Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Propolis - upotreba i recepti

Ići dole

Normalna Re: Propolis - upotreba i recepti

Počalji od vivijen taj Sre 18 Maj - 13:26:55


NATIVNI PROPOLIS I TUMORI

Brojni istraživački podaci ukazuju da propolis posjeduje protutumorski potencijal u prevenciji i terapiji tumorskih bolesti.

Kemopreventivni antioksidans. Nativni propolis ima snažan antioksidacijski učinak. Genskom metodom DNK čipova u Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu utvrđeno je da izrazito pojačava gen čiji nedostatak dovodi do pojave karcinoma reproduktivnih organa, pluća i limfnog sustava. Propolis također štiti od nastanka karcinoma želuca, jetre, debelog crijeva, bubrega i kože. Za vrijeme kemoterapije štiti bubrege i srce od akutnog oštećenja s citostaticima (cisplatina).

Protutumorski potencijal. Metoda DNK čipova pokazuje da nativni propolis zaustavlja napredovanje karcinoma i metastaziranje te ubija tumorske i nenormalne stanice, ali ne i zdrave stanice. Kod tumora mozga (gliom) potiče organizam da sam proizvodi lijek (imunosupresijska terapija). Zračenje i citostatici u kombinaciji s propolisom efikasnije spriječavaju napredovanje karcinoma i metastaziranje, a nuspojave su znatno blaže.

Preliminarna istraživanja. Ispitivanje utjecaja nativnog propolisa na tumor mliječne žlijezde provedeno je na miševima u Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu. Rezultati ukazuju na zaključak da nativni propolis usporava napredovanje tumora, a u kombinaciji s citostatikom antitumorski učinak je još izraženiji. Najbolje protutumorsko djelovanje postiže se kada se nativni propolis daje dva tjedna prije pojave tumora, a zatim nastavi davati zajedno s citostatikom na što ukazuje i genska metoda DNK čipova.
Istraživanja utjecaja nativnog propolisa na krvnu sliku i pojavu metastaza se nastavljaju.

PROPOLIS I IMUNOLOŠKI SUSTAV

Stoljećima se propolis spominje kao sredstvo za jačanje imunološkog sustava. Novija istraživanja nedvojbeno potvrđuju takva tradicionalna iskustva . Rezultati ukazuju da propolis pojačava imunološke mehanizme za proizvodnju specifičnih i nespecifičnih obrambenih tvari kojima se suprostavlja uzročniku bolesti i spriječava njeno napredovanje, neovisno o urođenim i stečenim imunološkim kapacitetima. Stručno se takav učinak definira kao imunomodulacijsko ili imunoregulacijsko djelovanje, a popularno kao jačanje imunološkog sustava.

Dokazano je da propolis in vitro spriječava rast bakterija ne dozvoljavajući dijeljenje bakterijskih stanica. Ali propolis in vivo (u organizmu), potiče imunološki sustav na proizvodnju specifičnih i nespecifičnih tvari iz makrofaga koji zaustavljaju bolest, čak u slučajevima kada in vitro propolis na neke bakterije ne djeluje . Zato je kod bakterijskih upala, efikasnije djelovanje antibiotika u kombinaciji s propolisom, nego samog antibiotika .

Kod virusnih bolesti propolis direktno djeluje na viruse ne dozvoljavajući njihovo razmnožavanje, a istovremeno potiče imunološki sustav na ubrzanu proizvodnju protutijela .

Kod tumorskih bolesti potiče imunološki sustav na pojačanu aktivnost killer-stanica i drugih specifičnih i nespecifični obrambenih tvari, a istovremeno pokreće mehanizam smrti tumorskih stanica . Njegova antimetastatska svojstva također su vezana za imunološku aktivnost .

Zaštitno djelovanje propolisa kod radioaktivnog zračenja manifestira se stimulacijom makrofaga na proizvodnju interferona i specifičnih citokina što ukazuje na imunološku reakciju organizma .

Kod nekih parazita koji izazivaju upalu crijeva, prevencija propolisom značajno smiruje upalni proces što se može pripisati povećanoj količini interferona u krvi. Zato je kombinacija lijeka (antiprotozoik) i propolisa efikasnija, nego djelovanje pojedinačnih terapeutika .

Istraživanjem genskom metodom DNK čipova u Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu dokazano je da sve štetne tvari (kancerogeni, otrovi, slobodni radikali, polutanti) unijete ili stvorene u organizmu, nativni propolis različitim mehanizmima eliminira i popravlja oštećenja u stanici. Odlična višegodišnja iskustva u zaštiti zdravlja s nativnim propolisom samo potvrđuju znanstvene činjenice.

