Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Zavaraj bol, prekrsti ruke.

Ići dole

Normalna Zavaraj bol, prekrsti ruke.

Počalji od mira taj Sub 2 Nov - 20:52:12

Boli vas nešto? Prekrstite ruke
Zavaraj bol, prekrsti ruke. 768biovpeHBBtuAGoiDQl9wus9zgF42XqruO0684sINpQgtFcTg1qc9RqLZBs2htcIQvEQ=s131

Ruke prekrštene na grudima obično se tumače kao odbrambeni gest kojim se "štitimo" kada se osećamo nesigurno pred sagovornikom, a naučnici sada poručuju da taj položaj ublažava i bol nakon povrede ruku i šaka.

Kada vas zaboli ruka, opečete se ili povredite šaku, prekrstite ruke na grudima. To bi, sudeći prema rezultatima novog istraživanja, trebalo da zbuni mozak, tako da će doživljaj bola biti ublažen.

Mozak je naučen da desnu ruku koristimo za obavljanje poslova na našoj desnoj strani, a levu za one na levoj. Ako ih prekrstite, mozak će biti zbunjen i zbog toga manje osetljiv na bol. Naučnici veruju da ova teorija važi uglavnom za povrede ruku i šake, tako da efekat tog jednostavnog pokreta na bolove u ostalim delovima tela nije istražen u početnoj fazi ispitivanja.

Tim naučnika sa Univerzitetskog koledža u Londonu sproveo je istraživanje tokom kojeg je laserskim zrakom kod ispitanika izazivan bol u trajanju od četiri milisekunde. "Ubod" laserom ispitanici su trpeli na šakama.

Test je zatim ponovljen, nakon što su ispitanici prekrstili ruke na grudima, a zatim je ispitivan njihov doživljaj intenziteta bola zasnovan na subjektivnoj proceni, ali i na odgovoru moždanih struktura koji je meren skenerom.

Ispitanici su bol ocenjivali kao slabiji kada su im ruke bile prekrštene, a to je potvrđeno i analizom skenerskih snimaka.

"Kada se sledeći put udarite, nemojte samo da protrljate bolno mesto, već prekrstite ruke na grudima", kaže dr Đandomeniko Janeti, sa odseka za Fiziologiju, farmakologiju i neurologiju Univerzitetskog koledža u Londonu, koji je bio šef istraživačkog tima.

"U svakodnevnom životu najčešće ćete čašu koja se nalazi sa vaše desne strane dohvatiti desnom rukom. To znači da se regije mozga koje sadrže 'mape' desne strane našeg tela i desne polovine prostora koji nas okružuje najčešće aktiviraju istovremeno, čime se postiže efektivno procesiranje čulnih stimulusa."

"Kada prekrstite ruke, te mape se ne aktiviraju istovremeno, tako da je procesiranje čulnih iskustava manje efikasno, pa je i intenzitet bola slabiji", kaže dr Janeti, a prenosi "Dejli mejl".

Naučnici se nadaju da će rezultati ovog istraživanja doprineti efikasnijim terapijama za lečenje bolnih stanja.
mira
mira
Urednik Foruma
Urednik Foruma

Srbija

Grad : beograd
Browser : N/A
Broj Postova : 539
Broj Poena : 4278
Reputacija : 77
Datum upisa : 12.06.2011
Datum rođenja : 18.11.1956
Godine Starosti : 63
Pol : Ženski Zodijak : Škorpija Majmun

Zanimanje : komercijala, aranziranje
Moj YOUTube Video :


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu