Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Predrag Gojković Cune

Ići dole

Normalna Predrag Gojković Cune

Počalji od Zaga taj Sub 12 Jun - 11:01:22

Предраг Гојковић Цуне (рођен 6. новембра 1932. године у Крагујевцу, у Србији, тадашњој Краљевини Југославији) је српски певач народних песама, староградских, севдалинки, забавних и мексиканских песама. Надимак „Цуне“ је добио, како је сâм објаснио у емисији „Балканском улицом“ Радио-телевизије Србије, по мајчином дозивању „Оди да те мајка цуне“ (љуби).

Отац Предрага Гојковића, Јован Гојковић, рођен је 1906. године у Кузмину, у Срему. Са седамнаест година се доселио у Крагујевац, где је живео и радио као берберин.[1] У Крагујевцу се 1931. године упознао са будућом Предраговом мајком, Радмилом, која је имала 17 година, а 1932. године су се венчали. Предраг је рођен 6. новембра 1932. године а тринаест месеци касније је добио сестру Анку. Године 1936. цела породица се преселила у Београд, у улицу Грчића Миленка.

Предраг Гојковић је кренуо у први разред основне школе 1939. године, у основној школи „Војислав Илић“. Средњу школу је завршио у Осмој мушкој гимназији на Црвеном крсту у Београду, где се дружио и ишао у школу са касније прослављеним глумцима Велимиром Батом Живојиновићем и Данилом Батом Стојковићем. Након гимназије, студира на Трговачкој академији, али га певање одвлачи од студија, тако да никад није дипломирао.

Дана 6. новембра 1962. године Предраг Гојковић се оженио Лепосавом, са којом је и данас у браку. Има две кћерке, Наташу (1964) и Катарину (1967), познату београдску глумицу
У почетку каријере био је познат по извођењу мексиканских песама, па затим забавних и нарочито народних песама. Поред тога, играо је углавном епизодне улоге у неколико телевизијских серија и филмова.

Поред много одржаних концерата и телевизијских емисија певао је и у дуету са Предрагом Живковићем Тозовцем, Мирославом Илићем, Живком Ђурић и Лепом Лукић а наступао је и у трију са Мирославом Илићем и Предрагом Живковићем Тозовцем („три тенора“).
* Сребрни лав, 1958.[3]
* Орден заслуга за народ (одликовао га тадашњи председник Југославије Јосип Броз Тито)[2]
* Награда за најбољег натуршчика, за улогу у филму „Јагоде у грлу“, 1985.
* Посебно признање за врхунски допринос националној култури Србије[4]
* Кафу ми драга испеци
* Ај чија фрула
* Љубав ми срце мори
* Соња
* Опростите другови свирачи
* Дунаве моје море
* Запевајте песме старе
* Јаничар
* Невена

[You must be registered and logged in to see this link.]

.....................................................Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Predrag Gojković Cune

Počalji od Zaga taj Sub 12 Jun - 11:04:59Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu