Škotski vitez templar postao srpski zet
Strana 1 od 1
Templari u Negotinu
Š
kotlanđanin Metju Meken, pripadnik viteškog reda templara, prekrstio se i prihvatio pravoslavnu veru u manastiru Bukovo, a nakon par dana, u istoj svetinji,
+++
odeven u tradicionalni škotski kilt, jasno i glasno sudbonosno “da” izgovorio je izabranici svog srca Ivani Jeremić iz Negotina. Ovu lepu scenu u manastiru Bukovo, pored svatova iz Negotina, upotpunilo je i tridesetak zadivljenih gostiju iz raznih krajeva sveta odevenih u tradicionalne odežde templara.
Ovo je bio samo vrhunac višednevnog slavlja koje su ćerki i zetu u čast priredili Ančica i Bogdan Jeremić iz Negotina. Najveći izazov za njih, kako sami kažu, bio je dolazak rođaka i prijatelja njihovog zeta, koji su u Negotin stigli iz Škotske, Austrije, Mađarske, Argentine, Vatikana. I ovoga puta pokazalo se da tradicionalno srpsko gostoprimstvo i srdačnost najefikasnije ruše sve predrasude o Srbiji. Uz tradicionalno srpsko posluženje, temperamentnu muziku, u odličnom raspoloženju, jedni uz druge veselili su se Srbi, Škoti, Nemci, Mađari. . . Ne zna se da li se tih dana u Negotinu više pio viski ili rakija, a veseli i oduševljeni Škoti u svojim kiltovima, hvatajući korak, neumorno su cupkali u kolu.
- U Škotskoj je običaj da se svadba pravi u mestu odakle je mlada. Ivana je iz Negotina i meni, mojim rođacima i prijateljima je bilo pravo zadovoljstvo da dođemo ovde. Ovaj narod je fantastičan i mi smo se ovde ludo zabavljali. Stotinu puta su mi pevali pesmu: “Mihajlo, Miki, Miki”. Naši prijatelji su već najavili da će uskoro ponovo doći - uz širok osmeh objašnjava nam Metju Mihajlo Meken. Civilno venčanje Ivane i Metjua obavljeno je u Beču, a za mladoženju Škota, protestantske vere i nosioca najviše titule templarskog reda, viteza od templara, nije bio problem da prihvati pravoslavnu veru.
- Moja majka se složila da ja prihvatim pravoslavnu veru zato što je to stara i tradicionalna crkva. Ja sam dobio ime Mihajlo, a moj kum Goran Mihajlović iz Novog Sada mi je tom prilikom poklonio ikonu Svetog Nikole, jer će to od sada biti moja krsna slava - nastavlja priču Metju.
Kako različitost zaista povezuje ljude, uverili su se svatovi na ovoj, u pravom smislu reči, internacionalnoj svadbi. Oduševljenje prisutnih je najpre izazvao vrt Jeremića, aranžiran srpskim etnomotivima, a pažnju su zatim skrenuli Škoti sa svojim kiltovima, a potom i odežde templara. Škotski običaj rasterivanja demona prosipanjem viskija iz dopola popijenih čaša u vatru, u ovom slučaju u ražanj, odmah je prihvaćen i od Srba, dok je ovdašnji običaj izvođenja lažne mlade izazvao opštu pometnju među gostima. Venčanje u manastiru bio je, međutim, događaj za pamćenje, a posebno krunisanje mladenaca, jer je taj običaj nepoznat u katoličkoj crkvi. Sa druge strane, na Srbe je poseban utisak ostavio škotski običaj ispijanja viskija nakon zdravice, i to iz posude u porodičnom vlasništvu, koja je za ovu priliku doneta iz Škotske.
A najzanimljivije je bilo kada su se strani i domaći svatovi uhvatili u kolo, zagrlili i cupkali u ritmu koji im odgovara. Posle fajronta u restoranu, slavlje je do jutarnjih sati nastavljeno u kući Jeremića.
- Škotska izreka kaže da je srećan čovek koji uspe da spoji tri stvari: život, uživanje i ljubav. Ja sam sve to našao u Negotinu - zaključuje Metju-Mihajlo.
Titula za mladu
Među svatovima, pripadnicima reda templara, na svadbi Ivane i Metjua Mekena u Negotinu bilo je i poznatih imena iz sveta kulture, diplomatije: slikar Mart Sander, baron Roland iz Velsa, grof Aleksandar Ševalije. . . Kao nova članica viteškog reda, Metjuova supruga Ivana stekla je titulu dame Svetog Stanislava.
Smiljka Jurasović | 20. 08. 2009. - 05:00h |
izvor: BLIC
vivijen- Moderator Foruma
-
Grad : Zvezdan
Browser :
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 61974
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 71