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60335
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Propolis - upotreba i recepti

Počalji od vivijen taj Sre 18 Maj - 13:23:33


PROPOLIS - PRIRODNI LIJEK
PROPOLIS I UPALNI PROCESI

Brojni su znanstveni dokazi o protuupalnom učinku propolisa, ne samo na upale izazvane mikroorganizmima nego i na aseptičke upale koje nisu izazvane infekcijskim agensom (opekline od zračenja i kemikalija, autoimune upale). Glavnu ulogu u tome imaju polifenoli iz propolisa. Istraživanja sve više otkrivaju složenost biokemijskih mehanizama koje propolis pokreće kod upalnih procesa. Njegova antioksidacijska aktivnost je osnova protuupalnog učinka što se manifestira u spriječavanju oksidativnog stresa, neutralizaciji slobodnih radikala i pojačanoj aktivnosti antioksidacijskih enzima (1,2). Osim toga, propolis potiče stanice imunološkog sustava na proizvodnju tvari s protuupalnim djelovanje (IL-10 i dr.), a koči stvaranje tvari koje podržavaju upalu (IL-1 beta, IL-2, IL-4, IL-6, IL-8, IL-12, TNF-alfa i dr.) (3).

Snažan protuupalni učinak dokazan je kod upale izazvane radijacijom što se uočava u smanjenju slobodnih radikala i pojačanoj aktivnosti antioksidacijskih enzima (4). Zato je zaštita propolisom osobito značajna kod rizičnih profesija u medicini i industriji radi moguće izloženosti zračenju.

Kod upale bubrega (pielonefritis) izazvane bakterijama (npr. Escherichia coli), propolis smanjuje stupanj upalnog procesa, jer svojim antioksidacijskim učinkom neutralizira slobodne kisikove radikale koji oštećuju bubrege (5, 6).

Šećerna bolest (tip diabetes mellitus) povećava oksidativni stres i nakupljanje slobodnih radikala u srcu koji oštećuju srčano tkivo. Antioksidansi iz propolisa umanjuju posljedice oksidativnog stresa (7).

Zahvaljujući protuupalnom i antioksidacijskom djelovanju, prevencija propolisom spriječava oštećenje srčanog mišića koje izazivaju slobodni radikali nastali kao posljedica ishemijsko-reperfuzijske pojave* (infarkt, angioplastika, tromboliza, koronarni by-pass) (8,9). Istim mehanizmima spriječava produbljivanje povrede tkiva nakon udarca (npr. mišića) koje također nastaje zbog ishemijsko-reperfuzijskog fenomena (10,11). Dugotrajna primjena propolisa nema nikakvih štetnih učinaka na srce (12).

Tvari iz propolisa su efikasni u smanjenju upale i oštećenja plućnog tkiva (13).

Povoljni učinak propolisa kod presađivanja kože može se pripisati, ne samo neutralizaciji slobodnih radikala i povećanoj aktivnosti antioksidacijskih enzima, nego i smanjenju dušikovog oksida (NO) (14). Dušikov oksid je uključen u proces oštećenja tkiva kod upalnih i autoimunih bolesti (15).

Poznato je da su oksidativna oštećenja tkiva (mozak je posebno osjetljiv) prisutna kod upalnih i autoimunih bolesti (multipla skleroza, encefalomielitis). Tvari iz propolisa umanjuju nakupljanje slobodnih radikala nastalih upalnim procesom i ublažavaju kliničke simptome. Povoljni učinak pripisuje se i smanjenju tvari koji podržavaju upalu (NF-kappa B, NO-sintetaza) (16,17,18). Propolis se sve više dokazuje kao adjuvantni terapijski potencijal u spriječavanju neurotoksičnih događaja izazvanih upalnim procesima u mozgu.
Znatno poboljšanje kod pacijenata s blagom do umjerenom astmom, koji su uzimali propolis, može se pripisati smanjenju tvari koji podržavaju upalu i sužavaju dišne putove te povećanju protuupalnih tvari (19,3, 20,21).
Isto tako, dokazano je da propolis smanjuje stvaranje citokina koji podržavaju upalu kod kolitisa (22).

Vjeruje se također da propolis spriječava angiogenezu koja pogoduje upalnim procesima (23).

Protuupalni učinak propolisa dokazan je kod akutne i kronične upale gornjih dišnih puteva, kemijske povrede oka, akutnog i kroničnog artritisa te bakterijskog keratitisa, uveitisa i rinitisa (24,25,26,27,28,29).

* Ishemijsko-reperfuzijska pojava – na smanjeni protok krvi kroz neke organe ili dijelove tijela zbog spazma ili organske opstrukcije krvne žile (ishemija), reakcija organizma je preveliki dotok potrebnih tvari (reperfuzija) koji izazivaju oštećenja tkiva

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60335
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Propolis - upotreba i recepti

Počalji od vivijen taj Sre 18 Maj - 13:21:18


Propolis - upotreba i recepti

Propolis - upotreba i recepti Dd9431c33e24a51b1d721f42

Propolis se od davnina koristi u lečenju upala grla, afti, herpesa, za imunitet, za jačanje organizma i poboljšanje opšteg stanja. Propolis deluje protiv bakterija, virusa i gljivica. Za šta se sve koristi propolis i kako?

Medicina za sada još nema uspješnih lijekova za mnoge virusne bolesti. U borbi protiv virusa najbolje rezultate postiže primjenom profilaktičkih postupaka, prije svega vakcinacijom.

Dobra iskustva s propolisom kod najčešćih virusnih bolesti (prehlada, gripa), pridonjela ispitivanju njegovog utjecaja na različite viruse. Istraživanja nedvojbeno ukazuju da ima posredni i neposredni učinak - direktno protuvirusno djelovanje i indirektno poticanje specifične imunološke obrane.

Neposredni protuvirusni učinak zasniva se na djelovanju kod DNK virusa. Kod nekih vrsta (Herpes simpleks, influenza, Herpes genitalis, Herpes zoster, velike boginje, reo-virus i dr.), spriječava njegovu replikaciju, odnosno razmnožavanje unutar stanice i smanjuje DNK sintezu što se manifestira u smanjenju virusne aktivnosti (1,2,3,4). Kod nekih onkogenih virusa spriječava pretvaranje zdravih u kancerogene stanice tako da razgrađuje njihov DNK (fragmentacija), a istovremeno pokreće mehanizam apoptoze, odnosno smrt transformirane stanice (5,6,7). Istraživanja u Institutu “Ruđer Bošković” u Zagrebu potvrđuju da NATIVNI PROPOLIS također ubija tumorske i deformirane stanice (apoptoza), ali ne i zdrave stanice.

Osnova posrednog djelovanja je specifično jačanje imunološkog sustava što se vidi u povećanju broja limfocita i protutijela kao odgovor na virusne infekcije . Zanimljivo je da vakcina (oslabljeni virusi) u kombinaciji s propolisom snažnije podiže imunološku obranu od same vakcine (9).

Kliničko ispitivanje pokazalo je brže ozdravljenje kod genitalnog herpesa u muškaraca i žena lokalnom primjenom masti s tvarima iz propolisa, nego s lijekom acyclovir (10). Kod virusa prehlade uzimanjem propolisa se 2,5 puta vrijeme do ozdravljenja ubrza (11).

Istraživanja nedvosmisleno ukazuju da je propolis, kao smjesa od oko 300 spojeva, efikasniji protiv virusa, nego njegovi pojedinačni spojevi (12). Uzorci propolisa iz različitih geografskih područja imaju različiti kemijski sastav, ali je razlika u biološkim učincima neznatna (13). Zato je ljekovita vrijednost propolisa važna kao mješavina svih prirodnih spojeva koju su biljke ugradile u njega (NATIVNI PROPOLIS), a ne izdvajanjem pojedinih spojeva ili mješavine samo nekih spojeva (ekstrakti propolisa).

Višegodišnji rezultati ankete ljudi koji su preventivno koristili NATIVNI PROPOLIS potvrđuju izostanak virusnih bolesti (prehlada, gripa) i brže ozdravljenje kada su ga koristili u početnoj fazi bolesti. Zanimljiva su isksutva s nativnim propolisom u nekoliko slučajeva kod bolesti mononukleoze (Epstein-Barrov virus). Simptomi bolesti bili su blago izraženi, klinički nalazi pokazivali su neznatno povećanje specifičnih parametara, a oporavak je znatno kraće trajao. NATIVNI PROPOLIS je moćan neškodljivi prirodni pripravak u očuvanju i vraćanju zdravlja kod virusnih bolesti.

tinktura od propolisa i matičnjaka za herpes

Potrebno je napraviti tinkturu od matičnjaka, na sledeći način:

200 g listova matičnjaka (osušeni listovi)

6 dcl 70% alkohola

4 dcl vode

Potopiti matičnjak u rastvor alkohola i vode, i ostaviti na tamnom mestu da stoji tokom dve nedelje. Potom procediti smesu kroz gazu i tinktura matičnjaka je gotova.

Propolis rastvoren u alkoholu prave pčelari ili može da se nađe u prodavnicama zdrave hrane i apotekama.

Tinkture od propolisa i matičnjaka se pomešaju u jednakim delovima, i ta nova tinktura se primenjuje lokalno na herpes, čim se primeti da se herpes pojavljuje (najbolje pomoću bočice sa kapaljkom) 3-5 puta dnevno.

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60335
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Propolis - upotreba i recepti

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu