Риму као Брамантеов ученик и дуже време деловао у Ватикану. Године 1528. ставља се у службу Млетачке републике која га 1535. године поставља за свог главног инжињера. У Венецији је повећао и учврстио готово сва утврђења, први је изградио и зидине на Лиду (1535.- 1549.)., а градио је и утврђења широм поседа Републике, па тако и у Задру.

У родној Верони је на старим градским зидинама изградио импозантна врата, међу којима су најпознатија „Porta Nuova“. Тамо је саградио и палате „Palazzo Bevilacqua“ и „Palazzo Pompei“, а у Венецији „Palazzo Grimani“. Израдио је и пројекте за цркву „Madonna di Campagna“ у Верони, која је довршена после његове смрти, као и за утврђење „San Andrea“ на улазу у венецијанску луку.

Санмикелијеве грађевине снажно су утицале на стил веронских палата које се одликују грубо тесаним каменом рустикалном обрадом тзв. босиранјем у приземљу и маниристичким елементима на горњим спратовима.
Микеле Санмикели заслужан је и за основни распоред нових задарских утврда у 16. веку, смештај и композицију „Копнених врата (Porta Terraferma)“ а његов нећак Ђианђироламо Санмикели за обликовање великог средишњег бастиона -Понтона.

Интензивни радови на градњи новог фортификацијског састава у Задру започињу у доба Млетачко-турског рата 1537.– 1540., на којима су Микеле Санмикели и његов нећак Ђианђироламо били ангажировани од самог почетка. Микеле је упућен у Задар 1537. године, с првотним задатком да преко задарског полуострва сагради обрамбени појас са два бастиона, но на концу је изведен фортификацијски систем битно друкчији од оног који се требао градити по упутствима војводе од Урбина, који је имао функцију "Capitano generale da terra". Како је Микеле Санмикели уместо војводина предлога трасирао друкчије утврђење, упућен је на Крф, а у Задру је остао Ђианђироламо (тада свега 24 године стар) који је довршио његове замисли. Санмикели је одредио и место новоме главном улазу у град. Дотадашња су се главна "Копнена врата (Porta Terraferma)" налазила североисточније, у зони римских градских врата, односно римскога декумана (лат. decumanus - главна попречна улица у насељима Старог Рима). Након одлуке да то место заприечи нови велики бастион, Понтон, улаз у град требало је сместити на ново место, на начин да се врата надовезују на већ постојећу важну градску улицу, а које ће уједно бити погодно и у склопу новопројектованих утврђења. Нова Копнена врата (довршена 1543. године) представљају врхунско ремек-дело ренесансне архитектуре у Задру и шире.

* Капела Петручи у цркви Св. Доминика (1516. -1524. Орвијето)
* Капела Пелегрини у цркви Св. Доминика (1528. -1538. Верона)
* Палата Каноса (1530. -1537. Верона)
* Врата Порта Нова (1533. -1540. Верона)
* Палата Бевилаква (1534. Верона)
* Вила Брензоне (1541. -1550. Пунто Сан Виђилио)
* Врата Порта Сан Зено (1542. Верона)
* Копнена врата (1543. Задар)
* Палата Корнаро (1547. -1559. Венеција)
* Врата Порта Палио (1550. -1557. Верона)
* Палата Помпеи (1551. Верона)
* Палата Гримани (започета 1556. Венеција)
* Црква „Madonna di Campagna“ (1559. Верона)
* Утврђења Брескија, Бергамо, Венеција, Задар, Крит i Крф

............................................................................................
Jedno od njegovih dela

[You must be registered and logged in to see this link.]


[You must be registered and logged in to see this link.]

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Mikele Sanmikeli Bc9 [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 26000
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu