Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Kristali - drago i poludrago kamenje

Strana 2 od 8 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:32:08


Smaragd

Smaragd je majski kamen, koji je nazivan i kraljica dragulja i dragulj kraljica. Koren reči polazi iz grčkog "smaragdos", što znači "zeleni dragulj".
Najcenjenija boja smaragda je takozvana smaragdno-zelena, koja je i dobila ime po ovom kamenu, ali se kamen može naći i u različitim nijansama zelene.

"Zelena vatra" bio je tako očaravajući i cenjen na evropskim dvorovima da su španski konkvistadori krenuli u krvavi rat da bi našli rudnike smaragda u Južnoj Americi. Rat je završen 1557. godine, otkrićem spektakularnih rudnika Muzo i Čivor na teritoriji današnje Kolumbije, koji su i danas najveći izvor smaragda u svetu. Stare Inke i Asteci u Južnoj Americi obožavale su smaragd kao sveti kamen.

Smaragd daje obilje, napredak, mir, harmoniju, strpljenje, ljubav, vernost i poštenje. Oslobađa od nesanice i depresije, leči sve bolesti, čisti telo od otrova. Ovaj kamen predstavlja vernost, srećan brak, besmrtnost, mladost, mir i normalnu trudnoću. Takođe se veruje da izoštrava vid i um svog nosioca i daje mu moć da predviđa budućnost.

Vede, svete knjige hinduizma, sadrže podatke o dragocenom zelenom kamenu i njegovim lekovitim moćima: "Smaragd obećava sreću i popravlja opšte zdravlje". Zato ne čudi što su sanduci s blagom indijskih maharadža i maharanija sadržali najlepše primerke ovog kamena. Jedan od najvećih smaragda na svetu je "mogul", iz 1695. godine, od 217,80 karata i visok 10 centimetara. Jedna strana "mogula" ispisana je molitvama, na drugoj su urezani cvetni ukrasi. Prodat je za 2,2 miliona dolara nepoznatom kupcu.

Smaragd je od davnina cenjen kao simbol novog života i ljubavi, a zbog svoje prelepe zelene boje smatra se i simbolom proleća.
Kleopatra je cenila svoje smaragde više od bilo kog dragulja i pričalo se da ima tajne rudnike. Ti Kleopatrini rudnici otkriveni su ponovo pre 1.000 godina, ali su već bili potpuno eksploatisani.

Rimski car Neron insistirao je da njegove naočare za sunce, koje je nosio dok je posmatrao borbe gladijatora, budu napravljene od pločica smaragda. Ova ideja verovatno je došla od Plinija, koji je tvrdio da je smaragd jedini dijamant koji prija oku.

Legenda kaže da je sotona nosio smaragd u svojoj kruni. Kada je sotona pao, kamen iz njegove krune oblikovan je u pehar, koji je Nikodemus dobio od kraljice od Šebe. Isus Hrist je pio iz ovog pehara na Poslednjoj večeri. Kad je Hrist raspet, Josif iz Arimateje skupio je nešto Hristove krvi u pehar, što je dalo specijalnu moć peharu, koji se od tada naziva Sveti Gral.

Smaragdi su korišćeni za zaštitu na putovanjima, jer se verovalo da donosi Božiju zaštitu, sreću, ima natprirodne moći i omogućava svom nosiocu da predviđa budućnost.

Smaragdi su dugo korišćeni zbog svojih emocionalnih i umnih moći. Mnogi veruju da nošenje smaragda obezbeđuje snagu volje, bistrost uma i odušak u stresnim situacijama. Smaragd je povezan sa obezbeđivanjem ljubavi i vernosti, inspiracije, mudrosti, harmonije, strpljenja, mira i izobilja.
izvor glas javnosti

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Smaragdau6

vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:33:22Peridot leči ljubomoru

Peridot je dragulj rođen iz vatre. Mali kristali peridota često se nalaze u stenama nastalim vulkanskom erupcijom i u meteorima koji padaju na zemlju. Njime su ukrašavane srednjovekovne crkve. Veliki primerci peridota od preko 200 karata ukrašavaju katedralu Tri kralja u Kelnu.

Jača dejstvo lekova

Peridot ima moć da tera zle duhove, naročito ako je kamen ugrađen u zlato. Takođe jača dejstvo bilo kog leka koji se pije iz pehara napravljenog od ovog kamena.

Na Havajima se peridot ceni kao suze havajske boginje Pele, boginje vulkana, a na havajskom ostrvu Oahu čitave plaže prekrivene su kamenčićima svetlozelenog peridota.

Svetli u mraku

Peridot je u Egiptu vađen na ostrvu Zeberget pre oko 4.000 godina i to, legenda kaže, noću, zbog svoje osobine da svetli u mraku. Ostrva Zeberget bila su u vlasništvu kraljevske egipatske porodice. Bila su pažljivo čuvana i svaki uljez je odmah hapšen i pogubljen, što dokazuje koliko je peridot smatran dragocenim. Pošto je simbol boga Sunca obožavan u Egiptu, peridot je takođe obožavan, kao kamen koji se odvojio od Sunca.

Pomalo iznenađujuće je to što su stari Egipćani tu zaista bili u pravu. Peridot se formira u kristal pod neverovatno visokim temperaturama i visokim pritiskom duboko u utrobi Zemlje. U meteoritima koji lutaju svemirom takođe je veliki pritisak i toplota, pa se u njima formira drago kamenje.

Drago kamenje, a među njima i peridot, nađeno je u unutrašnjosti nekih meteorita koji su pali na Zemlju. Stari narodi su cenili peridot zbog njegove zaštitne moći, koja potiče od Sunca u njemu, a tera zle sile i duhove.

Krstaši su ga u srednjem veku doneli sa vulkanskog ostrva Svetog Jovana u Evropu, gde je postao izuzetno popularan kao "večernji smaragd" zbog svoje osobine da još lepše sija na svetlosti sveća. Javlja se u različitim nijansama zelene, ali se najviše ceni kamen boje zelenih staklenih flaša.

Protiv preljube

Prema legendi, moć peridota uvećava se ako je ukrašen zlatom. Tako i zlatan prsten s peridotom daje hrabrost u bitkama, otklanja strah i jača vezu muža i žene. Kažu da peridot umanjuje požudu svog nosioca ili ublažava osećanja. Zbog toga je, navodno, odličan za sprečavanje preljube.

Melem za ogorčenost

Ovaj kamen pomaže emotivnu ravnotežu i zarastanje starih ljubavnih rana. Otvara put ka sopstvenom srcu i leči povređen ego. Zato je peridot dobar za ljute, ljubomorne i ogorčene osobe, jer su te osobine obično rezultat ranjenog srca ili uvređenog ega. Pomaže da se pređe preko rane i da se razume veza. Čini ljude malo pametnijim u romantičnim situacijama i štiti od bespotrebnih ljubavnih jada. Ovo je lek za ljubomoru jer su ga staroegipatski vrhovni sveštenici nosili da ne bi bili ljubomorni na faraonovu moć.

Kao kamen vizionara daje razumevanje sudbine i smisla sopstvenog postojanja. Oslobađa od negativnih vibracija i pročišćava organizam.

Donosi novac

Peridot takođe donosi novac, pa ga treba staviti na mesto na kome se čuvaju dragocenosti, da bi privukao novac i dobre prilike. Pomaže da se pronađe izgubljeno.

Zbog sunčeve energije u sebi, peridot svog nosioca čini srećnom, druželjubivom i srdačnom osobom. Probušen ili postavljen u zlato oslobađa stresa. Stari Rimljani nosili su ga da bi se oslobodili depresije. Ima sposobnost da jača i regeneriše sve organe i pospešuje san. Nekad je korišćen za lakši porođaj jer, navodno, stimuliše kontrakcije.

Jača vid

Egipćani, Asteci i Inke ovim kamenom su pročišćavali organizam i jačali vid. Navodno pomaže i lečenje infekcija, čireva i tiroidne žlezde. Opušta, otvara, daje zdravlje i novi život.

U mnogim starim rukopisima peridot se pominje kao krizolit. To ime javlja se više puta u Bibliji i rani hrišćani smatrali su ovaj kamen svetim. I dan- danas katolički biskupi nose prsten od peridota i ametista kao simbol čistote i morala.

Stari narodi smatrali su ga i kamenom proleća i darom prirode. Napoleon je jednom Žozefini poklonio peridot kao simbol besmrtne ljubavi i divljenja, a navodno je ovaj dragulj Kleopatri bio najmiliji.

Ovo je kamen vedrine i lepote. Samo osobe čistog uma i duše treba da koriste peridot, jer negativne osobe ne mogu da shvate njegovu lepotu.
izvor glas javnosti

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Peridot20burmesegn4
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:35:01

Citrin za samopouzdanje i trgovinu

Citrin je žuti kamen, a žuta je boja logike i intelekta. U starim kulturama verovalo se da stavljanje citrina na čelo starijeg člana zajednice povećava njegove natprirodne moći. Možda zato što ga nema puno, citrin se nije koristio kao dragulj do 1. veka p.n.e. Smatra se da su ga Rimljani prvi nosili u nakitu. Postao je popularniji tokom perioda romantizma, kad su ga zanatlije rado koristile jer je isticao lepotu zlata.

Ime ovog kamena potiče od stare francuske reči "citrin", što znači "žuto". Boja citrina ide od bledožute do boje tamnog ćilibara. Citrin je mnogo jeftiniji od žutog safira, dijamanta ili topaza koji slično izgledaju.

Iscelitelji ga koriste za jačanje samopouzdanja, zaštitu od zlostavljanja, otvaranje uma za nove ideje i jasnoću misli. Muškarcima daje hrabrost i samodisciplinu. Pomoću citrina mogu se lakše pozavršavati zadaci, razviti osećaj sopstvene vrednosti i savladati ego.

Dobar za varenje

Dobar je za endokrini sistem i varenje, jer pročišćava i otklanja nagomilane otrove. Ima moć da umiri, naročito u stresnim situacijama. Pomaže kod depresije i problema s varenjem.

Deluje na sve probleme s varenjem, alergije, dijabetesa. Pročišćava žuč, jetru, bubrege, zatvor, infekciju bešike, rešava mokraćne probleme, lošu cirkulaciju, anemiju. Dobar je za astmu i rešavanje emotivnih trauma.

Citrin donosi sreću, radost i optimizam. Jedan je od samo dva minerala na planeti koji ne zadržava niti akumulira negativnu energiju, već je razbija i transformiše.

Poznat je kao kamen trgovaca. LJudi koji se bave prodajom trebalo bi da ga drže u svojoj kasi. Najbolji je kamen za poslove, bez obzira da li je u pitanju novac, obrazovanje ili porodični problemi. Pomaže i rešavanje pravnih problema i sporova kad su u pitanju materijalna dobra ili novac. Imućni ljudi trebalo bi da nose citrin sa sobom da ne bi postali previše pohlepni i vezani za materijalne stvari. Citrin pomaže da se koncentriše na čoveka koji daje, ne na dobit.

Pokreće biznis

Navodno je naročito dobar za ljude koji tek pokreću biznis. Pomaže materijalni i poslovni uspeh, kao i bolju povezanost s prodavcima, partnerima i dobavljačima.

Citrin ima energiju Sunca. U srednjem veku korišćen je za lečenje ljudi čija energija i um postaju depresivni tokom dugih zimskih meseci, ili tokom oblačnog i kišovitog vremena koje nikako da prođe.

Daje hrabrost i jača komunikacione sposobnosti. Zato je odličan kamen za rešavanje problema u porodici ili društvu. U džepu ga nose i govornici, da bi im um bio bistar i da se ne bi zbunili.

Za advokate i atletičare

Ovo je kamen uspeha za sve sfere života. Kažu da je u karijeri naročito dobar za advokate i preduzetnike, za studente i atletičare, jer pomaže u prevazilaženju prepreka i bolesti.

Umanjuje nervozu, strah i depresiju pred ispite.
Citrinu se pripisuju metafizičke osobine koje, navodno, stimulišu mentalne sposobnosti njegovog nosioca, povećavaju kreativnost i intuiciju i jačaju samopouzdanje. Veruje se da pokreće toplinu, uspeh, opuštenost i samoostvarenje.

Legenda kaže da citrin štiti od zmijskog otrova i zlih misli.
Koristi se za čišćenje organizma od radijacije i da pomogne telu da upije antioksidanse.

Simbol intuicije

Simbol je kreativnosti, intuicije, zadovoljstva, zdravlja, nade i vitalnosti. Čuva od straha koji ulivaju drugi, usađuje veru u samog sebe. Citrin priprema telo da prihvati žuti zrak, aspekt životne sile koji nam pomaže da se otarasimo onoga što nam više ne koristi i prihvatimo ono što nam je potrebno.

Kad se pokloni nekom citrin, to ima simbolično značenje nade i snage. Sa svojom sunčanom blistavošću idealna je pomoć ljudima koji prolaze kroz težak period svog života. Veštački citrin nastaje zagrevanjem niskokvalitetnog ametista do visokih temperatura i on nema blagotvorne osobine prirodnog citrina.
izvor: glas javnosti

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Edelsteincitrinrundgodgrl3
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 18:39:25

Dijamant je kamen aprila

Dijamant je aprilski kamen i širom sveta mlade čeznu da baš on ukrašava njihov verenički ili venčan prsten. U Velikoj Britaniji 60 odsto budućih mladi bira prsten sa dijamantom. Dijamant se smatra i tradicionalnim poklonom za 10 i 60 godina braka.

Kupid je, navodno, na svojim strelama imao dijamantske vrhove, ali je austrijski nadvojvoda Maksimilijan započeo tradiciju dijamantskih verenički prstenova kada je jedan takav poklonio Mariji od Burgundije, 1477. godine. Od tada se dijamant smatra simbolom večne ljubavi.

Simbol ljubavi

Kaže se da dijamant predstavlja nevinost i da je simbol ljubavi i hrabrosti. Simbol je svih vrlina koje kamen poseduje: postojanosti, čvrstine, izuzetnosti i retkosti, čistote i istrajnosti. Stari Grci su verovali da su dijamanti komadići zvezda koji su pali na Zemlju. Za dijamante se, takođe, govorilo da su suze Božije, kristalizovana munja ili okamenjene kapi rose.

Iako je uvreženo mišljenje da su dijamanti bezbojni, oni mogu biti i kanarinac žuti, braon, zeleni, ružičastoplavi, crveni ili crni. Dijamanti u boji su retki i veoma skupi.

Koren reči dijamant polazi iz latinskog, odnosno grčkog "adamas", "adamant", što znači neustrašiv, nepobediv. Adamas je ime najjačeg metala od koga je kovano oružje bogova.

U hindu mitologiji nosilac dijamanta smatra se zaštićenim od vatre, otrova, lopova, vode, zmija i zlih duhova. Indijci su koristili dijamante u medicini radi dugovečnosti, snage, energije i lepog tena. U 16. veku verovalo se da je dijamant otrov, i da je njegov prah koristila Katarina Mediči. Ova legenda održavana je kako bi odvratili lopove od gutanja dijamanata.

Tvrdi se da dijamanti povećavaju potenciju, sprečavaju raskalašno ponašanje, rasteruju noćne more, deluju kao protivotrov, čuvaju od zla i divljih životinja, leče bolest i donose sreću. Postoji i mit o detektoru laži - da dijamanti potamne u prisustvu krivca, a posvetle kad im se približi nevini. Takođe je povezan i sa plodnošću jer postoji mit da dijamanti poprskani jutarnjom rosom i ostavljeni u tami daju potomstvo.

Australija najbogatija

Glavna nalazišta dijamanata su u Bocvani, Rusiji, Južnoafričkoj Republici i Australiji. Najveće rezerve dijamanata su u Australiji, gde se mogu naći i veoma retki i cenjeni ružičasti i crveni dijamanti.

Radi boljeg izgleda, dijamanti se obrađuju laserom, a ponekad se u njih ubacuje druga supstanca da bi se popunile šupljine ili naprsline. Dijamanti mogu biti i podvrgnuti visokim temperaturama da bi dobili boju.

Prve količine dijamanta koje su dospele na površinu zemlje bili su stari 2,5 milijardi godina, a najmlađe naslage stare su oko 50 miliona godina. Dijamanti su tako tvrdi da mogu biti polirani samo drugim dijamantima. Potrebno je preraditi oko 250 tona rude da bi se dobio jedan karat neobrađenog dijamanta, a samo 20 odsto tog neobrađenog pogodno je za sečenje. Dijamant je tako gust da upola smanjuje brzinu svetlosti koja prolazi kroz njega.

Dijamanti su otkriveni u devetom veku pre nove ere, ali su ih sve do 19. veka nosili isključivo muškarci. Samo kraljevska porodica, plemstvo i sveštenici imali su pravo da poseduju i nose dijamante do 15. veka.

Najčuveniji dijamant je tamnoplavi Houp dijamant, koji je ime dobio po bivšem vlasniku Henriju Filipu Houpu i za koji se veruje da donosi nesreću vlasniku.
Veridbeni dijamanti nose se na trećem prstu leve ruke jer su Egipćani verovali da "vena ljubavi" povezuje ovaj prst sa srcem.
izvor glas javnosti

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Milleniumstar2808468x58lq7
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 21:28:11

Najpoznatiji dijamanti

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Nejznamejsi-diamanty

De Beers Millennium Star

Zamislite dijamant tako savršen i tako velik, da nijedan od svetskih stručnjaka ne može izračunati njegovu cenu – to je De Beers Millennium Star. Pronađen je početkom 80. godine u rudniku De Beers u Kongu. Preko tri godine su brusači pomoću lasera obrađivali kamen. Tako je nastao svetski unikat, s unutrašnje i ispoljne strane najtreperaviji (u smislu boja i svetlosti) 203 ct izbrušeni dijamant kruškolikog oblika. Harry Oppenheimer, nosilac dijamantske industrije, opisao je De Beers Millennium Star kao «najlepši dijamant, koji je ikada imao mogućnost videti». Prigodno nazvani dijamant De Beers Millennium Star bio je procenjen kao glavni komad De Beers Millennium Diamond Collection. Kompletna kolekcija sadrži takođe i unikatne modre dijamante ukupne težine 118 ct, kao i 27 ct Heart of Eternity. Ta kolekcija je bila izložena godine 2000. u London's Millennium Domu.


Hope

Najslavniji dijamant u boji je Hope, 45,52 ct teški plavi dijamant. Iz Indije gde je bio pronađen, godine 1642 doneo ga je Jean Baptiste Tavernier. Godine 1668. prodao ga je kralju Ludviku XIV. uz debelu zaradu, koju je brzo potrošio, plaćajući ogroman dug svoga sina. Tako je Tavernier ponovno otišao na put u Indiju u nadi, da će nadoknaditi gubitak. Tamo je međutim izgubio život, kada ga je rastrgao čopor divljih pasa. Kralj je dragi kamen nazvao Plavi dijamant krune i sledećih 118 godina čuvan je u francuskim krunskim draguljima, često premeštan iz nakita u nakit. Godine 1792 tokom francuske revolucije došlo je do njegove krađe. Nakon mnogo godina pojavio se u Amsterdamu, gde je bilo naručeno prebrusivanje u firmi Wilhelm Fals. Falsov sin je kamen ukrao, a njegov je otac nakon toga, zbog narušenoga zdravlja i psihičke iscrpljenosti umro u dvorcu. Sin je verovatno uvideo šta je učinio i izvršio je samoubistvo. Godine 1830 dijamant je prešao u vlasništvo vrlo bogatog bankara Henry Hope i od tada prokleti dragi kamen nosi njegovo ime. Jedan od njegovih potomaka, lord Francis Hope našao se gotovo na izdisaju, a njegova žena je pripisala krivicu za raspad njihovog braka upravo dijamantu. Novi kupac, francuski broker Jacques Colot je poludeo i izvršio samoubistvo, a njegova sledeća dva vlasnika su bila ubijena. Turski sultan koji je dragi kamen kupio godine 1908 za 400 000 dolar, nedugo zatim je proboo svoju ženu i bio smenjen. I celu porodicu Edwarda Mc Leana su pratile velike nesreće kada je 1911 godine dobio taj dijamant. Kaže se da je jedini način da se oslobodi moći predmeta koji donose nesreću, njegovo darovanje. Upravo zato je interesantno da jedina osoba koju nije snašla nesreća, a koja je posedovala dijamant Houp, bio američki draguljar Harry Winston. Dijamant je kupio od McLarenove porodice i namenio ga je Smithsonovom institutu, gdje je do danas ostao kao čudo minerologije.
Centenary

Otkriven je u julu 1988 godine u rudniku Premier Firme De Beers. U sirovom stanju težio je 599,10 ct. Majstor brusač Gabi Tolkowski na njemu je radio, zajedno sa nebrojnom skupinom pomoćnika, gotovo 3 godine, da bi ga na kraju izbrusio u najveći dijamant na svetu, koji ima najmodernije brušenje, visoku boju i nema inkluzija. Njegova težina nakon brušenja je 273,85 ct i ima 247 faseta. U maju 1991 godine bio je pohranjen u Londonu u Toweru.Star of South Africa

Ovaj je dijamant (težine 83,5 ct) našao domorodački pastir u Griquatownu 1869 godine. Pronalazak tog dijamanta pokrenuo je dijamantsku groznicu i zemlja je bila preplavljena stotinama hiljada tragača. Pastir je sa farmerom zamenio dijamant za 500 ovaca, 10 volova i 1 konja. Dijamant je nakon brušenja u briljantnu suzu težio 47,69 ct i njegova poslednja postignuta cena prilikom prodaje popela se na vrtoglavih 225 000 funti. Ovog trenutka nije poznato mesto gde je kamen čuvan, ali se povremeno pojave fotografije koje sa sigurnošću potvrđuju da je stalno u opticaju.
Cullinan

Godine 1905 u rudniku Premier firme De Beers nađen je do sada najveći dijamant na svetu. U sirovom obliku težio je 3106 ct s dimenzijama kristala cca 10 x 6 x 5 cm, koji se po veličini činio kao veći grejpfrut. Dijamant je nazvan Cullinan u počast osnivaču rudnika siru Thomasu Cullinanu. Sirovi dijamant kupila je vlada države Transvaal za cenu oko 1 milion dolara i darovala ga engleskom kralju Edwardu VII. Kralj je dao da se kamen izbrusi u Amsterdamu, brusač je kamen razdvojio na dva manja kamena Cullinan I i Cullinan II. Veći Cullinan I preimenovan je u Velika zvezda Južne Afrike i teži 530,20 ct, a Cullinan II teži 317,5 ct. Oba kamena su u sastavu dragulja engleske krune.
Koh-i-noor

Koh-i-noor je kamen, za koga se vezuje najviše legendi. Nije poznato gde se pojavio prvi put. Neke priče i legende govore da je pre dve hiljade godina, drugi datiraju prvo spominjanje 1304 godine. Dva veka bio je u blagu velikog Mogula. Zatim ga je u svom vlasništvu imao persijski vladar Nadir. Nakon njegovog ubistva do kamena su došli Avganistanci, posle toga Siki i polovinom 19. veka su ga dobili Englezi. Postao je vlasništvo Istočnoindijskog društva koje ga je darovalo kraljici Viktoriji. Kraljica je dala da se kamen po drugi put prebrusi (veličina se smanjila od 186 karatu na sadašnjih 108,93 karata) i na kraju ga dala supruzi britanskog vladara. Godine 1936 kraljica Elizabeta (supruga HenrikaVI) ugradila je Koh-i-noor u svoju krunu.
Taylor - Burton

Godine 1969 je 69,42 ct veliki kamen u obliku kapljice prodat na aukciji. Novim vlasnikom je postao njujorški Cartier, koji ga je odmah nazvao upravo Cartier. Odmah sledeći dan kupio ga je američki glumac Richar Burton za svoju slavnu suprugu Elizabet Tejlor. Tako je dijamant bio preimenovan u Taylor – Burton. Svoju premijeru je imao na karitativnom plesu, koji se održao polovinom novembra u Monaku, gde ga je Tejlor imala na vratu kao privezak. Godine 1978 američka glumica je objavila da kamen nudi na prodaju uz uslov da deo svote namenjuje za gradnju bolnice u Bocvani. Samo da bi ga pogledao, ondašnji potencijalni kupac morao je da plati 2500 dolara. U julu 1979 dijamant je konačno prodat za 3 miliona dolara. Poslednja vest o njemu potiče iz Saudijske Arabije.
De Beers Diamond

Kratko nakon osnivanja firme De Beers Corporation godine 1888 dogodio se njen prvi veliki pronalazak. Kamen koji je težio 428,5 karata bio tamno žute boje i odmah nakon brušenja ga je društvo De Beers predstavilo na izložbi u Parizu 1889 godine. Fascinirana gomila se slivala da vidi 228,5 ct ekskluzivnu lepotu, i u to vreme najveći izbrušeni dijamant na svetu. Usprkos tome što je od tog vremena pronađeno još mnogo prekrasnih dijamanata, De Beers Diamond je još uvek na četvrtom mestu po veličini izbrušenih dijamanata na svetu.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 21:47:26


Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 MALAdrago-kamenje

Tajne poludragog kamena

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 1_620x0

Podelaizmeđu dragog i poludragog kamenja praktično ne postoji, tvrde savremeni minerolozi. Svaki kamen iz nedra Zemlje je dragocen i moćno utiče na čoveka.

Da bismo imali koristi od njih, dragulje je važno tretirati sa posebnom pažnjom, redovno čistiti, nositi i čuvati na prijatnom mestu. Drevni narodi su koristili različite dragulje da bi ublažili fizičke i psihičke tegobe, prizvali sreću i blagostanje. Osim što su ih nosili kao nakit i čuvali u kući kao amajliju, potapali su ih u vodu za piće i za kupanje, masirali se njima po telu, gledali ih netremice satima.

Stari mudraci sa Istoka tvrdili su da je idealan kamen za vas onaj kojeg prvo dodirnete pošto opustite telo, oslobodite srce i um od negativnih osećanja i poslušate intuiciju.AMETIST

Ametist važi za najvredniji kvarc, ime mu potiče od grčke reči ″amethystus" - nije pijan. Naime, Stari Grci su verovali da ametist sprečava pijanstvo. Dionis, bog vina, slavlja, opijanja i veselja mnogo se uvredio kada je jedan od mnogobrojnih smrtnika odbio da mu izrazi zahvalnost i zakleo da će se osvetiti svim ljudima koji ne uživaju u piću. Lepa devojka Ametist došla je u želji da oda počast boginji Dijani, a Dionis je na nju poslao dva tigra da je rastrgnu. Ametist je zamolila Dijanu da joj pomogne, a ona je pretvorila u beli kamen da bi je zaštitila. Dionis se sažalio nad devojkom, rasplakao se nad kamenom, ali je umesto suza poteklo vino i on je dobio predivnu ljubičastu nijansu. Ametist je krasio mnoge kraljevske krune. U davna vremena bio je jednako vredan kao rubin, safir i smaragd. Terapeuti ga koriste za smirenje, opuštanje, kod tegoba sa štitnom žlezdom i za bolje raspoloženje.TOPAZ

Antički Grci tvrdili su da topaz daje fizičku i psihičku moć. U Indiji se veruje da vlasnicima daje mudrost i dug život ako ga nose blizu srca. Osim braon boje, koja je najviše rasprostranjena, topaz može da se nađe u plavoj, zelenoj, ljubičastoj, žutoj, narandžastoj, roze i crvenoj nijansi. Povoljno deluje na grlo i štitnu žlezdu, ublažava epilepsiju, nesanicu i bolove.GORSKI KRISTAL

Može da bude prozirniji čak i od kapljice vode, u mnogim civilizacijama tretirao se kao svetinja. Rimljani su verovali da u njemu borave bogovi koji daruju mudrost, hrabrost i vernost. Indijanci su ga stavljali u kolevku novorođenih beba da im podari snagu i životnu sreću. Istočnjački narodi meditirali su sa njim u rukama verujući da će ih prosvetliti. Prema starom verovanju, nijedan kamen nema toliko moć da pročisti od negativnog uticaja kao gorski kristal, a najjače deluje na krvne sudove i srce, oči, žlezde i krv.AKVAMARIN

Za stare Grke bio je simbol nevinosti i ljubavi, pa su ga darivali mladencima. Prema legendi, pronađen je u kovčegu sirena i zato se veruje da donosi sreću mornarima i putnicima na brodu. Naziv potiče od dve latinskih reči "akva" (voda) i "mare" (more) i najmoćniji je kada se zaroni u vodu. Nakit od akvamarina poklanjao se posle 16 i 19 godina braka, da bi ponovo probudio ljubav i stare strasti. Osobi koja ga nosi pojačava intuiciju, hrabrost, inspiraciju i zdravlje, poboljšava komunikaciju i kreativnost. U alternativnoj medicini koristi se za lečenje bolesti disajnih puteva, bronhitisa, astme, grla i glasnih žica, kao i akni. Deluje smirujuće na organizam i jača samopouzdanje.MESEČEV KAMEN

Modro plav i beo kamen mlečnog sjaja u sebi nosi snagu Meseca. U arapskim zemljama se veoma poštuje kao simbol brojne porodice i blagostanja. Žene u Šri Lanki i Indiji ušivaju mesečev kamen u svoju odeću da bi ih zaštitio od bolesti, podario im veliko potomstvo i ljubav. Žene koje žele da zatrudne drže ga na donjem delu stomaka.JASPIS

Stari narodi zvali su ga „majka svih kamenja„ jer štiti i leči. Jaspis dovodi u ravnotežu mušku i žensku energiju u telu, Jing i Jang. Snažna je amajlija od zla i svake negativnosti, povezan je sa energijom iz zemlje pa pozitivno deluje na raspoloženje i rad hormona, osim toga pojačava samosvesnost i preporučuje se osobama kojima nedostaje samopouzdanje. Deluje smirujuće na nervni sistem i pomaže kod bolova u stomaku i problema sa bubrezima i sluhom. Svaka boja jaspisa ima drugačija svojstva, a crveni jaspis bio je jedan od najvrednijih dragulja antičkog doba. Devojke su ga nosile kao ogrlicu da bi bile privlačnije, a trudnice da bi zaštitile nerođenu bebu.LAPIS LAZULI

Nakit sa indigo plavim kamenom pronađen je među iskopinama najstarijih gradova u istoriji čovečanstva, starijih od sedam milenijuma. Stari Etrurci, Grci, Rimljani i Egipćani veoma su poštovali ovaj kamen, a Indijanci smatrali da jača prijateljstvo među ljudima. Emituje vibracije koje snažno prodiru u organizam, blagotvorno deluje na oči, pomaže kod alergije, visokog krvnog pritiska, krvarenja, bronhitisa, kožnih bolesti, cirkulacije, glavobolje. Pozitivno deluje i na pluća, limfu, pankreas, nerve, štitnu žlezdu i kosti, blokira zračenje od tehničkih uređaja.ONIKS

Za crni oniks oduvek su se vezivale tajanstvene moći, verovalo se da štiti od crne magije i straha. Prema legendi, ovaj kamen leči slomljeno srce, odnosno pomaže osobama sa ljubavnim problemima. Smatra se da oniks posebno pomaže starijim osobama i da na njih jače i pozitivnije deluje nego na mlade. Savršen je poklon za godišnjicu zrelog braka (posle 15 godina zajedničkog života), posebno ako supružnici imaju nesuglasice i probleme.MALAHIT

Ukrasi na odeći faraona i nakit na njihovoj kosi najčešće je od malahita. Ovaj kamen je smatran simbolom pravednosti, razuma i oproštaja. Pleme Maja verovalo je da malahit otključava srce, a Indijanci su ga zvali "ogledalo duše". I danas je izuzetno cenjen, koristi se u izradi skupocenog nakita, ali najčešće se sinteteički proizvodi jer je redak kamen. Pravi malahit u kontaktu sa obolelim mestima na telu menja boju i tako ukazuje gde je problem u organizmu.TIRKIZ

Mat plavi kamen predstavlja direktnu vezu između neba i mora, čuva od nasilne smrti i teških bolesti, verovali su američki domoroci. Ime potiče od francuske reči ″tuerkis″, što u prevodu znači turski kamen. Prema starom verovanju, tirkiz posebno štiti konje, jahače, a danas i pilote od iznenadnih opasnosti. Kraljevi su ga nosili na krunama da ih čuva od loših uticaja. Pozitivno utiče i na rešavanje konfliktnih situacija, otklanja depresiju, uliva hrabrost, jača prijateljstvo, donosi dobre snove. Predstavlja simbol radosti života i bogatstva, a kao poklon izražava najlepše želje.RUŽIČASTI KVARC (ROZENKVARC)

Nežna roze nijansa učinila ga je veoma popularnim u antičko doba, posebno po pitanju ljubavi. Najviše uticaja ima na srce i krv, preventivno deluje kod tromboze i infarkta. Regeneriše kožu, otklanja strahove, jača samopouzdanje i privlači ljubav.ŽAD

Iako postoji u raznim bojama, uglavnom se vezuje za izrazito zelenu. Ovaj kristal simboliše mir, mudrost i harmoniju. Smatra se kraljevskim kamenom, a najviše je cenjen u istočnjačkim civilizacijama. Legenda kaže da se u žadu kristalizovala mesečeva svetlost kada je sišla sa Svete planine. Pomaže kod stresa i nesanice, problema sa mučninom i štitnom žlezdom, podstiče na pravednost i milosrđe.CITRIN

Kamen žute boje donosi uspeh, bogatstvo i optimizam, a takođe i smanjuje ego. Simbol je nade, mladosti, zdravlja i vernosti. Poboljšava logiku, zrači toplotu i pozitivne vibracije. Donosi hrabrost i mudrost, poboljšava probavu, ublažava alergije i dijabetes. Čisti krv, reguliše nivo šećera u krvi, zaustavlja bes i otklanja umor.ĆILIBAR

Nakit i predmeti od ćilibara potiču iz kamenog doba, pripisane su mu natprirodne moći, bio je predmet obožavanja Asiraca, Egipćana, Etruraca, Feničana i starih Grka. Prema legendi, nastao je kada je Feton, sin Boga sunca Heliosa, pozajmio od oca njegove vatrene kočije. Vozio ih je prebrzo i spržio zemlju. Za kaznu je ubijen, a njegova majka i sestra su se od tuge pretvorile u drveće, njihove suze na suncu postale su ćilibar. Stari Grci su ga zvali i "elektron", jer emituje elektricitet kada se trlja tkaninom. Koliko je u Starom Rimu bio na ceni, istakao je čuveni istoričar Plinije kada je zabeležio da najmanja figurica od ćilibara vredi mnogo više od najboljeg roba. Za samo pet godina, u periodu od 1895. do 1900. godine, čak hiljadu tona ćilibara pretvoreno je u nakit. Veruje se da ćilibar popravlja raspoloženje i deluje kao sedativ. Štiti od štetnih rendgenskih i sunčevih zraka, kompjutera i osoba koje zrače negativnom energijom.OPAL

Veruje se da je opal poslednji stvoren i zato mu je podareno nešto od svakog kamena. Dobio je vatru rubina, ljubičasti sjaj ametista, zelenu nijansu smaragda i plavu safira. Stoga je pravi lek za dušu, simboliše istinsku ljubav, pomaže kod steriliteta i depresija, hemofilije, anemije i leukemije.


ASTROLIGIJA

Prema astrolozima, svaki zodijački znak ima moćnog zaštitinika u vidu nekog dragog kamena. Ovnu odgovara dijamant i jaspis, Biku tirkiz i akvamarin, Blizancima topaz, Raku mesečev kamen i biser, a Lavu rubin i ćilibar. Devicama najviše prija tirkiz i žad, na Vage najpozitivnije utiče opal i smaragd, Škorpijama odgovara crni oniks, Strelcu safir i plavi topaz, Jarcu crveni koral i ružičasti kvarc, Vodoliji ametist, a Ribama gorski kristal.LEKOVITE BOJE

Pored estetske, boje poludragog kamenja imaju i terapeutsku svrhu. Svetlost sunca ili meseca prodire kroz različite nijanse i deluje direktno na telo, dušu, raspoloženje.

Na vitalnost i telesno zdravlje najviše uticaja imaju crveni, narandžasti, žuti i zeleni kamenčići, dok su na psihičkom i emotivnom planu najmoćniji plavi (u svim nijansama, naročito indigo), ljubičasti i beli.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 21:57:30


Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Septarian

ČUDESNA MOĆ KRISTALA - IZVORNA VIBRACIJA


Zemlja je predivna u svojoj raznolikosti - nebo, planine, oceani, jezera, rijeke, šume i livade, biljni i životinjski svijet i naravno, ljudi. A kada Zemlja otvori svoje srce... pogledajte što se tu smjestilo - nevjerojatna, božanstvena ljepota minerala i kristala koji svojim vibracijama i bojama imaju duboku energetsku i ljekovitu vrijednost.

Veliko nam je zadovoljstvo što smo omogućili da u Hrvatsku po prvi puta dođu kristali direktno s kontinenta, kolijevke kristala - Afrike - koja je otvorila svoje srce i pokazat će vam još neviđenu raskoš prirodnih oblika, konstrukcija, kompoziciju boja; tu su i fosili amonita (životinjica slična pužu iz doba krede).

Čak i ako ste se prije susreli s kristalima, odmah ćete osjetiti da su ovi nešto posebno. Ovi kristali i minerali imaju život i priču koju nam pripovijedaju. U sebi nose informacije od postanka svijeta, snimku prapovijesti zemlje. Titraju u apsolutno savršenom omjeru. U njima je fantastična energija, direktno iz prirode, a čista i moćna kao priroda. U njima je pohranjen duh, ritam i zov istinske vibracije našeg planeta.

Kako smo se udaljili od prirode izgubili smo svoju sposobnost osjećaja vibracije i usklađivanja s njom. U našoj potrazi za osvajanjima, pobjedom i kreiranjem umjetne okoline, izgradili smo prepreku koja nas spriječava osjetiti i proživjeti što je stvarna stvarnost.

Tu smo prepreku izgrađivali stoljećima i postala je dio nas, ali u nama još uvijek postoji izvorna vibracija samo se trebamo spojiti s drugim izvorom kako bi potaknuli da je se prisjetimo. A kristali su jedni od izvora te istinske vibracije.
Kristalima možete ispuniti svoje domove i poslovne prostore, a oni će pokrenuti energiju, pozitivne promjene i bez utjecaja vaše volje. Možete se s njima opuštati, meditirati, masirati, jednostavno ih nositi kao nakit.
Ono što trebate je: odnositi se prema njima s poštovanjem kao prema sebi, a za uzvrat ćete dobiti povratak izvornoj vibraciji koja će vas dovesti u sklad s prirodom, u sklad sa samima sobom, a time i do pozitivnih misli, izvrsnog zdravlja, aktivnog i ispunjenog života.
Svi imamo jednu majku,
i njezino je ime Zemlja.
S ljepotom, privlačnošću i brižno podržava sve naše potrebe,
nadahnjuje naš um,
i otvara naša srca.
Mi smo djeca i čuvari Božjeg sjajnog remek djela.
Okrenimo se Majci Zemlji s ljubavlju.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 22:26:01

KRISTALI - VRSTE I DJELOVANJE

AHAT - ahat je izvrstan zaštitnički kamen, posebno za djecu. Umirujući je i ublažavajući. Jača vezu tijela sa zemljom. Daje hrabrost, energiju, snagu, rastjeruje strahove i daje porast samopouzdanja. Smanjuje osjećaj ljubomore i prizemljuje emocije. On je kamen sklada i unoseći elemente sklada u naše biće i živote, uvelike povećava ozdravljenje. Ahat također povećava kreativnost i stimulira intelekt. Poznat je kao kamen koji donosi sreću. Ahat pomaže i kod problema desni i zubi. Pojačava vid. Štiti od štetnih tehničkih zračenja (kompjuter, TV, mobitel).

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Ahat_nebeskidar


MAHOVINASTI AHAT - mahovinasti ahat ponekad zovu kamenom "vrtlara" zbog toga što ima svojstvo osigurati pun i veliki usjev. Povrh punog usjeva, mahovinasti ahat donosi opće obilje, usjeh i blagostanje. Ako smo skloni krajnostima ili pretjerujemo u dužnostima, on nam pomaže uspostaviti ravnotežu i donosi nam samopouzdanje i više samopoštovanja. Kao i svi ahati i mahovinasti ahat je zaštitnički kamen. Može smanjiti i teškoće povezane sa svladavanjem ovisničkog ponašanja. Povezan je sa srčanom čakrom i on je kamen sklada i prijateljstva. Poboljšava cirkulaciju, općenito ozdravljenje, oporavak, probavne i crijevne poremećaje. Za zeleni mahovinasti ahat se vjeruje da pomaže otkriti i pronaći skriveno blago. Ovo je kamen procvata, prosperiteta i blagostanja.

BOTSWANA AHAT - botswana ahat još se naziva i "kamen promjene" zbog toga što nam pomaže sve promijeniti u pozitivnom smjeru i čini to da su prijelazi i promjene blage, a ne teške i bolne. On je vrlo utješan, ohrabrujući. Botswana ahat u džepu može pomoći da se vrlo jednostavno nosite sa svakodnevnim životnim promjenama i izazovima. Olakšanje kod depresije ili žalosti je drugo svojstvo botswana ahata. Pomaže da se usredotočimo na rješenja umjesto na probleme i time povećava kreativnost. Povećava snagu intuicije i pronicljivosti. Pomaže u svladavanju ovisnosti i drugih destruktivnih nagonskih ponašanja kao i obuzdavanje emocionalnih problema. Kao kamen uspjeha pomaže nam i nositi se s uspjehom. On je također kamen senzualnosti, putenosti. Koristan je za živčani sustav i oslobađa tijelo od toksina, pomaže zacijeliti slomljene kosti.

AMAZONIT - Amazonit je kamen istine, časti, komunikacije, cjelovitosti i poštovanja. Povećava intuiciju, psihičku moć, kreativnost, intelekt i psihičke sposobnosti. Povezan je s grlenom čakrom i kao takav koristan u komunikaciji. Stavlja u red fizičko i astralno tijelo. Smanjuje stres i donosi samopoštovanje. Može iscijeliti emocionalne nemire i traume. Općenito ima preventivno djelovanje na zdravlje, smanjuje srčane probleme, koristan je za mišiće, živčani sustav, zube zahvaćene propadanjem i osteoporozu. Pojačava životnu snagu, daje dublji opuštajući san - odličan u spavaćoj sobi, smiruje živce i čisti od negativnih energija, poboljšava komunikaciju ljubavi i uklanja energetske blokade, pročišćava sve meridijane, pojačava muške kvalitete u osobi.

AMETIST - Ametist su dugo zvali kamenom sređenosti i trezvenosti. U starom Rimu prah ametista dodavali su vinu da spriječe pijanstvo. Pomaže u liječenju alkoholizma, nasilnog ponašanja i svake vrste ovisnosti. Ametist donosi energiju stabilnosti, mira, ravnoteže, hrabrosti i unutarnje snage. Koristi se i kao zaštita od psihičkih napada. Na duhovnoj razini ametist pomaže komunikaciju s anđelima, razvija telepatiju i druge psihičke sposobnosti. On je izvrstan kamen za meditaciju, molitvu (tijekom povijesti često su ga nosili biskupi i pape u prstenu) i pomaže nam spoznati svoj put. Potiče dobar san. Olakšava bol žalosti i razvija osjećaj sreće. Ametist je koristan ako imamo pravnih poteškoća i novčanih problema, jer može dovesti do blagostanja i obilja. Dosta se koristio i kao zaštita za putnike. Pomaže kod glavobolja, nesanice, artritisa, olakšava bolove, povoljno djeluje na cirkulaciju, kronični umor, imunitet. Povezan je s krunskom čakrom.

AMETRIN - Priroda se poigrala i spojila ametist s citrinom i tako imamo ametrin, kristal optimizma i nade. U situacijama i odnosima koji su nam prije bili teški daje nam osjećaj za rješenje, sklad, ali i odlučnost. Donosi sreću i stimulira kreativnu energiju. Ametrin čini da se općenito dobro osjećamo, ima pročišćavajući učinak na metabolizam i tkiva, podupire živčani sustav pojedinca i okoline.

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Ametrin_nebeskidar


AMONIT - Fosilizirana životinja slična pužu (preko 65 milijuna godina stara). Donosi stabilnost i red u život. Pomaže pri opuštanju, kod depresije i degenerativnih oboljenja; dobar za pluća. Olakšava rast na duhovnom putu. Koristan je u zanimanjima gdje se traži točnost i analitičko razmišljanje, za arhitekte i ljude koji se bave konstruiranjem.

AKVAMARIN - Akvamarin je poznat kao kamen hrabrosti i odvažnosti. Potiče brze intelektualne reakcije. Daje mir, umirujuću komunikaciju i štiti auru. Štiti mornare i putnike na vodi. Povezan je s grlenom čakrom i koristan je kod dišnih puteva, astme, bronhitisa. Čuva arterije, jača samosvijest, u braku produbljuje ljubav i vjernost.

APACHE TEAR (SUZE APAČA) - Legenda kaže: Davnih dana postavljena je neprijateljska zasjeda Apači Indijancima. Hrabro su se borili, ali su bili nadmašeni brojčano i stjerani na vrh visoke hridi. Ostavši bez strijela i onesposobljeni za borbu, odlučili su ne biti zarobljeni, već su skočili s hridi u ponor, u smrt. Njihove žene bile su strašno ožalošćene i gorko su plakale nad tijelima. Kada bi im suze pale na tlo, smrzavale su se i pretvarale u lijepo kamenje, danas znano kao Suze Apača. Govori se da tko god posjeduje jedan takav kamen, više nikada neće plakati, jer su žene Apača isplakale dovoljno suza za sve.

Suze Apača posebno olakšavaju žalost i tugu i pomažu u davanju i primanju oproštaja. Pomažu osloboditi negativne emocije i da uravnotežimo svoje emocionalno stanje. Govori se da donosi sreću svakome tko ga ima. Izvrstan je za meditaciju, posebno za razjašnjavanje problema i stjecanje uvida. Suze Apača je blag i nježan uzemljujući kamen. Fizički ublažava mišićne grčeve i eliminira toksine iz tijela.

APATIT - Potiče ekstrovertnost, otvorenost. Smanjuje flegmatičnost, ravnodušnost, iscrpljenost, razdražljivost i agresiju. Pomaže i promovira komunikaciju na svim razinama (verbalnu, pisanu, kroz glazbu itd...). Jako je zanimljivo da nam pomaže otpustiti nekoga ili nešto što nam više nije korisno u životu, uključujući nerazriješena pitanja iz prošlosti. Apatit stvara zdrave prehrambene navike (na što sugerira i njegovo ime), posebno njegove žute varijante i pamaže smanjiti celulit. Također stimulira rast hrskavice, kostiju i zubi. Smanjuje djelovanje kostobolje, rahitisa, slomljenih kostiju i pomaže popraviti držanje (stav) tijela.

ARAGONIT - Aragonit povećava energiju, osobito povećava energiju molitve i meditacije. Potiče osjećaj samopouzdanja i vlastite vrijednosti. Smanjuje ljutnju i opterećenje stresom. Koristan je kod kroničnog umora i gubitka kose.

AVENTURIN - Aventurin je koristan u svim područjima kreativnosti, mašte kao i za mentalnu jasnoću. Vjeruje se da povećava blagostanje i donosi uspjeh u karijeri, pomaže vidjeti alternativu u svim situacijama. Daje mir, ravnotežu, unutarnju snagu i povećava radost. Donosi sreću, posebno u igrama na sreću. Koristan je za krv, cirkulaciju, glavobolje, poremećeni san. Štiti srčanu čakru od vanjskih prodora energije.

AZURIT - Azurit još zovu i "Rajski kamen". Pomaže razvoj psihičke svijesti, umijeća i sposobnosti; povećava intuiciju. Izvrstan kamen za meditaciju, omogućuje nam da vrlo lako uđemo u meditativno stanje. Može probuditi i proročke sposobnosti; u svakoj situaciji donosi samo pravu količinu energije. Služi kao preventiva od raka, pomaže u problemima s jetrom, artritisom, depresijom, sinusima, problemi s kožom. Povezan je s čakrom trećeg oka, stimulira je i balansira; ali će poravnati i sve ostale čakre.

BRAZILIJANIT - Brazilijanit pomaže razumjeti teške situacije i da u odlukama prevlada razboritost i razum. Omogućuje nam detaljnu analizu situacije i odnosa, nakon čega pruža uvid što nam je nužno učiniti. Razvija oštroumnost, pronicljivost i pruža više radosti u životu i samopouzdanja.

BRONCIT - Broncit još zovu "kamen koncentrirane akcije" i "kamen pristojnosti". Pomaže nam da sa sigurnošću ovladamo našim akcijama. Pomaže nam unaprijed misliti o stvarima i povećava sposobnost preuzimanja kontrole nad vlastitim životom. Rastjeruje neizvjesnost, potiče preuzimanje potrebne akcije za vlastitu korist, ali daje nam pri tome nježno, pristojno i principijelno ponašanje. Dobar za uzemljenje. Potiče promjenu na skladan način. Fizički je koristan za liječenje bolesti povezanih s trećom čakrom, za apsorpciju željeza, smanjuje mišićnu napetost, rasjeruje nemir uzrokovan emocionalnim i psihofizičkim bolestima.

KALCIT - Kalcit općenito ubrzava duhovni razvoj. Donosi emocionalnu stabilnost, dosljednost, samouvjerenost. Razvija sposobnost prevladavanja izazova. Ohrabruje preobrazbu ideja u akciju, pojačava energiju, majstorstvo i uspjeh. Stimulira metabolizam, vrlo je blagotvoran za imunitet i srce. Pojačava rast kod djece. Povoljno djeluje na kožu, crijeva, stimulira liječenje tkiva i kosti.

PLAVI KALCIT - Plavi kalcit je umirujući kristal. Povećava komunikacije i misaone, idejne procese. Koristan je za grlo, pluća, anginu, štitnu žlijezdu, smanjuje simptome kostobolje i visoki krvni tlak.

KALCEDON - Pročišćava misli, utječe na objektivnost, ublažava loše snove, pozitivno djeluje na žučne kamence, oči, grlo. Povezan je s petom čakrom. Kalcedon uravnotežava energiju na fizičkom, mentalnom, emocionalnom i duhovnom stupnju. Potiče dobrotu; ublažava ljutnju, neprijateljstvo i melankoliju. Pomaže apsorpciju minerala, daje porast mentalne stabilnosti i smanjuje simptome senilnosti.

KARNEOL (KARNELIAN) - Karnelian je kamen kreativnosti, individualnosti i hrabrosti. Zovu ga još i "glumački kamen". Veliki je zaštitnik. Pojačava memoriju i pomaže pronaći prave prijatelje. Štiti od ljubomore, ljutnje i straha. Pomaže ostvariti želje i donosi sreću; olakšava i uklanja tugu. Pomaže stabilizirati energije u domu. Povezan je s korijenskom i sakralnom čakrom. Koristi se za liječenje rana, pomlađuje tkiva i stanice, protiv reumatizma, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih problema, žučnih kamenaca, hladnoće, peludne alergije i neuralgije.

CELESTIT (CELESTIN) - Dobar za mentalne aktivnosti. Balansira yin-yang. Čisti i pokreće čakre. Sadrži prirodnu mudrost i može spojiti s realitetima anđela, kao i reći priče iz prošlosti. Potiče sjećanje snova, astralna putovanja. Snažan kamen koji duboko prodire u nas, odličan za liječenje. Opušta tkiva, organe i napete mišiće. Povoljan za oči, sluh, mentalne disfunkcije, eliminira toksine, probavne smetnje.

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Celestit_nebeskidar


CITRIN - Citrin je jedan od rijetkih kamenja koji poništava negativnu energiju i nije mu potrebno čišćenje ili pražnjenje. Topla energija, potiče optimizam, privlači bogatstvo i pomaže ga održati. Dobar za mentalno fokusiranje, izdržljivost i samopoštovanje. Citrin je poznat kao kamen uspjeha, jer promovira uspjeh i obilje, posebno u poslu i trgovini. Povezan je s mentalnom jasnoćom, povjerenjem, srećom, veseljem i osjećajem moći. Dobar je i općenito kao zaštitni kamen. Pomaže probavu i eliminira noćne more. Povezan je sa čakrom solarnog pleksusa.

KRIZOPRAS - Krizopras je moćan kamen. Donosi sreću, blagostanje i poslovni uspjeh. Olakšava samoizražavanje i hrabrost i daje nam sposobnost da ih mudro koristimo. Donosi radost i onome tko ga nosi pomaže da se riješi negativnih misli i razdražljivosti. Također povećava i osnažuje prijateljstva. Krizopras je kamen ravnoteže i balansira yin i yang i omogućava duboku meditaciju. Može zaliječiti slomljeno srce i ukloniti osjećaj manje vrijednosti ili kompleks nadmoći. Ovaj ljekoviti kaman pomaže u problemima s vidom i očima, imunitetom, problema s plodnosti, artritis, duševne bolesti, olakšava groznice i preveliku tjelesnu temperaturu; može pomoći i kod spolnih bolesti. Krizopras je primarno povezan sa srčanom čakrom, koju aktivira, otvara i energizira, ali stavlja u red i ostale čakre.

DOLOMIT - Dolomit je blag kamen koji stimulira dobrotvorne akcije, velikodušnost i davanje svake vrste, kao i primanje. Snažno stimulira temeljno razmišljanje, spontanost, kreativnost. Spriječava otjecanje energije iz čakri, balansira ih i poravnava. Naročito dobar kamen za olakšavanje tuge, smirenje povrijeđenih, usamljenih i tjeskobnih. Jača kosti, zube, mišiće i ženski reproduktivni sustav. Olakšava PMS. Dolomit ružičaste boje naročito je dobar za nesanicu.

FLUORIT - Jak iscjeljujući kamen. Dovodi red u nered, povećava mentalne sposobnosti i koncentraciju. Potiče duhovnu i psihičku cijelovitost i razvoj, istinu, zaštitu i donosi mir. Pomaže u rješavanju psihičkih blokada, osnažuje svijest; odlično utječe na zdravlje kostiju i mišića. Dobar je za čišćenje aure i potiče zdravu ljubav prema sebi.

ZELENI FLUORIT - Zeleni Fluorit pomaže prizemljiti višak energije i rasipanje na emocionalne traume. Štiti od štetnih elektromagnetskih zračenja (kompjuter, mobitel...). Koristan je za želudac, crijeva, protiv infekcija, za zube i kosti. Osnažuje i štiti srčanu čakru.

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Fluorit_nebeskidar


GRANAT (GARNET) - kamen romantične ljubavi i strasti. Povećava putenost, senzualnost, seksualnost i prisnost. Donosi pozitivne misli i porast energije. Stvara samopouzdanje i uspjeh u karijeri. Pruža veliku zaštitu od zla. Iscjeljujući je za srce, krv, cirkulaciju, pluća. Osnažuje kosti i kožu. Izvrstan je za bolesti poput artritisa i reume jer daje energiju. Povezan je s korijenskom čakrom.

GOLDSTON - Goldston nije dragulj, ali se tako naziva. Proces proizvodnje bio je otkriven u 17. st. u Veneciji kod Miotti obitelji; dobili su od Dužda ekskluzivnu licencu. A narodna priča kaže da ga je nehotice otkrio čovjek uvježbavajući alkemiju kod redovnika u Italiji. Bakar je upao u rastopljeno staklo i iskristalizirao se. Proizvodi se u raznim bojama, najčešće crvenoj, plavoj i zelenoj.

Goldston djeluje slično kao bakar i ljekoviti je kamen. Revitalizirajući kamen, stimulira pozitivan stav, individualizam, smiruje i osvježava um. Koristi se za balansiranje druge čakre, poboljšava spolni nagon i povoljno utječe na reproduktivni sustav, bubrege i prostatu. Djeluje jako dobro u kombinaciji s azuritom, malahitom i tirkizom.

HEMATIT - Hematit je poznat kao "kamen za um". Donosi mentalnu organizaciju, vrlo je prizeman i umirujući. Potiče temeljno razmišljanje, logiku i matematiku. Poboljšava pamćenje, daje originalno razišljanje. Pomaže nam shvatiti da su nam granice tamo gdje ih sami postavimo. Uklanja negativnosti, potiče izdržljivost i hrabrost. Uravnotežava tijelo, um i duh. Snižava tjelesnu temperaturu, krvne poremećaje, anemiju, nervozu, nesanicu, odličan za zarastanje rana i kostiju. Povezan je s korijenskom čakrom, uzemljuje višak energije i djeluje kao stabilizirajuća sila.

HELIOTROP - Heliotrop (krvavi kamen) je duboko zeleni kamen s malenim crvenim mrljama. Po crvenim mrljama je kamen dobio ime, jer izgleda kao da je umrljan krvlju. Izvrstan je za centriranje i uzemljenje. Umiruje, naročito u situacijama borbe za opstanak. Donosi tajanstvrnu energiju, povećava prilagodljivost i organizaciju, smanjuje zbrku i tjeskobu. Kamen hrabrosti, donosi mentalnu, fizičku i emocionalnu obnovu prilikom oslobađanja blokada. Naročito je dobar kao pomoć kod emocionalnih trauma i boli. Povećava intelekt. Unosi energiju u život na razne načine, uključujući obilje i blagostanje, pomaže u pravnim pitanjima. Povezan je s prvom, drugom, trećeom i četvrtom čakrom. Izvrstan je kod slabokrvnosti i drugih bolesti krvi, za krvni tlak, bubrege, mjehur, kod post-operativnih problema, emitira fizičku snagu.

HOWLIT - Howlit smanjuje kritičnost, sebičnost, napetost, patnju i grubost. Potiče finoću, taktičnost. Povoljno djeluje na kosti, zube, razinu kalcija i nožne grčeve. Pojačava kreativnost.

ŽAD - Žad je kamen srca, povezan je sa srčanom čakrom i dobro djeluje na sve probleme vezane za srčanu čakru. Naravno, privlači i pojačava ljubav svake vrste. Također je kamen vjernosti i velikodušnosti. Donosi emocionalnu ravnotežu i stabilnost. Koristi se kod plućnih, bubrežnih problema, slabosti imuniteta, PTSP, prevelikog umora živčanog sustava.

JANTAR - Povećava sreću, donosi vjeru, mir i uspjeh. Motivacijski je i uklanja prepreke. Cijelo tijelo vraća u ravnotežu. Koristan je za želudac, slezenu, bubrege, jetra, žučni mjehur, kožne poremećaje. Olakšava bolove u zglobovima, pomaže u liječenju rana i ublažava bolove pri izbijanju zubića, tzv. bolest zubića.

JASPIS - Jaspis je kamen nježnosti i opuštanja. Donosi tišinu, utjehu, cjelovitost, izlječenje, blage završetke. Zovu ga još i velikim njegovateljem zbog njegove zaštitničke energije. Jaspis se dosta koristio kao asistent pri astralnim putovanjima. U liječenju koristan je za jetru, žučni mjehur, umiruje želudac, balansira yin/yang. Čisti i raspršuje negativne energije. Omogućava brzi oporavak, dobro djeluje na unutrašnje organe, živce, kožna oboljenja.

OCEAN JASPIS - Ovaj kamen poznat je još i kao „kamen Atlantide“, jer je početkom novog milenija pronađen u podmorju oceana i vjeruje se da je u njemu zaključano mistično znanje. Ocean Jaspis je vrlo umirujući i potiče ljubav prema sebi i drugima. Ljekovit za emocije i donosi mir uma. Pomaže prihvatiti odgovornost i pojačava strpljenje. Pomaže nam shvatiti da smo svi međusobno povezani i da je priroda ciklična struktura. Potiče brzo razmišljanje i organizacijske sposobnosti. Stimulira maštu i transformaciju ideje u akciju. Djeluje na prehrambenu stabilizaciju unutar tijela i poboljšava probavu. Produžava seksualni užitak.Poznat je kao veliki njegovatelj i pomaže nam u stresnim vremenima. Donosi mir i cjelovitost. Daje nam odlučnost, hrabrost i podršku tijekom nužnog sukoba. Ovo je jak zaštitinički kamen. Djeluje na srčanu čakru, uklanja toksine.

LEOPARDOVA KOŽA JASPIS - Pomaže preuzeti odgovornost i omogućuje krativnu vizualizaciju, zaštitnički kamen. Pomaže eliminirati toksine i vrlo je koristan u samoliječenju. Uglavnom je povezan s korijenskom čakrom, ali vrlo uspješno štiti treću čakru.

KRIZOKOLA - Snaga, ravnoteža. Razvija sklad i usklađenost sa zemljom. Pročišćava okolinu. Stvara sjajnu unutarnju snagu, razvija i povećava fizičku vitalnost. Krizokola je kamen sklada na univerzalnoj i vrlo osobnoj razini. Koristan je za čišćenje prostora i uklanjanje negativnosti od osoba. Ovo je vrlo nježan kamen, energija mu djeluje na blag i skladan način. Pomaže olakšati strah, tjeskobu i krivnju. Koristi se i za komunikaciju s duhovnim silama Zemlje. Fizički je koristan kod astme, upale pluća, mišićnih grčeva, artritisa, glavobolje, za zaštitu tijekom trudnoće i rađanja. Primarno je vezana za grlenu čakru, a može se koristiti za srčanu i treću čakru.

LABRADORIT - Poznat još i kao kamen Sjevernih Vikinga koji su ga u davninama koristili za navigaciju. Emitira snažnu svjetlosnu energiju, ovo je kamen preobrazbe. Pruža jasnoću i uvid u našu sudbinu. Pomaže u prisjećanju snova i omogućuje njihovo korištenje u svakodnevnom životu. Uklanja stres i tjeskobu, pomaže u rješavanju podsvjesnih problema, pruža mentalnu prosvjetljenost. Povezan je s 3. i 6. čakrom. Jača imunitet, mišiće i krvotok; povećava intuiciju i mističnu mudrost. Stimulira mozak, smanjuje ljutnju i stres; čisti, balansira i štiti auru. Oslobađa čitavu sobu od negativnih energija i pomaže kod poslovnih uspjeha, pa je s takvom kombinacijom djelovanja odličan za poslovne prostore.

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Labradorit_nebeskidar


LAPIS LAZULI - Egipćani su vjerovali da je taj kamen „Stargate“ – Zvjezdana vrata! Lapis lazuli donosi iskrenost, otvorenost, unutarnju moć, intuiciju, kreativnost, muževnost. Osnažuje um, tijelo i povećava svjesnost i duhovnu vezu/ evoluciju. Pomaže da organiziramo svakodnevnicu i stišati i zaposliti nemiran um. Lapis se često koristio za kontaktiranje duhovnog čuvara (anđela čuvara). Pomaže izgraditi samopouzdanje i tradicionalno je kraljevski kamen. Donosi i povećava ljubav i vjernost u braku. Pomaže u prevladavanju plahosti. Povezan je s petom i šestom čakrom, može nevjerojatno pomoći da govorimo upravo prave stvari. Lapis je također dobar zaštitnik protiv fizičkih i psihičkih napada. Koristan je za sinuse, glavobolje, živčani sustav, govorne poteškoće, hipofizu, olakšanje boli.

MALAHIT - Malahit je kamen preobrazbe, pomaže promjene i duhovnu evoluciju. Može očistiti i aktivirati sve čakre i uravnotežiti ih. Malahit povezuje srčanu i korijensku čakru,a naročito je koristan za balansiranje i čišćenje srčane čakre. Pomaže uravnotežiti čistu ljubav, romantiku i vlastitu dobrobit. Malahit je kamen sreće, blagostanja i obilja. Također je moćan zaštitnički kamen, služi kao opća zaštita, zaštita od zla, zaštita tijekom trudnoće i rođenja, zaštita za djecu. Izvrstan je kao zaštitini kamen tijekom letenja i dugih putovanja. Povećava emocionalnu stabilnost i ravnotežu. Djeluje dobro kod astme, artritisa, napetih mišića, tumora i bolesti izazvanih radijacijom.

MOKAIT - Mokait je kamen sadašnjeg trenutka i prisutnosti. Pomaže nam uspostaviti unutarnju i vanjsku ravnotežu i prihvatiti promjene. Osobito je dobar kao emocionalni zaštitnik. Stabilizira zdravlje i jača imunitet. Povezan je s nižim čakrama.

MJESEČEV KAMEN - Mjesečev kamen povećava žensku energiju, osjetljivost, intuiciju, psihičke sposobnosti. Štiti tijekom trudnoće, rođenja, putovanja na moru. Povezan je sa svim vrstama ljubavi. Dobro djeluje na hipofizu, probavni sustav, pretilost, zadržavanje vode, hormonske poteškoće, menstrualne poteškoće. Kamen čistoće, nade, želje za novim početkom, dopušta da od univerzuma uzmemo što nam je potrebno.

OBSIDIAN SNJEŽNI (OPSIDIJAN) - Ima sposobnost iznošenja stvari na površinu. To mogu biti i pozitivne i negativne stvari, ljubav, ljutnja, tajne..., ali s njim sve stvari izranjaju na površinu puno nježnije nego što bi inače. Pomaže nam uvidjeti vlastiti život i osvježiti ga u korisnijem smjeru. Ovo je kamen vedrine i čistoće. Povezan je s korijenskom čakrom, koristan za vene, kostur, glatku kožu. Štiti od emocionalnih povrijeda.

OBSIDIAN MAHAGONIJ - Obsidian mahagonij stimulira fizički, emocionalni, intelektualni i duhovni rast. Donosi jasnoću uma, uklanja zbrku i ograničena uvjerenja. Poboljšava cirkulaciju i olakšava bol. Detoksificira tijelo i uklanja zažepljenje u arterijama. Smanjuje bol kostobolje, grčeva, probleme sa zglobovima i ozljede. Jača krv, grije ekstremitete, smanjuje povećanje prostate. Olakšava napetost, razvija suosjećanje i snagu. Može se staviti ispod jastuka ili blizu kreveta i izvući će mentalni stres i napetost, ali može nam i ukazati koji je razlog tom stresu. Emocijama donosi dubinu i jasnoću. On je stabilizator. Može osnažiti slabu auru i vratiti točnu vrtnju sakralne čakre i čakre solarnog pleksusa.

ONIKS - Povezan je primarno s korijenskom čakrom. Pomaže u nošenju s izazovima u životu, posebno s onim koji uzrokuju iscrpljivanje energije. Pomaže s uzemljenjem i kontroliranjem viška neželjenje energije. Koristan je za porast izdržljivosti i hladnokrvnosti.

OPAL - Opal inspirira povećanje mašte i kreativnosti. Pomaže osloboditi kočnice i povećava memoriju. Vrlo je duhovan i omogućuje uvid u "nevidljivi svijet". Donosi lijepe, sretne snove. Olakšava proces promjene. Dobar za vid i parkinsonovu bolest.

OPAL ANDEN - Opal anden podupire najviše dobro. Pomaže funkciji srca, pluća i timus žlijezde, smanjuje zadržavanje vode u tijelu.

PERIDOT - Koristi se za ravnotežu i stimulaciju srčane čakre. Kamen suosjećanja. Ima prijateljsku energiju i izvrstan je za liječenje. Pomaže da se preporodimo i obnovimo u svakom smislu. Donosi obilje i blagostanje. Donosi sklad u odnose, posebno u braku. Smanjuje stres, ljutnju, ljubomoru, iscjeljuje čireve i probavne poteškoće. Stvara zaštitni štit oko tijela osobe koja ga nosi.

OKAMENJENO DRVO - Odličan je za uzemljenje i stabiliziranje emocija. Umiruje strah za opstanak. Potiče praktičnost. Ovo je kaman poslovnog uspjeha. Odličan kamen za opću zaštitu. Okamenjeno drvo koristi se i za regresije u prošle živote zbog njegove svojstvene veze s prošlosti. Fizički je koristan za kosti, bol u leđima, kožu, kosu.

PLAVI KVARC - Povećava organizacijske sposobnosti, samodisciplinu i redovitost. Balansira grlenu čakru i povećava komunikaciju između nižih čakri/fizička energija i viših čakri/ mentalna, duhovna energija. Smanjuje poremećaj koncentracije i dezorganizacije. Ohrabruje nas da vidimo i prihvatimo realnost i da reagiramo na inteligentan način na vlastitu korist.

FANTOM KVARC - Fantom kvarc je čudesno sredstvo svjesnosti. Može nam dati osjetilnu moć koju je većina nas tijekom života izgubila. Izvrstan je za uvid u prošle živote, meditaciju i za sve tražitelje tajni i duhovnog. Koristi se kao izvrstan pokretač iscjeljujućeg procesa i za liječenje emocionalnih nereda.

RUŽIČASTI KVARC - Poznat kao kamen ljubavi, donosi nježnost, toleranciju, praštanje. Smiruje, pomaže kod čišćenja nakupljenog bijesa, srdžbe, ljubomore, strahova. Zamjenjuje negativnost s harmonijom. Djeluje na četvrtu čakru i područje srca, krvotoka, poboljšava rad bubrega; pomlađuje i revitalizira kožu. Kada se programira za mršavljenje daje izvrsne rezultate. Protiv nesanice i štiti od štetnih podzemnih zračenja, pa je s kombinacijom takvih djelovanja idealan za spavaću sobu. Kamen koji morate imati!

RUTIL KVARC - Rutil kvarc pomaže obnovu tkiva, apsorpciju hrane i usporava starenje. Dovodi do porasta imuniteta, dobar je kod problema s dišnim sustavom. Rutil kvarc je također tajanstveni kristalni "dijagnostički alat" koji pomaže otkriti pravi uzrok bolesti. Povećava mentalnu i fizičku stabilnost, oslanjanje na vlastite snage i meditaciju na ženstvenim idejama. Povećava intuiciju, smanjuje strahove, depresiju i probleme s donošenjem odluka. Povezan je s trećom čakrom.

DIMNI KVARC - Dimni kvarc donosi mir, centriranost, odnosi depresiju, povećava praktičnost, općenito uklanja negativne energije i donosi sreću. Zaštitnički kamen, dobar za uzemljenje. Jang kristal koji u nama budi skrivene energetske sposobnosti. Koristi se za bubrege, trbuh, gušteraču, reproduktivne organe, menstrualne probleme, zadržavanje vode, probleme s plodnošću. Povezan je s korijenskom čakrom.

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Dimni_kvarc_05


RUBIN - Rubin donosi cjelovitost, odanost i sreću. Povećava velikodušnost i donosi blagostanje, romantičnu ljubav. Zaštitnik doma, posjeda, djece i psihe. Kamen visoke energije i moći, donosi iscjeljenje na svim stupnjevima. Povezan je s korijenskom čakrom.

RODONIT - Rodonit je kamen gracioznosti i elegancije. Smanjuje tjeskobu i povećava pažnju za detalje. Koristan je za srčanu čakru, otvara nas za bezuvjetnu ljubav i povećava korisnost za čovječanstvo. Umirujući kamen. Također je to i kamen suprotnosti. Svijetlo ružičasta boja nagovještava energiju koja povećava vatrenu ljubav. A crna ukazuje prizemnu energiju. Potiče vatrenu ljubav, ali koja je i prizemljena. Fizički pomaže kod srčanih problema, osjetljivosti na svjetlo, problema s grlom, upale zglobova.

SAFIR - Safir je kamen kreativnog izražavanja, intuicije, meditacije i povećava sve te stvari. Koristan je za mentalnu jasnoću i protiv depresije. Koristi se za spuštanje groznice i temperature, poteškoća sa sluhom, rak. Povezan je sa šestom čakrom.

SARDONIKS - Donosi sreću u ljubavi i igri. Povezan je s prvom i petom čakrom. Regulira rad žlijezda, posebno štitnjače. Smiruje srce, čuva pluća i dišne puteve, povoljno djeluje na jetru.

SEPTARIAN - Septarian donosi osjećaj radosti i duhovnog uzdizanja. Poboljšava razumijevanje i komunikaciju s Majkom Zemljom. Donosi nam i jedno nesvjesno poznavanje budućnosti, osjećaj budućnosti i spremnost za sve što se može dogoditi i iskrsnuti. Pomaže nam se prilagoditi novim idejama, pomaže poslovni uspjeh. Koristan je u liječenju krvi i bubrega. Jača mozak i prokrvljenost mozga, povećava koncentraciju. Njegova energija prodire kroz treću čakru u živčano tkivo i razvija snagu direktno u mozgu. Povezan je s nižim čakrama.

SERPENTIN - Serpentin je koristan i svestran kamen. Pomaže emocionlno čišćenje, razvija psihičke moći, privlači ljubav i novac. Koristi se za dizanje kundalini energije. Izvrstan kamen za meditaciju. Posebno štiti od različitih otrova, eliminira parazitne infekcije. Aktivira obrambeni i hormonalni sustav, pomaže postići ciljeve.

SODALIT - Sodalit je kamen logike, racionalnosti, učinkovitosti i istine. Pomaže rad u grupi, stimulira razmišljanje, pomaže u prepirkama, svađama i drugim neslaganjima. Potiče poštene emocije. Donosi porast inteligencije, znanja; može ujediniti logiku i duhovno. Koristan je za žlijezde, oči, probavni sustav, nesanicu, nedostatak kalcija, za brže liječenje prehlada. Povezan je s petom i šestom čakrom.

SUNČEV KAMEN - Sunčev kamen je moćan za uklanjanje strahova i fobija svake vrste. Potiče sposobnost vođenja i nositelju donosi kvalitete vođe. Smanjuje stres i depresiju. Donosi sreću i obilje; preokreće negativne energije i psihičke napade u pozitivnu energiju. Donosi porast osobne moći i životne energije. Koristan je za opće zdravlje, energiju, seksualnu disfunkciju, porast seksualne energije. Povezan je sa sakralnom čakrom.

STROMATOLIT - Kada život upadne u kolotečinu i dosadnu shemu uzrokuje razmjenu žive aktivnosti i mira. Potiče metabolizam i lučenje, jača tjelesno tkivo. Duboko prodire kroz korijensku čakru i preplavljuje cijelo tijelo osjećajem mira, sigurnosti i ugode.

TANZANIT - Tanzanit stimulira grlo, treće oko i krunsku čakru, povećava duhovni razvoj, intuiciju i uvid. Pomaže povezivanje s višim područjima i bićima iz druge dimenzije. On daje zaštitu dok radimo na duhovnom unaprijeđenju. Donosi osjećaj mira, pojedincu i okolini. Koristan je za kožu i rane.

TIGROVO OKO - Tigrovo oko je jak zaštitnički kamen i odličan za uzemljenje. Povećava nepovredivost, praktičnost, ispravno korištenje moći. Povećava sreću, donosi blagostanje, često u obliku novca. Štiti tijekom putovanja (super ga je staviti u automobil). Pomaže da jasno sagledamo i vidimo stvari bez iluzija. Koristi se za oči, reproduktivni sistem, polomljene kosti, probavu, crijeva. Povezan je sa solarnim pleksusom i donosi nam osobnu moć. Vrlo jak kamen.

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Tigrovo_oko_nebeskidar


TIGROVO ŽELJEZO - Tigrovo željezo je važan ljekoviti kamen, jer je kombinacija hematita, crvenog jaspisa i tigrovog oka, koji stimulira proizvodnju energije. On je postojan, nepromjenljiv kamen koji rijetko treba čišćenje. Povezan je s prvom čakrom, stimulira samopouzdanje, samouvjerenost, poboljšava izdržljivost i posebno je važan onima čiji život zahtijeva puno fizičkog napora. Kada je opasnost blizu, pomaže nam pronaći utočište. Tigrovo željezo je jak zaštitnik i odbija zle čari, loše misli nazad prema pošiljatelju.

TIRKIZ - Prema Indijancima i istočnjačkim tradicijama tirkiz je svet. Povezan je s nebom, donosi nebesku energiju na zemlju. Potiče iskrenost i jasnu komunikaciju iz srca. Štiti od zagađenosti okoline i donosi ispunjenost i obilje. Poznat je kao glavni iscjeljujući kamen jer ubrzava ozdravljenje. Moćan je za uzemljenje i općenito zaštitu. Aktivira povučene ljude. Koristi se za mišićno tkivo, regeneraciju, stres, glavobolje. Povezan je s petom čakrom.

TURMALIN KVARC - Turmalin kvarc je izvrstan zaštitnički kamen. Donosi ravnotežu i unutarnju snagu. Učinkovito rješava probleme. Povećava usredotočenost i otključava memoriju. Jača imunitet, pomaže kod disleksije, artritisa, olakšava bolove kičme. Povećava samopouzdanje, smanjuje strah. Uklanja osjećaj žrtve, a privlači inspiraciju, suosjećanje i toleranciju. Moćan mentalni isjelitelj. Stvara ravnotežu između lijeve i desne strane mozga, pretvara negativne misli u pozitivne. Učinkovit je za uzemljenje. Snaži energiju tijela protiv vanjskih prodora i odbija štetne utjecaje iz okoline. Usklađuje meridijane, suptilno tijelo i čakre. Formira zaštitni štit oko cjelokupnog tijela.

TURMALIN CRNI - Crni turmalin povezan je s korijenskom čakrom i izvrstan je za uzemljenje viška energije. On je dobro poznat kao pročišćavajući kamen koji odbija i transformira negativnu energiju, tako da je jako zaštitnički.
Može izmijeniti i ukloniti negativnost koja dolazi od osobe ili okoline. Upotrebljavao se kao sredstvo za čišćenje aure i može pomoći postići višu razinu svjesnosti. Često se upotrebljavao i kao obrana od crne magije, jer se vjeruje da negativne misli i djelovanja vraća pošiljatelju. Koristi se i protiv štetnih tehničkih zračenja TV-a, monitora, mobitela.
Izvrstan je za rastjerivanje straha, opsesija, neuroza i donosi emocionalnu stabilnost. Osnažuje imuno sustav, pomaže kod srčanih bolesti, artritisa i gihta.

UNAKIT - Unakit je kamen blage, ali moćne energije. Donosi bezuvjetnu ljubav za čovječanstvo, povezanost i okupljanje. Vrlo je koristan za vrijeme trudnoće i rađanja. Koristan je za srce, cirkulaciju, ženski reproduktivni sustav, olakšava trudnoću, u manjoj mjeri za muški reproduktivni sustav, problemi s težinom.

GORSKI KRISTAL - Rimljani su vjerovali da gorski kristal sadrži energije bogova koje daju snagu, hrabrost i mudrost. Gorski kristal je univerzalan kamen, svatko bi trebao imati jedan! Čist je i snažan energetski izvor, jača energetsko polje, stimulira moždane funkcije, jača imunološki sustav i dovodi tijelo u ravnotežu, aktivira sve nivoe svijesti; daje sklad duši. Ovaj kristal stimulira sve čakre; koristi se i za zaštitu od energetskih utjecaja drugih ljudi, za zaštitu od zračenja kompjutera kao i za zaštitu od podzemnih zračenja. Prilikom snimanja Kirlijanovom kamerom utvrđeno je da kvarc može udvostručiti ljudsko biomagnetsko polje te zaštiti nositelja od radijacija. Kvarc generira elektromagnetizam i poništava statički elektricitet.

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Kvarc_nebeskidar


[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Ned 20 Feb - 22:46:40

GORSKI KRISTAL

Gorski kristal je najmoćniji isceljujući kamen svih namena. Pogodan je za lečenje rana iz traumatičnog detinjstva i podizanju samopoštovanja. Ovaj kristal vam neće dozvoliti da tugujete u samosažaljevanju oko onoga što ne možete da promenite. Uvećava energiju. Gorski kristal pojačava energiju svih ostalih kamenova. To nije sve. Ovaj posebni kristal ima sposobnost prihvatanja energije drugih kristala i zato može da zameni sve ostale kamenove. On je dijamant siromašnih jer je prebogat u svakom pogledu osim u materijalnom.

Gorski kristal je prozračan, staklastog sjaja. Boja mu je od bezbojne do mlečno bele.

Nalazišta su mu širom sveta, Madagaskar, Brazil, SAD, Meksiko, zona Alpa, Indija, Australija, Rusija, Češka i Mađarska.

Gorski kristal je jedan od najčešćih minerala na našoj planeti. Poznat je pod imenom kvarc, stenoviti kvarc, kvarcni kristal, bezbojni kremen.

Gorski kristal ima razne oblike dug, kratak, špicast sa jedne strane ili obe, u obliku grozda, kotrljan sa raznim aplikacijama unutar njih, od mehurića, klinastog pisma, duha, ključa, gorskog oka, mosta, itd. Gorski kristal se može naći u svim mogućim oblicima i fasetima.

Ne postoji kristal čije se osobine češće i izražajnije povezuju sa duhovnim svetovima od kvarca, što pre svega duguje njegovoj lakoći programiranja u cilju upravljanja energijom, komunikacijom i zaštitom. Kvarc je savršeni energetski menadžer, ima sposobnost da predaje i prima energiju. On je odašiljač, provodnik i prijemnik istovremeno. U predaji, on može da pojačava, fokusira i usmerava energiju. U primanju, skladišti energiju za kasniju upotrebu i transformiše je u bilo kakvu vrstu upotrebljive forme. On otklanja neželjene vibracije i centrira sopstvenu energiju. Kvarc čisti auru i simbolizuje dobrobit celog bića. Olakšava komunikaciju sa planovima i dimenzijama koje se nalaze iza koprene. Pojačava vibracionu frekvenciju misaonih i osećajnih energetskih formi i dovodi ljudsku svest u povišeno stanje svesnosti. Nema šta ne može.

Znači, kvarc pojačava, fokusira, čuva, transformiše i energizira. Savršen je za fokusiranje afirmacija i molitvi. Stimuliše psihičku percepciju, uči svaku osobu na njenom sopstvenom nivou i sopstvenom brzinom. Dobar je za sve čakre, astrološke znakove i simbole. Vraća izgubljena sećanja, rešava probleme, odvraća negativnosti, ponovo otkriva naše sposobnosti za koje smo mislili da su izgubljene, povećava naše nadčulne sposobnosti.

Pojačava molitve, želje i pozitivnu vizuelizaciju. Drži nas u kontaktu sa spiritualnom stranom svoje prirode i podseća nas da smo spiritualno biće sa ljudskom egzistencijom. Svako duhovno traganje može biti stimulisano i pojačano uz pomoć energije gorskog kristala.

Lako sačuvava informacije ili energije u sebi. Pojačava ih i leči sa njima. Može i da prima i da šalje energije. Moćni prozirni kvarc otvara sedmu, temenu čakru. Dobar je za meditaciju, slanje ili primanje vođstva. Stimuliše prirodne kristalne forme u tkivu i fluidima da rezoniraju na novoj isceljujućoj frekvenciji. Radi sa svim čakrama i glavnim žlezdama. Donosi spiritualne uvide i prosvetljenje, mir i spokoj. Ohrabruje emocionalnu jasnoću i čistoću srca.

Kod fizičkog isceljivanja, donosi energiju, smanjuje groznicu, natekline i dijareju. Gorski kristal je vrhunski isceljitelj. Koristi se u svim stanjima od stimulacije imunog sistema i prevencije do najtežih oboljenja. On odlično čisti krvne sudove, olakšava rad srca, sprečava infarkt, dovodi kiseonik u mozak, stabilizuje krvni pritisak. Jača energetsko polje u meditaciji zajedno sa hematitom, kao uzemljujućim kamenom.

Da bi gorski kristal bio savršen, programira se studiozno i precizno. Izdefinišite sve unapred i zapišite na papir. Volite gorski kristal, stavite ga na srce, pa na treće oko. Sada ga programirajte, opušteni ste, dišite svesno, ravnomerno i ujednačeno. U jednom momentu kada osetite da ste spremni, prilikom izdaha zamislite kako vaša želja ulazi u kristal. Vidite ga u Božanskom svetlu. Ostanite ganuti. On je primio u sebe program koji ste mu namenili, ono što treba da uveća i da vam uzvraća.

Gorski kristal se čisti pod mlazom mlake vode 2-5 minuta. Ako ima špic, špic se okrene nadole. Ako je tek kupljen, prvo položi u morsku so 24 sata i tek onda se prazni pod mlazom mlake vode. Puni se na suncu od 1 do 2 sata.

Za duboko telesno čišćenje koriste se najprovidniji komadi gorskog kristala, koji se pune na rano jutarnjem i zalazećem suncu.

Položeni na šestu, čeonu čakru donose uvid u blokade i njihovu sigurnu dopremu na svetlost.

Eliksir služi za brzo obnavljanje telesne snage.

Napomena: kristali ne mogu biti zamena za lekarski tretman.[You must be registered and logged in to see this link.]


Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Kremen_b
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 13:45:00

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 21turmalin-lubenica2

Turmalin daje stabilnost
i trajnost vezama

Turmalin je dragi kamen koji se javlja u jedinstvenom sjaju boja. Prema staroj egipatskoj legendi, to je zbog toga što je na dugom putu od Zemlje ka Suncu turmalin putovao duž duge. Usput je pokupio sve njene boje, zbog čega se danas zove dugin dragulj.

Ime turmalin nastalo je iz "tura mali", što na jeziku singa znači "kamen pomešanih boja". Turmalin može biti žut, plav, crven, zelen, roze, providanÖ Često se u jednom kamenu vide dve i više boja i on se ceni upravo zbog svoje višebojnosti. Ima turmalina koji menjaju boju s obzirom na to da li ih gledate na dnevnom ili veštačkom svetlu. Teško da ćete naći dva identična primerka turmalina, on se javlja u mnogo vidova i zato je odličan za sva raspoloženja i temperamente. Zato ne iznenađuje da su mu još od davnina pridavana magična svojstva. Turmalin navodno ima posebno jak uticaj na ljubav i prijateljstvo, dajući im stabilnost i trajnost.

Naučnike intrigira zapanjujuća fizička osobina ovog kamena da se, zagrejan i zatim ohlađen, ne puni energijom. Kamen na jednom kraju bude pozitivno, a na drugom negativno naelektrisan. Pritisak takođe vodi naelektrisanju turmalina, a tokom oslobađanja energije menjaju se pozitivni i negativni pol, tako da kamen snažno vibrira. Holanđani, koji su prvi doneli turmalin u Evropu, odavno znaju za ovaj efekat. Oni su ga koristili da izvlače pepeo iz svojih lula i zvali su ga "aštreker" (koji privlači pepeo). Skoro svaki turmalin je unikat.

Mnogi turmalin nazivaju kamenom muza, jer se veruje da njegove boje imaju sposobnost da inspirišu svog nosioca i podstaknu njegove kreativne talente. U vreme Manču dinastije u Kini, mandarini su nosili okruglu dugmad od crvenog turmalina, kako bi se razlikovali od pripadnika ostalih klasa. Carica Cu Hsi bila je tako fascinirana lepotom i bojama turmalina da je imala preko tonu ovih dragulja u svojoj kraljevskoj kolekciji.

Najklasičniji turmalin zove se lubenica. On se preliva iz lepe zelene boje u crvenu ili roze. Ova mešavina zelene i crvene-roze, dobra je kad treba uspostaviti ravnotežu u nečijem srcu. Ovaj kamen pomaže čoveku da se oslobodi ideje da je večita žrtva i uči ga da kroz sve životne nedaće ide sa odlučnošću u srcu i osmehom na licu.

Crni turmalin jača rad emocija. Odbija i štiti od negativne energije, naročito od osetljivih osoba. Neutralizuje strah, ogorčenje, nervozu, opsesivnost, blokiranu energiju unutrašnjih organa ili kičme, toksine, konstipaciju (zatvor).
Zeleni turmalin, ili brazilski smaragd, uspostavlja ravnotežu između ljubavi i strasti. Pomaže čoveku da gleda srcem. Jača želju za životom, životnu energiju, saosećajnost. U sebi sadrži esenciju biljnog sveta i pokazuje nam da smo jedno s prirodom. To je snažan, elektromagnetski dragulj. Jača telo i duh, nižu frekvenciju misli i energije menja u višu frekvenciju svetla i unosi svetlost i duhovnost u fizičke pojave. Zrači svetlo kojim štiti svog nosioca. Daje energiju centralnom nervnom sistemu, pa je dobar za glavobolje, migrene itd.

Prozirni turmalin prebacuje našu telesnu energiju na višu frekvenciju. Naročito je dobar za nervni sistem i čišćenje toksina iz krvi i limfe.
Plavi turmalin je pravi kamen za uspostavljanje ravnoteže sa sopstvenom dušom, mentalnog mira, učenje strpljenju i umirenje nervnog sistema. Oslobađa od stresa i daje miran san.

Roze turmalin poboljšava emotivnu i duhovnu ljubav, leči bol posle gubitka, strah. Najbolje deluje u kombinaciji sa psihijatrijskim savetovanjem. Povećava ljubav prema samom sebi, saosećanje, oslobađa starih bolova. Jača poverenje.
Crveni je dobar za emotivnu i duhovnu ljubav i za uspostavljanje ravnoteže između jina i janga. Smatra se da svom nosiocu daje hrabrost i snažnu volju.

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 21turmalin3


vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 13:58:36


Minerali, drago i poludrago kamenje oduvek su fascinirali čoveka pre svega zbog svoje vizuelne privlačnosti, izuzetne čistoće, igre boja ili transparentnosti..

Prvom čoveku, kao i ovom danas nije bilo teško da zapazi blistavi kristalni sjaj, plamenove boja dragog i poludragog kamenja. Danas ljudi sa njima trguju, njihovu vrednost mere novcem, zlatom. Kristali su naši prijatelji koji nam pomažu živeti. Oni su nam učitelji i isceljivači. Mogu biti ukras i odraz moći, pasija ili manija, zavisi u čijim su rukama. Odašilju nam ljubav, čistu, postojanu, uvek ponavljanu u istom ritmu, razgaljuju naše srce. Ostalo je još samo da postanemo svesni i uvedemo u našu stvarnost taj čarobni, blistavi, isceljujući svet kristala.Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Plavi-dijamant-de-birs

Dijamanti se stvarajau od čistog ugljenika. Imaju veoma jaku kristalnu strukturu i formiraju oktaedarske (klasičan dijamant), dodekaedarske i trapezaste kristale, koji su bezbojni u svojoj najsavršenijoj formi, staklastog sjaja. Ali ima ih i u različitim nijansama i koloritu, zbog primesa lakih elemenata. Tako se mogu naći u beloj, crnoj, bledo pink, žutoj, crvenoj, oranž, zelenoj, plavoj i braon boji. Usled prisustva određenih primesa, boja dijamanta može biti promenjena, na primer, samo jedan atom bora (B) na milion atoma ugljenika, može da efektivno apsorbuje svetlost iz crvenog dela spektra i tako proizvede plavu boju dijamanta.

Dijamant je bio nazivan Kraljem Kristala, Kamenom Uma, i Kamenom Majstora. To je, bez sumnje, najmoćniji kristal u metafizičkom pogledu

Dijamant reprezentuje vernost, ljubav, čistoću, nevinost

Dijamant je kamen čišćenja, koji pomaže u otklanjanju energetskih blokada. Promoviše ljubav prema sebi i razumevanje ličnih emocionalnih blokada. Očišćeni pomoću dijamanta sijaćete do beskraja i biti savršeni. To će vam doneti unutrašnji mir i osećanje spokoja. Dijamant drži negativne misli podalje od vas, pojačava fizičku, mentalnu i spiritualnu energiju. To pomaže kreativnosti, imaginaciji, genijalnosti i inventivnosti. Nove stvari će se dešavati u vašem životu.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 13:59:49Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Cilibar

Ćilibar – Jantar je kamen čišćenja i purifikacije. Simbolizuje Sunčevu energiju.Budi životnu radost, donosi svetlost i toplinu. Privlači ljubav i stimuliše sreću i zadovoljstvo. Koristi se kao kamen za sreću i zaštitu. Pojačava snagu tokom rehabilitacije i ubrzava oporavak posle bolesti.


Iz ovog razloga smatra se da ćilibar pomaže u otklanjanju depresije. Depresija može biti praćena osećanjem prevelike vezanosti za zemaljske stvari, ili nedovoljne ispunjenosti dobrobitima fizičke egzistencije. Ćilibar je efikasan u oba slučaja. Ćilibar takođe razlaže energetske blokade.

Ćilibar pojačava kreativnost, pomaže da se prihvate promene i da se prate svoji snovi. To je odličan kamen za odstranjivanje samonametnutih prepreka. Pomaže nam da izgradimo pozitivan stav na bazi poverenja u sebe. Promoviše plodnost. Mnoge rane rezbarije u ćilibaru su prikazivale životinje plodnosti, žabe, zečeve i ribe. Veruje se da je ćilibar prva supstanca koja je ikada bila korišćena u dekorativne svrhe, i može se naći u obliku talismana i amuleta. Mnoge drevne tradicije smatraju ćilibar kamenom univerzalne životne snage, jer u njegovoj osnovi, unutar kamena je zarobljen život.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 14:01:15Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Smaragd1

Smaragd je majski kamen, koji je nazivan i kraljica dragulja i dragulj kraljica. Koren reči polazi iz grčkog "smaragdos", što znači "zeleni dragulj".

Najcenjenija boja smaragda je takozvana smaragdno-zelena, koja je i dobila ime po ovom kamenu, ali se kamen može naći i u različitim nijansama zelene.
"Zelena vatra" bio je tako očaravajući i cenjen na evropskim dvorovima da su španski konkvistadori krenuli u krvavi rat da bi našli rudnike smaragda u Južnoj Americi. Rat je završen 1557. godine, otkrićem spektakularnih rudnika Muzo i Čivor na teritoriji današnje Kolumbije, koji su i danas najveći izvor smaragda u svetu. Stare Inke i Asteci u Južnoj Americi obožavale su smaragd kao sveti kamen.

Vede, svete knjige hinduizma, sadrže podatke o dragocenom zelenom kamenu i njegovim lekovitim moćima: "Smaragd obećava sreću i popravlja opšte zdravlje". Zato ne čudi što su sanduci s blagom indijskih maharadža i maharanija sadržali najlepše primerke ovog kamena. Jedan od najvećih smaragda na svetu je "mogul", iz 1695. godine, od 217,80 karata i visok 10 centimetara. Jedna strana "mogula" ispisana je molitvama, na drugoj su urezani cvetni ukrasi
Smaragd je od davnina cenjen kao simbol novog života i ljubavi, a zbog svoje prelepe zelene boje smatra se i simbolom proleća.

Kleopatra je cenila svoje smaragde više od bilo kog dragulja i pričalo se da ima tajne rudnike. Ti Kleopatrini rudnici otkriveni su ponovo pre 1.000 godina, ali su već bili potpuno eksploatisani.
Smaragdi su dugo korišćeni zbog svojih emocionalnih i umnih moći. Mnogi veruju da nošenje smaragda obezbeđuje snagu volje, bistrost uma i odušak u stresnim situacijama. Smaragd je povezan sa obezbeđivanjem ljubavi i vernosti, inspiracije, mudrosti, harmonije, strpljenja, mira i izobilja.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 14:02:51Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Safir1wx3

Ime safir upotrebljavano je za razno drago kamenje. U srednjem vijeku tako su nazivali i lapis lazuli. Oko 1800g. priznati su safir i rubin kao varijacije korunda. Tada se plavo kamenje nazivalo safirima, crveno rubinima, a sve drugih boja svrstavalo se pod mineral korund. Danas se minerali iz grupe korunda svih boja osim crvenih nazivaju safirima.
Plavu boju safirima daju željezo i titan, ljubičastu vanadij. Mali dio željeza dat će rezultate u žutim i zelenim tonovima, a krom će prouzročiti rozu boju kamena.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 14:04:15Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Draguljametist_d27a2

Ametist je kamen duha, ljubičasta boja je inače boja duha i spiritualnosti. To je kristal zaštite, nesebičnosti, plemenitosti, spiritualne svesnosti, meditativnosti, ravnoteže, unutrašnjeg mira. To je kamen metamorfoze i preobrazbe. Unosi mir i harmoniju u prostor.

Ametist, veoma tražen poludragi kamen, divne
ljubičaste boje,
simbol je skromnosti i čistač duše. Zaštitnik je Vodolija ali odgovara svim ostalim znacima.

Ukras je na episkopskom prstenju i nakit je velikodostojnika.

Tradicionalno, ametist je kamen ljubavnika. Pripisuju mu se mnoga svojstva. Štiti od uroka i trovanja. Stavljen u svilu štiti od glavobolje. Pomaže kod menstrualnih problema, pojačava memoriju, reguliše krvni pritisak i dobar je protiv gojaznosti. Smiruje srce i živce; loše misli pretvara u optimizam. Poseduje prijatne impulse za životnu radost i prijateljstvo, kao i sposobnost dalekovidosti za rešavanje problema. Kod meditacije pruža najveći stepen mira, topline i harmonije.

Koristi se na mnogo načina, neobrađen ili obrađen, a ujedno se od njega pravi eliksir

Još od starih vremena pa do današnjih dana, smatralo se da štiti od pijanstva (na grčkom: a-methysios, što znači “nije pijan”). Izvesni Edvard Merike pisao je 1853. godine u knjizi “Istorija lepote” da ametist “tera mamurluk tako da gospodin koji je pio ubrzo postaje potpuno trezan; zato su mnogi, bilo sveštenici bilo obični ljudi, imali običaj da nose prsten sa ametistom“. Stari Grci su verovali da onaj koji ga nosi u pupku ne može da se napije.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 14:07:11


Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Hope28gt

Dijamant Hope-Slavni ukleti dijamanat

Kao i "kobna lubanja",priča o dijamantu Hope govori o tome kako kristali imaju moć upijanja ljutskih osjećaja.
Louis XIV.kupio je dijamant 1668.godine od francuskog trgovca Jean-Baptistea Taverniera,za kojeg se vjeruje da ga je ukrao(kao"Zeleno oko malog žutog boga"Miltona Heyesa)iz oka nekog idola u indiskom hramu.(Jedan autor spominje hram Rama-sitra,blizu Mandalaya.)
Tavernier je zatim bankrotirao i otplovio za Indiju ne bi li povratio bogatstvo,ali je na putu umro.Kralj je dao oblikovati dijamanat u oblik srca,a nosila ga je Mme.de Montespan,kraljeva ljubavnica koja je bila upletena u zloglasnu "aferu s otrovima",u kojoj su razne gatare pribavljale otrov za ubijanje neželjenih muževa.Bila je upletena crna magija,a opet Guilborg sudjelovao je u crnim misama u kojima su se novorođenčad prinosila kao žrtve;pritom je golo tijelo Mme .de Montespan služila kao oltar.Skandal je ušutkan,ali je Mme.de Montespan pala u nemilost, a gatarama je tajno suđeno u chambre ardnte("komori sa svijećama")te su poslije spaljene.I tako se ćini da je,poslije Taverniera,Mme.de Montespan kojoj je "francuski plavi",kako su zvali dijamanat,donio nesreću.
Stotinu godina poslije,kralj Louis XVI.dao je dijamanat svojoj ženi,kraljici Mariji Antoaneti;zbog upletenosti u skandal s dijamantnom ogrlicom izgubila je vjerodostojnost kod stanovništva,pa je to bio jedan od neizravnih povoda za Francusku revoluciju,u kojoj je ostala bez glave.Princezu de Lamballe,kojoj je Marija Antoaneta posudila dijamanat,ubila je svjetina.
Dijamanat se ponovno pojavio u Londonu,ali znatno smanjen-s izvornih 112.5 karata (22,5grama) na 44,5 karata-manje od polovice prvotne težine.Kupio ga je 1830.godine londonski bankar Henry Thomas Hope,za 18 000 funti i od tad je poznat kao dijamant Hope.Koliko nam je poznato,Hopeu dijamanat nije teško naštetio,a ni bilo kome iz njegove obitelji sve dok nije završio u rukama pjevačice May Yohe,koja se udala za lorda Franciesa Hopea;njih su mučili bračni problemi i žena je porekla da će dijamanat donjeti nesreću svima koji će ga imati.Umrla je u siromaštvu i za to okrivljavala dijamanat.
Lord Francis ga je,opterećen velikim financiskim teškoćama,početkom 20 st.prodao francuskom burzovnom mešetaru Jacquesu Colotu,koji je poludio i ubio se-ali ne prije nego što je dijamant prodao ruskom princu Kanitovskom,koji ga je posudio francuskoj glumici iz Folies Bergerea,a onda je ustrijelio iz svoje lože prve većeri kad ga je nosila.Njega su zaklali revolucionari.
Kupio ga je grčki draguljar Simon Mantharides i poslije pao u provaliu(ili je prema drugoj verziji bio"pogurnut").Turski sultan Abdul Hamid,poznat kao "Abdul Ukleti",kupo ga je 1908.,a sljedeće je godine svrgnut;poludio je.Sljedeći vlasnik,Habib Bey,utopio se.
Dijamant je zatim preko francuskog draguljara Pierrea Cartiera otišao u Ameriku,Edwardu Bealeu Macleaneu,vlasniku Washington Posta.Nedugo zatim je,umrla mu je majka,a zatim i dvije sluškinje.Njegov desetogodišnji sin Vison,koji je uvijek bio strogo ćuvan,jednog je dana pobjegao čuvarima,istrčao pred kuću i poginuo pod kotačima automobila.Maclean se rastao od supruge Evalyn,upleo se u poznat skandal Teapot Dome i završio kao psihotični alkoholičar.Evalyn je zadržala dijamanat i često ga nosila,odbacivajući priče o njegovoj zlokobnosti.Ali,kad joj se kći 1946.godine ubila tabletama za spavanje,svi su se sjetili da je na dan vjenćanja nosila dijamanat.
Nakon što je Evalyn Maclean umrla 1947.godine,sve je njezine dragulje kupio newjorški draguljar Harry Winston,navodno za milijun dolara.Izložio je dijamant u New Yorku,ali ga je na kraju odlučio darovati Institutu Smithsonian;to što ga je poslao običnom poštom pokazuje da ga nije brinula "ukletost"dijamanata.Paket je danas izložen zajedno s dijamantom.
Kada je 1965.godine testiran ultraljubičastim svijetlom u Labaratoriju De Beers u Johannesburgu,nastavio je žariti poput užarena ugljena nekoliko minuta nakon testiranja,što je jedinstveno fenomen među dijamantima.
Skeptici prokletstvo dijamanta Hope,kao i prokletstvo Tutankamonove grobnice,smatraju mitom i ističu da mnoge vlasnike nije zadesila nikakva nesreća.I dok je o ovom slučaju skeptičnost možda opravdana,bilo bi preuranjeno odbaciti pojam prokletstva kao i praznovjernicu.Pokojni T.C Lethbridge bio je uvjeren da tragedija i neugodni događaji mogu ostaviti svoj "otisak"na mjestima na kojima su se dogodili;tu je teoriu prvi iznio sir Oliver Lodge početkom 20 st.On je smatrao da se neka takozvana proganjanja mogu protumačiti kao"snimke".Takve je on snimke nazvao ghoul(lešinar ili demon)-pod njim je podrazumjevao neugodne osjećaje koje neka mjesta izazivaju.Kad mu je bilo 18 godina,šetao se s majkom po Velikoj šumi blizu Wokinghama kad ih je iznenada oboje obuzela duboka tjeskoba.Poslije se doznalo da je blizu mjesta gdje su tada bili ležalo truplo čovijeka koji se ubio;Lethbridge je vjerovao da je tjeskoba toga čovijeka nekako "snimljena"u okolini.Četrdeset godina poslije,on i njegova supruga Mina otišli su skupljati morsku travu na obližnjoj plaži u Ladreamu u Devonu.Dok su prilazili plaži,Lethbridge je opet osjetio "plašt"tjeskobe,kao da je zakoračio u maglu.Ubrzo je Mina rekla:" Ne mogu više podnjeti ovo mjesto",pa su otišli.Sljedećeg su vikenda ponovili izlet.Ponovno je osjetio isti "plašt"tjeskobe.Ovaj put Mina otišla na vrh neke stijene kako bi crtala.a onda je iznenada osjetila neugodan osjećaj da je netko potiče da skoči.Poslije je Lethbridge otkrio da je neki muškarac doista nedugo prije skočio s te stijene i ubio se.Zaključio je da je oped razlog tjeskobi;jad tog čovijeka nekako je"snimljen"na električnom polju vode.(Oba su dana bila topla i vlažna,a primjetio je i da se na mjestu gdje je "tjeskoba"bila najača u more uljeva riječica.)Minu na skok nije poticao "duh"samouboice,nego je reagirala na njegov vlastiti poriv da skoči.Taj pojam "snimke" temelj je teorije psihometrije,sposobnosti nekih ljudi da "očitaju"povijest nekog predmeta tako što ga drže u rukama.
Vidovnjaci vjeruju da kristali imaju veliku sposobnost upijanja-odatle popularnost kristalnih kugli koje se drže zamotane u crni baršun koji ih štiti od svjetlosti i topline(prema istom načelu prema kojem kasete ne treba držati na suncu ili na radijatoru).
Postoji opsežna dokumentacija o "prokletstvima",po čemu bi se dalo zaključiti da neki predmeti mogu nositi"zlu sreču".Primjerice,cijela je knjiga posvećena brodu The Great Eastern koji je u 19.st.sagradio brodograditelj Isambard Brunel.Tijekom gradnje nestali su zakivač i njegov pomočnik;nitko nije primjetio da su zakovani u trup broda.Taj u to vrijeme najveći ikad izgrađen brod zapeo je tijekom porinuća i uzelo je tri mjeseca da se oslobodi.Zatim se Brunel srušio na palubi i umro tjedan poslije.Nakon toga je priča o brodu dugi niz katastrofa.Na njemu je poginulo još pet vatrogasaca.Dok je bio u luci na popravku,oštetila ga je oluja.Kapetan se utopio u čamcu zajedno s par sobara.Nekog je mornara zdrobilo kormilo.Drugi je čovijek pao preko palube.Katastrofe i štete nastavljale su se sve dok brod nije napušten,samo petnaest godina nakon porinuća.Kada su ga rasjekli,otkrili su trupla zakivača i njegova pomočnika.

Da se vratimo na kraju našem dijamantu Hope,zaključak bi bio:da su najvjerojatnije svećenici hrama Rama-sitra možda poduzeli mjeru kao i Egipćani uvezi svojih grobnica da ih zaštite od krađa,a to je bacanje uroka ili prokletstva na svete stvari.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 14:08:47Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Www_ruzicnjak

Rozenkvarc - kamen ljubavi, i jedna od najpoželjnijih varijacija kvarca. Njegova roze boja je jedinstvena u svetu minerala. Potiče ljude na bezuvjetnu ljubav, ljubav prema sebi i drugima. Poboljšava rad srčanog mišića, grudnog koša i gornjeg dela kičme. Oslobađa nagomilane emocije. Posebno je koristan osobama koje su izložene emocionalnim stresovima. Doprinosi lečenju viška kilograma, kožnih bolesti izazvanim psihosomatskim poremećajima, pospešuje cirkulaciju. Posebno je namenjen ženama koje su izložene stresu.

Rozenkvarc je simbol nežne ljubavi, zato olakšava emotivne probleme i leči srce. Budi u nama životnu radost, podstiče na vernost i ljubav, jača smisao za lepotu.Privlaci i zadrzava muske poglede.Pomaze pri uspostavljanju emocionalne ravnoteze, ljubavi, smirenosti, prastanja, ljubaznosti, samopostovanja. Uz njega se lakse podnosi gubitak, stres, povredjenost, strah, ozlojedjenost, ljutnja.
Trebao bi biti u svakom domu.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 14:11:24


Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Tirkiz-ogrlica_slika_L_388507

TIRKIZ je prekrasni azurni kamen rođenih u znaku Bika, Strelca i Vodolije. Simbol je ljubavi i bogatstva, a često se poklanja prilikom veridbe i venčanja. Kaže se i da smiruje napetost, obuzdava svađe i učvršćuje prijateljstvo.

Tirkiz, poludragi kamen divne zeleno-plave boje, na Zapadu simbolizuje planetu Jupiter (zeleno) ili Veneru (plavo). Ime potiče iz istočnih zemalja (Turska). Turci, kao dobri konjanici, smatrali su ga svojim talismanom, jer su verovali da čuva i konje i jahače na njihovim čestim i dugim putovanjima. Smatralo se da štiti vladaoce od loših uticaja.
U Meksiku se tirkiz smatrao izuzetnim kamenom. Obično su ga stavljali u kraljevske dijademe. Njihov bog vatre nazivao se “Gospodar tirkiza” (Xiuhtecutli). Plavi tirkiz simbolizovao je jedinstvo nebeske vatre (Sunce) i zemaljske vatre.
Veruje se da štiti od ljubomore i uroka. Interesantno je da tirkiz ne izgleda isto na svim ljudima: na nekima gubi sjaj i boju. Pričalo se da tirkiz, menjajući boju, može otrovati onoga koji ga nosi. Najbolje izgleda kada je optočen zlatom.

Tirkiz je kamen istine. Sugeriše potrebu da se bude iskren sa sobom. Čovek mnogo dobija ako vidi sebe onakvim kakav stvarno jeste. Tirkiz je moćan kamen zaštite i pročišćenja. Raspršuje negativne energije i čisti elektromagnetni smog, pružajući zaštitu od zagađivača u okruženju. Tirkiz štiti i jača Auru i energetske meridijane tela i suptilna energetska polja. On psihi daje snagu i sigurnost. Aktivira povučene ljude. Privlači novac, ljubav, zdravlje i lepotu.
Stabilizuje promene raspoloženja i donosi unutrašnji mir.
Fizički - pojačava imuni sistem i regeneriše tkivo, ublažava virusne infekcije, uklanja impotenciju. Ublažava giht, reumatizam, želudačne probleme, grčeve i bol. Takođe, ima antiupalno i detoksifikujuće dejstvo, pomaže grlu i disajnim putevima.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 14:13:18Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 15rzk8h

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Get_image_variation

AVENTURIN pomaže razvijanju kreativnosti i postizanju mentalne jasnoće. Vjeruje se da povećava blagostanje i donosi uspjeh u karijeri, pomaže vidjeti alternativu u svim situacijama. Daje mir, ravnotežu, unutarnju snagu i povećava radost. Donosi sreću, posebno u igrama na sreću. Koristan je za krv, cirkulaciju, glavobolje, poremećeni san. Štiti srčanu čakru od vanjskih prodora energije.Aventurin ili Indijski žad je “Kamen karijere”. Nošenjem na koži iscjeljuje kožne alergije, akne i prišteve. Ublažuje opadanje kose, cvjetanje kose, prhut i osip, a jača i lomnu kosu. Kao dodatak kupkama iscjeljuje bolove u ledima. U kombinaciji sa gorskim kristalom iscjeljuje alergije. Aventurin - kamen sunca ima svojstvo jačanja potencije. Ublažuje kronične upale debelog crijeva i s njom povezane probadajuće bolove ili proljev, probavne smetnje, vjetrove i čestu začepljenost. Koristan je i za krv, cirkulaciju, glavobolje, poremećeni san. Štiti srčanu čakru od vanjskih prodora energije. Aventurin ublažuje psihosomatske smetnje i strahove , posebno one koji potječu iz prvih sedam godina života. Daje mir, ravnotežu, unutarnju snagu i povećava radost. Podržava neovisnost, veselje, humor i vedrinu, a negativnu snagu pretvara u pozitivan stav prema životu.
Pomaže u zadržavanju pravih prijatelja u vjernom prijateljstvu. Koristan u svim područjima kreativnosti, mašte kao i za mentalnu jasnoću. Vjeruje se da povećava blagostanje i donosi uspjeh u karijeri, pomaže vidjeti alternativu u svim situacijama. Donosi sreću, posebno u igrama na sreću.
Astrološka dodjela: Bik, Djevica, Vaga, Vodenjak.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od Zaga taj Pon 21 Feb - 14:32:01

predivni su =..=

-----------------------------------------------------------------------------------
U životu je jednako loše obeležen svaki put, ali ponekad je potrebno ići u pravcu koji se čini najmanje prohodan i najmanje siguran....
Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Bc9 [You must be registered and logged in to see this link.]
Zaga
Zaga
Šefica Grupe TNT
Šefica Grupe TNT

http://marezato.hpage.com
Srbija

Grad : Niš
Browser : Firefox
Broj Postova : 1829
Broj Poena : 25885
Reputacija : 1344
Datum upisa : 24.12.2009
Datum rođenja : 21.05.1973
Godine Starosti : 47
Pol : Ženski Zodijak : Bik Bizon

Zanimanje : svašta nešto
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 15:03:23


Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 146107

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Www_karneol2

KARNEOL (KARNELIAN) - Karnelian je kamen kreativnosti, individualnosti i hrabrosti. Zovu ga još i "glumački kamen". Veliki je zaštitnik. Pojačava memoriju i pomaže pronaći prave prijatelje. Štiti od ljubomore, ljutnje i straha. Pomaže ostvariti želje i donosi sreću; olakšava i uklanja tugu. Pomaže stabilizirati energije u domu. Povezan je s korijenskom i sakralnom čakrom. Koristi se za liječenje rana, pomlađuje tkiva i stanice, protiv reumatizma, bubrežnih kamenaca i drugih bubrežnih problema, žučnih kamenaca, hladnoće, peludne alergije i neuralgije.

Odavno su poznata njegova ljekovita, duhovna i kreativna svojstva. Ovaj kamen uzemljuje i snažno je povezan s planetom Zemljom. Balansira kreativnost i mentalne procese, stimulira analitičke sposobnosti i jasnoću. Štiti od bijesa, zavisti i straha. Pomaže otkloniti žalost. Potiče koncentraciju, radoznalost i inicijativu. Fokusira pažnju u sadašnjem trenutku. Stvara dobro raspoloženje. Podiže razinu energije. Dobar za meditaciju jer fokusira um na višim razinama svjesnosti. Podiže i obnavlja osjećaj ljubavi i povjerenja. Jača osjećaj povezanosti s Prirodom.
Pomaže kod kamenaca u žućnom mjehuru i bubrezima, alergija, astme, prehlada. Čisti i obnavlja krv, pomaže kod šećerne bolesti. Preporuča se kod PMS-a, kod impotencije i neplodnosti kod muškaraca. Otklanja artritične bolove kod muškaraca. Zaustavlja krvarenje iz nosa.
Spada u grupu kremena, SiO2., a odgovara korijenskoj i sakralnoj čakri.
Treba ga redovito čistiti pod mlakom tekućom vodom, a puni se na suncu.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 15:06:24U pravu si, Zago, predivni su, kao iz bajke...mora biti da ih je Ali Babina pecina bila puna!!!
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 21:02:32

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Zad-jade

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Zad-jade-1

ŽADŽad je jedan od plemenitih kristala koji spadaju u skupinu onih koji zrače energijom za balansiranje čakri. Obično je prozračan do lagano providan i mat. Boje mu variraju od jabučno zelene do smaragdno zelene, od sasvim bijele do zelenkasto bijele. Moguće ga je visoko ispolirati. Žad je tvrd i nije ga lako obrađivati niti sjeći. Zato je dobro obrađen žad više cijenjen od neobrađenog kamena.

Žad se obično koristi kao zamjena za smaragd i ima snagu planeta Merkura i u tu svrhu se koristi uglavnom samo zeleni. Kvalitetan kamen je veoma efikasan u uklanjanju negativnih utjecaja nepogodno položenih planeta.

Postoje dva tipa žada, i to su zapravo dva različita minerala – žadit i nefrit. Žadit je silikat kalcija i aluminija, a nefrit silikat kalcija i magnezija. Oba su tvrdi i izdržljivi, teži za obradu od čelika. Žad se neće prelomiti ako ga samo udarimo čekićem. Žadit je nešto tvrđi od nefrita, ali je lakše lomljiv. Većina žadita na svijetu dolazi iz Gornjeg Mianmara, te je zato još poznat i kao „imperijalni žad“ ili „kineski žad“. Još ga se može naći u Južnoj Americi, Brazilu, južnoj Kini, Meksiku i Tibetu. Britanska Kolumbija u Kanadi je najveći svjetski proizvođač žada nefrita. Nefrit se još može naći u Turkistanu, Novom Zelandu i Sibiru.

Boja i prozračnost žada se glavne stvari po kojima se procjenjuje njegova vrijednost. Dolazi u različitim bojama. Bijeli žad je obično nefrit. Smaragdno zeleni žad („imperijalni žad“) je uvijek žadit i jedan je od najrjeđih i najcjenjenijih oblika kamena. Žadit također dolazi i u narančasto-crvenoj boji, svjetlo ljubičastoj, plavo zelenoj i boji lavande. Oba tipa žada se mogu pojaviti u čitavom spektru boja. Zlatari često kamen boje u zeleno, ali boja s vremenom izblijedi. Postoje mnoge zamjene za žad, jedna od njih je kalcedonij.

Žad se treba staviti u zlato, najbolje srijedom. Isto tako funkcionira i petkom ili subotom. Komadi kamena trebaju imati barem pet karata. Pravilan ritual bi uključivao postavljanje kamena u ležište prstena, a zatim ga se treba nositi na malom prstu desne ruke za muškarce, ili na malom prstu lijeve ruke za žene, između sat ili dva nakon izlaska sunca, u srijedu svijetle polovice lunarnog mjeseca. Prsten se treba napraviti kad je Merkur u znaku Djevice ili nekom drugom prijateljskom znaku. Mantra koju bi se trebalo izgovarati glasi: Om bum budhaya namaha om.

Žad se nosi da pomogne kod bolesti bubrega, kožnih problema, epilepsije i alergija. Kažu da onomu tko ga nosi daje dug život i štiti od nesreća.

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Jade.lady.large

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 >slika-3511246

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 21:04:22


Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 1adf1072411

RUBIN


Rubin je jedan od najcenjenijih dragih kamenja. U anticko doba, vezivali su ga za planetu Mars zbog svoje crvene boje. Hildegarda od Bingena (1098-1179) govorila je da “vazdusni demoni ne mogu da rade svoje grozne rabote niti da borave na istom mestu gde i rubin; zbog toga rubin ima svojstvo da ocisti sve bolesti iz ljudskog tela”…

Zbog svoje duboke crvene boje smatralo se da rubin udaljava melanholiju i lose snove. U starim knjigama moze se procitati da rubin stiti mornare od brodoloma. Simbolizuje, takode, carsku milost, strasnu ljubav i princip vitalnosti. U “Apokalipsi” Svetog Jovana bozansko savrsenstvo uporedjuje se “dijamantom” i rubinom.

Rubin je simbol slobode, dostojanstva i carobne snage. Pored toga sto je zastitnik ljubavi i slobode, on daje snagu povratka izgubljene ljubavi. Stari su verovali da rubin ne dopusta popustanje iskusenjima i da stabilizuje mentalno zdravlje.

Veruje se da cuva od reumatizma. Posvetli kada se vlasnik razboli ili ga zadesi nesreca.

Katarina Aragonska je bila upozorena na promenu svog kraljevskog polozaja promenom boje svog rubina.

Najcenjeniji primerci dosli su sa Dalekog istoka (Mandelej, Indija) i zvali su ih “Budine suze”.

Rubin je svetlucav dragi kamen i njegova boja varira od ruzicaste do tamnocrvene boje.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od vivijen taj Pon 21 Feb - 21:06:34

Kristali - drago i poludrago kamenje - Page 2 Emerald75uq7.th

SMARAGD

Smaragd (Be3Al2(SiO3)6) je varijetet berila. Zelene je boje sa hromom u tragovima, a ponekad i vanadijumom. Izuzetno je cenjen i po težini se smatra najvrednijim dragim kamenom. Beril ima tvrdoću 7,5 do 8 po Mosovoj skali tvrdoće. Ipak efektivna tvrdoća smaragda je manja zbog fraktura i inkluzija. Većina smaragda ima dosta inkluzija (ubačenih delova) tako da se ipak lakše lome nego što bi se očekivalo po stepenu tvrdoće.


U antičkom vremenu smaragdi su se kopali u Egiptu, Austriji i Svatu u severnom Pakistanu. Redak tip smaragda zvan trapiš nalazi se u Kolumbiji. Kolumbijski smaragdi su najcenjeniji zbog jasnoće. Dobri smaragdi kopaju se i u Zambiji, Brazilu, Zimbabveu, Madagaskaru, Pakistanu, Indiji, Avganistanu i Rusiji. Vrednost smaragda ovisi o brušenju, boji, jasnoći i broju karata.


SMARAGD - kamen zaštitnik rođenih u zodijačkom znaku BIK

Smaragd je simbol mudrosti i besmrtnosti. U drevna vremena pridavali su mu atribut “goniča oluja” i moći da pomogne oslobođenju robova. Njegova zelena boja aktivan je simbol vode, plodne kiše (plavičasti smaragdi bili su posvećeni Veneri). Kaže se da on u proleće udvostručava aktivnost, kada sve ozelenjava.

Srednjovekovne legende kažu da smaragd, u stvari, dolazi iz pakla, iz Luciferove krune, i da je baš zbog toga u stanju da pobedi demonske moći.

U hrišćanskom simbolizmu smaragd predstavlja veru i nadu.

Ovaj svetlucavi zeleni dragi kamen, takođe je simbol konstantne i istinske dobroćudnosti i sreće za sve Bikove. Vrhunski obrađen i uglačan, smaragd je imao snagu vraćanja izgubljenog vida, a priča se da ga je Neron koristio za vreme gladijatorskih borbi, da bi bolje video.

Smaragdu se od davnina pripisuje nadprirodna moć: psihi daje uravnoteženost i harmoniju, dobar je afrodizijak, pomaže kod multiple skleroze, Parkinsonove bolesti, epilepsije, shizofrenije, paranoje, psihoze. Čuva od infekcija, srčanih oboljenja, anemije, reguliše pritisak. Eliksir se često koristi kod raznih upala, problema sa kičmom, kostima, mišićima.

[You must be registered and logged in to see this link.]
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Kristali - drago i poludrago kamenje

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 8 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu