Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Aspirin može biti opasan po zdravlje

Ići dole

Normalna Aspirin može biti opasan po zdravlje

Počalji od vivijen taj Pet 15 Mar - 14:37:52


Aspirin može biti opasan po zdravlje

Rizik od krvarenja, koje u nekim slučajevima može imati i smrtni ishod, Evropljane čini opreznijim pri preventivnom uzimanju aspirina. Milioni Amerikanaca svakodnevno posežu za tim vidom zaštite od moždanog ili srčanog udara.

Više od veka nakon otkrivanja aspirina, svojstva tog medikamenta još iznenađuju lekare i farmaceute.

Tokom protekle decenije više studija pokazalo je da aspirin i drugi slični preparati sa antikoagulantnim (smanjuju mogućnost od zgrušavanja) dejstvom mogu da pruže zaštitu od bolesti poput demencije, raka creva ili dojke.

Ipak, najveću pažnju privukla je upotreba antikoagulanata u svrhe sprečavanja šloga i srčanog udara kod zdravih osoba srednjih godina.

Milioni ljudi u Sjedinjenim Američkim Državama starosti oko 40 godina na dnevnoj bazi uzimaju manje doze aspirina, od 75 do 150 miligrama.

Evropljani imaju nešto oprezniji pristup, pogotovo nakon što su stručnjaci počeli javnosti da pružaju dokaze da uzimanje aspirina može izazvati ozbiljne neželjene efekte, naročito kod osoba koje su dobrog zdravlja.

Stručnjaci koji zastupaju stanovište da mala doza aspirina ima zaštitnu ulogu opravdavaju svoj stav time što taj medikament smanjuje mogućnost lepljenja naslaga na krvne sudove, što je ključna komponenta pojave krvnih ugrušaka.

Osobe koje svakodnevno unose malu dozu verovatno će manje biti izložene riziku od sužavanja arterija - glavnog uzročnika srčanog napada i šloga.

Zaista, zbog tog svojstva aspirin je jedna od prvih stvari koje se daju pacijentima posle infarkta.

Međutim, baš to svojstvo da "razređuje" krv, aspirin, čak i u malim dozama, čini potencijalno opasnim jer može izazvati krvarenje.

Najblaži neželjeni efekti mogu biti krvarenje iz nosa ili iz manje rane nastale tokom brijanja.
Opasnost od fatalnog iskrvarenja
Stručnjaci upozoravaju da u ekstremnim slučajevima neželjeni efekti mogu biti i smrtonosno obilno krvarenje abdomena, pa čak i mozga.

Iako uzimanje aspirina može smanjiti rizik od infarkta ili moždanog udara, rizik od pojave neželjenih efekata kod osoba svih starosnih grupa, mnogo je veći.

Istraživači Univerziteta u Oksfordu proučili su više od 20 obimnih studija koje su isticale pozitivan učinak redovnog unosa manjih doza aspirina.

Kod osoba koje su preživele srčani ili moždani udar nivo zaštitnog učinka je veoma visok, dok su kod osoba srednjih godina koje su dobrog zdravlja rezultati studija prilično diskutabilni.

Rizik od krvarenja u mozgu ili stomaku koji se javlja kod uzimanja aspirina premašuje dobrobit od smanjenja mogućnosti pojave infarkta ili šloga.

Terapija koja uključuje uzimanje aspirina mora biti strogo kontolisana od strane lekara, naročito ako su u pitanju pacijenti koji imaju povišen krvni pritisak, iako je to jedan od rizika pojave moždanog udara.

Takođe, osobe koje konzumiraju veće količine alkohola, oni koji uzimaju lekove protiv infekcija, oni koji imaju čir, kao i oni koji su imali hiruršku intervenciju skloniji su pojavi neželjenih efekata pri uzimanju čak i veoma malih doza aspirina tokom dužeg perioda.
izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60334
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu