Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Masaža refleksnih zona ruke

Ići dole

Normalna Re: Masaža refleksnih zona ruke

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 14:33:33


Masaža refleksnih zona ruke   Dlanovisaorganima-zasajt

REFLEKSOLOGIJA DLANOVA I STOPALA


Stimulisanje energije

Da li znate da je svaki nas organ povezan s odredjenom tackom u stopalima?
Ove tacke nazivaju se " refleksne tacke" .
Ako jednu od njih stimulisemo masiranjem, istovremeno stimulisemo i odgovarajuci organ.
Veza izmedju njih uspostavljena je putem nervnog sistema.

Refleksologija ili refleksoterapija, stara istočnjačka disciplina utemeljena na kineskoj »terapiji zona«, počiva na načelu da se na dlanovima i stopalima nalaze (refleksne) zone koje odgovaraju svim organima, žlezdama i delovima tela.

Refleksologija koristi metodu pritiska palcem na refleksne tačke u svrhu uklanjanja blokada u protoku telesne energije.

Veruje se naime da životna energija teče određenim putanjama (meridijanima) kroz naše tijelo, a da su te putanje povezane sa svim organima.

Stimulacijom određenih tačaka duž meridijana mogu se ukloniti različite tegobe odnosno »blokade« u pravilnom protoku životne energije.


Refleksologija je dakle, manipulaciji određenih predjela na stopalima i rukama - sa svrhom dovođenja organizma u homeostazu ili ravnotežu i ima za svrhu ukloniti energijske blokade za koje se smatra da uzrokuju bolove ili oboljenje u povezanim strukturama.
Stopala i šake posebno su osjetljivi na dodir pa se preko njih mogu pokrenuti blokirani mehanizmi u tijelu i mozgu.


REFLEKSNE ZONE NA DLANOVIMA (obe ruke):

Jagodice oba palca: hipofiza, mozak
Jagodice kažiprsta i srednjeg prsta: oko, sinusne šupljine
Jagodice prstenjaka i malog prsta: uši
Prvi zglob (od korjena prsta ka dlanu) unutarnje strane palca: štitnjača
Zona prvog zgloba vanjske strana palca: nosna šupljina i grlo
Korijen palca: mjehur
Kožica između palca i kažiprsta: želudac
Rubna vanjska linija palca (od prvog zgloba do korjena šake): kičma
Korijen šake (tzv. Venerin brijeg): crijeva
Središnji dio dlana: solarni pleksus, dijafragma
Pojas ispod korijena prstiju: zubi, ramena, pluća
Pojas korijena šake (na zglobu): jajnici, prostata

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Masaža refleksnih zona ruke

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 14:28:25Refleksna masaža dlanova

Refleksne zone na dlanu i nadlanici odgovaraju zonama stopala. Međutim, kako se stopalo i šaka razlikuju po obliku, tako se razlikuju i zone, naročito na prstima.

Primjerice - nožni prsti su kraći od prstiju ruke, pa su na ruci zone kralješnice kraće, a sinusa duže. Također valja znati da je ruka manje osjetljiva pa pritisak mora biti jači. Uz to, i pronalaženje refleksnih zona na ruci je teže i složenije.
Bazični podaci

Kineski učitelji masaže su postavili princip: Ukoliko je bolest u gornjem dijelu tijela treba tretirati donji – stopala. Ukoliko se ne poštuje ovaj princip, ne liječimo bolest kao takvu, već samo njene simptome. Linijom razgraničenja gornjeg i donjeg dijela tijela smatrana je dijafragma ili gležanj.

Slijedeći poznati koncept je, da oblik stopala odgovara položaju fetusa u maternici, te da prema tom položaju su i zone koje odgovaraju pojedinim dijelovima tijela prilikom tretmana.

Čovjek stoji uspravno, upravo zahvaljujući svojim specifično razvijenim i građenim stopalima – osobito petama. Za postizanje ravnoteže, pri uspravnom stajanju potrebno je da je težina čitavog tijela 60% na peti.

Slijedeća važna osobina stopala je niža temperatura kože stopala nego ostalih dijelova tijela, smatra se da je to zbog toga, što je najudaljenija od srca, tj. na periferiji cirkulacije, te da je u stalnom kontaktu sa zemljom koja je niže temperature od tijela.

Anomalije stopala, urođene ili stečene mogu biti uzrokom mnogih poremećaja u tijelu.
Zbog toga je moguće prema stanju potplata na cipelama, zaključiti postojanju poremećaja u tijelu.

Principi analogije, kod kineza tumače osobitosti poput, ako je drugi prst duži od prvog – palca, može karakterizirati osobu sklonu ljepoti, pjevanju, umjetnosti. Drugi prst nazivaju "prst koji hoda" te su smatrali da su ljudi sa razvijenijem drugim prstom moguće skloni putovanjima.

Od svih prstiju na nozi, onaj koji ima glavnu funkciju za ravnotežu je palac. Za palac kinezi kažu da je "prst otac" - asocijacija muškosti. Peti prst zovu "prst dijete". Prst majka je palac na ruci.

vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Masaža refleksnih zona ruke

Počalji od vivijen taj Pet 11 Mar - 14:22:46


REFLEKSOLOGIJA

Zdravlje na dlanu

O poreklu refleksologije � stare istocnjacke metode lecenja, jos uvek nemamo dovoljno informacija. Prve tragove pronalazimo u Kini, pre pet hiljada godina, zatim u Egiptu, gde je u jednom grobu, iz 2230 godine pre Hrista, pronadjen crtez terapeuta koji masira stopala.

Ova metoda lecenja polazi od osnovne postavke, da se refleksne zone citavog organizma nalaze na dlanovima i na tabanima. Smatra se da zivotna energija tece odredjenim putanjama (meridijanima) kroz nase telo, a da su te putanje povezane sa svim organima. Dakle, stimulacijom odredjenih tacka na tim putanjama, bilo da se radi iglom (akupunktura) ili tretman pritiskom prstiju (akupresura), mogu da se uklone razlicite tegobe, tj �blokade� u pravilnom protoku zivotne energije.

Noviji doprinos razvoju refleksologije dao je Vilijem Henri Ficdzerald (1872.-1942.), americki lekar. Dr Ficdzerald, je sakupio dosta podatka o ovoj metodi medju indijanskim plemenima, koji su praktikovali lecenje stimulacijom refleksnih zona. On je telo poput globusa podelio na deset uzduznih zona (uzduznim i poprecnim linijama), tako da svaka prolazi od jednog prsta na stopalu i penje se do mozga, pa se duz ruke spusta do prsta na saci. Organi svake zone su medjusobno povezani, tako npr. poremecaj u radu bubrega moze da se odrazi na oko, ili zglob malog prsta je u vezi (reflektovan) sa zglobom kuka. Buduci da se zone zavrsavaju na dlanovima ili stopalima, svaki organ ima svoju tacku na tim mestima. Nervni zavrseci koji se nalaze na dlanovima ili stopalima, prenose informaciju duz kicmene mozdine do mozga i zatim, do pojedinih delova tela.MOGUCNOSTI I OGRANICENJA U PRIMENI REFEKSOLOGIJE

Uspesno mogu da se sprece ili ublaze razni oblici svakodnevnih tegoba, kao sto su: glavobolja, iscrpljenost organizma, psiho-somatske tegobe, od velike pomoci je pri otklanjanju stresa jer doprinosi opustanju i ponovnom uspostavljanju psiho-fizicke ravnoteze, zatim efikasno deluje protiv nesanice, ekcema i razlicitih alergijskih pojava, utice na dijereu, dismenoreu, dermatoloske probleme, otklanja bolove u ledjima i kostima. Opste stanje organizma se vrlo brzo poboljsava, jer sama masaza podstice bolju cirkulaciju i protok kisonika u krvi, zatim stimulise stvaranje limfe koja regulise izbacivanje stetnih materija iz organizma i utice na stvaranje celija imunoloskog sistema. Dalje, primena ove masaze moze i da podstakne lucenje materija u organizmu, koje deluju analgetski i ublazavaju pojavu bola. U sustini ovim procesom se razbijaju blokade zivotne energije, te organizam moze samog sebe da leci.
Prednost masaze u odnosu na akupunkturu je u tome, da ne morate tacno da pogadjate odredjenu tacku, mozete da masirate celu povrsinu i da to deluje stimulativno na organizam.

Ipak, postoje i odredjene mere opreza. Masazu ne treba primenjivati prilikom: unutrasnjih povreda, visoke temperature, unutrasnjih i spoljasnjih rana, dermatoloskih povreda na rukama, ukoliko postoji opasnost od tromboze, kod trudnica ili kod osoba koje imaju ugradjeni pejsmejker.

Masazu je najbolje poveriti strucnjaku, ali i sami mozete mnogo da ucinite u prilog boljoj psiho-fizickoj ravnotezi i revitalicaziji. Mozete da otklonite razlicite svakodnevne smetnje i da osetite vidljivo poboljsanje.

OSNOVNA PRAVILA MASAZE

Zagrevanje dlanova, postize se traljenjem jedog o drugi, odprilike oko jedan minut, tako u njih dospeva vise energije i oni postaju osetljiviji na spoljanje nadrazaje.
Za masazu je najbolje je da primenjujete �tehniku gusenice�, u kojoj palac ima vodecu ulogu. Postavite palac na odredjenu refleksnu zonu druge ruke, tako da koristite i snagu sake (a ne samo palca). Masirajte placem imitirajuci pokret gusenice (tamo-amo), ne podizuci ga sa povrsine koze. Ove pokrete treba da radite u intervalu od nekoliko sekundi do vise minuta, tretirajuci povrsinu koze milimetar po milimetar. Ako pri tome osetite uznemirenost ili bol, odmah prekinite sa masazom.
Nema razloga za strah, jer takva reakcija organizma samo potrvrdjuje da su se aktivirale snage za samoisceljenje. Masazu ponovite sledeceg dana, vazno je da ovaj postupak redovno ponavljate. Najbolji efekat mozete da postignete kada vise puta dnevno po nekoliko minuta masirate odredjeno mesto, nego da to radite jednom nedeljno po citav sat.

Kod akutnih bolova brzu pomoc pruza pritisak za smirivanje. Palcem blago pritisnite odredjenu tacku, ali nemojte je masirati. Nakon dva-tri minuta, bolu u odredjenom delu organizma treba polako da popusta.
TIPICNE TEGOBE

Glavobolja
Masirajte sve prste tehnikom gusenice, polazeci od jagodica prema dlanu (tu se nalaze zone za glavu). Ukoliko bolu u glavi polazi iz ramenog pojasa, onda masirajte zonu za ramenu muskulaturu, koja se nalazi u delu dlana odmah ispod korena prstiju. Ako nemate vremena za �tehniku gusenice�, dovoljno je samo da spojite jagodice levog i desnog dlana, i da ih oko dva minuta snazno trljate jedan o drugi.

Nazeb
Masirajte zonu nosa i zdrela, prvi clanak od vrha palca. Dodatno mozete da blago prelazite prsitima preko kozice izmedju prstiju, jer se na takav nacin preko limfnih sudova izbacuju stetne materije i visak tecnosti.

Zeludac i creva
Masirajte zonu za zeludac (kozica izmedju palca i kaziprsta), a zatim i dalje nanize citav deo dlana do zgloba sake (problemi sa tankim i debelim crevom). Ukolio su problemi psiho-somatske prirode, dakle izazvani napetoscu i stresom, treba dodatno masirati jagodice palceva (zone za mozak).

Menstrualne tegobe
Kod predmenstrualnih tegoba pracenih depresivnim raspolozenjem i nabreklim i bolnim grudima, treba primeniti masazu: prvo desni, a zatim levi palac izmasirate �tehnikom gusenice� od jagodica nanize. Tu se nalaze zone za mozak, hipofizu i stiznu zlezdu, koji regulisu rad hormona. Ukoliko su mensturuacije suvise bolne, treba masirati �solarni pleksus� u centru dlana, kao i zone za jajnike.

Bolovi u ledjima
Kod ovih bolova pomaze masaza spoljnih strana palceva (kicma), a ako su ukocena ramena, trebalo bi dodatno masirati zone ramenog pojasa (na dlanovima, odmah ispod korena prstiju).

Poremecaji sna
Smirujuce deluje masaza zone �solarnog pleksusa�. To je centar vegetativnog nervnog sistema.

Upala besike
Masirajte deo izmedju kaziprsta i srednjeg prsta u pravcu korena palca, tu se nalazi refleksna tacka za besiku. Ova masaza pomaze i za izbacivanje bakterija i regulise pravilnu funkciju besike

ZONE NA DLANOVIMA

jagodice sva cetiri prsta, obe ruke, bez palceva - sinusne supljine
jagodice oba palca - mozak
prvi zglobovi (od vrha prsta ka dlanu) kaziprsta i srednjeg prsta, obe ruke - oci
prvi zglobovi (od vrha prsta ka dlanu) domalog i malog prsta, obe ruke - usi
prvi zglob (od vrha prsta ka dlanu) unutrasnja strana palca, obe ruke - stitna zlezda i hipofiza
zona iznad prvog zgloba i korena nokta (od vrha prsta ka dlanu) spoljasnja strana palca, obe ruke - nosna supljina i zdrelo
koren palca, obe ruke - besika
kozica izmedju palca i kaziprsta obe ruke - zeludac
rubna (spoljasnja) linija palca (od korena nokta do korena sake) obe ruke - kicma
koren sake (tz. venerin breg) obe sake - creva
srednji (centralni) deo dlana, oba dlana - solarni pleksus, dijafragma
pojas ispod korena prstiju, kod obe sake - ramena
zona spoljasnjeg dela ruke (ispod korena sake) obe ruke - jajnici

Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Masaža refleksnih zona ruke

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu