Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Nek ti jutro zamirise jasminom

Strana 3 od 10 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći

Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Sre 24 Nov - 0:59:35


Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Thumbbig-Fantasy-Cities-5600

Ljudi se postuju recima, a vole cutanjem. Ljubav je kao snaga: ako je vise trosis, vise ces je i imati.
Kada bi prostori ovako umeli da vole, kao ja,vec bi postali beskonacnost. KAd bi vreme ovako umelo da voli, kao ja, vec bi se pretvorilo u vecnost. KAd bi zemlja ovako umela da voli, kao ja, vec bi odavno bila zvezda.

Voli najzescom neznoscu, kao da zivis jedini put i nikada vise.

Tako zamisljam nebo- Miroslav Antic
Zaplovi kroz nocnu tisinu na srebrnim oblacima sna u tajanstvenu, carobnu zemlju detinjstva, preko cvetnih polja, mirisnih livada i suma do planinskog dvorca u kome zivi dobra vila koja ce ti ispuniti sve zelje tvoga srca...
Laku noc, i budite tihi, da ne probudite one koji sanjaju.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Sre 24 Nov - 1:52:21

Za čitanje i uživanje
Čovek koji je sadio drvećeDa bismo zaista otkrili izuzetne osobine jednog čoveka, moramo imati tu sreću da posmatramo njegovo ponašanje tokom mnogo godina. Ako je ono lišeno svake sebičnosti, ako je njegov motiv neizmerna velikodušnost, ako je apsolutno sigurno da nema ni pomisli o ikakvoj nagradi i da ostavlja vidljiv trag na svetu, onda pred sobom imamo zaista nezaboravnu ličnost...

Pre oko četrdeset godina pošao sam na dug put preko planinskih visova potpuno nepoznatih turistima u toj drevnoj oblasti gde Alpi prodiru prema Provansi.
u vreme kad sam krenuo na svoju dugu šetnju kroz ove napuštene krajeve, sve je bilo gola i bezbojna zemlja oko 1200-1300 metara iznad nivoa mora. osim divlje lavande, tu ništa nije raslo.
Prelazio sam oblast na njenom najširem delu i, nakon tri dana hoda, našao se usred neverovatne pustoši. Ulogorio sam se pored ostataka napuštenog sela. Prethodnog dana ostao sam bez vode i morao sam da je nađem. Iako su bile u ruševinama, ove nagomilane kuće nalik starim osinjacima nametale su misao da ovde nekad mora da je postojao izvor ili bunar. I zaista, bio je tu izvor, ali sad suv. Pet-šest kuća izjedenih vetrom i kišom, bez krovova, i sićušna kapela sa svojim trošnim zvonikom stajalo je kao kuće i kapele u živim selima, ali sav život bio je nestao.
Bio je divan junski dan, sjajan i sunčan, ali preko ove nezaklonjene zemlje, visoko na nebu, vetar je duvao nepodnošljivom žestinom. Urlao je preko kostura kuća kao zver koju su uznemirili dok jede. Morao sam da premestim logor.
Nakon pet sati hoda još nisam našao vodu i ništa mi nije ulivalo nadu ni da ću je naći. Svuda oko mene bila je jednako suša, iste oštre trave. Učinilo mi se da u daljini vidim mali crni obris, uspravan, i pomislio sam da je to deblo usamljenog stabla. Za svaki slučaj, krenuo sam prema njemu. Bio je to pastir. Oko njega na spečenoj zemlji ležalo je tridesetak ovaca.
Dao mi je da se napijem iz njegovog suda od tikve i, malo kasnije, odveo me u svoju pastirsku kućicu u jednom pregibu u dolini. Izvlačio je vodu, odličnu vodu iz veoma dubokog prirodnog izvora iznad koga je bio sagradio primitivni čekrk. Čovek je malo govorio. To je navika onih što žive sami, ali izgledao je siguran u sebe i svojom sigurnošću ulivao je poverenje. To je bilo neočekivano u ovoj pustoši. Nije živeo u kolibi, već u pravoj kući sagrađenoj od kamena, dokaz kako je sopstvenim naporima obnovio ruševinu koju je našao tu kad je došao. Krov mu je bio jak i zdrav. Vetar je po njegovom crepu oponašao zvuk udaranja mora u obalu.
Kuća je bila uredna, posuđe oprano, pod pometen, puška podmazana, na vatri se kuvala čorba. Primetio sam da je sveže obrijan, da su mu sva dugmad čvrsto ušivena, odeća okrpljena s velikom pažnjom koja zakrpu čini nevidljivom. Podelio je svoju čorbu sa mnom i posle toga, kad sam mu ponudio duvankesu, rekao mi je da ne puši. Njegov pas, tih kao i on, bio je ljubazan bez poniznosti.
od samog početka podrazumevalo se da ću tu provesti noć, najbliže selo bilo je udaljeno više od dan i po. Osim toga, bila mi je savršeno poznata priroda retkih sela tog kraja. Ima ih četiri-pet dosta daleko raštrkanih jedna od drugih po ovim planinskim padinama, među šumarcima belog hrasta, na samim krajevima kolskih puteva. U njima žive drvoseče koje prave ugalj i život im je težak. Porodice, natrpane zajedno u uskim domovima u klimi koja je izuzetno oštra i leti i zimi, ne nalaze izlaza iz neprestanih sukoba. u stalnoj želji za bekstvom nerazumna ambicija dostiže vanredne razmere. Muškarci odvoze kola napunjena ugljem u grad, a onda se vraćaju. Najzdravije ličnosti lome se pod neprestanim teretom posla. Žene su pune gorčine. U svemu je takmičenje, oko cene uglja kao i oko klupe u crkvi. Vrline se bore među sobom, poroci se bore među sobom, i tu je neprestana opšta borba između poroka i vrlina. Povrh svega, jednako duvanje vetra razdražuje živce. Vlada epidemija samoubistava i brojni slučajevi ludila, gotovo uvek ubilačkog.
Pastir je izvadio torbu i hrpu žireva izasuo na sto. Počeo je da pregleda jedan po jedan s velikom pažnjom odvajajući dobre od loših. Ja sam pušio lulu. Ponudio sam se da mu pomognem, ali rekao mi je da je to njegov posao. Zaista, videći s kolikom se pažnjom posvetio ovom poslu, nisam navaljivao. To je bio čitav naš razgovor. Kad je u gomili dobrih imao dosta žireva, izbrojao ih je u pakovanja po deset. Dok je ovo radio, izdvojio je još žireva izbacujući male i one koji su imali čak i najmanju pukotinu, jer ih je pregledao veoma pažljivo. Kad je pred sobom imao stotinu savršenih žireva, stao je i pošli smo na spavanje.

Društvo ovog čoveka donelo mi je osećanje mira. Sledećeg jutra sam ga pitao mogu li da ostanem s njim čitav dan i odmaram se. To mu je bilo sasvim prirodno. Ili, tačnije, odavao je utisak da ništa ne može da ga uznemiri. Ovaj odmor mi nije bio neophodan, ali bio sam radoznao i hteo sam da saznam više o ovom čoveku. Pustio je svoje stado iz tora i odveo ga na pašnjak. Pre odlaska, u kantu vode potopio je vrećicu sa žirevima koje je tako pažljivo odabrao i izbrojao.
Primetio sam da kao štap za hodanje nosi gvozdenu šipku debljine palca dugu oko metar i po. Krenuo sam poput nekog ko je pošao u šetnju, idući uporedo s njim. Pašnjak za ovce ležao je u dnu male doline. Prepustio ih je brizi svog psa i krenuo da se penje ka mestu gde sam stajao. Uplašio sam se da će me prekoreti zbog nametljivosti, ali ništa od toga: krenuo je tuda i pozvao me je da, ako nemam ništa bolje da radim, pođem s njim. Nastavio je još dvesta metara uzbrdo.
Stigavši na mesto na koje se uputio, počeo je gvozdenim štapom da udara po zemlji. Tako je napravio rupu u koju je smestio jedan žir, nakon čega je opet pokrio rupu. Sadio je hrastove. Pitao sam ga da li mu zemlja pripada. Rekao je da ne. Da li zna čija je zemlja? Nije znao. Mislio je da je opštinska ili, možda, pripada nekome kome nije stalo do nje. Njemu samom nije bilo važno ko je vlasnik. Sadio je svojih stotinu hrastova veoma pažljivo.
Nakon podnevnog obeda, nastavio je sa sadnjom. Mora da sam bio prilično uporan u ispitivanju, jer mi je odgovarao. Već tri godine sadio je drveće u ovoj divljini. Posadio je sto hiljada. Od tih sto hiljada, dvadeset hiljada je izniklo. Izračunao je da je zbog glodara i nepredviđenih zamisli proviđenja izgubio još polovinu. Tako je ostalo deset hiljada hrastova koji će porasti na ovom mestu gde pre nije bilo ničega.
U tom trenutku počeo sam da razmišljam koliko može da mu bude godina. Bio je sasvim sigurno stariji od pedeset. Pedeset pet, rekao mi je. Zvao se Elzear Bufije. Imao je nekad farmu u dolini, gde je proveo veći deo života. Izgubio je sina jedinca, a onda i ženu. Povukao se u ovu osamu, gde je našao zadovoljstvo u sporom životu, sa svojim stadom ovaca i psom. Zaključio je da ova zemlja umire od potrebe za drvećem. Dodao je da je, pošto nije imao važnijeg posla, odlučio da popravi tu situaciju.
Kako sam u to vreme, uprkos svojoj mladosti, vodio usamljenički život, umeo sam da budem pažljiv prema usamljenim dušama. Ipak, pogrešio sam. Sama moja mladost me je navela da posmatram budućnost kroz sebe samog i nekakvo traganje za srećom. Rekao sam mu da će za trideset godina ovih deset hiljada stabala biti veličanstveni. Odgovorio je vrlo jednostavno da će, ako ga Bog održi u životu, za trideset godina zasaditi još toliko drveća da će tih deset hiljada biti kao kap vode u okeanu.
Takođe je počeo da proučava gajenje bukava i pored kuće je imao rasadnik koji je napravio od proklijalih bukovih žireva. Njegove male sadnice, koje je ogradom štitio od ovaca, divno su rasle. Bukve je mislio da zasadi u dnu dolina gde, rekao mi je, vlaga leži samo nekoliko metara ispod površine tla.
Idućeg dana smo se rastali.

Sledeće godine, 1914, izbio je rat u kome sam učestvovao pet godina. Pešadinac teško da je imao vremena da razmišlja o drveću. Iskreno, čitava stvar nije ostavila dubok utisak na mene, shvatio sam to kao hobi, kao sakupljanje maraka i zaboravio na to.
Kad sam ostavio rat za sobom, imao sam malu sumu od demobilizacije i ogromnu želju da udahnem malo svežeg vazduha. Bez ikakvog drugog cilja osim toga, opet sam krenuo putem kroz goleti.

Priroda se nije izmenila. Ipak, iza napuštenog sela ugledao sam u daljini nekakvu sivu izmaglicu koja je kao tepih pokrivala planinske vrhove. Od juče sam ponovo počeo da mislim na pastira koji je sadio drveće. Deset hiljada hrastova, pomislio sam, zaista zauzimaju priličan prostor. za tih pet godina video sam previše ljudi kako umiru a da s lakoćom ne pomislim da je Elzear Bufije umro, naročito zato što čovek kad ima dvadeset godina ljude od pedeset smatra starcima kojima nije ništa ostalo osim da umru. Nije umro. Zapravo, bio je izuzetno živahan. Promenio je posao. Sada je imao samo četiri ovce, ali, umesto njih, stotinu košnica. Otarasio se ovaca jer su mu ugrožavale drveće. Jer, rekao mi je (a i sam sam se u to uverio) da ga rat uopšte nije uznemirio. Nastavio je da sadi bez prestanka.
Hrastovi iz 1910. godine imali su tada deset godina i bili su viši od obojice. Bio je to upečatljiv prizor. Bio sam doslovno bez reči, a kako on nije govorio, proveli smo čitav dan hodajući u tišini kroz njegovu šumu. Sastojala se iz tri dela, jedanaest kilometara dužine i, na najširem delu, tri kilometra širine. Kad sam pomislio da je sve ovo došlo iz ruku i duše ovog jednog čoveka - bez pomoći tehnike - uvideo sam da ljudi mogu da budu jednako uspešni kao Bog u stvarima koje nisu uništavanje.
Sledio je svoju ideju, bukve koje su mi sezale do ramena i pružale se sve dok je oko moglo da dosegne bile su svedok tome. Hrastovi su sada bili jaki i debeli i prošlo je vreme kad su zavisili od milosti glodara. Što se zamisli proviđenja tiče, da bi se uništilo delo koje je stvoreno, sad bi bio potreban ciklon. Pokazao mi je divne skupine bukava od pre pet godina, to jest iz 1915, kad sam se borio na Verdenu. Zasadio ih je u dnu dolina, gde je verovao, i bio u pravu, da ima vode blizu površine. Bile su nežne kao mlade devojke i veoma čvrste.
Izgledalo je da stvaranje dolazi kao lančana reakcija. On nije brinuo o tome, sledio je uporno svoj zadatak u svoj njegovoj jednostavnosti, ali idući dole ka selu ugledao sam vodu kako juri u izvorima koji su, u mom živom sećanju, oduvek bili suvi. Bilo je ovo najupečatljivije oživljavanje koje mi je pokazao. U ovim izvorima je, u drevna vremena, žuborila voda. Neka od tih sumornih sela koje sam ranije pomenuo sagrađena su na mestima drevnih galsko-rimskih naselja, čiji su tragovi još ostali. i arheolozi, koji su tu istraživali, našli su ribarske udice na mestima na kojima su u dvadesetom veku bile potrebne cisterne da bi ljudi imali malu zalihu vode.
Vetar je, rasprostirući seme, takođe radio svoje. Kako se voda ponovo pojavila, tako su se pojavile i vrbe, rogoz, livade, vrtovi, cveće i izvesna svrha življenja. Ali, preobražaj se desio tako postepeno da je postao razumljiv i nije izazvao iznenađenje. Lovci koji su se peli u brda u potrazi za zečevima i divljim svinjama primetili su širenje malog drveća, ali su to pripisali prirodnom inatu zemlje. Zato se niko nije mešao u delo ovog čoveka. Da su ga otkrili, pokušali bi da ga ometu. Ali, nikad nisu posumnjali u njega. Ko bi među seljacima ili upravnicima ikada posumnjao da bi neko mogao da pokaže takvu upornost u sprovođenju ovog veličanstvenog čina velikodušnosti?

Od 1920. godine nikad nisam pustio da prođe godina, a da ne posetim Elzeara Bufijea. Nikad ga nisam video da se koleba ili sumnja, mada sam Bog zna kad je On sam upleo prste! Nisam ništa rekao o njegovim razočarenjima, ali lako možete da zamislite da je za takvo dostignuće bilo neophodno savladati zlu kob, da je za pobedu takve strasti bilo potrebno boriti se s očajanjem. Jedne godine zasadio je deset hiljada javorova. Svi su uveli. Sledeće godine odustao je od javorova i vratio se bukvama koje su napredovale bolje i od hrastova.
Da bi se dobila prava predstava o ovoj izuzetnoj ličnosti, ne treba zaboraviti da je radio u potpunoj samoći, tako potpunoj da je pred kraj života izgubio naviku da govori. Ili, možda, jednostavno nije video potrebu za tim.
Godine 1933. posetio ga je zapanjeni šumar koji mu je zabranio da pali vatru na otvorenom prostoru, da se ne bi ugrozila prirodna šuma. Bilo je to prvi put, rekao mu je ovaj naivni čovek, da je primećeno da šuma izraste potpuno sama. U to vreme razmišljao je o sadnji bukava na mestu koje je bilo dvanaest kilometara udaljeno od njegove kuće. Da bi izbegao dolaske i odlaske - jer je tada imao sedamdeset pet godina - nameravao je da sagradi kamenu kućicu na mestu gde bude sadio. To je učinio sledeće godine.
prava delegacija došla je 1935. godine da pregleda ovu „prirodnu šumu”. Tu je bila jedna važna ličnost iz „Voda i šuma”, poslanik i tehničari. Izgovorene su mnoge nepotrebne reči. Odlučeno je da se nešto učini ali, srećom, ništa nije učinjeno, osim jedne zaista korisne stvari: stavljanje šume pod zaštitu države i zabrane da bilo ko tu seče drveće i pravi ugalj. Jer, bilo je nemoguće odoleti lepoti mladog drveća u punom sjaju, ono je začaralo i samog poslanika.
Imao sam prijatelja među glavnim šumarima koji su bili u delegaciji. Razjasnio sam mu tajnu. Jednog dana sledeće sedmice zajedno smo otišli da potražimo Elzeara Bufijea. Našli smo ga kako vredno radi dvadesetak kilometara od mesta gde je obavljena inspekcija.
Ovaj glavni šumar nije slučajno bio moj prijatelj. Razumeo je vrednost stvari. Umeo je da ćuti. Ponudio sam im jaja koja sam kao poklon doneo sa sobom. Podelili smo užinu na tri dela, a onda proveli nekoliko sati u nemom uživanju u pejzažu.
Kad smo došli, padina je bila pokrivena drvećem visokim šest-sedam metara. Sećao sam se kako je mesto izgledalo 1913: pustinja... Miran i ravnomeran rad, živ planinski vazduh, njegova štedljivost i, iznad svega, vedrina njegove duše dali su starcu odlično zdravlje. Bio je to božiji atleta. Pitao sam se koliko još hektara treba da pokrije drvećem.
Pre odlaska, moj prijatelj dao je samo kratak predlog o nekim vrstama drveća za koje je zemljište izgledalo pogodno. Nije bio nametljiv. „Iz jako dobrog razloga”, rekao mi je kasnije, „ovaj čovek zna mnogo više o ovome nego ja.” Posle još jednog sata hoda, noseći ovu misao sa sobom, dodao je: „On zna mnogo više o ovome od ikoga - i našao je savršen način da bude srećan!”
Zahvaljujući naporima ovog glavnog šumara, šuma je zaštićena a s njom i sreća ovog čoveka. Postavio je tri šumara za njihovu zaštitu i tako ih isprepadao da su ostali ravnodušni prema svim bokalima vina koje su mogle da ponude drvoseče da bi ih podmitile.
Šuma nije bila ni u kakvoj velikoj opasnosti osim u ratu 1939. godine. Tada su automobili išli na alkohol koji se pravio od drveta, a njega nikad nije bilo dovoljno. Počeli su da seku neke od hrastova iz 1910. godine, ali drveće je stajalo tako daleko od bilo kakve železnice da se taj poduhvat s finansijske tačke gledišta pokazao loš i uskoro je napušten. Pastir nikad nije saznao za to. Bio je trideset kilometara daleko, mirno nastavljajući svoj zadatak, neometen ratom iz 1939. kao što nije bio ni onim iz 1914. godine.

Elzeara Bufijea poslednji put sam video u junu 1945. Imao je tada osamdeset sedam godina. Još jednom sam krenuo svojom stazom kroz divljinu da bih otkrio da, uprkos ruševinama u kojima je rat ostavio čitavu zemlju, između doline reke Durans i planine sad vozi autobus. Ovom prilično brzom prevoznom sredstvu pripisao sam činjenicu što nisam prepoznao orijentire koje sam znao iz svojih ranijih poseta. Izgledalo je takođe da me put vodi kroz sasvim nove predele. Morao sam da pitam za ime sela da bih se uverio da zaista prolazim kroz isti kraj koji je nekad bio tako uništen i pust. Autobus me je ostavio u Vergonu. ovo seoce od desetak kuća 1913. godine imalo je tri stanovnika. Bili su divljaci, mrzeli su se i za život su zarađivali postavljajući zamke za divljač: fizički i moralno, nisu bili mnogo napredniji od praistorijskih ljudi. Koprive su proždirale napuštene kuće koje su ih okruživale. Živeli su bez nade, mogli su samo da čekaju smrt: situacija koja teško da nekoga može da dovede do vrline.
Sve se to promenilo, čak i sam vazduh. Na mestu suvih, grubih naleta vetra koji su me davno dočekali, sad mi je šaputao nežni povetarac noseći slatke mirise. Iz visina je dolazio zvuk nalik na tekuću vodu: bio je to zvuk vetra u drveću. I najneverovatnije od svega, čuo sam zvuk prave vode koja se uliva u bazen. Video sam da su sagradili česmu, da je puna vode i, što me je najviše uzbudilo, da su pored nje posadili lipu koja je imala bar četiri godine: već je bila odebljala, neosporni simbol uskrsnuća.
Dalje, Vergon je pokazivao znake rada za koji je neophodna nada: znači, mora da se i nada vratila. Raščistili su ruševine, srušili popucale zidove i ponovo podigli pet kuća. Seoce je sada brojalo dvadeset osam stanovnika uključujući četiri mlada bračna para. Nove kuće, sveže omalterisane, bile su okružene vrtovima u kojima je, pomešano ali ipak pažljivo zasađeno, raslo povrće i cveće, kupus i grmlje ruža, luk i zevalice, celer i sase. Bilo je to sada selo gde bi čovek poželeo da živi.
Od tog mesta nastavio sam peške. Rat koji je upravo bio završen nije dozvolio puno cvetanje života, ali Lazar je bio van grobnice. Na nižim obroncima planine video sam njivice ječma i raži, u dubinama uzanih dolina livade su dobile zelenu boju.
Bilo je potrebno samo osam godina od tada da čitav kraj zasja od zdravlja i napretka. Na mestu ruševina koje sam video 1913. godine, sad su lepe farme, čisto omalterisane, svedočeći o srećnom i udobnom životu. Stari izvori, napunjeni od kiša i snegova koje čuva šuma, opet teku. Njihove vode sad su kanalisane. Pored svake farme, među šumarcima javorova, česme se izlivaju na tepihe sveže metvice. Malo-pomalo, sela su ponovo izgrađena. Ljudi iz dolina, gde je zemljište skupo, doselili su se ovde donoseći mladost, pokret, duh pustolovine. Po putevima srećete srdačne muškarce i žene, dečake i devojčice koji razumeju smeh i koji su povratili ukus za tradicionalne seoske festivale. Računajući i ranije stanovnike kraja, koji sada ne mogu da se prepoznaju zbog života u izobilju, i novopridošle, više od deset hiljada ljudi svoju sreću duguje Elzearu Bufijeu.

Kada pomislim da je jedan čovek, oslanjajući se samo na svoje sopstvene fizičke i moralne snage, uspeo da jednu pustinju pretvori u ovu zemlju Kane, uveren sam da se, uprkos svemu, treba diviti ljudskosti. Ali, kad uzmem u obzir istrajnost, veličinu duše i nesebičnu posvećenost potrebnu da bi došlo do ovog preobražaja, ispunjava me neizmerno poštovanje za ovog starog, neukog seljaka koji je umeo da izvrši delo dostojno Boga.
Elzear Bufije umro je mirno 1947. godine, u domu za stare u Banonu.


***
Prvi put objavljena u „Vogu” 1954. godine, ova priča bila je dar Žana Žinoa svetu.

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 2953573641_e1a063a7de
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od Zaga taj Sre 24 Nov - 8:00:48

dobro jutroooo

[You must be registered and logged in to see this link.]Poljubac

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Bc9 [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25882
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Sre 24 Nov - 11:49:09
Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 DOBROJUTRO3-1
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od tbajka taj Sre 24 Nov - 22:45:49

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Christmasnightmagichous0

U društvu pravih prijatelja vreme je samo pojam koji nema granice.
Da , istina je, uvek kada sa vama podelim deo sebe moje lice se ozari i zablista.I sve je lepše , lakše i bolje.

večeras bih vam preporučio - čaj sa Jasminom -

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Ajsajasminom
za one koji žele da sazanju više, adresa je :
zdravlje.krstarica.com/c/hrana/caj-sa-jasminom/?no_cache=1

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Zalakunosakrstarice
Laka vam noć.
Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 541242
I mirisna jutra.
tbajka
tbajka
Deseti Razred
Deseti Razred

Srbija

Grad : Trnjane
Browser : Firefox
Broj Postova : 117
Broj Poena : 3846
Reputacija : 71
Datum upisa : 06.10.2010
Datum rođenja : 10.01.1969
Godine Starosti : 51
Pol : Muški Zodijak : Jarac Majmun

Zanimanje : konobar / ribolov
Knjiga/Pisac : faust / gete
* POŽELIMO - PODELIMO *
Moj YOUTube Video :Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Čet 25 Nov - 1:15:39


Mnogo ti hvala za ovaj divan caj. Prvom prilikom cu ga isprobati, nadam se da cu ga naci u prodavnicama zdrave hrane ili u apoteci.
Znam da francuzi prave fantastican parfem od jasmina koji je veoma skup jer je metoda izvlacenja etericnog ulja komplikovana i traje veoma dugo, tako sto se staklene ploce premazu slojem masti pa se preko poredjaju listici jasmina i kad odstoji izvesno vreme ta smesa se presovanjem iscedi pa se ponovo maze na staklo i stavlja nov jasmin i to se menja vise puta da bi se zatim preslo na ekstrakciju putem alkohola i na taj nacin se izdvojilo etericno ulje koje se broji u kapima, jer ko zna koliko stotina kilograma jasmina daju jedan litar etericnog ulja. Znam da oko dve tone cvetova ruze daju litar ulja.Ali dobijanje ruzinog ulja je jednostavnije jer se radi destilacijom pomocu vodene pare i zato je jeftinije, pa ipak treba izdvojiti nekoliko hiljada evra za litar. Zbog toga su pravi parfemi veoma skupi, ali nekoliko kapi na kozi prate te 24 sata i osecas se kao da lebdis na mirisnom oblaku koji je svuda oko tebe. Predivan osecaj!
Posto imamo sad ovu mirisnu temu, da dodam da sam pre neku godinu pokusala da napravim parfem od ljubicica na slican nacin kao od jasmina samo ne putem masti, vec potapanjem u maslinovo ulje. Brala sam ljubicice kao luda, verala se po brdima i satima cupkala sitne cvetice, cak sam placala zene da mi beru...radila sam to sa jedno 4 litara maslinovog ulja i kroz to ulje proslo je oko dvadesetak kilograma ljubicica - muka ziva! I na kraju kad sam trebala da ekstrahujem to ulje i iz njega izvucem mozda dvadesetak kapi parfema - niko nije hteo da mi napravi sud za ekstrakciju! I eto, to mi je propalo, samo znam da je sud sa tom tecnoscu stajao odlozen i poklopljen nekoliko godina i da je i posle toliko vremena predivno mirisao.
Sve sam vas ugnjavila sa svojom pricom, zar ne, ali ja po nekad volim tako da brbljam o svemu - zato smo tu...

A sad moj omiljeni pisac - veliki pisac:

"... Ali nisu bili najlepsi ni poljupci, ni ukradene vecernje setnje. Najlepsa je bila ona snaga koju je probudila ta ljubav, ona radosna zelja da zivim, da se borim i da se bacim u vatru zbog nje. Moci dati sebe u zamenu za jedan trenutak, moci zrtvovati godine za osmeh jedne zene, to je sreca. I to nisam izgubio. "

H.Hese "Srecan je ko ume da voli"

Sanjajte najlepse snove!

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Ljubacuyraklj1

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Lakulakunocpz0
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Čet 25 Nov - 2:55:35
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Čet 25 Nov - 3:27:58
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Čet 25 Nov - 11:47:45
Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 0_Good_Morning_23

Dobro jutro svima uz pregrst najmirisnijeg cveca i cvrkut ptica
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od Zaga taj Čet 25 Nov - 12:10:35

za vivijen

[You must be registered and logged in to see this link.]


-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Bc9 [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25882
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Čet 25 Nov - 12:52:49Zamirisa mi cela soba !!!


HVALA, Zago, divne su! Kao san

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Djevicaucvjecuil9


Za Zagu
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Čet 25 Nov - 14:20:45


Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Zp%20ruza_310x186

Ah, ta ruža! I lepa, i mirisna, i zavodljiva, i lekovita... Kleopatra je, navodno, svoju spavaću sobu prekrila ružinim laticama da bi zavela Marka Antonija. Konfučije je toliko bio opčinjen njima da je posedovao biblioteku od 600 knjiga o njihovom uzgajanju. Napoleonova žena Žozefina u čuvenom ružinjaku dvorca Malmezon imala je više od 250 vrsta. Ružinom vodicom osvećena je i jedna od najlepših građevina sveta, Aja Sofija. Rimski carevi su priređivali raskalašne gozbe u čast ruža...

Mirisne latice za jako srce

Lekovitost ovog cveta opisana je još u starim kineskim i egipatskim zapisima, ali, tek kada su je u srednjem veku, iz Persije, Rimljani doneli u Evropu, ruža je postala cenjena kao biljka koje može da leči. Narodna medicina je u ruži videla dobar lek za mnoge tegobe, jer je odličan izvor vitamina A, B 3, C, D i E, a njene latice sadrže eterična ulja, tanine, šećer, limunsku, vinsku kiselinu i niz aromatičnih sastojaka.

* Čaj od osušenih latica ruže

Čisti krv, jača srce, nerve, čisti jetru, organe za varenje, osvežava umorno telo, ublažava bolove u materici. Dobro ga je piti ako imate žuticu, preobilne menstruacije, nesvestice, glavobolje, "belo pranje", ako patite od nesanice... Ružin čaj je odlično sredstvo ako vas boli grlo ili su vam upaljene glasne žice, kao i za ispiranje usne duplje ukoliko imate gljivičnu infekciju.

Priprema: jedna kašičica ružinih latica prelije se sa dva decilitra kipuće vode, poklopi, ostavi da odstoji 10 minuta, procedi, zasladi medom jer mu se tako poboljšava delovanje, naročito ako se koristi za smirenje ili bolji san. Treba ga piti pola sata pre jela.

Onima koji su antibioticima uništili crevnu floru, preporučuje se da tri puta dnevno, pre jela, popiju 1-2 dl čaja.

* Sirup od ruža

Jača srce, a priprema se na sledeći način: oko 60 grama latica prelije se sa pola litre prokuvane i ohlađene vode, doda se pola grama vinske kiseline i ostavi da odstoji bar dva dana, a može i duže. Tečnost procedite kroz lanenu krpu, dodajte pola kilograma livadskog meda, pa sirup sipajte u boce. A može i ovako: dve šake latica prelijte sa pola litre vrele vode i poklopite. Posle 24 sata tečnost procedite, dodajte u nju 250 grama šećera, a kada se on istopi sipajte sok od jednog limuna, pa kuvajte još 5 minuta. Plućni bolesnici trebalo bi dnevno da piju 2-4 velike kašike ovog sirupa.

Neka vam ceo dan mirise na ruze!
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Čet 25 Nov - 18:03:41


Pola srce, pola kamen-
To sam bio ja;
Pola studen, pola plamen
Krvca moja sva.

Ti si kamen naucila
Ljubit, goreti,
A srcu mi dade krila,
Srce odleti.

Odletelo nebu, raju,
Bogu, svetlosti,
Vecnoj zori, vecnom maju,
Vecnoj radosti.

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Srce+u+nebu
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Čet 25 Nov - 18:26:01


Ne secite krila
pticama zlatnim
koje vam na dlan
slete
Ne stavljajte im
prstenje i okove
Ne pravite za njih
krletke
Zahvalni u nebo
pogledajte
što vam ih je
na tren dalo
i nebu ih vratite
da još nekome
lahorom krila
izmame osmehe

Todora Škoro

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 10
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Pet 26 Nov - 0:45:04Sad gledam mesec kako plovi,
od zvezde do zvezde, plovi lagano
nestvarno lep, ko moji snovi
nestvarno rujan, ko jutro rano.

Ko pastuv silni, sazvezdjem juri
slican je meni, sigurno znam
zvezdanim nebom on stalno zuri,
usamljen stalno a nikad sam.

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Whisperstopul4
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od Zaga taj Pet 26 Nov - 9:52:17

dobro jutro

nek vam ovo jutro zamiriše ruzom


[You must be registered and logged in to see this link.]

=..=

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Bc9 [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25882
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Pet 26 Nov - 11:30:08


RUŽA: SAINT-EXUPÉRY

Danilo Kiš


Ruža ponikla međ zvezdama
ruža golfskih struja neba
ruža sa meseca
lepa kao eksplozija čelika u vazduhu

ruža ponikla u pesku pustinje
ruža sa srcem dečaka
ruža - čovek

ruža - sanjalica
ruža - pesnik
ruža - ptica

ruža ponikla u pesku pustinje
ruža sa srcem dečaka
ruža - čovek


ruža vatre
ruža vetra
ruža sa mirisom ozona
ruža iz sna
ponoćna ruža

ruža koju je pronašao jedan dečak
u svom srcu
ruža nacrtana rukom dečaka
ruža uzdignute glave
zrela ruža

ruža kupana mesečinom
ruža zalivana olovnom kišom
ranjena ruža

ruža s kosama na vetru
ruža uprkos vetrovima
ruža - ranjena ptica

ruža vetrom odnesena
međ zvezde odbegla ruža

uprkos vetrovima
ruža


Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 2405242955_c545c9136c
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od Zaga taj Sub 27 Nov - 8:43:41


dobro jutro

jeste li nasmejani.... niste .... zašto...
i kad ste tuzni i neraspolozeni , uvek imate secanje, pozovite ih pomoć i setite se nečega što vam je donelo radost....

[You must be registered and logged in to see this link.]


-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Bc9 [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25882
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Sub 27 Nov - 10:41:55


Dobro vam jutro i srecan vam bio ovaj dan

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Xol53k


Ako iscijediš ono najbolje iz svog života i uživaš u svakoj kapi sve obično oko tebe postaće neobično. Kad radiš ono što voliš, svakog se jutra izmigoljiš ispod ćebeta i drago ti je što je svanuo još jedan dan i ispuni te iskrena radost koja je strašno zarazna.
A znaš šta još? Ako samo oslušneš srce i mućneš glavom, nikad nećeš omanuti!


Bradley Trevor Greive : SMISAO ŽIVOTA
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Sub 27 Nov - 11:07:46


..."Ljubav je nesto sto te ceka 'tamo negde'.Ona je u tebi u tvom sopstvenom srcu-u onome sto si voljan da das...
Svi smo sposobni za ljubav,ali nemamo svi hrabrosti da volimo kako treba.Plasimo se da dajemo jer strepimo da nam nece vratiti.Nikad ne odbijajte i ne iskljucujte ljubav zato sto mislite da je ne dobijate u pravo vreme.Nikada ne omalovazavajte ono sto vam necije srce nudi.
Ako vas voli,primite njegovu ljubav,zadrzite je pa mu je vratite u jos vecoj meri nego sto vam je dato.
Ako je tako budete razmenjivali,srca ce vam biti kao zlato,a duse dovoljno snazne.
Ako u ljubavi ne mislite na sebe,necete se ni zbog cega kajati."

Kejt Karigan


Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Red-rose-fantasy-lovely
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Ned 28 Nov - 1:27:38
Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 LEPESNOVE-4
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Ned 28 Nov - 1:45:35


Sanjaj da si mala princeza u zacaranoj sumi...

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Where_pixies_live_by_Lillucyka


Sanjaj da imas moc da poletis kud god ti srce pozeli...

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Pixie_Dust
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Ned 28 Nov - 1:56:36


Neka te ponesu najzanosniji mirisi polja do najskrivenijih dubina tvoje duse i do tajanstvenih odaja tvog srca gde vlada mir i caruje ljubav


Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 The_return_of_Persephone
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od vivijen taj Ned 28 Nov - 13:40:55

Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Dream_a_z

Neka vas umesto kise zaspu hiljade mirisnih latica s nebaNek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 12064451H0353M5
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60330
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od Zaga taj Ned 28 Nov - 18:59:48danas ne mogu da posaljem sliku, ali svejedno želim vam lepo nedeljno veče

Poljupci

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Nek ti jutro zamirise jasminom - Page 3 Bc9 [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25882
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Nek ti jutro zamirise jasminom

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 3 od 10 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu