Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Kristali - drago i poludrago kamenje

Strana 1 od 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Ići dole

Normalna Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:12:39

Ogromna je snaga, moč i misterija kristala

Kristali su simbol srca, Sunca, Meseca, Svetlosti, boje i toplote. Simbol su skrivenih znanja i istine. Oblikovanje kristala predstavlja oblikovanje duše. Predstavljaju takođe simbol duhovnog savršenstva i spoznaje. Poseduju magijske moći i domorodački su simbol velikog duha. Uz mač kao aktivni, predstavljaju pasivni vid volje. U Budizmu kristal predstavlja mudrost, u Japanu kristal je jedno od tri blaga uz mač i ogledalo kao oličenje hrabrosti i istine. U grčko – rimskoj religiji posvećeni su bogovima, dok u hrišćanstvu kristal označava svet Božije svetlosti. U šamanizmu su simbol svetlosti i nebeske moći. Indijanski iscelitelji, šamani, govore o našoj vezi sa životinjskim, biljnim i mineralnim carstvima, o našem jedinstvu sa elementima i kamenjem.

U Indiji je jednom živeo kralj koji je bio vrlo ponosan na svoje bogatstvo. Jogin mu reče: «Ne zaslepljujte se svojim sadašnjim bogastvom». Ovaj odgovori: «Daj mi savet koji ću moći da sledim, prema mojoj prirodi i sposobnostima, a da se ne promeni moj spoljni život, i ja ću ga prihvatiti». Jogin je znao za kraljevu ljubav prema draguljima, pa je izabrao tu kraljevu prirodnu sklonost, kao početnu tačku za meditaciju – i tako prema tantričkoj tradiciji, pretvarajte slabost u izvor snage.

«Posmarajte dijamante na vašoj narukvici, fiksirajte svoj um na njih, tako meditirajte, oni blistaju u svim bojama duge a da ipak boje koje raduju vaše srce nemaju sopstvenu prirodu.

Na isti način mašta je inspirisana raznolikim pojavnim oblicima, koji nemaju svoju sopstvenu prirodu. Sam um je zračeći dragulj, iz koga sve stvari pozajmljuju svoju privremenu stvarnost». I kralj je, dok se koncentrisao na narukvicu na svojoj levoj ruci, meditirao kako mu je rekao jogin, sve dok njegov um nije dostigao čistoću i zračenje besprekornog dragulja. On je postao dijamant.

Osoba koja je našla Kamen Mudrosti, sjajni dragulj prosvetljenog uma, unutar svog sopstvenog srca, transformiše svest smrtnika u besmrtu i opaža beskonačno u konačnom. To je učenje « dijamantskog vozila» tibetsnskih budista. Svi smo mi dijamanti, ali još nesečeni i nebrušeni. Moramo proći mnoge procese pre dostizanja stanja lepote i perfekcije. Teški su i bolni svi ti, ili ovi procesi koje prolazimo, ali nemojmo se ljutiti zbog toga, nego budimo zahvalni za sve, jer će nam oni pomoći da dostignemo cilj – savršeno stanje nivane i prosvetljenja.

Od starih vremena verovalo se da drago kamenje ima psihičke moći. Ono vrši veliki uticaj na sve aspekte naših života. Kamenje je živo – entiteti koji pulsiraju, zrače, vibriraju na različitim nivoima. Oni stvaraju jaka energetska polja koja nam omogućuju da se napunimo njihovim energijama, oni aktiviraju naše sposobnosti, umiruju i teše, isceljuju i balansiraju.
Drevni narodi su smatrali da je svaki dragi kamen kristalizovan od strane i oko nekog entitea. Ovaj entitet je bio sposoban da utiče na nosioca kamena nagoveštavajući događaje koji slede. Oni koji su verovali u skrivene moći kristala pravili su od njih amajlije. U njih su ucrtavali ili ih oblikovali u razne oblike – krst, krug, spiralu ili neki simbol vezan za običaje i tako su kristali doijali dodatnu moć. Možda najjaču mističnu moć ima sveta buba Skarabej koja jaše večno Sunce. Izuzetna je moć i snaga crnog kamenja koje se nalazi u postojbini indijanskog plemena Apači. Sa tim kamenjem, poznatim sada po imenu Apač, Crna stena i Crni obsidijan, to staro pleme izvodilo je magijske rituale.

Pored mističnog značenja kristala oni imaju i i sceliteljsko. Ova «nova» metoda datira iz starih šamanskih obreda isceljenja kada su vračevi tražili pomoć od Majke Zemlje i nalazili je na njoj i u njoj.

Kristali - drago i poludrago kamenje Image002ub8

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:15:46

Kada govorimo o kristalima koji služe u svrhu razvoja naše svesti onda govorimo o:

· ličnim kristalima
· kristalima koji služe za lečenje
· kristalima koji služe za poboljšanje međuljudskih odnosa
· kristalima koji se poklanjaju na dar

LIČNI KRISTALI – su oni koje uvek nosimo sa sobom, bilo gde da idemo i bilo šta da radimo. Naročito je bitno da su uz nas za vreme sna i meditacije jer se tada naše energetsko polje povećava. Kada duže radimo sa njima oni primaju našu energiju, transformišu je i vraćaju nam je mnogo kvalitetniju nego što smo im je mi dali. Sa tom i tako prerađenom energijom potencijal u čakrama se balansira i budi.

KRISTALI ZA ISCELJENJE - se biraju u zavisnosti od boje, oblika, mesta nastanka, veličine i delovanja zavisno od astroloških znakova. Preporučuju se neobrađeni kristali jer oni sadrže potpuno balansiranu energiju prirode. Ako koristimo obrađene kristale potrebno je njihovo čišćenje i programiranje. U lečenju se koriste najčešće šestokraki kristali sa jednim ili dva vrha, dok se u meditaciji koriste obrađeni kristali.

KRISTALI KOJE POKLANJAMO – su obično obrađeni i estetski oblikovani i ne poseduju prirodnu energiju. Potrebno je da ih očistimo i programiramo u zavisnosti kakve probleme ima osoba kojoj ih poklanjamo. Možemo ih programirati da donesu toj osobi zaštitu, zdravlje, uspeh u poslu i ljubavi. Bez obzira kako smo i na koji način programirali kristal, dužni smo da to saopštimo osobi kojoj smo ga namenili.

Kristali za poboljšanje međuljudskih odnosa – mogu biti i lični kristali koje poklanjamo.

Sledeća podela je po zodijačkim znacima:

Ovan-pripada mu crveno kamenje,
Bik - pripada mu žuto kamenje
Blizanci – pripada mu ljubičasto kamenje
Rak - pripada mu zeleno kamenje
Lav - pripada mu zlatno i narandžasto kamenje
Devica - pripada joj purpurno kamenje
Vaga – pripada joj žuto kamenje
Škorpija – pripada mu crveno providno kamenje
Strelac – pripada mu tamno plavo kamenje
Jarac – pripada mu crno i belo kamenje
Ribe – pripada im nežno plavo i indigo kamenje

Takođe svakom mesecu u godini pripada određeni kristal:

Januar – garnet,
Februar – ametist
Mart – krvava stena
April – dijamant
Maj – agat
Juni – pearl
Juli – rubin
Avgust – safir
Septembar – mesečev kamen
Oktobar – opal
Novembar – topaz
Decembar – rubin.

Svako bira kamen u onom trenutku kada oseti potrebu za njim i bira ga intuitivno. U tom trenutku i kamen bira vas.

Najbolje je izabrati kamen na sledeći način: stanite ispred grupe kristala, zatvorite oči i pređite rukom iznad njih. Otvorite oči i koji kamen prvi ugledate, ili pođete rukom ka njemu, taj je vaš, taj vam treba i pripada! U tom trnutku prepoznavanja između vas i vašeg kristala, vi ste dobili zaštitnika, vodiča, nekoga ko će vam pomoći.

Kada ste se međusobno izabrali, treba pristupiti čišćenju, punjenju i programiranju.

Prva metoda čišćenja je disajna metoda. Kod ove metode radimo tako što se kristal uzme levom rukom i palac stavi na dno kristala a kažiprst na vrh. Zatim se palac desne ruke stavi na jednu stranu a kažiprst na paralelnu. Kada smo to uradili i dalje rukama držeći kristal, koncentrišemo se i fokusiramo pogled na dno kristala, udahnemo duboko do tačke tantjen –
(tri prsta ispod pupka), a zatim polako izdišemo u kristal šaljući mu informaciju.

Sledeća metoda čišćenja je pranje na izvoru. Ako ste u prilici pođite do nekog izvora po sunčanom danu. Uzmite svoj kamen u levu ruku, ruku stavite u vode i zamolite Majku Zemlju da vam kroz vodu očisti kamen.
Kamen se može očistiti i u morskoj soli

[You must be registered and logged in to see this link.]

Kristali - drago i poludrago kamenje Rubygemstonepo5
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:20:24


Kristali - drago i poludrago kamenje Fruskogorskikvarc

Fruskogorski kvarc...

Kristali - drago i poludrago kamenje Ahatfruskagora

Fruskogorski ahat...

Kristali - drago i poludrago kamenje Rozikvarc

Rozi Kvarc...


NALAZISTA DRAGOG KAMENJA U SRBIJI

Najznačajnija ležišta dragog kamenja u Srbiji su na: Leckom (kod Medveđe – kvarc-ametist, opali (obični), jaspisi, kalcedoni i ahati.), Fruške gore (kalcedon i ahatosni karbonatni oniks,opal,turmalin,aventurin,rubin,akvamarin) i Cera (lepi berili akvamarinskog tipa). Ovi materijali u svojoj klasi, po kvalitetu su ravni svetskim ali po klasifikaciji spadaju u nižu i srednju grupu dragog kamenja. I pored toga opalska grupa je ekonomski veoma interesantna. Na području Ramaće, u delovima kore raspadanja, nalaze se obični opali, jaspisi, kalcedoni, plazma i magnezitsko-silicijske breče. Ležište nikla na Golešu bogato je kalcedonima, hrizoprasima, mlečnim kvarcom, hrizopalima, opalima (običnim) belim, medeno žutim, plavkastim i kahalong vrste. Nalazišta minerala nalaze se i na lokalitetima planine Zlatibora i Šumadije.

Lozovik ima rudnik kamena oniksa, koji spada u poludragi kamen i majdan kamena za nasipanje puteva. Priča o rudniku oniksa je duga i komplikovana. U selu postoji blago koje se na žalost nedovoljno koristi.

Ležište nikla na Golešu bogato je kalcedonima, hrizoprasima, mlečnim kvarcom, hrizopalima, opalima (običnim) belim, medeno žutim, plavkastim i kahalong vrste.

Posebna karakteristika opala je njegov mlečno-plavkasti ili biserni (voštani) izgled površine i njegove razne boje koje mogu biti promenjive, zavisno od ugla posmatranja. Opal uvjek u sebi sadrži 3-30% vode. Tokom vremena postoji mogućnost da kamen izgubi tekućinu, pukne i izgubi opalne vizualne osobine površine. Zbog toga se ne preporučuje njegovo izlaganje toploti. Opal je takođe neotporan na kiseline i razne hemikalije te treba izbegavati kontakt sa sapunom i parfemima. Neke vrste opala ubrajaju se u poludrago kamenje.

Drevne tradicije opalu pripisuju dvojake osobine. S jedne strane, on sa sobom nosi štetan uticaj urokljivih očiju, a s druge strane on poseduje moć da ublaži bolove onima koji pate od bolesti očiju.

Stara iskustva navodno govore da onaj koji nosi opal, postaje imun na sve bolesti oka i povećava snagu pogleda i uma. Pošto se sjajane boje rubina, mrkocrvenog granata, granata, smaragda i ametista vide u pozadini njegovog blistavog sjaja, obožavoci opala smatraju da poseduje snažne profilakticke i terapeutske moći svih ovih poludragih kamenova. Inače, takozvani “crni opal” je veoma cenjen, jer nosi imidž – sretnog kamena! Taj kamen koji se sjaji u svim bojama kod brojnih ljudi izaziva strah, a tvrdi se da je u tim bojama Bog ovekovječio sedam smrtnih greha! Evo još nekih verovanja o opalu:
- Donose nesreću onima koji ga nose u kombinaciji sa dijamantima;
- donosi nesreću osobama rođenim u oktobru;
- donosi veliku nesreću ako se nalazi u vereničkom prstenu;
- opal gubi sjaj ako mu vlasnik umre;

Tužno je i žalosno što na pojedinim lokalitetetima bogatim majdanima dragog i poludragog kamenja živi veliki broj sirotinje koja se, zbog nedovoljne prosvećenosti i neznanja, muči u bedi jer ne znaju da su u svoje objekte ugradili opal i ametist misleći da je to obično kamenje. Tako na tim prostorima bogatstvo i siromaštvo žive jedno pored drugog.

Zvuči gotovo neverovatno da na području opštine Medveđa, jedne od najnerazvijenijiih u Srbiji, meštani prave kuće i puteve od poludragog kamena, stoku poje mineralnom vodom, a više od tone zlata leži u „otpadu”. Sijarinska Banja, veliki turistički potencijal, nije jedinstvena samo po svom prirodnom gejzeru, već i po rudniku mermera „oniks”, jedinom takvom nalazištu na prostorima bivše Jugoslavije.

Pored dragog kamenja, u Medveđi se nalazi i rudnik bogat olovom, cinkom, srebrom i zlatom, koji će, kako se očekuje, biti ponovo otvoren. Samo na jalovištu rudnika, prema nekim istraživanjima, ima tri tone zlata.

U centru Sijarinske banje, bogate lekovitim vodama, nalazi se kamen oniks čija je eksploatacija zaustavljena zbog nedostatka novca. A celo područje opštine leži i na bogatim izvorima mineralnih voda.

Pokušano je da se sa „Energoprojektom” to blago iskoristi za razvoj čitavog kraja, ali će, izgleda, posle samo nekoliko godina eksploatacije, saradnja sa beogradskom kompanijom biti raskinuta na sudu (pošto u Medveđi tvrde da im „Energoprojekt” ne ostavlja ni dinar od dobiti iz njihovog rudnika).

Svojevremeno je za mermerni oniks bila veoma zainteresovana jedna kompanija iz Južnoafričke Republike, a posredstvom Ministarstva za dijasporu u Sijarinsku Banju je doveden njihov predstavnik, ali radnik „Energoprojekta” koji se zadesio na nalazištu mermera jednostavno nije dozvolio pristup rekavši: „Ovo je naše, nemate vi šta ovde da tražite.” Nakon takvog iskustva nije bilo svrhe zadržavati potencijalnog investitora.

Koliko zaista ima poludragog kamena na Rasovači može se samo nagađati (neki tvrde za stogodišnju eksploataciju), ali ono što se pouzdano zna jeste to da su geolozi još polovinom prošlog veka ovde detektovali velike zalihe opala, kalcedona, ametista… Poznato je i da su ova ležišta snimljena i iz američkih satelita. Pre dvadesetak godina pravljen je, kao eksperiment, i nakit od ovog kamena koji je prikazivan po raznim privrednim sajmovima, ali do investitora se još nije došlo.

Nema novca ni za davno najavljivan projekat prerade jalovinskog otpada (na flotaciji rudnika zlata „Lece” iznad sela Gazdara). Tu je, usled neusavršenosti flotacijskih postrojenja u prvim godinama rada, u tri prve „brane” (od ukupno devet) „otišla” i veća količina plemenitih metala. Ispitivanja stručnjaka RTB „Bor” pokazala su da u tim skladištima otpada ima oko 1.100 kilograma zlata i oko 11 tona srebra.

Takođe na Fruškoj gori u listvenitima se javlja kalcedon i ahatosni karbonatni oniks, dok su u nanosima Cera deponovani lepi berili akvamarinskog tipa. Jako lepi berili pronađeni su i kod Trstenika, a na području Aranđelovca turmalini.


[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:24:46


Kristali - drago i poludrago kamenje Lapislazuli

lapis lazuli

Kristali - drago i poludrago kamenje Karneol2

karneol

Kristali - drago i poludrago kamenje Amazonitsakvarcom

amazonit sa kvarcom

Kristali - drago i poludrago kamenje Wwwametist

ametist

vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:29:20

Kristali - drago i poludrago kamenje Malachite1

malahit

Kristali - drago i poludrago kamenje Opal800

opal

Kristali - drago i poludrago kamenje Turmalinmadagaskardolin


turmalin

Kristali - drago i poludrago kamenje Jaspis800

jaspis

vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:32:44

Kristali - drago i poludrago kamenje Karminit1

karminit

Kristali - drago i poludrago kamenje Adamin8cx

adamin

Kristali - drago i poludrago kamenje Amaliebayldonit3

baldonit
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:37:48


Kristali - drago i poludrago kamenje Azurit

Tek formiran azurit je tamno plave boje a vremenom kako se odvijaju promene postaje svetliji sve dok ne promeni boju u zelenu kada postaje malahit.

Kristali - drago i poludrago kamenje Azurit

azurit

Kristali - drago i poludrago kamenje Barittunisz002

barit
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:39:181. ODABIR KRISTALA PREMA BOLESTIMA
- AKNE : ahat, aventurin, žad, tigrovo oko
- ALOPECIJA ( nedostatak kose ): safir
- ALERGIJA : koralj
- ANGINA : krizoberil
- APOPLEKSIJA ( moždana kap ): dijamant, lapis lazuli
- APETIT : ametist, citrin, emerald
- ARTRITIS ( hronična reumatska upala zglobova ): lapis lazuli, magnetit, crni opal, bakar, safir, čisti kvarc, granat, rubin, crni turmalin, žad, tigrovo oko
- ASTMA : biseri, turmalin, malahit, mesečev kamen, emerald, topaz, tigrovo oko, beril, jantar, krizoberil, munston
- ANEMIJA ( slabokrvnost ): turmalin, zlato, granat, magnetit, molibden, ametist, labradorit, hematit, rubin, lapis lazuli
- ANESTETIK ( oduzima osjet ): krizoberil
- BAKTERIJE : oniks
- BOLESTI MOZGA : dijamant, lapis lazuli
- BOLEST DISAJNIH ORGANA : topaz, jaspis, smaragd, ružičasti kvarcni kristal, krizoberil, munston, mesečev kamen
- BOL U LEĐIMA : ametist
- BOLEST KRVI : ametist, plavi safir, citrin, garnet, lapis lazuli, hematit
- BOLESTI KIČME : labradorit, magnetit, emerald, narandžasti garnet
- BUBREŽNI KAMENCI : ametist, emerald, žad, beril
- BRONHITIS : biseri, malahit, tigrovo oko
- BOLESTI LIMFE : turmalin
- CREVNI POREMEĆAJI : ahat, smaragd, topaz, žad
- CISTE : magnezij
- ČIREVI : emerald, mesečev kamen, krizoberil, safir, munston, zeleni jaspis
- DEBILNOST : topaz
- DIABETES ( šećerna bolest ): ahat, malahit, ametist, rodonit, žad, biser, žuti kvarcni kristal
- DIJAREJA ( proljev ): beril, magnetit, lapis lazuli
- DIZENTERIJA : emerald, bakar, smaragd
- DEČJE BOLESTI : akvamarin, srebro, koralj, krizoberil
- DUŠEVNE SMETNJE : rubin, krizoberil, krizopras, jantar
- DEPRESIJA : koralj, karneol, jantar, bakar, karbunkl, garnet,zeleni jaspis, hematit
- EPILEPSIJA : bakar, koralj, zlato, jaspis, rubin, ametist, lapis lazuli, safir, žad, smaragd, akvamarin
- ENDOKRILNI SISTEM : jantar, sodalit, lapis lazuli, magnetit, granat
- EKCEM NA LICU : amber, safir
- FISURE ( kanali koji cure ): dijamant
- GASTRITIS ( katar želuca ): smaragd
- GRČEVI : bakar, malahit, koralj, hematit, mesečev kamen
- GRČEVI KOD DECE : koralj
- GRCEVI NOGU : hematit
- GROZNICA : bakar, koralj, zlato, jaspis, rubin, oniks, ahat, hematit, sardoniks, granat, krizolit
- GRIP : tirkiz, hematit, ametist, platina, safir, magnetit, tigrovo oko
- GLUVOĆA : mesečev kamen, rodonit, amber
- GRLO : topaz, amber, jantar
- GUBA : dijamant, safir, turmalin, oniks
- GIHT ( poremećaj metabolizma ): topaz
- HEMORAGIJA ( krvarenje ): sardoniks, hematit, smaragd, biser
- HEMOSTATIK ( zaustavlja krvarenje ): biser
- HEMEROIDI : koralj, dijamant, biser, topaz
- HEPATITIS ( upala jetre ): koralj, citrin, kvarcni kristal, žad, karneol
- HERPES : aventurin, granat
- HISTERIJA : ružičasti koralj, safir, ametist
- HIPERGLIKEMIJA ( nelečeni dijabetes ): ahat, ametist
- HLADNE RUKE I NOGE : rubin, magnetit, hematit
- HIDROPSIJA ( nedostatak vode ): hematit, mesečev kamen
- IMUNOLOŠKI SISTEM : smaragd, ametist, magnetit, amber, žad, cirkon, malahit, ahat
- INFEKCIJE : hematit, topaz
- INFEKCIJE USTA : jaspis
- ISCRPLJENOST : rubin, biseri, mesečev kamen, emerald, dijamant, akvamarin, magnetit, opal, ahat
- IMPOTENCIJA : magnetit, rubin, turmalin, koralj crveni
- IŠIJAS : safir
- KATARAKTA : malahit, čisti kvarcni kristal, jantar
- KAŠALJ : topaz, dijamant, koralj
- KLIMAKTERIJUM ( menopauza ): malahit, dijamant, biseri
- KOLITIS ( debelo crijevo ): emerald, lapis lazuli, smaragd, malahit, koralj, karneol
- KONVULZIJE ( kontrakcije misica ): ametist, bakar
- KOSTOBOLJA : topaz, biseri, tirkiz, rubin, dijamant, safir, rozenkvarc, turmalin, magnetit
- KOŽNE BOLESTI : koralj, aventurin, emerald, topaz, garnet, krizoberil, lapis lazuli, rozenkvarc, biser, karneol, smaragd
- KOLERA : malahit
- KRAJNICI : jantar
- KRVOŽILNI SISTEM : topaz, srebro, safir, pirit, hematit, crveni koralj
- KRV PROČIŠĆAVA : hematit, biser, rubin, koralj, žad, turmalin
- KRVARENJE IZ NOSA : feldspat
- KRVARENJE ZUBNOG MESA : biseri
- KRVARENJA : biseri, ahat, granat, rubin, hematit
- KUKOBOLJA : safir
- KUGA : hiacinit
- KVALITET MLEKA ( kod doilje ): jaspis
- LARINGITIS ( upala grla ): topaz, pirit, lapis lazuli, turmalin, akvamarin, jantar, beril, dijamant, granat, krizoberil, foldspat, tirkiz
- LEUKEMIJA : hematit, bakar, dijamant, opsidijan, emerald, opal, rubin
- LUMBAGO : magnetit
- LUPANJE SRCA : rubin, malahit, emerald, sodalit
- METABOLIZAM : sodalit
- MENINGITIS : biseri, safir
- MENSTRUACIJA - jaka: safir, neredovna: turmalin, biseri, bolna: lapis lazuli, karneol, topaz, opal, čisti kvarc, rubin
- MULTIPLA SKLEROZA : zlato
- MUKA I POVRAĆANJE : emerald, oniks, safir, lapis lazuli
- MUKA U TRUDNOĆI : turmalin, srebro, ametist, cirkon, sardoniks, emerald, oniks, jaspis
- MORSKA BOLEST : akvamarin, beril
- MIGRENA : ametist, hematit, jantar
- METEORIZAM (nadutost): koralj, emerald, topaz, karneol, smaragd
- NAPADI CREVNOG VETRA : jantar
- NESVESTICA : smaragd
- NEPLODNOST KOD ŽENA : malahit, rosenkvarc, rubin, kvarcni kristal boje dima, ahat, granat, koralj, biseri, dijamant
- NEPLODNOST KOD MUŠKARCA : biseri, ametist, granat, kvarcni kristal, karneol, koralj, dijamant
- NERVNA ISCRPLJENOST : opal, biseri, kvarcni kristal, srebro
- NERVNA DEPRESIJA : meteorit, zlato, srebro, bakar
- NEURALGIJA : koralj, ametsist, dijamant, turmalin, safir, kvarcni kristal
- NIZAK KRVNI PRITISAK : rubin, magnetit, ametist, smaragd, lapis lazuli
- NERVNE SMETNJE : turmalin, smaragd, tirkiz, safir, ametist, hematit, rodonit, emerald, mesečev kamen, rubin, žad, topaz, rosenkvarc, krizoberil
- OPSTIPACIJA (zatvor): rubin, topaz, jaspis, emerald
- OPEKOTINE : malahit, biseri, rubin, emerald
- OSCILIRAJUCI KRVNI TLAK : rubin, biseri, žad, smaragd, lapis lazuli
- OSIP : safir, koralj
- OTEKNUTE ŽLEZDE : mesečev kamen, akvamarin, jaspis
- OKOŠTALI ZGLOBOVI : koralj, garnet
- PELUDNA GROZNICA : biseri, topaz
- POJAČAVA LUČENJE MLEKA : beli kalcedon
- POLNE BOLESTI : koralj, narandžasti garnet, hematit
- POLNU MOĆ JAČA : granat, karneol, lapis lazuli, crni opal, rubin, čisti kvarc
- POVRAĆANJE S KRVARENJEM : biser
- POVREDE I RANE ZACELJUJU : topaz, ahat, kvarcni kristal, rozenkvarc, hematit, malahit
- PHARYNGITIS ( upala ždrela ): pirit
- PNEUMONIJA ( upala pluća ): beli opal, beli biser, ametist, mesečev kamen
- PREDMENSTRUALNE TEGOBE : lapis lazuli, opal, kvarcni kristal, rubin
- PROŠIRENE VENE : koralj, bakar, turmalin
- PREHLADE : biseri, emerald, amber
- PRHUT : dijamant
- PROTIV BOLOVA : sardoniks, krizoberil
- PROBLEMI SA VARENJEM : ahat, akvamarin, amber, cirkon, smaragd, hematit, granat, krizoberil, jantar, biseri, kvarcni kristal
- PROBLEMI SA JETROM : akvamarin, hematit, beril, rubin, smaragd, safir, kvarcni kristal, topaz, žad, magnetit, karneol
- PROBLEMI SLEZENE : ametist, hematit, dijamant, rubin, safir narandžasti, lapis lazuli
- PROBLEMI SA TEZINOM : lapis lazuli, malahit, topaz, smaragd, munston, žuti safir
- PSORIAZA : oniks, biseri
- PROBLEMI SA VIDOM : emerald, plavi safir, beril, akvamarin, dijamant, rubin, sardoniks, sokolovo oko, ahat, malahit, opal, lapis lazuli, žad, topaz, tirkiz
- PRODUZAVA ŽIVOT : topaz, amber, dijamant, smaragd, magnetit, rubin, opal, tigrovo oko
- PROBLEM SA UDOVIMA : turmalin crni
- POREMEĆAJ U RADU ŽLEZDA : žuti safir, topaz
- RAZNE VRSTE UPALA : malahit, opsidijan, rubin, srebro, granat
- RASTU DETETA POMAŽE : opal
- RAZNI OBLICI PARALIZE : dijamant
- REGULISANJE HORMONA TIROKSINA : rodonit
- REUMATIZAM : koralj, crni turmalin, malahit, zlato, karneol, safir, jantar, sardoniks, granat
- RAD MIŠIĆA POJAČAVA : cirkon, crni turmalin, rubin, žuti safir, topaz
- RAD SRCA POJAČAVA : krizopras, rodonit, rubin, cirkon, srebro
- SIFILIS : malahit, biseri
- SIDA : ametist, granat, platina, srebro
- SLABA PROBAVA : koralj, oniks, topaz, karneol, žuti kvarcni kristal
- SLABI NOKTI : grafit, sumpor
- SEKSUALNI PROBLEMI : lapis lazuli, crni opal, cisti kvarc, rubin, granat, karneol
- SPAZMI ( grčevi ): ametist, srebro
- SPALJIVANJE RANA : karbunkl
- SNIZUJE TEMPERATURU : safir, lapis lazuli, citrin, tirkiz
- SPRIJECAVA NASTANAK BOLESTI : dijamant, dioptaz
- STANJE ŠOKA : meteorit, biseri, dijamant, bakar, jaspis, topaz, tirkiz
- SRČANA KAP : topaz
- SKLERODERMIJA ( promene na koži ): beril, kalcedon
- SRČANE BOLESTI : žad, emerald, malahit, aventurin, rubin, dijamant, rosenkvarc, sodalit, smaragd, safir, lapis lazuli, topaz, granat, zeleni garnet, ružičasti kvarcni kristal
- SUNČANICA : hematit, feldspat
- SLEPILO ZA BOJE : ametist
- SLABA CIRKULACIJA : emerald, rubin, pirit, biseri, žad, jaspis, jantar, granat, hematit
- SPREČAVA PRETERANO LUČENJE ŽUČI : topaz
- SMIRUJE TAHIKARDIJU ( povećano lupanje srca ): ružičasti kvarcni kristal
- ŠARLAH : bakar
- ŠIZOFRENIJA : meteorit, ametist, rosenkvarc, emerald, rubin
- ŠTITI OD OTROVA : granat
- TELESNU TOPLINU POVEĆAVA : crveni koralj
- TAENIA ( cestade, crvi, pantljičare ): čisti kvarc
- TROVANJE : amber
- TUMOR : smaragd, emerald
- TIFUS : koralj
- TUBERKOLOZA : mesečev kamen
- UPALE UŠIJU : dijamant, platina, srebro
- UPALA DESNI : koralj, karneol
- UPALA MOKRAĆNOG MEHURA : malahit, srebro
- UPALA BUBREGA : kvarcni kristal, dijamant, mesečev kamen, akvamarin
- UPALE PANKREASA (gušterače): magnetit, malahit, crni turmalin, mesečev kamen, kvarcni kristal, munston, sodalit
- UPALA PROSTATE : hematit, magnezijum
- UPALA TIROIDNE ŽLEZDE : koralj, rodonit, akvamarin, beril
- UKOČENOST VRATA : ahat
- VELIKE BOGINJE : plavi safir
- VIRUSI : oniks
- VISOKI KRVNI PRITISAK : biseri, emerald, žad, rubin, koralj, smaragd, lapis lazuli
- VRTOGLAVICA : bakar, magnetit, malahit, hematit
- ZAUŠKE : bakar
- ZAVISNOSTI - alkohol : ametist, emerald, žad, granat, duhan : zlato, granat, droge : emerald, granat
- ZNOJENJE: cirkon, safir, kvarcni kristal, hematit, mesečev kamen
- ZUBOBOLJA : akvamarin, amber, jantar, koralj, turmalin
- ZUBI NICANJE : amber
- ZMIJSKI UJED : ahat
- ZAŠTITA OD GEOPATOGENIH ZRAČENJA : kristalna kugla, rozenkvarc
- ŽELUDAČNE SMETNJE : amber, akvamarin, hematit, jantar, beril, cirkon, lapis lazuli, žuti kvarcni kristal, žuti safir, topaz, smaragd
- ŽELUDAČANI GRČEVI : smaragd
- ŽUTICA : koralj, magnetit, bakar, zlato
- ŽUČNI KAMENCI : kalcedon, magnetit, ametist, biseri
- ŽIVČANI SISTEM JAČA : ružičasti kvarcni kristal, zeleni turmalin

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:42:53


Kristali - drago i poludrago kamenje Queenmariessapphire0avev5

safir

Kristali - drago i poludrago kamenje Akvamarinbye6

svetloplavi akvamarin

Kristali - drago i poludrago kamenje 250pxamberhgsq2


cilibar

vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:43:48


DRAGO KAMENJE

Ćilibar za bolje raspoloženje
Čuvar tajni

Film "Park iz doba Jure" izazvao je ogromnu potražnju za ćilibarom širom sveta. Ovaj žuti ili narandžasti kamen nije bio tako popularan dok milioni ljudi nisu videli u filmu kako se DNK dinosaurusa ekstrahuje iz ćilibara. Tada je mnogima postalo jasno da je ćilibar, koji je nastao fosilizacijom smole prastarih četinara, veoma star i dragocen.

Naročito je cenjen ćilibar sa insektima zarobljenim u njemu. On je kao vremenska kapsula, koju je sama priroda napravila. Mnogi paleontolozi su pomoću njega rekonstruisali rane oblike života na Zemlji. Više od 1.000 izumrlih životinjskih vrsta identifikovano je u ćilibaru.

Nakit od ćilibara i predmeti njime ukrašeni, koji potiču iz kamenog doba, nađeni su na prostorima današnje Nemačke. Čovek kamenog doba pridavao je ćilibaru natprirodne moći, nosio ga radi ulepšavanja, ali i obožavanja. Voleli su ga, između ostalih, Asirci, Egipćani, Etrurci, Feničani i Grci. Od kamenog doba praktično nikad nije izašao oz mode. Između 1895. i 1900. godine milion kilograma baltičkog ćilibara pretvoreno je u nakit!

Mnogi mitovi objašnjavaju nastanak ćilibara. Prema Ovidiju, Faton, sin Heliosa, boga Sunca, nagovorio je svog oca da mu pozajmi svoje vatrene kočije. Feton ih je vozio prenisko, zapalio zemlju i useve na njoj. Pobesneli Jupiter ga je za kaznu ubio munjom. Fetonova majka i sestra su se od tuge pretvorile u drveće, ali su i dalje plakale žaleći ga. Njihove suze, osušene suncem, postale su ćilibar.

Grci su ovaj kamen zvali "elektron", možda zato što dobija elektricitet kad se protrlja tkaninom i privlači sitnije predmete. Homer u Odiseji minđuše i ogrlicu od perli ćilibara navodi kao kraljevski dar.

Rimljani su slali vojske da osvoje i kontrolišu regije u kojima se proizvodi ćilibar. Neron je bio veliki poznavalac i ljubitelj ćilibara. U njegovo vreme, piše rimski istoričar Plinije, cena figurine od ćilibara, makar i najmanje, prevazilazila je cenu živog i zdravog roba.

Stari Germani palili su ćilibar kao tamjan. Proziran i bezbojan ćilibar smatran je za najbolji materijal za brojanice u Srednjem veku, zbog svoje glatke i svilenkaste strukture. Pojedini redovi vitezova kontrolisali su trgovinu ćilibarom, a nedozvoljeno posedovanje ćilibara bilo je nelegalno u većem delu Evrope do 1400. godine.

U "Parku iz doba Jure", u ćilibaru je bio zarobljen komarac koji je u sebi nosio DNK dinosaurusa. Retko koji primerak ovog kamena je stariji od 25 do 50 miliona godina (!), dok su dinosaurusi izumrli pre 65 miliona godina. Ali doktor Raul Kano s Državnog politehničkog fakulteta Kalifornije, molekularni biolog, saopštio je 1994. godine u britanskom magazinu "Nejčer" da je sa svojim kolegama ekstrahovao DNK žižka zarobljenog u ćilibaru pre 120 do 135 miliona godina, kad su dinosaurusi još vladali našom planetom.

Ćilibar pomaže zalečenje tela, tako što negativnu energiju apsorbuje i pretvara je u pozitivnu. Smiruje nerve i popravlja raspoloženje. Povezuje čovekovu svest sa savršenstvom univerzuma. Pomaže da se učini pravi izbor. Žuta i narandžasta boja ćilibara harmonizuje mentalni i emocionalnu energiju. Odličan je za detoksifikaciju i zaštitu od zračenja, naročito rendgenskih i sunčevih zraka, kompjutera, čak štiti i od energije koju zrače avioni i drugi ljudi.

Za razliku od plastičnih i staklenih imitacija, pravi ćilibar pluta po slanoj vodi.
Izvor Glas javnosti

vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:46:08

Turmalin daje stabilnost i trajnost vezama

Turmalin je dragi kamen koji se javlja u jedinstvenom sjaju boja. Prema staroj egipatskoj legendi, to je zbog toga što je na dugom putu od Zemlje ka Suncu turmalin putovao duž duge. Usput je pokupio sve njene boje, zbog cega se danas zove dugin dragulj.

Ime turmalin nastalo je iz "tura mali", što na jeziku singa znaci "kamen pomešanih boja". Turmalin može biti žut, plav, crven, zelen, roze, providan. Cesto se u jednom kamenu vide dve i više boja i on se ceni upravo zbog svoje višebojnosti. Ima turmalina koji menjaju boju s obzirom na to da li ih gledate na dnevnom ili veštackom svetlu. Teško da cete naci dva identicna primerka turmalina, on se javlja u mnogo vidova i zato je odlican za sva raspoloženja i temperamente. Zato ne iznenaduje da su mu još od davnina pridavana magicna svojstva. Turmalin navodno ima posebno jak uticaj na ljubav i prijateljstvo, dajuci im stabilnost i trajnost.

Naucnike intrigira zapanjujuca fizicka osobina ovog kamena da se, zagrejan i zatim ohladen, ne puni energijom. Kamen na jednom kraju bude pozitivno, a na drugom negativno naelektrisan. Pritisak takode vodi naelektrisanju turmalina, a tokom oslobadanja energije menjaju se pozitivni i negativni pol, tako da kamen snažno vibrira. Holandani, koji su prvi doneli turmalin u Evropu, odavno znaju za ovaj efekat. Oni su ga koristili da izvlace pepeo iz svojih lula i zvali su ga "aštreker" (koji privlaci pepeo). Skoro svaki turmalin je unikat.

Mnogi turmalin nazivaju kamenom muza, jer se veruje da njegove boje imaju sposobnost da inspirišu svog nosioca i podstaknu njegove kreativne talente. U vreme Mancu dinastije u Kini, mandarini su nosili okruglu dugmad od crvenog turmalina, kako bi se razlikovali od pripadnika ostalih klasa. Carica Cu Hsi bila je tako fascinirana lepotom i bojama turmalina da je imala preko tonu ovih dragulja u svojoj kraljevskoj kolekciji.

Najklasicniji turmalin zove se lubenica. On se preliva iz lepe zelene boje u crvenu ili roze. Ova mešavina zelene i crvene-roze, dobra je kad treba uspostaviti ravnotežu u necijem srcu. Ovaj kamen pomaže coveku da se oslobodi ideje da je vecita žrtva i uci ga da kroz sve životne nedace ide sa odlucnošcu u srcu i osmehom na licu.

Crni turmalin jaca rad emocija. Odbija i štiti od negativne energije, narocito od osetljivih osoba. Neutralizuje strah, ogorcenje, nervozu, opsesivnost, blokiranu energiju unutrašnjih organa ili kicme, toksine, konstipaciju (zatvor).
Zeleni turmalin, ili brazilski smaragd, uspostavlja ravnotežu izmedu ljubavi i strasti. Pomaže coveku da gleda srcem. Jaca želju za životom, životnu energiju, saosecajnost. U sebi sadrži esenciju biljnog sveta i pokazuje nam da smo jedno s prirodom. To je snažan, elektromagnetski dragulj. Jaca telo i duh, nižu frekvenciju misli i energije menja u višu frekvenciju svetla i unosi svetlost i duhovnost u fizicke pojave. Zraci svetlo kojim štiti svog nosioca. Daje energiju centralnom nervnom sistemu, pa je dobar za glavobolje, migrene itd.

Prozirni turmalin prebacuje našu telesnu energiju na višu frekvenciju. Narocito je dobar za nervni sistem i cišcenje toksina iz krvi i limfe.
Plavi turmalin je pravi kamen za uspostavljanje ravnoteže sa sopstvenom dušom, mentalnog mira, ucenje strpljenju i umirenje nervnog sistema. Oslobada od stresa i daje miran san.

Roze turmalin poboljšava emotivnu i duhovnu ljubav, leci bol posle gubitka, strah. Najbolje deluje u kombinaciji sa psihijatrijskim savetovanjem. Povecava ljubav prema samom sebi, saosecanje, oslobada starih bolova. Jaca poverenje.
Crveni je dobar za emotivnu i duhovnu ljubav i za uspostavljanje ravnoteže izmedu jina i janga. Smatra se da svom nosiocu daje hrabrost i snažnu volju.

Izvor Glas javnosti

Kristali - drago i poludrago kamenje Turmalinnl1

Kristali - drago i poludrago kamenje Paraibaturmalinbd3
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:49:52


Kristali - drago i poludrago kamenje Wwwruzicnjakbx6

Rozenkvarc - kamen ljubavi

Kristali - drago i poludrago kamenje Kamenjetigrovookopy9

tigrovo oko

Tigrovo oko predstavlja kamen opažanja. Njegov izgled se stalno menja podsećajući nas da je i život pun promena. Ovo može da nam pomogne da prihvatimo sebe, ostavimo prošlost i hrabro se okrenemo budućnosti.Ovo je zaštitni kamen koji otklanja negativnu energiju haotičnog sveta u kome živimo. Njegove nežne vibracija deluju umirujuće. Pomaže nam da sagledamo veću sliku, da je razumemo i delamo inteligentno.
Najveća nalazišta su u Južnoj Africi, Australiji, Burmi, Indiji i u SAD-u.

Kristali - drago i poludrago kamenje Geonterlargehy7

crveno tigrovo oko
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:53:24


Tirkiz štitonoša prijatelja

Prastar, a uvek moderan, to je dragulj tirkiz. Na Sinaju je ovaj dragulj vađen još 4.000 godina pre nove ere, kada je korišćen kao ukras ili amajlija. Njegova svetloplava boja je u svetu mode bila omiljena u svim vremenima.

Tirkiz je kamen plave ili zelenkaste boje, na kome se vidi mreža braonkastih, sivkastih ili crnih linijica ili pegica. Najcenjenija boja je jasno svetloplava, dok zelena boja i izražene linije i pegice smanjuju kvalitet i cenu kamena. U Sibiru su tirkiz počeli da koriste pet vekova pre nove ere, ali je u zapadnom delu Evrope postao popularan tek tokom srednjeg veka, preko trgovaca sa Istoka.

U mnogim kulturama Starog i Novog sveta tirkiz je hiljadama godina cenjen kao sveti kamen, amajlija koja donosi sreću. Stari Persijanci nosili su tirkiz oko vrata kako bi se zaštitili od neprirodne smrti. Smatralo se da, ako kamen promeni boju, njegovom nosiocu preti neposredna opasnost. Od tad je otkriveno da tirkiz stvarno menja boju, ali pod uticajem svetla, kozmetičkih proizvoda, prašine ili, čak, pe-ha vrednosti kože.

Nekad je smatrano da tirkiz donosi bogatstvo. Persijski filozof Al Kazvini napisao je da ruka koja nosi tirkiz i koja ga koristi kao pečatni kamen nikad neće biti siromašna. Tirkizi su bili omiljeni ukrasi na turbanima, gde su često bili oivičeni biserima, kako bi nosioca zaštitili od "urokljivih očiju".

Kao talismani ukrašavali su bodeže, sablje i konjske uzde. Od tog perioda i potiče ime tirkiz, što znači turski kamen jer je kamen u Evropu stizao iz Turske. Na persijskom tirkiz se zove ferozah - pobednički i dan danas ovaj kamen smatra se nacionalnim draguljem Irana.

I na prostorima američkog kontinenta tirkiz je uvek imao specijalan položaj među ostalim dragim kamenjem. Asteci su njime ukrašavali ceremonijalne maske ovim, po njihovom verovanju, svetim kamenom. Montezumino blago, danas prikazano u Britanskom muzeju, sadrži i fantastičnu skulpturu zmije, prekrivenu mozaikom od tirkiza.

U starom Meksiku tirkiz je bio rezervisan za bogove, pa ga obični smrtnici nisu mogli nositi. Severnoamerički Indijanci verovali su da će boja uspostaviti direktnu vezu između neba i jezera. Tibetanci su ugrađivali tirkiz u ritualne predmete i tradicionalni nakit.

Stari rukopisi iz Persije, Avganistana, Indije i Arabije kažu da se zdravlje nosioca tirkiza moglo proceniti varijacijama u boji ovog kamena. U Drugoj knjizi Mojsijevoj piše da je tirkiz bio prvi kamen u drugom nizu dragulja na prsniku vrhovnog sveštenika Aarona.

Kroz istoriju tirkiz je uvek korišćen kao zaštita od uticaja zlih i mračnih sila. U starim vremenima smatralo se da štiti konjanike i konje od iznenadnih padova, a danas su navodno idealan talisman za pilote, stjuardese i druge putnike.

Smatra se da tirkiz rešava probleme izazvane depresijom. Umirujuća i pozitivna boja tirkiza navodno pruža samopouzdanje i zalog je prijateljstva jer, ako vam drag prijatelj pokloni ovaj kamen, bićete zaštićeni od negativne energije i srećni. Za tirkiz se kaže da donosi vernost i pouzdane veze. Smatra se i da je ovaj kamen pun značenja za svog nosioca jer poprima karakteristike svog vlasnika.

Verovalo se da tirkiz ublažava reumatske i želudačne tegobe i virusne infekcije, umanjuje bol i opušta grčeve. Navodno povećava snagu mišića, rast, deluje na zapaljenja i vrši detoksifikaciju ogranizma. Pomaže regeneraciju tkiva, uspostavljanju ravnoteže i jačanju organizma.
Priredila: S. Ilić.

Izvor: Glas JavnostiKristali - drago i poludrago kamenje Turquoise1xx9

Kristali - drago i poludrago kamenje Turquoiseluz2

Kristali - drago i poludrago kamenje Turquoiseimni0
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:56:03

Rubin je simbol strasne ljubavi

Hiljadama godina rubin je smatran za najvredniji kamen na planeti. Ima sve što je potrebno da bi se smatrao dragocenim: prelepu boju, izuzetnu tvrdocu i neverovatan sjaj.

Prema legendi, vatreni sjaj ru-bina potice od planete Mars, od koje je dobio i jarko crvenu boju. Kažu da rubin potamni ako ga zapustite, ne nosite ili ne izlažete pogledima.

Rubin spada u najvrednije drago kamenje, a veliki primerci rede se nalaze od dijamanata iste velicine. Rubin je najtvrdi mineral posle dijamanta.

Indija je dugo bila dom rubina. Ime za rubin na sanskritu je "ratnaraj", što znaci "kralj medu draguljima". Svaki put kad bi rubin bio pronaden, indijski car je slao svoje visokodostojnike da docekaju kamen i pozdrave ga. Ovaj kamen prinošen je Budi u Kini i Krišni u Indiji. Danas rubini ukrašavaju kraljevske simbole mnogih kraljevskih kuca.

Boja je najvažnija osobina rubina, koja se ceni više od njegovog sjaja. Ime verovatno potice od latinske reci za crveno rubeus, ruber, u cijim razlicitim nijansama se rubin javlja.
Crvena boja asocira na ljubav, strast i snagu, širi toplinu i daje životnu radost. Rubin je simbol svih snažnih osecanja. Prsten s rubinom ne govori o racionalnoj ljubavi, vec o strasnoj i nezaustavljivoj.

Rubin navodno otvara srce za ljubav i miri zavadene ljubavnike. Istovremeno otklanja nesrecu i loše zdravlje. Poklanja se kao simbol uspeha, posvecenosti i integriteta. Vencani prsten s rubinom poklanja se kao zalog vecite ljubavi.

Rubin je simbol slobode, dostojanstva i božanske moci. Navodno može da udahne novi život ugašenoj ljubavi. Stari su verovali da rubin svom nosiocu daje moc da odoli iskušenjima. Smatralo se da cuva od davljenja, leci reumatizam i tera zle duhove. Indusi su verovali da kad kad covek sanja rubin to znaci uspeh u poslu, parama i ljubavi.

Prema legendi, rubin bledi kad bolest ili nesreca zapreti nosiocu. Navodno je rubin u prstenu Katarine od Aragona (prve žene Henrija Osmog) gubljenjem svoje boje prvi upozorio na gubitak kraljeve naklonosti.

Nekad je smatran mocnom amajlijom, koja daje snagu da se prevazide tuga. Verovalo se da su njegove lekovite moci velike, od protivotrova za zmijski ujed preko leka za oboljenja jetre i srca. Verovalo se i da rubin u prstenu daje znanje, zdravlje i bogatstvo nosiocu. Izuzetno je cenjen kao simbol ljubavi, strasti i prijateljstva.

Rubin donosi miran um, stimuliše seksualnost, otklanja sve zle i neciste misli, štiti od oluja na moru, sprecava tugu da obuzme svog nosioca i tera nocne more.

U Kini i Evropi 10. veka zmajevi i zmije su urezivani u površinu rubina da bi svome nosiocu uvecali bogatstvo i moc. Rubin su nosili da bi ih štitio od napada drumskih razbojnika, zlih ljudi, ljubomore, kuge, zlih cini i gladi. Vojnici su smatrali da ce ih ovaj dragi kamen zaštititi od povreda i da ce im zaleciti rane.

Prema legendi, rubin se nalazio i u 12 najdragocenijih kamenova koje je Bog stvorio kad je stvarao svet i, po Božijem nalogu, obešen je Aronu o vrat.

Izvor: Glas Javnosti

Kristali - drago i poludrago kamenje Rubygemstonepo5
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 17:58:25

SAFIR

Kamen harmonije, odanosti i ljubavi


Safir, simbol cistote i mudrosti, kamen je za one rodene u septembru. Stari narodi su verovali da je citavo nebo jedan džinovski plavi safir u koji je ugnježdena Zemlja. Veruje se da štiti od zavisti i drugih mracnih sila, a neki stari pisci tvrdili su da su Deset zapovesti bile ispisane na safiru.

Rec safir odnosi se na sve primerke minerala korunda izuzetnog kvaliteta, osim crvenih, koji se zovu rubini. Safir može biti bezbojan, žut, u razlicitim nijansama plave, narandžast, zelen, žut, ljubicast ili crn. Plava je boja po kojoj je safir najpoznatiji. To je i omiljena boja polovine ljudi na planeti, koja asocira na saosecanje, harmoniju, prijateljstvo i odanost. Plava boja safira asocira na bilo šta postojano i pouzdano, to je jedan od razloga zašto žene biraju safir za svoj verenicki prsten. Safir je simbol odanosti i vernosti, dok u isto vreme izražava ljubav i cežnju.

Boje safira

Dijamanti grupe korund, u koje spada safir, izuzetne su tvrdoce. Od njih je tvrdi jedino dijamant, najtvrdi mineral na Zemlji.

Korund se sastoji od cistog aluminijum-oksida, koji se davno u utrobi Zemlje, pod uticajem velike toplote i pritiska, kristalizovao u prelepe i sjajne dragulje. Mali procenat drugih elemenata, uglavnom gvožda i hroma, daje boju korundu, i tako u osnovi beli kristal postaje plavi, žuti ili narandžasti safir. U draguljarstvu safir druge boje sem plave smatra se za "fensi" safir, i ispred takvog kamena obavezno se navodi njegova boja. Rubin je, tako reci, isto safir, samo je dogovoreno da safir crvene boje dobije ime rubin.

Plavi safir je najbolji za osobe koje vode uravnotežen život, odgovorne su i energicne, otvorene za nove ideje i uticaje. Verenicki prsten Ledi Di bio je s plavim safirom. Fensi safiri su simbol individualizma i savršen su izbor za žene koje vole dragulje jedinstvenih boja.

Postoji i narandžasta varijanta safira sa ružicastim prelivima, koju zovu "Padparadša", što znaci "lotosov cvet". Drugi raritet su zvezdani safiri. To su dragulji oblikovani u polukupolu u kojima se javlja svetlost zvezdastog oblika i koja kao da izvodi magican ples duž površine kamena kako se safir pomera.

Pošto safir prelama šest zraka svetlosti, a šest je broj Venere, ovaj dragi kamen je nekad bio ljubavna amajlija. Za njega takode kaže da menja boju ili odbija da sija kad ga nosi preljubnik. Safir je navodno i protivotrov, zaustavlja krvarenje i leci bolesti ociju. Veruje se da je toliko mocan da štiti svog vlasnika cak i kad ga proda.

Štiti od bolesti

U Šri Lanki i na Tajlandu budisti veruju da safir štiti od otrova, bolesti i katastrofa. Budisti u Indiji safir smatraju za najdragoceniji od svih dragulja. Safir je u doba Rimskog carstva postao simbol svetog Pavla, a tokom srednjeg veka poceli su da ga u prstenju nose katolicki nadbiskupi i pape.

Stari ljudi su verovali da je mudrost sadržana u ovom dragom kamenju. Takode su verovali da kad nosilac safira naide na velike prepreke, moc kamena pomoci ce im da nadu pravo rešenje. Pomaže u oslobadanju od nepoželjnih misli, donosi radost i mir, tako što um otvara za lepotu i intuiciju. Snaži životnu silu u sovm nosiocu i pomaže ispunjenje svesnih snova. Leci krvne bolesti i poremecaje na celijskom nivou.

Izvor: Glas Javnosti

Kristali - drago i poludrago kamenje Safir2jm5

Kristali - drago i poludrago kamenje Allsapphiresnx8
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:01:23

Kraljevski dragi kamen za kreativne i maštovite

Topaz donosi ljubav i životnu radost

Po svedočenju Egipćana, topaz je kamen koji ima zlatasti odsjaj moćnog kralja sunca - Ra. Zbog toga, ovaj kamen je bio veoma moćna amajlija koja je vernike štitila od zla. Rimljani su topaz povezivali sa Jupiterom, koji je takođe kralj sunca. Verovalo se da štiti, oživljava fizičku snagu stavljen ispod jastuka, preko noći daje mudrost nošen oko vrata, i daje moć da se spase od iznendadne smrti kad se nosi na ruci. Sijajući u noći rasteruje zle duhove, oslobađa strahove od mraka. Pomaže dobar san, a time i lepotu.

Pojedini primerci imaju tamno zlatni odsjaj, sa primesama nijansi konjaka ili braonkaste i narandžaste u sredini. Retki primerci su svetlo roze ili višnja-crveni. Danas se često sreće i plavi. Osetljiv je na udarac, pa se zbog toga često kombinuje sa dijamantima. Topaz je kamen svih osoba koje su rođene u novembru.

Boje: pink, zelena, crvena, zlatna, žuta, plava, bela, braon, siva i bezbojni
Metafizika: predstavlja individualne i kreativne osobe, a obezbeđuje samopouzdanje u donošenju važnih odluka. Potpiruje maštu i kreativnost.

Topaz predstavlja okidač koji aktivira privlačnost u vama i manifestuje vaše želje. Pomoći će vam da zadržite veru u ideju da svet želi da vam pomogne.
Srebro unapređuje moći topaza, deluje kao sakupljač njegove energije. Topaz je najdelotvorniji u kombinaciji sa ametistom i to posebno za ljude koji se oporavljaju od neke povrede ili koji imaju problema u koncentraciji.
Izvor glas javnosti

plavi topaz

Kristali - drago i poludrago kamenje Bluetopazzl3

Kristali - drago i poludrago kamenje Jb811btmonfl4
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:05:16


Žad, simbol ljubavi i vrline

Žad je u Kini još od treceg milenijuma pre nove ere cenjen kao kraljevski dragi kamen - "ju". Znak za žad u kineskom jeziku lici na veliko latinicno slovo "i". Vrh tog znaka predstavlja nebo, dno zemlju, a centralni covecanstvo.

Rec "ju" koristi se u kineskom za imenovanje neceg dragocenog, kao u drugim jezicima "zlato". Žad je stavljan u grobnice careva, jer se verovalo da održava telo posle smrti. U jednom grobu nadeno je citavo odelo od žada da bi se osigurala fizicka besmrtnost njegovog vlasnika. Hiljadama godina žad je bio simbol ljubavi i vrline, kao i statusni simbol.

Centralnoamericki narodi, Maje, Asteci i Tolteci, takode su poštovali žad i od njega pravili maske i razne predmete. Portugalci su žad nazivali kamenom za krsta, jer su verovali da je ovaj zeleni kamen jak lek za bubrege. Stari žad, rezbaren u Kini, danas se naziva nefritom, a "nefros" je grcka rec za bubreg. Žad iz Južne Amerike, po mineralnom sastavu razlicit od kineskog žada, naziva se "žadeit" da bi se razlikovao od originalnog nefrita.

Žadeit se danas smatra pravim žadom i dosta je skuplji od nefrita, jer se javlja u mnogo življim nijansama zelene boje i providniji je od nefrita. Žadeit se proizvodi u nekadašnjoj Burmi (danas Mjanmar). Najcenjeniji je jarkozeleni, ali se javlja i u bojama lavande, ružicastoj, žutoj i beloj. Nefrit se javlja u manje intenzivnoj zelenoj boji, beloj, braon i crnoj.

U kineskoj kulturi žad simboliše plemenito poreklo, savršenstvo, postojanost i besmrtnost. Milenijumima je žad bio integralni deo života Kineza i smatran je najvrednijim od sveg dragog kamenja. Verovalo se da žad u svojoj najcistijoj formi predstavlja vezu izmedu fizickog i duhovnog sveta. Žad je bio simbol savršenstva i prožimao je živote imucnih i umove ucenjaka, odražavajuci najviše kvalitete svetovnog uspeha i dostignuca.

Konfucije i Lao Ce su žadu pridavali najviše osobine. Pao Pucu, tao filozof, pricao je da je žad nekada tekao iz planina kao tecnost. Posle 10.000 godina kristalizovao se i pretvorio u supstancu cistu kao kristal. Ako se prava biljka doda žadu, veruje se da ce se on ponovo vratiti u tecno stanje. Ko popije ovu tecnost, kaže legenda, živece veoma dugo. Zbog toga ili neceg drugog, kvalitetni primerci žada dostižu cene vece nego dijamanti, prelazeci crtu od 250.000 dolara.


Žad se povezuje za horoskopskim znacima ribe i bika, i simbol je Jupitera. Hiljadama godina žad je bio simbol ljubavi i svih vrlina, a smatran je i za statusni simbol. Prema starim kineskim knjigama, trebalo je pokrenuti specijalno ministarstvo koje bi regulisalo upotrebu žada. U tim knjigama navodi se da je žad korišcen u razlicitim ritualima - politickim, žrtvenim, uspostavljanjem saveza, ratovima, itd. Sudovi korišceni u privatnom ritualu nisu smeli biti korišceni za javne rituale i obrnuto.

Pošto su stari Kinezi verovali da je žad esencija neba i zemlje, oblikovali su ovaj dragi kamen u ptice i životinje i obožavali ih kao toteme. Vracevi su poceli da koriste žad kao udaracki instrument, jer je njegov zvuk prijao uhu i putovao daleko.

Žad je u starim vremenima bio simbol moci i samo aristokrate su imale privilegiju da ga nose. Žad je postao i simbol moralnog ponašanja, Konfucije ga je povezivao sa 11 vrlina, kao što su dobrota, vernost, uljudnost, mudrost i iskrenost. Ovaj kamen, dakle, nije bio samo ukras, vec simbol morala i normi. Tako je postalo veoma moderno da se nosi žad, od koga se nijedan muškarac pripadnik višeg staleža nije odvajao.

Verovalo se da žad povezuje nebo, zemlju, strane sveta i careve i da se može koristiti kao glasnik izmedu neba i covecanstva. Narod je verovao da žad ima natprirodne moci. Korišcenjem sudova i nakita od žada ljudi su verovali da su zašticeni od zlih uticaja i prividenja i da ce biti bezbedni i srecne ruke. Drugi, vecinom sledbenici taoizma, smatrali su da je žad jestiv i da ce postati besmrtni ako povremeno progutaju koji kamencic.

Žad je poznat i kao kamen snova, jer se veruje da, stavljen pod jastuk spavaca, cini da se zapamti ono što se sanja. Verovalo se da svom nosiocu daje mir i mudrost, pomažuci coveku da dosegne do duhovnog sveta i da stekne okultne moci. Navodno pokrece inspiraciju i negativnu energiju pretvara u pozitivnu.

Takode obezbeduje samopouzdanje i pomaže, ako se pri tom drži u desnoj ruci, poslovnom coveku da donese pravu odluku. Što se fizicke strane coveka tice, legenda kaže da je žad dobar za srce, kukove, bubrege, žuc i zdravu kosu.
Izvor glas javnosti

Kristali - drago i poludrago kamenje Slika-Zad-raskosna-ogrlica--2687360x640
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:07:34


Ahat donosi jačinu i hrabrost

Ahat je mineral koji se formira unutar šupljine u steni-domaćinu, u koncentričnim slojevima različitih boja i tekstura. Zato je često okruglast, sa koncentričim prstenovima poput godova na panju. Šare nekad izgledaju kao oči, nekad kao školjke ili čak pejzaž s drvećem.

Nekad je bio veoma cenjen kao talisman. Tvrdilo se da gasi žeđ i štiti od groznica. Persijski magovi koristili su ga da oteraju oluje. Činije od ahata bile su popularne u Vizantijskom carstvu i kod evropskih kraljevskih porodica u doba renesanse. Zbog toga mnogi muzeji, uključujući i Luvr, imaju neke spektakularne primerke.

Stari narodi su mislili da će ih nošenje ahata učiniti nevidljivim i tako zaštititi od opasnosti. Poljoprivrednici su koristili ahat da bi imali dobru žetvu. Rimljani su nosili ahat da umilostive bogove. U Persiji je nošen radi elokventnosti. U staroj Aziji pomoću njega su pokušavali da proriču budućnost. Prvi Britanci su se njime štitili od kožnih bolesti. Sisanje ahata je trebalo da ugasi žeđ. Jedna legenda kaže da svako ko pogleda ahat ne može kriti tajnu već će biti prinuđen da kaže istinu.

Ahat štiti od opasnosti i leči nesanicu, daje lepe snove i širok pogled na svet. Privlači sreću, povećava koncentraciju i dobro raspoloženje. Kažu da pomaže u prevazilaženju mana, strahova i usamljenosti. Veruje se da otklanja kletve i lošu sreću. Mnogi smatraju da umiruje u stresnim vremenima i daje snagu i hrabrost. Navodno stimuliše plodnost i dobar je za lečenje bolesti koštane srži i alergija. Umetnici i pisci su koristili ahat da povećaju kreativnost.

Vekovima se znalo da je ahat moćan lek, donosilac sreće i bogatstva. Hindu mistici veruju da ahat pomaže deci da prebrode strahove.

Ahat je kamen koji sa nalazi svuda, u različitim nijansama boja. Zelena boja u ahatu daje nadu i leči, braon daje stabilnost. Ahat se smatra kamenom snage, daje čvrstinu i stabilnost. Ima izuzetnu zaštitnu i lekovitu energiju i stimuliše analitičke sposobnosti i preciznost. Ako radite s ciframa, tabelama i računima držanje ahata na vašem stolu pomoći će vam da budete precizniji. Dobar je kamen za one koji se bave bankarstvom ili blagajnike.

Ahat je dobar kad se osećate pobeđeno, kad se gušite pod odgovornostima i pritiskom. U starim vremenima verovalo se da ahat ratnike čini jakim i donosi im pobedu. Danas nam je potrebna hrabrost da budemo dosledni sebi i našim verovanjima. Kažu da ahat treba dati tinejdžerima, da ne bi potpali pod tuđi uticaj. Izuzetno je dobar za ljude koji ne znaju da praštaju, jer oslobađa ogorčenosti. Pomaže u osnivanju prijateljstva, naročito agresivnim i jakim ličnostima jer daje moć ubeđivanja i kreativnost i pomaže da sa ostavi prijatan utisak na sagovornika.

U emotivnom smislu ahat jača samopouzdanje. S fizičke strane povećava fizičku brzinu (u trčanju, maratonu, atletici). Navodno je dobar za pluća, krvne sudovem limfni sistem, varenje, anoreksiju i poremećaje u ishrani, čisti od toksina, štiti od infekcija, prehlada i gripa.

Ahat hrani ljubav, iskrenost, hrabrost, snagu. Daje obilje, bogatstvo, sreću, prihvatanje, zaštitu, ravnotežu, harmoniju, iskrenost, sigurnost. Takođe budi urođene talente.

Što se poslova tiče ahat treba da nose oni koji se bave prirodom: gajenjem voća, povrća, cveća i inženjeri hortikulture; zatim "ratnici": vojnici, advokati, novinari, pisci, političari; i oni čiji posao zahteva preciznost: hirurzi, arhitekte, računovođe, laboratorijski radnici.
Uticaj ahata pojačava se u kombinaciji s akvamarinom.
Izvorglas javnosti

Kristali - drago i poludrago kamenje Mossagatevaris1ltgz0

Kristali - drago i poludrago kamenje 14agategv4
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:10:32

Akvamarin ublažava tugu

Akvamarin je kamen koji se javlja u raznim nijansama i izuzetno lepom rasponu (obično) svetlo plavih boja. Žene ga vole zbog fine plavičaste boje, koja se savršeno uklapa uz skoro svaku boju tena i očiju.

Svetloplava boja akvamarina izaziva osećanja poverenja, saosećanja, harmonije i prijateljstva. Obično se ova osećanja pretvore u dugotrajno prijateljstvo. Plava boja akvamarina asocira na uzvišena i večita osećanja (nebo) i životvorne osobine vode.

Prema legendi, akvamarin potiče iz kovčega s blagom sirena i godinama se verovalo da ovaj kamen donosi sreću mornarima. Poklanja se i ljudima koji često putuju morem.

Reč akvamarin izvedena je od latinskih reči "akva", što znači voda i "mare" - more. Navodno se moći ovog kamena najbolje razvijaju ako se kamen zaroni u vodu koja je stajala na suncu. Priče iz davnina kažu da nošenje akvamarina garantuje srećan brak i radost svom vlasniku. Nakit od akvamarina se poklanja za 16 i 19 godina braka. Ovaj kamen, navodno, ponovo budi ljubav kod parova koji su dugo u braku. Mladim bračnim parovima pomaže da izglade nesuglasice.

Legenda kaže da akvamarin u minđušama donosi ljubav. Takođe ublažava tugu i depresiju. Umiruje strahove i fobije. Poklanja se novom prijatelju kao simbol lepote, poštenja i vernosti. Svom nosiocu navodno daruje znanje, intuiciju, hrabrost i pomaže inspiraciju. Univerzalan je simbol mladosti, vernosti, nade i zdravlja.

Akvamarin je dragulj američke države Kolorado. Prema Asocijaciji američkih draguljara, on je moderan kamen za one rođene u martu. Povezuje se sa horoskopskim znacima riba i škorpija.

Ovaj kamen poboljšava komunikacione sposobnosti, sa drugima i sa samim sobom. Takođe pomaže harmonizaciju sa duhovnim nivoima svesti. Podstiče ideal humanosti i pomaganje razvoja čovečanstva. Svog nosioca čini bezbrižnim i kreativnim.

Akvamarin daje snagu da budete odgovorni prema sopstvenom biću. pomaže da se držite svojih ciljeva i ideala, garantuje uspeh u poslu.

Kažu da je dobar za grlo, žuč, imuni sistem, limfne žlezde. Naročito je dobar za usta i uši. Treba ga nositi za zaštitu, za spoznavanje ljudi, protiv alergija.
Pojačava samopouzdanje, osećaj svrhe, mir, komunikaciju, samosvest. Umiruje um i pročišćava organizam.
izvor: glas javnosti

Kristali - drago i poludrago kamenje Akvamarin

Kristali - drago i poludrago kamenje Aquamarine
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:13:08


Biseri

Biseri simbolizuju ono najbolje u nama, čistoću, iskrenost, mudrost i integritet. Oni nas podsećaju da hodamo sa dostojanstvom. Biseri ne samo što obezbeđuju ogledalo da možemo da vidimo naš sopstveni odraz, već nam daju uvide u to kako se mi zapravo prikazujemo drugima.

Biseri dolaze u čitavom mnoštvu boja, srebrnkasto beloj, ružičasto crvenoj, crnoj boji, voštanog su sjaja.

Najlepši biseri se vade iz toplih mora sa obala Pacifika. Najveća nalazišta su u Tajlandu, Šri Lanki, Kini, Japanu, Kaliforniji.

Biseri se stvaraju kada strano telo dođe u kontakt sa unutrašnjosti školjke. Školjka reaguje tako što pravi sloj za slojem specijalne supstance koja daje jedinstven izgled prirodnom biseru. Sastav bisera je oko 85 procenata mineralnih materija – zapravo kalcujum karbonata CaCO3 – 10 do 15 % organskog vezivnog tkiva i ostatka od par procenata vode. Gaji se na mnogim mestima u morima i rekama. Otvara se školjka, umeće u nju veće zrno peska da je žulja.

Biseri su veoma meki i mogu se lako ozlediti. Latinski izraz za biser je bio pirium – sfera, dok su Rimljani koristili Grčki naziv margarita što označava nešto jedinstvene vrednosti.

U Hrišćanstvu, Sveti Augustin je tvrdio da su biseri simbol Isusa Hrista, nakon što je proučavao deo Biblijskih tekstova koji svakome od 12 apostola pripisuju specijalni kristal u njihovu čast. Zaista u Bibliji postoji nekoliko tekstova vezanih za bisere, od kojih je najpoznatija alegorija o bacanju bisera pred svinje.

U 13. veku se smatralo da leče mentalne bolesti i ljubavnu tugu. Smatralo se da su to suze Boga. Biseri su simbol skromnosti, čednosti i čistoće, ljubavi, uspeha i sreće.

Japanci su oduvek visoko cenili bisere, i često su pripisivali dobru sreću onima koji ih nose.

Biseri stimulišu žensku, jin stranu u čoveku i pomažu samoprihvatanje. Oni podižu duh i čine da se osećate mirni i spokojni. Simbolika bisera je značajna. Zrno peska se vremenom transformiše u objekt neviđene lepote. Svojim skromnim početkom biseri označavaju čisto srce i nevinost i pomažu nam da stupimo u kontakt sa našom nepomućenom suštinom.

Beli biseri su simboli čistog srca i uma, nevinosti i vere. Zlatni i crni su odlično sredstvo prosperiteta. Pink biseri otvaraju srčanu čakru.

Biseri su povezani i sa čakrom solarnog pleksusa i kao takvi delotvorni su za probavu, čir u želucu, imunitet, oslobađaju unutrašnje blokade, otklanjaju emocionalni stres, jačaju nerve. Pomažu bolesnim očima i nadbubrežnim žlezdama. Ogrlica reguliše telesnu težinu, upozorava na lažna prijateljstva i opasnost.

Biseri se povezuju sa karakteristikama Meseca. Mesečeve osobine su osobine čistoće, emocionalnosti i spiritualne transformacije. Biseri imaju i mnoge isceljujuće kvalitete lunarnog karaktera, bilo na fizičkom bilo na mentalnom nivou.

Biseri izračavaju određenu toplotu i sjaj koji ne može da se pronađe kod drugih kristala. Vrlo su lični, ne mogu se pozajmljivati. Treba ih voleti i često nositi. Vole svetlo.

Pripadaju elementu vode, i često se pripisuju astrološkim znakovima raka.
Izvor sunnyray

radjanje bisera


Kristali - drago i poludrago kamenje Pearloysterqc4

Kristali - drago i poludrago kamenje Pearlearringsek2
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:17:08Boljke beže od kristala

Minerali stoje u stanu, njima se masiraju ili greju bolna mesta, ili se, kao nakit, nose oko vrata

Dok je Srđana Kalajdžić završavala Fakultet političkih nauka, a ni kasnije, kad je radila u jednoj modnoj kući, nije slutila da će se u životu baviti kristalima. Do pre sedam godina o njima nije znala ništa, ali su je, dok je šetala po dalmatinskom kršu i obalama rodnog Splita, još kao dete privlačili razni kamenčići. Slušajući intuiciju, sakupljala ih je, jer je primetila da joj popravljaju raspoloženje i unose pozitivne vibracije u kuću.

Godinama kasnije, kada se suočila se sa čestim infekcijama grla, rešila je da pokuša da se izleči sama. Proučavala je knjige iz kristaloterapije i učila od ljudi koji su se tom oblašću bavili. Kristale je prvo isprobavala na sebi, a onda, kada su videli da pomože, pomoć su počeli da traže i prijatelji. Posvetila se lečenju ljudi i prostora i postala deo tima Centra za ekologiju svesti "Zlatni put".

- Kristali pomažu svima i, uz malo predznanja, njima se svako može izlečiti sam. To su zapravo minerali koji propuštaju svetlost, a poznato je da ona leči i pročišćava organizam. Koriste se ili tako što stoje u stanu, njima se masiraju ili greju bolna mesta, ili se, kao nakit, nose oko vrata - kaže Srđana i dodaje da svaki kristal deluje na određeni deo tela.

Crveni kristali, poput jaspisa, opala i heliotropa leče koštana oboljenja, kožu i smanjuju bolove. Hematit i magnetiti pospešuju zarastanje rana, a narandžasti, poput kalcedona, vraćaju životnu energiju i jačaju imunitet. Na koncentraciju utiču žuti kristali, dok su zeleni, smaragd, malahit i žad, vezani za emotivni plan, ljubavne odnose, isceljenje, pluća...
- Ljudi se okružuju onim što im u životu fali, jer tako uspostavljaju ravnotežu, pa se već po bojama garderobe i nameštaja može zaključiti od čega boluju - objašnjava Kalajdžić.

Osim gorskog kristala, opala i kalcedona iz Rudnika i Trepče, kod nas se većina kristala koji se koriste u terapiji ne može naći, pa ih, uglavnom, naručuje iz inostranstva ili kupuje na Sajmu kristala u Budimpešti, koji se organizuje tri puta godišnje.

Iako su iste vrste, kristali za lečenje ljudi i prostora se razlikuju. Za lično lečenje i masažu bolnih mesta koriste se manji, fino uglačani obluci, dok se u kući drže veći, često oštrih ivica i nepravilnih oblika.

Srđana za svoje ukućane pravi eliksir tako što kristal potopi u vodu, a zatim to pije cela porodica, uključujući i kuce, mace i cveće. Najbolje je, savetuje kristaloterapeut, da to bude gorski kristal, mada može i kalcit za decu u razvoju i starije, zbog kostiju, dok bi malokrvne osobe oko vrata trebalo da nose hematit.

- Ljudi se retko sete kristala kad im je sve potaman, nego se za pomoć obrate tek kad problemi već počnu. Svi hoće rezultate odmah, a lečenje je dugoročno i ne pomaže ako se ne promeni način života. Kao i u svakom lečenju i u kristaloterapiji je uspeh veći što se pre počne lečenje. Kad nam se neko obrati za pomoć, potrebno je da mesta na koje će postaviti kristale najpre viskom pregleda radiestezista ili arhitekta - to su mesta gde je dobro svetlo ili gde postoje štetna zračenja, koja kristal upija i pretvara u pozitivna. Ako je kristal na takvom mestu, trebalo bi češće da se čisti, u slanoj vodi ili zemlji - savetuje Kalajdžić.

Neretko na njena vrata zakucaju i skeptici - traže pomoć, a već unapred ne veruju da će im pomoći. Ali se uvere čim u ruku uzmu kristal i osete njegovu energiju.
- Kristali su, po prirodi, hladni, a ako u dlanu osobe s tegobom počne da se greje, znači da mu odgovara. Ima i univerzalnih, poput gorskog kristala, koji pomažu svima. Pa, iako ne izleče bolest u potpunosti, čovek se ipak oseća sve bolje - zaključuje Srđana.
izvor glas javnosti
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:19:49


Gorski kristal je najmoćniji isceljujući kamen svih namena. Pogodan je za lečenje rana iz traumatičnog detinjstva i podizanju samopoštovanja. Ovaj kristal vam neće dozvoliti da tugujete u samosažaljevanju oko onoga što ne možete da promenite. Uvećava energiju. Gorski kristal pojačava energiju svih ostalih kamenova. To nije sve. Ovaj posebni kristal ima sposobnost prihvatanja energije drugih kristala i zato može da zameni sve ostale kamenove. On je dijamant siromašnih jer je prebogat u svakom pogledu osim u materijalnom.

Gorski kristal je prozračan, staklastog sjaja. Boja mu je od bezbojne do mlečno bele.

Nalazišta su mu širom sveta, Madagaskar, Brazil, SAD, Meksiko, zona Alpa, Indija, Australija, Rusija, Češka i Mađarska.

Gorski kristal je jedan od najčešćih minerala na našoj planeti. Poznat je pod imenom kvarc, stenoviti kvarc, kvarcni kristal, bezbojni kremen.

Gorski kristal ima razne oblike dug, kratak, špicast sa jedne strane ili obe, u obliku grozda, kotrljan sa raznim aplikacijama unutar njih, od mehurića, klinastog pisma, duha, ključa, gorskog oka, mosta, itd. Gorski kristal se može naći u svim mogućim oblicima i fasetima.

Ne postoji kristal čije se osobine češće i izražajnije povezuju sa duhovnim svetovima od kvarca, što pre svega duguje njegovoj lakoći programiranja u cilju upravljanja energijom, komunikacijom i zaštitom. Kvarc je savršeni energetski menadžer, ima sposobnost da predaje i prima energiju. On je odašiljač, provodnik i prijemnik istovremeno. U predaji, on može da pojačava, fokusira i usmerava energiju. U primanju, skladišti energiju za kasniju upotrebu i transformiše je u bilo kakvu vrstu upotrebljive forme. On otklanja neželjene vibracije i centrira sopstvenu energiju. Kvarc čisti auru i simbolizuje dobrobit celog bića. Olakšava komunikaciju sa planovima i dimenzijama koje se nalaze iza koprene. Pojačava vibracionu frekvenciju misaonih i osećajnih energetskih formi i dovodi ljudsku svest u povišeno stanje svesnosti. Nema šta ne može.

Znači, kvarc pojačava, fokusira, čuva, transformiše i energizira. Savršen je za fokusiranje afirmacija i molitvi. Stimuliše psihičku percepciju, uči svaku osobu na njenom sopstvenom nivou i sopstvenom brzinom. Dobar je za sve čakre, astrološke znakove i simbole. Vraća izgubljena sećanja, rešava probleme, odvraća negativnosti, ponovo otkriva naše sposobnosti za koje smo mislili da su izgubljene, povećava naše nadčulne sposobnosti.

Pojačava molitve, želje i pozitivnu vizuelizaciju. Drži nas u kontaktu sa spiritualnom stranom svoje prirode i podseća nas da smo spiritualno biće sa ljudskom egzistencijom. Svako duhovno traganje može biti stimulisano i pojačano uz pomoć energije gorskog kristala.

Lako sačuvava informacije ili energije u sebi. Pojačava ih i leči sa njima. Može i da prima i da šalje energije. Moćni prozirni kvarc otvara sedmu, temenu čakru. Dobar je za meditaciju, slanje ili primanje vođstva. Stimuliše prirodne kristalne forme u tkivu i fluidima da rezoniraju na novoj isceljujućoj frekvenciji. Radi sa svim čakrama i glavnim žlezdama. Donosi spiritualne uvide i prosvetljenje, mir i spokoj. Ohrabruje emocionalnu jasnoću i čistoću srca.

Kod fizičkog isceljivanja, donosi energiju, smanjuje groznicu, natekline i dijareju. Gorski kristal je vrhunski isceljitelj. Koristi se u svim stanjima od stimulacije imunog sistema i prevencije do najtežih oboljenja. On odlično čisti krvne sudove, olakšava rad srca, sprečava infarkt, dovodi kiseonik u mozak, stabilizuje krvni pritisak. Jača energetsko polje u meditaciji zajedno sa hematitom, kao uzemljujućim kamenom.

Da bi gorski kristal bio savršen, programira se studiozno i precizno. Izdefinišite sve unapred i zapišite na papir. Volite gorski kristal, stavite ga na srce, pa na treće oko. Sada ga programirajte, opušteni ste, dišite svesno, ravnomerno i ujednačeno. U jednom momentu kada osetite da ste spremni, prilikom izdaha zamislite kako vaša želja ulazi u kristal. Vidite ga u Božanskom svetlu. Ostanite ganuti. On je primio u sebe program koji ste mu namenili, ono što treba da uveća i da vam uzvraća.

Gorski kristal se čisti pod mlazom mlake vode 2-5 minuta. Ako ima špic, špic se okrene nadole. Ako je tek kupljen, prvo položi u morsku so 24 sata i tek onda se prazni pod mlazom mlake vode. Puni se na suncu od 1 do 2 sata.

Za duboko telesno čišćenje koriste se najprovidniji komadi gorskog kristala, koji se pune na rano jutarnjem i zalazećem suncu.

Položeni na šestu, čeonu čakru donose uvid u blokade i njihovu sigurnu dopremu na svetlost.

Eliksir služi za brzo obnavljanje telesne snage.
izvorsunnyray

Kristali - drago i poludrago kamenje Kvarc-neobradjeni
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:23:55

KRISTALI


Od samog početka civilizacije kristali i minerali su korišteni u duhovnom, energetskom i fizičkom napretku čovjeka. Svaki kristal posjeduje svoju vibraciju koja korespondira sa određenim frekvencijama u ljudskome organizmu. Kristali svojim vibracijama ljekovito djeluju na čovjekov energetski sustav, a posebno endokrine žlijezde (hormonski sustav) koje imaju kristalnu strukturu.
Ljudi su ih oduvijek koristili da bi se zaštitili od svih vrsta negativnih energija. U novije doba posebno su se pokazali korisnima pri blokiranju štetnih elektromagnetskih zračenja. Kristali postavljeni u prostoru neutralizirati će sve negativne energije, osvježiti prostor i poboljšati zdravlje svima koji se nalaze u krugu njihovog djelovanja.

KRISTALI KVARCA

Kvarc je najčešći mineral koji se pronalazi u zemlji i koji postoji na cijeloj planeti. Zbog toga izobilja, kvarc je mineral sa najviše varijacija: svima poznat “Kralj svih kristala” -Gorski kristal, savršeni čistač energetskog tijela, prostora, drugih kristala…
Ametist -duhovni kamen, savrčen za meditaciju i razvoj svijesti, kao i za uklanjanje energetskih blokada u glavi (kroničnih migrena).
Rozenkvartc -kamen ljubavi. Harmonizira srčanu čakru, budi osjećaj čiste ljubavi. Poboljšava rad srčanog mišica. Trebao bi biti u svakome domu.
Kristali kvarca koriste se u svim oblicima, obrađeni i neobrađeni, piramide za prostor, stošci, kugle i jaja za držanje u ruci, nakit…

MITOVI I LEGENDE:
Skoro svi drevni narodi vjerovali su da je kvarc u stvarnosti voda sa nebesa koja je zamrznuta u vječan led Bogova. Šamani su za kvarc govorili “kamen slomljen od svjetlosti božanskog prijestolja”.

Kristali - drago i poludrago kamenje Gorski-kristal-kugla

gorski kristal kugla
Kristali - drago i poludrago kamenje Gorski-kristal-piramida
gorski kristal piramida

Najpoznatiji i najkorišteniji kristal. Služi za čišćenje cijelog energetskog tijela, odnosno čisti cijelu Auru i harmonizira sve čakre. Stimulira i energizira cijeli organizam. Štiti od svih vrsta negativnih zračenja i vibracija. Daje psihičku snagu, pomaže i olakšava meditaciju…
Liječi cijeli organizam i obavezno bi trebao biti dio vas, vašeg doma ili poslovnog prostora.
Čisti se i prazni pod mlazom hladne vode. Puni se na suncu 1- 2 sata. Također služi i kao čistač drugih vrsta kristala.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:25:14


AMETIST

Kristali - drago i poludrago kamenje Ametist-jaje-za-dlan

Ametist - duhovni kamen, savršen za meditaciju i razvoj svijesti, kao i za uklanjanje energetskih blokada u glavi (kroničnih migrena). Ametist je dobio ime od grčke riječi “amethistos” što znači “ne pijan” ili “netoksičan”.
Jedan je od najkvalitetnijih minerala pronađenih u obitelji kvarca. Boja mu je u nijansama od boje lavande do duboke tamno ljubičaste. Djeluje na cijeli živčani sustav, regenerira ga i harmonizira. Potiče pravilno lučenje hormona. Uklanja stres. Trajno uklanja sve vrste glavobolja i migrena! Daje duhovnu snagu, spriječava nesanicu i loše snove. Odbija sve vrste negativnih energija ili zračenja. Savršen za meditaciju.

MITOVI I LEGENDE:
Priča o zemlji, domovini Ametista dolazi od grčke legende: Bog vina Bacchus bio je uvrijeđen kada je jedan dan u njegovo kraljevstvo došao smrtnik. Zakunio se da sljedeći smrtnik koji prijeđe na njegovo područje biti će napadnut od njegovih ljutih tigrova. Nedugo zatim, došla je predivna djevojka koja se zvala Ametista. Božica Diana pretvorila je Ametistu u prekrasnu statuu kvarca kako bi ju zaštitila od bijesnih tigrova. Pokajnički Bacchus izlio je vinske suze nad statuom kvarca i tako stvorio predivan ljubičasti kamen. Poznat je kao “Kamen duhova” povezivan je puno vremena sa čistom pobožnošću. Ametist je kamen Bude, na Tibetu se koristi za pravljenje molitvenih brojanica koje su se koristile za vježbe meditacije. U Egiptu vojnici su nosili ametist u borbi za zadržavanje njihove hrabrasti i snage. Grci i Romani su koristili ametist za odvikavanje od pića. Šamani su koristili kristale ametista za talismane moći i za prirodno liječenje. Kineska tradicionalna medicina je propisivala zemlju ametista protiv stomačnih tegoba i loših snova. Čisti se i prazni pod mlazom hladne vode. Nipošto ga izlagati sunčevim zrakama, jer onda gubi snagu i boju. Puni se za punog mjeseca.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:29:09

ROZENKVARC

Kristali - drago i poludrago kamenje Rozenkvarc-jaje-za-dlan

Rozenkvarc - kamen ljubavi, i jedna od najpoželjnijih varijacija kvarca. Njegova roza boja je jedinstvena u svijetu minerala. Potiče ljude na bezuvijetnu ljubav, ljubav prema sebi i drugima. Poboljšava rad srčanog mišića, grudnog koša i gornjeg djela kičmenog stupa. Oslobađa nagomilane emocije. Posebno je koristan osobama koje su izložene emocionalnim stresovima. Doprinosi lječenju viška kilograma, kožnih bolesti izazvanim psihosomatskim poremećajima, pospješuje cirkulaciju. Posebno je namijenjen ženama koje su izložene stresu.
Trebao bi biti u svakom domu.

MITOVI I LEGENDE:
Rozenkvarc je bio simbol ljubavi i ljepote. Danas je poznat kao “kamen bezuvjetne ljubavi”. Potiče ljude na bezuvjetnu ljubav, ljubav prema sebi. Tradicija kaže da je rozenkvarc davan tek rođenoj djeci da im pomogne pri njihovom prijelazu iz svijeta duša u psihičku stvarnost. Egipćani su vjerovali da sprječava starenje. Čisti se i prazni pod mlazom hladne vode. Nema ga potrebe puniti. Piramide i stošci rozenkvarca su savršene za stresna uredska okruženja.

KRISTALI I PROSTOR

Stupanj elektromagnetskog zracenja nikada u povijesti nije bio veci i konstantno raste! Kao i broj oboljelih od tumora. Radiestezijskim pregledom jednostavno je utvrditi u kolikom promjeru pojedini uredaj zraci. Ekran pred kojim sada sjedite zraci (ovisno o kvaliteti monitora) od 80-130 cm! Svaka živa i neživa stvar posjeduje energiju. Neke korisnu, a neke štetnu po čovjeka. Također svaka stvar odašilje odredene vibracije. U današnje napredno tehnološko doba, svi smo okruženi raznim tehnološkim uređajima koji nam olakšavaju život, ali ga i mogu bitno remetiti. Doslovno više nema prostorije u kojoj se ne nalazi neki elektromagnetski uređaj. Stupanj elektromagnetskog zračenja nikada u povijesti nije bio veći i konstantno raste! Kao i broj oboljelih od tumora. Radiestetijskim pregledom jednostavno je utvrditi u kolikom promijeru pojedini uređaj zrači. Ekran pred kojim sada sjedite zrači (ovisno o kvaliteti monitora) od 80-130 cm! Peckanje u očima, glavobolja, ukočen vrat posljedica su toga zračenja. Pad razine serotonina (molekule sreće) uzrokovati će razdražljivost, depresiju, nesanicu…

URED POD NEGATIVNIM ZRAČENJEM

Posebno opasna mjesta postali su uredi. Nekada vrlo komforna mjesta za rad, postala su mjesta bolesti. Po nekoliko kompjutera u skučenom prostoru stvaraju mrežu elektromagnetskog zračenja u kojoj ćete rijetko vidjeti zdravu biljku. Ako biljke ne uspijevaju, kako ćete Vi? Pad razine serotonina-hormona sreće, povećati će razinu stresa jednaku onoj na bojišnici. Zatim se poseže za kratkotrajnim stimulirajućim sredstvima: kava, cigareta, čokolada, keksi, čipsevi i ostala rafinirana junk-food “hrana”. Kratkotrajni stimulirajući učinak narkotika kao što su nikotin i kofein, popratiće naknadni depresivni odgovor organizma, koji na taj način želi upozoriti da to nije rješenje. Napominjem da 1-2 kave dnevno, zdravstveno ima pozitivan učinak. Ubrzava metabolizam i potrošnju masti. Ali i potiče izlučivanje kalcija iz kostiju, što može ubrzati razvoj osteoporoze. Također društveno ispijanje kave nešto je što se neće skoro promijeniti. Za razliku od konzumacije cigareta. Zatim se poseže za antidepresivima ili alkoholom. Sve to slabi energetski potencijal čovijeka, njegovu produktivnost, kako na poslu tako i van njega. Postavlja se pitanje kako to riješiti? Jedini, ponavljam, jedini način je postavljanje energetske blokade ispred i oko takovih uređaja. Obrađeni i neobrađeni kristali i minerali, blokirati će, i upijati negativno zračenje, a odašiljati ljekovitu, pozitivnu vibraciju u Vas i prostor u kojem boravite. Odabir kristala i minerala, treba biti takav da se lako održavaju (ciste, prazne i pune) i naravno da odgovaraju vašoj energetskoj strukturi. Umjesto da sjedite u smrtonosnom elektromagnetskom polju, boravite u kristalnom polju, koje oporavlja vaše tijelo i duh, daje vam energiju da budete produktivniji, zdraviji i sretniji. Naviku držanja cigarete u ruci, trebalo bi zamijeniti držanjem kristala koji stane u dlan. Vibracija koju proizvodi kristal pojačati ce vašu osobnu frekvenciju i otpornost na stres. Kristal ce upiti vaše negativne vibracije, osjetiti ćete kako se zagrijava i masti, što će te poslije isprati pod mlazom hladne vode u nekoliko minuta. Jednostavan način da svakodnevni stres “voda odnese”.

KRISTALI U VAŠEM DOMU

Dom je mjesto u kojem svaki čovjek traži odmor, želi mir i ljubav. Kristali i minerali, pripadaju svijetu biljaka i životinja. Kao što postavljate cvijeće da vam osviježi o ukrasi prostor, psa i mačku da unese energiju ljubavi, tako i kristali imaju svoje mjesto unutar našeg osobnog raja. Blokiranje štetnih zračenja, unošenje svijetlosti i topline, mira i ljubavi, jednostavno je uz pravilan odabir kristala. Obrađeni i neobrađeni kristali, postavljaju se u dom sukladno njihovoj energetskoj funkciji, vibraciji koju odašilju. Gorski kristal osviježiti će prostor i energetski ga očistiti. Unijeti će svjetlost, biljke će bolje rasti (ako u nekom kutu doma neuspijeva cvijeće, znači da nije dobra energija i treba postaviti Gorski kristal koji će to promijeniti).
Rozenkvarc ce unijeti ljubav, ametist duhovni mir. Mliječni kremen osvijestiti će tmurne misli…
Velike i prekrasne su moći kristala.
Za uzvrat treba se prema njima odnositi sa poštovanjem. Spriječiti bilo kakvu mogućnost udarca, pada. Ne dirati ih prljavim rukama. Redovno ih čistiti pod mlazom tekuće hladne vode, ali ne vole svi vodu i ne peru se svi! Ne postavljati ih u blizini vatre, ne prati ih kemikalijama!
Neki se pune na sunčevoj svjetlosti, neki na mjesečevoj. Ali svi traže ljubav i poštovanje! Kao i svi mi.

“U kristalu imamo čistu evidenciju egzistancije formativnog životnog principa, i ako pored svega ne možemo razumijeti život kristala – to je ipak živo biće.”
Nikola Tesla 1900 g.

vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 1 od 8 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu