Zvezdan Forum
Dobrodošli na Zvezdan Forum...

Neki Delovi Foruma su skriveni za goste,
Da bi videli ceo sadržaj Foruma morate biti registrovani i ulogovani...

Registracija je besplatna,bezbolna i traje samo dva minuta.

Registrujte se i uživajte...

Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Strana 2 od 6 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći

Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 23:29:37Jagorčevina leči astmu
Ona poboljšava iskašljavanje i prohodnost disajnih puteva

Mirisni čajevi iz filter vrećica takođe nemaju lekovita svojstva i stoga ukoliko želite lekovite efekte nemojte koristiti čajne napitke sačinjene iz filter vrećica. Naime, mirisni lekoviti sastojci lako isparavaju i najveći deo se gubi već prilikom mlevenja, a ostali kratko vreme nakon proizvodnje.

Filter vrećice su trgovački proizvodi namenjeni potrošačkom društvu i nikako nisu proizvodi kojima ćete obezbediti zaštitu u vreme epidemija ili adekvatnu terapiju oštećenog zdravlja.

Primula veris

O majčinoj dušici profesor Tucakov je napisao:
"Lekovitom, mirisnom i ukrasnom bilju naš narod je dao divna imena, možda se ni prema jednoj biljci nije tako svojski i toplo odužio kao prema ovoj maloj, sitnoj, neuglednoj biljci, koja pokriva milione hektara goleti, pašnjaka, livada, požarišta i drugih sunčanih mesta...

Još je Orfelin krajem XVIII veka zabeležio naziv majčina dušica... I ostala narodna imena su dana kao iz neke milošte: babina duša, babja dušica, bakina dušica, materka, tamjanika..."

Hronični bronhitis kod kojeg je iskašljavanje nedovoljno prava je indikacija za upotrebu preparata jagorčevine. Najviše lekovitih sastojaka ima u korenu, a zbog specifičnog delovanja lekovitih sastojaka najsigurnija je upotreba u obliku sirupa. Sirup se izrađuje iz ekstrakta dobijenog iz korena biljke:

Primula veris - jagorčevina

Biljka je našla mesto u evropskoj farmakopeji, a propisuju je i farmakopeje Jugoslavije, Nemačke i Austrije. Lekoviti sastojci lokalno iritiraju želudačnu mukozu a ovaj nadražaj deluje reflektorno, preko gastro-bronhijalnog refleksa, na sluznicu bronha. Na sluznici se razvija hipersekrecija koja omogućava lakše iskašljavanje. Lekoviti sastojci povećavaju aktivnosti epitela sluzokože grla.

Mehanizam delovanja preporučuje jagorčevinu u terapiji astme i hroničnog bronhitisa jer poboljšava iskašljavanje i prohodnost disajnih puteva.

Međutim, u terapiji astme i hroničnog bronhitisa neophodno je posvetiti pažnju i ishrani koja mora sadržavati puno vitamina C. Vitamin C je rasprostranjen u prirodi a najviše ga ima u biljkama koje su bogate hlorofilom i karotenoidima (provitamini A).

Tako je utvrđeno da ga najviše imaju crveni, narandžasti, i žuti plodovi: šipurak, gloginje, crvena paprika, crvene ribizle, paradajz, pomorandža, limun, mandarine. Ovde se mora pomenuti i namirnica koja je Evropu spasla od skorbuta (bolesti izazvane nedostatkom vitamina C). Ona je i dokaz koliko je važna količina namirnica koja se konzumira.

Reč je o krompiru koji nije bogat ovim vitaminom, ali količine koje se svakodnevno koriste u ishrani obezbeđuju dovoljne. Mehanizam delovanja vitamina C u astmi je osvetljen, zato je uz kompletnu terapiju preporučena i upotreba vitamina C, odnosno namirnica koje obezbeđuju uvećane potrebe. Vitamin C katalizuje delovanje jedne supstance (prostaglandina PGE2) koja ima bronhodilatorna svojstva (širi bronhije).

Mnogobrojne studije o delovanju magnezijum utvrdile su da unos magnezijuma, koji često nedostaje kod obolelih od astme, blagotvorno deluje i smanjuje broj i intenzitet napade. Magnezijumom su bogate sve zelene biljke, izdvaja se kopriva koja ima najviše hlorofila a samim tim i magnezijuma.

Stoga obolelim od astme i hroničnog bronhitisa preporučujemo čajni napitak od šipurka i koprive koji treba piti svakodnevno, umesto vode. Tri kašike zdrobljenog šipurka i pola šake lista koprive preliti litrom ključale vode i poklopljeno kuvati na tihoj vatri 5 minuta. Piti svakodnevno umesto vode.

Vitamin B i cink takođe svakodnevno obezbeđivati kroz hranu.
Vitaminom B bogat je pivski kvasac, žitne klice i mekinje, žitna zrna, kupus, lešnik, orah, pomorandža, dok cinka ima u crvenom mesu, cerealijama, ribi...

Ukoliko se odlučite da kroz gotove preparate obezbeđujete ove minerale i vitamine, konsultujte svog apotekara kako biste dobili kvalitetne proizvode sa deklarisanim dnevnim potrebama (RDA). On će vam pomoći i uputiti vas da na pravi način ,kroz pravilnu ishranu, uz pomoć čajnih napitaka ili dijetetskih proizvoda, obezbedite najbolje efekte lečenja.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 23:28:45


Majčina dušica
Zašto nikada lekovite čajeve ne treba kupovati na pijacama?

Problemi bolesnika s obolelim disajnim organima, bilo da su u pitanju akutna ili hronična oboljenja (bronhitis, bronhijalna astma...) jeste otežano iskašljavanje visokoznog sekreta. Sintetske lekove koji se koriste isključivo pod kontrolom lekara nikako ne koristiti u automedikaciji, a pri izboru preparata, sačinjenih iz biljnih ekstrakta, biljke ili biljne smeše koja se koristi u obliku čajnog napitaka, konsultovati svog apotekara.

Mnoge biljke su korišćene i danas se koriste za ublažavanje navedenih problema, ali nije svima naučno potvrđeno delovanje. Stoga je neophodno konsultovati apotekara kako biste za vaše probleme koristili najdelotvorniju biljku.
Jedna od takvih je thzmus serpzllum - majčina dušica.

Čajkanović u Kultu drveta i biljaka kod starih Srba objašnjava: "Prema starinskim shvatanjima i našeg naroda i drugih naroda, drveće i biljke mogu biti - mada to nisu uvek - senovite, to jest, one pripadaju ili kakvoj duši (to su, na primer, voćke i loze koje se sade po grobovima; ruža koja je ponikla na grobu nevino poginule Jovanbegovice; kosovski božuri; bosiljak koji je samonikao na Isusovom grobu)..."

Vekovni lek

Majčina dušica je senovita biljka, a vekovnu upotrebu i njenu opravdanost dokazala je i savremena naučna medicina. U nas kontinuitet korišćenja u naučnoj medicini prema pisanim dokumentima traje evo punih 5-6 vekova.

U Hilendarskom kodeksu je zapisano: "Uzmi majčinu dušicu, skuvaj je u octu; dodaj zatim nekoliko suvih smokava i neka bolesnik sa ovim opere grlo i grgoće... Majčinu dušicu skuvaj u vinu i to mu podaj da pije. Ovo je korisno onima koji kašlju zbog nazeba ili im je bolestan stomak."

Profesor Tucakov navodi običaj naših planinaca da majčinom dušicom pare drveno posuđe "jer se tako valja". On ovaj običaj navodi kao primer pravilne upotrebe lekovitog bilja, jer lekoviti sastojci majčine dušice imaju svojstvo izvrsnog i neškodljivog konzervansa.

Dobra i za grlo

Savremena nauka je dokazala prisustvo niza lekovitih supstanci koji opravdavaju upotrebu majčine dušice. Među njima su najznačajnija etarska ulja, timol, karvakrol, gorke materije, flavonoidi... Njihovo prisustvo opravdava preventivnu upotrebu u vreme epidemija (antiseptik), u terapiji oboljenja praćenog kašljem (ekspektorans)...

Britanska herbalna farmakopeja (British herbal pharmacopoeia) je uvrstila majčinu dušicu u lekovite biljke i u indikacijama za upotrebu navela oboljenja u kojima se ova biljka preporučuje: bronhitis, bronhijalni katar, veliki kašalj, upala grla, a posebno izdvojila kao specifičnu indikaciju veliki kašalj. Preporučila je i kombinaciju sa podbelom ili očajnicom u navedenim indikacijama, a u kombinaciji sa listom kupine ili ehinacee za ispiranje grla kod akutnih upala.

Za zaštitu u vreme epidemija se preporučuje svakodnevna upotreba čaja od majčine dušice, jer ona ima svojstvo da zaustavlja razvoj mnogih patogenih klica, a neke i uništava. Ali, ovde treba naglasiti koliko je važno pravilno pripremiti čaj.
1. Nikada ne kuvati čaj u otvorenom sudu.
2. Uzeti dovoljnu količinu biljke za pripremu čaja.

Majčina dušica sadrži lako isparljive lekovite sastojke i kuvanjem u otvorenoj posudi oni ispare, te tako pripremljen čaj nema lekovita svojstva. Čaj pripremljen sa nedovoljnom količinom biljke takođe nema lekovita svojstva.

Dakle, da napravite dobar čaj, uzmite supenu kašiku majčine dušice, prelijte sa dvesta grama ključale vode, poklopite i nakon pola sata ocedite, zasladite medom i pijte tri do četiri šolje čaja dnevno. Majčinom dušicom se takođe možete inhalirati što će dati još bolje efekte u terapiji.

Ovim postižete dva uslova koja daju najbolje efekte u iskašljavanju, jer se obezbeđuju dobra hidracija organizma i vodena para koja sadrži lekovite sastojke majčine dušice uspešno razrađuje sekret u bronhijama.

Pravilna berba

Majčina dušica je takođe primer koliko je važno da imamo kvalitetan čaj, kako bi terapija koju sprovodimo bila uspešna.
Za dobar čaj jednako je važna ispravna berba biljke, njeno sušenje, pakovanje i čuvanje. Lekoviti sastojci se nalaze jedino i isključivo u listu i cvetu biljke i vrlo su nepostojana jedinjenja koja se nestručnim branjem, sušenjem i čuvanjem mogu potpuno izgubiti, pa ćemo umesto lekovitog čaja imati običnu slamu od koje pripremljen čaj neće dati očekivane efekte.

Zato nikada lekovite čajeve nemojte kupovati na pijacama, a danas mogu reći ni od svih proizvođača, odnosno ne od onih koji ne primenjuju odgovarajuće standarde kvaliteta u proizvodnji i preradi biljaka od kojih pakuju čajeve.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 23:27:46


Lečenje bronhitisa
Svojim delovanjem timijan opušta grč bronhija

U nizu biljaka, koje su korišćene u terapiji akutnih ili hroničnih oboljenja disajnih organa, naučnu potvrdu, pored majčine dušice o kojoj je bilo reči, dobar je i Thimus vulgaris - timijan

Delovanje lekovitih sastojaka ove biljke je najtemeljnije ispitano i ima naučno najbolje obrazloženo delovanje. Kod interne primene timijana estrično ulje biljke dospeva do alveola pluća i deluje direktno na obolelom mestu.

Svojim delovanjem timijan opušta grč bronhija, odnosno deluje bronhospazmolitički, što je posledica učinka fenolnih i flavonoidnih sastojaka timijana na blokadu kalcijumovih kanala. Antibakterijsko delovanje timola upotpunjuje lekovita svojstva timijana.

Dobar i začin

Ako znamo da su nacionalne farmakopeje kodeksi kojima naučnici potvrđuju opravdanost upotrebe određenih supstanci za lečenje ili ublažavanje zdravstvenih tegoba, onda timijan spada među one biljke čija su lekovita svojstva, naučnici širom sveta ispitivali i prihvatili u terapiji. Danas se timijan nalazi u farmokopejama Jugoslavije, Nemačke, Austrije, Švajcarske, Italije, Argentine, Čehoslovačke, Francuske, Mađarske, Holandije, Poljske.

Zbog velikog značaja i nedovoljnih količina koje se koriste u farmaceutskoj industriji timijan je kultivisan i danas se koristi za preradu gajenja biljka. U nas se najviše gaji u Vojvodini, ali još nedovoljno, kakva je potražnja i kod nas i u svetu za ovom biljkom. Ona bi uz adekvatnu podršku mogla postati jedna važna izazovna sirovina.

Za timijan važi isto što i za majčinu dušicu. Važno je biljku pravilno obrati, osušiti, pakovati i čuvati, kako bi se očuvala njena lekovita svojstva.

Danas se ogromne količine timijana koriste za izradu ekstrakta od kojih se prave sirupi i drugi lekoviti oblici.
Timijan se koristi i kao začin u prehrambenoj industriji, ali i u kućnoj upotrebi: Preporučuje se kao začin obolelima na dijeti koji će popraviti ukus neslane hrane.

Čaj protiv velikog kašlja
Tri supene kašike lista popari se sa 500g ključale vode, poklopi i posle dva sata ocedi, zasladi medom i na dva sata pije po jedna supena kašika.

Tinktura od timijana
Nekada se pravila u apoteci, a danas se radi industrijski po propisanom postupku. Koristi se po 20-30 kapi više puta na dan. Tinktura se koristi i za izradu sirupa timijana ili se kombinuje sa ekstraktima drugih biljaka za izradu sirupa protiv kašlja. Izbor biljaka i njihove koncentracije određuju namenu sirupa.

Pravilna upotreba sirupa, tačnije izbor sirupa određuje vrsta kašlja na koju se želi delovanje. Stoga se uvek treba konsultovati sa svojim apotekarom. Pravilan izbor i tačno doziranje obezbeđuju uspešnost terapije.

Lekoviti sastojci timijana određuju širinu njegovog delovanja. Stoga se koristi i za ublažavanje tegoba koje su praćene nadimanjem, tegoba koje su posledica poremećaja funkcije želudačne sluznice, zatim sam ili u kombinaciji sa drugim biljkama za ispiranje rana i posekotina (antiseptična svojstva) a fungicidna svojstva se koriste u terapiji crevnih parazita.

Čaj protiv nadimanja, gasova i bolova u trbuhu
Po dvadeset grama timijana, majčine dušice, nane, kamilice i hajdučice se pažljivo izmeša. Tri supene kašike ove smeše popari se sa 500 g ključale vode, poklopi i posle tri sata pije na svaki sat po jedna kašika (toplo).

Čaj za ispiranje rana i posekotina
Po dvadeset grama jednoliko isitnjenih timijana, hajdučice, petrovca, bokvice i kamilice izmešati pažljivo da svaka biljka bude ravnomerno zastupljena i u delovima smeše. Jednu supenu kašiku smeše preliti sa dvesta grama ključale vode, poklopiti i nakon dva sata ocediti. Ovim čajem ispirati ranu ili posekotinu ili pak stavljati oblog na iritiranu kožu.

Nema čuda
Zemlja u kojoj fitoterapija nije nikada ni napuštana u oficijelnoj medicinskoj terapiji je Rusija. Zvanična terapija je vrlo često kombinacija sintetske terapije i fitoterapije. Tako se uz sintetsku terapiju bronhijalne astme preporučuje redovna upotreba sledeće čajne smeše:

Od jednakih delova timijana, podbela, viole, omana i anisa kuva se čaj i pije četiri puta na dan. Na isti način se koristi i čajna smeša sačinjena od jednakih delova anisa, morača, timijana, sladića i bokvice.

Posebno treba naglasiti da fitoterapija ne nudi čuda niti ostvaruje čuda. Ona je način lečenja koji stimuliše ceo organizam kao dijetoterapija ili banjsko lečenje. Lekovite biljke, naročito u smešama, pored osnovnih lekovitih sastojaka obezbeđuju organizmu dopunu različitih vitamina, minerala i drugih materija (pigmenti, enzimi) blagotvornih za organizam.

Te materije samo dužom upotrebom normalizuju poremećene funkcije, povećavaju otpornost organizma, blagotvorno deluju na nervni sistem, neutralizuju štetne materije i posećuju njihovo izlučivanje iz organizma. Ovo je i odgovor zašto naglo raste interes za fitoterapiju u visoko razvijenim zemljama.

Zagađenost sredine u velikim gradovima, tehnološki obrađena hrana koja je izgubila biološki vredne sastojke, dovodi do poremećaja razmene materija u organizmu, što je postao osnov patogeneze najčešćih oboljenja savremene civilizacije.
Stoga možemo slobodno reći da smo u civilizaciju ušli sa šoljom čaja a u njoj ćemo opstati sa dve.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 23:27:05


Hmelj u jastuku i dušeku
Blago umirujuće sredstvo. Preporučuje se za otklanjanje nesanice

Stručnjaci najavljuju novu liniju proizvoda i budućnost u kojoj će sve namirnice biti lekovite. Proizvođači su planirali da preko hrane obezbede masovno raspoloženje ljudi. Ozbiljni nutricionisti i farmakolozi nisu saglasni sa projektom lekovite hrane.

Dakle, počeo je novi trend kojem se ne vidi kraj. Filozofija proizvođača je jednostavna - ako su ljudi kupovali premasni i preslani čips svesni da nije zdrav, zašto ga ne bi koristili kad je lekovit? U Americi su se, u polemici oko čipsa, čuli i ovakvi komentari - zašto praviti paniku oko čipsa kad u sladoledu ima antibiotika a u kravljem mleku ostataka veterinarskih lekova.

U ovoj polemici FDA se nije oglasila osim što je njihova predstavnica za štampu izjavila da svaki proizvod koji se pojavi na tržištu mora biti siguran.

Ovome nije potreban komentar, ali je upozorenje da briga o zdravlju prestaje kad se o njemu brine na osnovu reklamnih spotova.
Druga značajna biljka koja je našla svoje mesto u fitoterapiji je :

Humulus lupulus

Upotrebljava se samo gajeni hmelj. Lekovitost hmelja potiče od lupulina koji je 1813. otkrio pariski apotekar Planše. Lupulin sadrži smolu i etarsko ulje.

Hmelj je blago umirujuće sredstvo. Preporučuje se za otklanjanje nesanice. Ovde posebno treba istaći da automedikaciju nesanice treba sprovoditi isključivo fito preparatima. Sintetske preparate treba koristiti samo pod kontrolom lekara.

Zašto ? Zato što su bit sna i njegovi poremećaji još nedovoljno proučeni. Danas znamo da je san aktivan proces koji se odvija u više faza. Jedna od faza je tzv. REM-san koji je praćen snovima. Ovu fazu sna ne trba potiskivati jakim sredstvima jer važna za mentalno zdravlje.

Biljni preparati ne remete REM-san, ali pospešuju i skraćuju sve faze potrebne za potpunu relaksaciju. Ovo je posebno značajno za starije ljude kojima je potrebno manje sna. Relaksacija i rasterećenje od stresa su dovoljni da bi se sledeći dan osećali odmorno.

Jastuci punjeni hmeljom pomažu kod nesanice, pa se u nekim zemljama, u bolnicama za nervne bolesti, u ove svrhe hmelj koristi čak i za punjenje dušeka.

Hmelj je biljka koja se koristi kao sirovina u proizvodnji fito preparata , ali je i vrlo značajna sirovina u proizvodnji pića /hrane/. Naravno, reč je o pivu koje je danas, u velikom broju zemalja, deklarisano kao namirnica i ne samo to.

Eksperti za ishranu kažu da je pivo vrlo " balansirana" namirnica, jer sadrži niz različitih materija važnih za ljudsko zdravlje, ali treba voditi računa da se ne pretera i dodaju da nije nevažan ni uticaj piva na raspoloženje ljudi.

Rezultati najnovijih istraživanja ukazuju da deluje na srce bolje od vina. Holanđani su objavili rezultate ogromne studije koja dokazuje da dnevna produkcija vitamina B raste za 230 odsto kod osoba koje piju pivo, a samo 15 odsto kod osoba koje piju vino. Vitamin B je veoma važan za pravilan rad srca.

Za normalno funkcionisanje organizma potrebno je dnevno unositi 1mg B vitamina.
Vitaminom B bogat je crni hleb, pirinčane, ražene i pšenične klice, soja, pšenične mekinje...

Sumpordioksid uništava B vitamin što je važno znati pri konzervisanju voća i voćnih i biljnih sokova. Ukoliko se pri konzervisanju koristi sumporasta kiselina i njene soli, vitamin B će biti izgubljen.

Upotreba lekovitog bilja u preventivi i automedikaciji ima svoje opravdanje ako je odabrana biljka čije delovanje je potvrđeno, ako je proizvod kvalitetan bez obzira da li se radi o čaju, tinkturi, sirupu, tabletama...

Čajeve nikada ne kupovati po pijacama jer su sumnjivog kvaliteta. Takođe nećemo saznati rok trajanja, a osušenim biljkama koje se koriste za izradu čajeva rok trajanja je ograničen. Samo organizovana, ozbiljna proizvodnja, dokumentovano prati tehnološki postupak i obezbeđuje kvalitetne proizvode.

Samo prividno dobijamo na jeftinijem proizvodu sumnjivog kvaliteta. Očekivani efekti će izostati a mi ćemo umesto lekovitog napitka imati toplu vodu.

Umirujuća kupka

Za savete o upotrebi lekovitog bilja obratite se svom apotekaru a ne sumnjivim isceljiteljima koji se reklamiraju u medijima. Pravi proizvod, kvalitetan, propisano čuvan, dobićete u apoteci. Za sada jedino apotekari u toku svog školovanja izučavaju lekovito bilje i njegovo delovanje. Stoga su i jedino kompetentni da vas upute i pomognu da se zaštitite od bolesti ili ubrzate izlečenje uz pomoć lekovitog bilja.

I na kraju, evo jednog malog saveta za one koji se osećaju napuštenim, sprečenim, neshvaćenim, koji još nemaju razloga da se obrate lekaru, a pojavljuje se napetost od lošeg spavanja. Za početak, samosažaljenje koje je samo po sebi negativno osećanje, pretvorite u pozitivno tako što ćete sebi ukazati pažnju.

Jedan od malih znakova pažnje neka bude kupka od lipovog cveta. 300g lipovog cveta prelijte litrom ključale vode, poklopite i nakon 15 minuta ocedite i nalijte u kadu. Biljku nemojte baciti već je stavite u vrećicu od gaze i spustite u kadu. Blagotvorna kupka će vam omogućiti miran i okrepljujući san, a sutradan će i vaše raspoloženje biti bolje.

Kupka se bez ikakvog straha može primeniti i kod nervozne dece.
Kao što je sloboda večita borba za slobodu, Tako je i zdravlje večita borba za zdravlje - samo su se metodi te borbe kroz vekove menjali i usavršavali , Pobediti bolest znači osloboditi se straha od smrti.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 23:26:15


Koje čajeve treba piti
Najbolji su od kamilice, lipe, koprive, matičnjaka, šipurka...

Čajeve prilagodite svom ukusu, a birajte iz svoje apoteke. Ovo je prilika da vam predložimo spisak čajeva koja bi svaka kuća trebala da ima. Oni treba da postanu i deo svakodnevnih nabavki kao i sve ostale namirnice. Redovna nabavka i određena zaliha je preduslov sticanja navike za redovnu upotrebu čajnih napitaka.

1. Čajevi od cvetova - kamilica, lipa, lavandula
2. Čajevi od listova - nana, matičnjak, žalfija, bokvica, kopriva
3. Čajevi od cele biljke /herbe/ - majčina dušica, kantarion
4. Čajevi od plodova - šipurak, kim

EVO NEKOLIKO ČAJNIH SMEŠA KOJE MOŽETE PRIPREMITI I SAMI :
- Po 20 g nane, majčine dušice, lipe, kamilice i zove izmešati. Supenu kašiku ove smeše preliti sa 200 g ključale vode, poklopiti i nakon 15 min ocediti. Piti zaslađeno medom .
- Po 50 g nane i matičnjaka. Pripremiti kao prethodni
- Po 25 g nane i matičnjaka, po 10 g kamilice, morača i kima izmešati. Tri supene kašike ove smeše preliti sa 500 g ključale vode i ostaviti da stoji preko noći. Ocediti i piti u toku dana češće u malim porcijama.

Srpski kodeks

Naša istorija zdravstvene kulture bogata je i izučavajući je možemo ispravljati greške ili stranputice na koje smo skretali. Hilandarski medicinski kodeks sadrži spise evropske naučne medicine od DžII do DžV veka. NJegovim otkrićem ispravljeno je pogrešno gledište naše nauke da su se Srbi u srednjem veku lečili uglavnom gatanjem i vražbinama. Gatanja i vražbina je bilo, ali ništa više no u Francuskoj i Italiji gde su postojale medicinske škole.

U ovom kodeksu, u poglavlju iz interne medicine, preporučuje se ponašanje lekara pri prepoznavanju kliničke slike:
" Hipokrat, učitelj, savetuje svakom lekaru kada prvi put dođe radi lečenja kod nekog bolesnika da se prvo upozna sa njegovim opštim zdravstvenim stanjem ...Pre bilo kakvog pregleda , treba sa njim da porazgovara o njegovom svakodnevnom načinu života, tj. njegovoj ishrani, o tome koja jela rado jede i u kojoj količini, da li mnogo pije ili ne, običava li da zimi stanuje u toplim prostorijama a leti u hladnim, da li često polno opšti sa ženom ili ne, da li živi u mestu gde je čist vazduh ili ne, kao i o njegovom starosnom dobu...."

Da li je civilizacija nekadašnji ideal čovekovog savršenstva zamenila novim, savršenstvom stvari. Zagubljena vrednost, ruke pružene od čoveka čoveku, bez obzira na rasu, religiju ili politički pogled na svet, za posledicu ima pojavu epidemijskog širenja neuroza, strahova ...

Čoveku našeg doba životni oslonac postaju proizvodi farmaceutske industrije. Dan počinje tabletama za dobro raspoloženje a u san tone opet uz pomoć tableta, i to po svom izboru, bez ikakve konsultacije sa lekarom. To sigurno nije preporučljiva praksa. Automedikacija je jedino opravdana kada se biraju blaga fitoterapijska sredstva. Među njima značajno mesto ima: Hypericum perforatum: /St.John's Wort/

Bogorodičina trava, Kantarion

Bogorodica je nakon mešenja hleba oprala ruke i od kapljica vode ostale su pege na lišću biljke, navodi Čjkanović. Biljka se sa odoljenom stavlja u amajlije zbog jake demonske snage. Ubrana u međudnevici, siguran je utuk protiv veštica.

Kantarion je u Srbiji vrlo rasprostranjena biljka ali je neracionalno sabiranje i uništavanje ugrozilo prirodno obnavljanje staništa te je zarad njenog očuvanja u prirodi iskorišćavanje stavljeno pod kontrolu. Kantarion se pridružio ne malom spisku biljnih vrsta čiji je opstanak ugrožen ljudskom nesavesnošću u trci za profitom.

Osnovni lekoviti sastojak kantariona je hipericin i njemu slična jedinjenja. Etarsko ulje , flavonoidi, tanini ... opravdavaju širinu upotrebe biljke.

Moda i profit

U narodnoj medicini kantarion je proslavilo ulje koje se priprema iz sveže biljke. Ulje se koristilo za lečenje rana, opekotina, a interno za lečenje čira.

Savremena medicina, nakon istraživanja, potvrdila je opravdanost upotrebe biljke i uvela je u naučnu medicinu. U Rusiji se pojavljuju preparati za lečenje svežih i inficiranih rana, u Bugarskoj preparati koji smanjuju propustljivost kapilara, a u najnovije vreme farmaceutska industrija u svetu izrađuje, na bazi kantariona, lekovite preparate sa standardizovanim sadržajem hipericina koji su namenjeni depresivnim osobama.

Za kantarion je utvrđeno da povećava osetljivost kože na sunčevu svetlosti te pri upotrebi njegovih preparata ovo treba imati u vidu ne sunčati se. Veću osetljivost pokazuju osobe sa svetlom kožom.

Moda i profit ostvaren u korišćenju sintetskih supstanci u lečenju potpuno su potisl upotrebu prirodnih sirovina , vraćanje istih u terapiju sad preti da klatno gurne na drugu stranu, da lekovito bilja uđe u modu i nekritičnu upotrebu. Ovakve namere su već zabeležene.

Amerikanci su ekstrakt kantariona, ginka, kave-kave, cveta kamilice i nane dodali u čips i dobili novi aromatični "lekoviti "čips, koji je namenjen zaštiti gubitka pamćenja.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 23:24:35


Beli hleb bezvredan

Prve naučne podatke pružaju Hipokratova dela (5-4) pre nove ere. U delu "Corpus hipocraticum" opisano je oko 300 lekovitih biljaka koje su podeljene prema fiziološkom dejstvu.

Najdragoceniji spomenik srpske medicinske kulture po rečima dr Relje Katića je Hilandarski kodeks koji potiče iz Húń ili Hń veka. To je jedina medicinska knjiga toga doba pisana na narodnom jeziku (u Evropi su medicinske knjige pisane na latinskom).

Početak HH veka zapretio je lekovitom bilju da bude potpuno izbačeno iz upotrebe. Tako su lekovi koji su hiljadama godina uspešno korišćeni postali predmet podsmeha i omalovažavanja. Proterivanje lekovitog bilja iz terapije može se porediti sa mrakom srednjeg veka koji je vladao Evropom.

Razvoj industrije i popularisanje upotrebe industrijski obrađene hrane je još jedan atak civilizacije na naše zdravlje. Prerada i proizvodnja polugotovih i gotovih jela koja svojim lepim izgledom i doteranim ukusom praćena nekritičnom reklamom podstiču potrošnju koja za cilj ima upotrebu industrijski proizvedene hrane.

Ovakva hrana je ispravna u smislu higijenske ispravnosti, ali je štetna jer ne sadrži biološki vredne sastojke koji su uništeni preradom, a neophodni su za normalno funkcionisanje organizma.

Belo brašno, industrijski šećer su namirnice koje su u svakodnevnoj upotrebi. U visoko razvijenim zemljama (zbog prekomerne upotrebe) označene su kao uzrok mnogih zdravstvenih problema. Hleb dobijen od belog brašna potpuno je bezvredan. U ishranu ga je u 18. veku uveo francuski vojni apotekar Parmantier.

Ovo je samo jedan u nizu dokaza kako jedan ozbiljan čovek može da napravi čovečanstvu lošu uslugu koristeći pogrešno svoj autoritet. Ista stvar je sa šećerom. Oksalna kiselina koja je produkt razlaganja šećera u organizmu izlučuje se preko bubrega, ali se deo zadržava u tkivima što pogoduje reumatizmu, migrenama, nervnim smetnjama, stvaranju bubrežnih kamenaca...

Engleski naučnik Džon Jutkin u svojoj knjizi "Čist, beo i smrtonosan" naveo je: "Postoje dve neoborive činjenice u vezi sa šećerom: prvo - nema nikakve fiziološke potrebe za šećerom kao što je fabrički.

Drugo kada bi samo mali deo onoga što se već zna o štetnosti šećera bio otkriven u vezi sa nekom drugom materijom koja se upotrebljava kao dodatak hrani, ta materija bi bila zabranjena."

U svetu se za sada došlo do stava da je rafinisani šećer štetan za organizam ukoliko se nekontrolisano koristi. Shodno ovome utvrđeno je da dnevna doza ne bi smela da pređe 50 g što se smatra neškodljivom, ali ne i preporučljivom količinom.

Povećana energetska vrednost hrane bogate tzv. "praznim kalorijama" (beli rafinisani šećer, belo brašno, alkohol...) uzrok je povećane gojaznosti stanovništva i opstipacije (zatvora) koje su postale ozbiljni zdravstveni problem u industrijski razvijenim zemljama.

Šećer je štetan

Prema prognozama promena zdravstvenog stanja stanovništva SZO (Svetka zdravstvena organizacija) ukazuje da će glavni zdravstveni problemi budućnosti proizlaziti iz neadekvatnih navika i ponašanja, masovne upotrebe visoko tehnološki obrađene hrane - siromašne biološki vrednim sastojcima, nedovoljne fizičke aktivnosti, preterane upotrebe alkohola, gojaznosti...

Ovakav način ishrane razlog je poremećenoj razmeni materija u organizmu, a ona je osnov patogeneze mnogih oboljenja. Hemijske promene u organizmu, njihovu usklađenost i brzinu obezbeđuju hiljade različitih fermenata za čiju izgradnju su neophodni vitamini, mikroelementi, oligoelementi... Nedostaci ovih supstanci uzrok su poremećene sinteze fermenata, čiji nedostatak je uzrok poremećene razmene materija.

U nemogućnosti da menja već stečene navike masovne upotrebe industrijski obrađene hrane, neadekvatne navike u ishrani naučnici su preporučili proizvodnju i upotrebu jedne potpuno nove grupe proizvoda koji bi uz svakodnevnu upotrebu obezbedili nedostatke u ishrani i bili preventiva mnogih bolesti. Tako je lekovito bilje i prirodne sirovine opet našlo svoje mesto u zaštiti i očuvanju zdravlja.
Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 23:23:04


Biljni dodaci za
srce i krvne sudove
Čovek se leči biljkama hiljadama, a "hemijom" oko 200 godina

Nacionalni institut za zdravlje SAD (National Institute of Health) odnosno njihova kancelarija za suplemente (Ofice of Dietary Suplements) dao je službenu definiciju dodataka hrani (suplemenata) koja glasi: "To je svaki proizvod (osim duvana) koji je namenjen dopuni ishrane, a sadrži jednu od sledećih komponenti - vitamine, minerale, bilje ili lekovito bilje, njihove koncentrate ili ekstrakte ili pak njihove smese. Suplementi se nalaze na tržištu kao meke ili tvrde kapsule, praškovi...

Među ovim danas nezaobilaznim preparatima koji su postali nezaobilazni deo svakodnevne ishrane izdvajaju se najčešće korišćeni:
- Suplementi - antioksidansi
- Suplementi za sportiste
- Biljni suplementi
- Suplementi za srce i krvne sudove
- Suplementi - vitamini i minerali
- Suplementi - masne kiseline
- Suplementi - za mršavljenje
- Suplementi - za varenje

Stalna kontrola

Svako pripisivanje biljkama univerzalnih svojstava je špekulacija te svakako nisu u pravu oni koji veruju da su biljke svemoguće, ali ni oni koji osporavaju bilo kakvu lekovitost biljaka. Istina je negde na sredini.

Na osnovu činjenice da se čovek leči biljkama hiljadama godina, a sintetskim lekovima oko 200 godina nije teško doneti odgovarajući zaključak. Najveći deo biljnih suplemenata je ispitan, a za mnoge postoje dobro kontrolisane studije.

Neke biljke imaju izuzetno korisne učinke (beli luk, ginko...)Uzimanje biljaka ili delova biljaka za koje se ne zna sastav niti količine aktivnih supstanci može se porediti sa uzimanjem pečuraka za koje se ne zna da li su otrovne ili ne.

Poseban problem je i kontrola kvaliteta lekovitog bilja, bilo da se konzumiraju čajevi ili farmaceutski oblici koji sadrže biljne ekstrakte. Prisustvo pesticida se povećava ekstrakcijom aktivnih principa, te je sigurnost za ispravan proizvod i očekivani efekat samo proizvod koji je pripremljen prema dobroj proizvođačkoj praksi.

Bitno je imati odgovarajuće informacije o biljnom suplementu. Svaki korisnik u interesu svog zdravlja ima pravo na sve informacije o preparatu koji koristi bilo one pozitivne ili negativne. Nedopustivo je uvećavati dobre karakteristike proizvoda, a negativne umanjivati ili izostavljati.

Biljni suplementi su u savremenoj automedikaciji nezamenjivi proizvodi. Naša poslednjih godina stvorena navika da slobodno u apotekama kupujemo lekove vrlo jakog farmakološkog delovanja mimo lekarske kontrole pa i van kontrole sporednih efekata mogu u rezultatu, ako se ovakva praksa nastavi, bitno pogoršati ukupno zdravstveno stanje građana.

Biljni suplementi

Nedavne polemike o slobodnoj kupovini anksiolitika (bensedin...) i insistiranja na poštovanju zanemarenih zakonskih propisa koji su i doneti na temelju poznavanja ovih preparata i posledica njihove nekontrolisane upotrebe.

Od svoje registracije do danas ovi preparati su predviđeni da se izdaju samo na recept lekara jer je njihova upotreba i dopuštena samo pod kontorlom lekara. I lekar i apotekar su dužni da upozore pacijenta da se prilikom uzimanja ovih preparata menjaju psihofizičke sposobnsoti te ih ne treaba uzimati u veme upravljanja motornim vozilom.

Svetska zdravstavena orgnaizacija je zbog preterane a često i neopravdane upotrebe benzodiazepina, te zbog stavaranja zavisnosti preporučila upotebu samo kod izričitih indikacija.

Dakle nema ni jednog razloga d bilo ko bez preke potrebe i bez konsultacije sa lekarom koristi ovu grupu prozivoda.

Napetosti, uznemirenost, strahovi, stresovi... koje nosi svakodenvni život civilizovanog društva mogu se ublažiti biljnim suplementima, ali i biti prevencija oštećenja i stanja koja se definišu kao izričite indikacije i traže ozbiljno lečenje.

Nemački istraživač Kretzschmar je nakon detaljnog ispitivanja 1970. godine, opisao sve evidentirane učinke biljke KAVA-KAVA kada je upoterbio sledeću definiciju: "emocionalni i mišićni relaksans s stabilizirajućim efektom na emocije tj. stimulirajućim delovanjem na razmišljanje i donošenje zaključaka".

Piper Methzstocim KAVA-KAVA je poznata na ostrvima Pacifika već 300g. Od korena biljke priprem se čaj koji se pije uz tradicionalni religiozni obred, a deluje opuštajuće. James Cook je 1769. godine na polinezijskim ostrvima video domorodačke devojke kako koren biljke žvaću a zatim ga ubace u kokosovo mleko.
1986. godine, istraživači su utvrdili da i domoroci sa ostrva Pacifika koriste napitke korena biljke KAVA-KAVA kao antistresni tonik i napitak za miran san.

Opsežnim istraživanjima je utvrđeno je da je nosilac dejstva korena KAVALAKTON i da je najlekovitiji koren star 4 godine jer ima najveći sadržaj kavalktona.

Testovima na životinjama potvrđeno je reklasirajuće delovanje bez uspavljujućeg efekta tako da upotreba korena ove biljke nije opasna za vozače motornih vozila.

Dosadašnja istraživanja su pokazala i blagotvorne učinke na pojavu bezrazložnog straha, zabrinutosti a uptoreba napitaka, tableta ili kapsula sačinjenih iz korena biljke Kava Kava ne izaziva pospanost, zaboravnost...

Koren biljke Piper Methzsticum Kava-Kava masovno se koristi u Evropi, a Nemačka, Britanija, Švajcarksa i Austrija su odobrile upotrebu korena biljke u tretmanu napetosti, nesanice, nervoze i nemira na osnovu farmakoloških podataka i povoljnih kliničkih studija.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 23:22:07Odoljen štiti decu
Bio je poznat i starim Slovenima

Da zna ženska glava, Što j' odoljen trava, Svagda bi je brala, U pas ušivala, Uza se nosila".

Mestimično se još održalo narodno verovanje da svaka majka koja ima malo dete treba uvek pored deteta da ima koren odoljena, da odoli. Da se odupre svakoj bolesti.
"Da ne ima odoljena trave, Ne bi majka odranila sina, Nit' bi seka brata odnjihala..."


Žitarice najzdravija hrana, tvrdi moderna medicina

Narod veruje u veliku zaštitnu moć odoljena, koji ga štiti čak i od zmaja:
"Kad je došla zmaju u dvorove, Podmetnu mu trave odoljena, Odmah zmaju naudilo cveće, Te ti leže glavom bez uzglavlja..."

Naši pesnici opevali cveće pa i lekovito bilje, a Zmaj u jednoj od svojih najlepših pesma "Đulići" spominje odoljen:
"Snivo sam te, a ti puna cveća, Među cvećem lekovita bilja, Bilo stitka, ljubice i krina, Odoljena, čubra, devesilja..."

Odoljen je bio poznat starim Slovenima o čemu svedoči i staroslovenska reč odoljen. Čajkanović navodi da je odoljen jak apotropojon (amajlija, sredstvo za zaštitu od nesreće, uroka i sl.).

Dobro za srce

Odoljen je danas jedna od vodećih biljaka u fitoterapiji. Koristi se u raznim farmaceutskim oblicima (čaj, tinktura, tablete... (Ovome je doprinelo njegovo umirujuće delovanje na nervni sistem, te se preporučuje svim osobama koje su napete, uznemirene, imaju probleme sa koncentracijom... Deluje dobro i na srce. Daje se u kombinaciji sa drugim biljem protiv nadimanja.

Nosilac lekovitog svojstva je etarsko ulje kojeg ima u biljci od 0,2-2%. Variranja sadržaja etarskog ulja razlog je da se odoljen ne sakuplja u prirodi već se za potrebe farmaceutske industrije koristi gajeni koren. Gaji se i kod nas ali nedovoljno. Masovna upotreba proizvoda odoljena je razlog da treba podsticati i razvijati gajenje ove biljke. Najviše se gaji u Belgiji i Holandiji odakle se i izveze najviše odoljena.

Naša ekonomska situacija i opšte prilike, odnosno stres kojima je narod izložen poslednje decenije doprineli su povećanju potrošnje proizvoda sačinjenih od odoljenja. Međutim daleko više je porasla potrošnja sintetskih proizvoda koji su jeftiniji i pristupačniji istanjenom džepu. Posledice nekontrolisane upotrebe sintetskih proizvoda u narednom periodu će ugrožavati naš već krajnje osiromašeni zdravstveni budžet.

Stoga upućujemo na nekoliko recepata koje bez velikih finansijskih opterećenja svako sebi može priuštiti:
Protiv nervoze: 50 g nane, 30 g sitno iseckanog odoljena i 20 g trave ive. Jedna supena kašika ove smeše se popari sa 200 g ključale vode, poklopi i posle dva sata ocedi. Zasladi se medom i pije toplo posle jela ujutru i uveče.

Protiv nesanice: 30 g odoljena, 40 g hmelja i po 15g nane i matičnjaka se pomeša. Priprema se kao i prethodni čaj i pije jedna šolja pre spavanja.

Protiv nervoze u klimakterijumu koje su praćene lupanjem srca: Izmešati po 15 g odoljena, cveta lavande, kima, morača i po 20 g gloga i matičnjaka. Tri supene kašike ove smeše se popari sa 500 g ključale vode, poklopi i posle dva sata ocedi, medom zasladi i popije u toku dana 3-4 doze.

Ko ne voli čajeve ili neće pripremati svakodnevno napitak zbog nedostatka vremena može pripremati kapi (tinkturu): 20 g iseckanog odoljena prelije se u tegli koja se hermetički zatvara sa 100 g razblaženog alkohola (70%), drži 8-10 dana uz češće mešanje zatim procedi. Dobijena tečnost se sipa u čiste bočice dobro zatvori i pije 20-30 kapi po potrebi. Za probleme nesanice uveče pre spavanja. Za smirenje dva do tri puta dnevno.

Fitoterapija je grana farmakologije koja se bavi izučavanjem lečenja pomoću bilja. Farmakognozija je nauka o prirodnim lekovima anorganskog (mineralnog) i organskog (biljnog i životinjskog) porekla. Naziv potiče od grčke reči FARMACON što znači lek ili otrov i GNOSIS što znači znanje, poznavanje.

Ni jedna od ovih nauka nisu nikad pripadale alternativnim načinima lečenja. One su bile i ostale naučna medicina. Bilo je pokušaja izbacivanja lekovitog bilja iz terapije, bilo je u značajnoj meri i potisnuto sintetskim lekovima, ali su istrajni i uporni istraživači uspeli da dokažu zablude i da veliki broj prirodnih sirovina vrate u terapiju.

Stara metoda

Stoga se slobodno može reći da je lečenje lekovitim biljem staro koliko i čovečanstvo.List medveđeg grožđa (Uvae ursi folium) u terapiju je uveo Galen u prvom veku naše ere a u naučnoj medicini je i danas.

Sigurno je da niko ozbiljan neće urinarne infekcije lečiti samo čajem, ali kombinacijom čaja i sintetkog leka svakako. Ovakvom kombinacijom se obezbeđuje sigurnost lečenja, a korišćenje čaja i nakon izlečenja određeni vremenski period štiti pacijenta od recidiva bolesti.

Fitoterapija bolesti disajnih organa ima veliki značaj na ublažavanju tegoba te u uspešnom lečenju. Broj biljaka koje se koriste je iznenađujuće veliki, delovanje je naravno različio. Manjem broju je naučno potvrđeno delovanje pa će reči biti pre svega o njima.Selekcija nije jednostavna jer su simptomi i tok bolesti vrlo kompleksni.

Kašalj je simptom laringealnog-trheitisa, ali kašalj prati i bronhitis, hronični bronhitis i astmu. Da bi se upotrebio pravi preparat moraju se dobro poznavati karakteristike lekovitih sastojaka i načini njihovih delovanja.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 23:21:11Čudesni beli slez
To je jedna od najstarijih lekovitih biljaka

Stoga biljke koje se koriste u ovoj terapiji delimo na :
- MUCILAGINOZA - sadrže sluz
- EKSPEKTORANSI -Sadrže saponozide
- BRONHOSPAZMOLITICI - Sredstva / rszličitog sastava/ protiv spastičnog bronhitisa

Mucilagoinozna sredstva sadrže sluz koja prekriva upaljenu sluzokožu te ublažava nadraženost.U ovom slučaju pogrešno bi bilo upotrebiti preparat koji sadrži saponozidne ekspektoranse.Pravilan izbor preparata pomoći će bolesniku tako šo će mu ublažiti tegobe i skratiti trajanje bolesti.

Jedna od najznačajnijih sluznih droga je :
ALTHEA OFFICINALIS - Beli slez
Beli slez je jedna od najstarijih lekovitih biljaka.Dioskorid u svom delu MATERIJA MEDIKA daje uputstva o njegovoj upotrebi 77. g. naše ere.

Kako je i rečeno nosilac delovanja je sluz koje ima naviše u korenu biljke 35%.
Za uspešno delovanje je neophodna i pravilna priprema.Zbog visokog procenta skroba u korenu koji bi mogao sprečiti oslobađanje sluzi čaj se priprema na hladno.Kšika belog sleza se usitni i prelije sa 200g hladne vode i uz povremeno mešanje ostavi da stoji 2-3 sata.Ocedi se i pije ili grglja.

List je najbolji

Novorođenčetu ovako pripremljen čaj stavljati u kapima u nosić.
Slez ublažava upalna stanja gornjih disajnih puteva, a to delovanje seže i do želuca.

Karlo Veliki je 812. godine u svojim Kapitularima naredio da se beli slez mora gajiti na svim državnim imanjima, a mi to posle jedanaest vekova nismo uspeli.

Neracionalno ponašanje je opstanak ove biljke u prirodi ugrozillo te je i njeno sabiranje u prirodi ograničeno i pod kontrolom.Eksploatacija iz prirodnih staništa u Vojvodini je zabranjena jer je stanje vrlo alarmantno. Ovakvim ponašanjem ugrozili smo biljku koja je pri tom i značajan izvozni artikal.
TUSSILAGO FARFARA - PODBEL

List ove biljke koristi se više od cveta jer je bogatiji sluznim materijama.Pored sluzi biljka sadrži i gorke materije koje imaju tonizirajuće dejstvo.Stoga se njegova upotreba preporučuje kod hroničnog kašlja, a značajna poboljšanja su zabeležena kod emfizema pluća i silikoze, gde su drugi zakazali.
PLANTAGO LANCEOLATA - BOKVICA

Bokvica nije čisti mucilaginozum jer pored sluzi sadrži i taninske supstance i silicijum. Koristi se i u svežem i suvom stsnju.
Koristi se kao protivupalno sredstvo gornjih disajnih puteva.Svež sok povoljno deluje na cirkulaciju.U narodu je raširenn spoljna upotreba bokvice za zaceljenje upaljene kože.

Čajne smeše koje se koriste za lakše iskašljavanje:
Po 50 grama korena belog sleza,morača i lista podbela se izmeša i supena kašika ove smeše sa 200 g. ključale vode, poklopi i posle dva sata ocedi i pije na svakih 10-15min jedna kašika.

Po 30 grama korena i lista belog sleza izmeša i supena kašika ove smeše se prelije sa 200 g. hladene vode, poklopi i posle dva sata ocedi i pije na svakih 10-15 min. jedna kašika. Pije se zaslađen medom ili sokom od višanja, ribizli ili kupina. Ovi aromaični sokovi maskiraju bljutav ukus ovog čaja.

Prati ruke

Budući da nailazi period koji karakterišu češće prehlade i grip koji se mogu razviti u epidemije, stoga nije na odmet podsetiti se šta nam je činiti da svojim ponašanjem ne doprinesemo bržem širenju bolesti.

Pre svega, šta kažu istraživači o našem znanju o prehladi i njenoj prevenciji? Pođimo od roditelja koji su bitna karika u obezbeđenju prevencije prehlade, a zatim i u sprovođenju terapije. Rezultati istraživanja ukazuju na velike zablude i oskudno znanje.

Veliki broj veruje da su neke prehlade posledica bakterijske infekcije, a vrlo visok procenat smatra da prehladu i bronhitis treba lečiti antibioticima, što je vrlo opasno, ako se i upuste u ovakvu terapiju bez konsultacije lekara.

Naime, prehlada je posledica napada virusa na organizam. Antibiotici ne deluju na viruse, ali to i nisu lekovi namenjeni automedikaciji.
Kako bismo i svoju okolinu i sebe zaštitili, neophodno je da znamo da se prehlada lakše prenosi preko nosa i ruku nego preko usta.

Često pranje ruku je važan element preventive, a pranje ruku antibakterijskim sapunima nema prednost nad običnim sapunom. Redovno provetravanje prostorija i izbegavanje izlazaka na mesta gde se okuplja veći broj ljudi, ako svako od nas ispoštuje preseći će lanac kojim se širi epidemija.

Beli luk

Ako svojim svakodnevnim obrocima dodamo namirnice bogate vitaminom C, beli luk , čajne napitke i voćne sokove, pomoći ćemo odbrambenim snagama da odole napadu virusa, ili bar da se lakše izbore sa njima.

Posebno treba istaći neophodnost upotrebe belog luka.
- Beli luk je višegodišnja biljka koja se vegetativno razmnožava. Ova činjenica je verovatno razlog narodnom verovanju da seme luka može učiniti čoveka besmrtnim, ali ga je nemoguće naći jer ga vile pokupe.

- U Tutankamonovoj grobnici pronađena je glavica belog luka.
- Tokom izgradnje piramida, egipatski robovi su jeli svakodnevno beli luk.
- U Bibliji se spominje jelo od belog luka i sirćeta
- Plinije je zabeležio 61-nu upotrebu belog luka.
- Galenus ga takođe pominje u svojim spisima

Ogromno poverenje koje stolećima narodi svih kontinenata ukazuju belom luku dobilo je i naučnu potvrdu..
Beli luk je jedna od najlekovitijih biljaka. Provereno smanjuje nivo holesterola u krvi, snižava krvni pritisak, ima antibiotska svojstva, moćan je antioksidans, stimuliše prirodnu odbranu organizma te je odlična preventiva protiv gripa i prehlade.

Nedovoljna upotreba belog luka uzrokovana je njegovim mirisom. Za otklanjane neprijatnog zadaha, treba sažvakati nekoliko zrna kafe, anisa i kima.
Takođe važna potpora organizmu za odbranu od napada virusa su napitci i to u obliku čajeva i voćnih sokova.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 23:04:09


MEDENO SIRCE

Najpoznatije vrste sirceta su, vinski, jabucni i alkoholni. Jabucni je ujedno i najdelotvorniji i sve više prisutan na našoj trpezi, ali i u lecenju kao sredstvo koje podstice otpornost organizma prema nekim bolestima ( povecana masnoca). jedno obogacuje organizam kalijem.
Malo je poznato da se proizvodi i medno sirce, koji po kvalitetu ništa manje ne zaostaje za jabucnim sircetom. Upotreba ovog sirceta je skoro nepoznata. Ipak, zbog svog posebnog ukusa zaslužuje pažnju.
KAKO SE PROIZVODI ?

Rastvor meda i vode pusti se da fermentira.
Rastvor za fermentaciju priprema se od pet delova vode i jednog dela meda.
Sve se to dobro izmeša da se dobije jednolicna koncentracija.
Radi kontrole, može se videti u staklenoj posudi - da li je na dnu talog meda ili je sav otopljen.
Ta koncentracija je dovoljna za dobijanje kvalitetnog sirceta.
Posto med nema uvek istu specificnu težinu , postoji stara metoda za odredjivanje specificne težine: u vec pripremljen rastvor uronimo sveže jaje : ukoliko ispliva vrhom u debljini kovanog novcica, rastvor je dobar, ali ne sadrži dovoljno minerala za razvoj organizama koji podsticu vrenje, pa ih je potrebno dodati.
Za našu kucnu upotrebu nije ih potrebno dodavati, jer vrenje ( alkoholno) možemo povecati dodavanjem kvasca, a sircetno vrenje se uvek podstice dodavanjem kvasca ili slicno.

Kao i kod cuvanja meda, tako i kod proizvodnje sirceta smeju se upotrebljavati samo staklenke ili drvene posude. Posude se ne zacepljavaju nego pokrivaju gazom. Pripremljene za vrenje posude se ostavljaju na toplom mestu.

U drugoj fazi, da bi ubrzali vrenje, medenu vodu prelijemo preko piljevine – najbolja je ona od cempresa ili bukve. Na taj nacin vršimo aeraciju – prozracivanje – jer je poznato da za normalan razvoj mikroorganizama treba vazduh. Ako tako ne ucinimo, vrenje ce trajati nekoliko meseci !

Sa medom lošijeg kvaliteta ne možemo dobiti dobro sirce, a pravilno pripremljeno medno sirce, bolje je ili jednako po kvalitetu jabucnom sircetu.
Mineralni sastav mednog sirceta je garancija da može kvalitetno poslužiti za ocuvanje zdravlja.
U svakom slucaju, oplemenice vaš jelovnik i delovati povoljno na organizam.
Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 22:59:05UBODI KUKACA
Da ublažiš bol od uboda kukaca, protrljaj više puta mjesto uboda svježe ubranim lišćem peršina.
Peršinovo ulje uspješno ublažava bol od uboda komaraca.

SUNČANE PJEGE
Uzmi korijen hrena, krupno ga naribaj i stavi u bocu napunjenu vinskim octom. Drži je tri dana na toplome mjestu.
Nakon toga tekućinommaži pjege svake večeri i one će nakon dva tjedna izblijedjeti.

CELULIT
1. U dvije litre vode dodaj šest šaka peršinovog lišća, pa to skuhaj, ohladi i zatim tekućinom masiraj mjesta s celulitom.
2. recept za celulit:kuvati oljusteno kestenje u vodi dok ne postane meko,napraviti kasu i stavljati obloge ne mesta sa celulitom i drzati sat vremena

SJAJNA KOSA
U litru i pol prokuhane vruće vode dodaj šest žlica izrezanog lišća koprive. Makni sa štednjaka i dva sata drži poklopljeno pa procijedi.
Dobro namoči kosu ovom tekućinom, dva dana za redom, pa tek idući dan operi kosu i biti će ti sjajna.

BRADAVICE
Koristi svježi sok od luka tako da bradavice više puta na dan natopiš njime.

PRHUT
umjesto šampona i losiona jedna baka savjetuje. Skuhaj lišće celera u neposoljenoj vodi pa još mlakom tekučinom isperi kosu nakon pranja i riješit ćeš se prhuti

ISPUCANE USNE
Fino usitni sjeme dunje i prelij ga s malo vruće vode. Dobro izmiješaj da dobiješ kašicu. Tomkašicom maži ispucale usne , i uskoro če biti kao nove.
ZUBNI KAMENAC
Uzmi tri žlice lišća gorskog pelina(Artemisia absinthum) pa prelij sa četiri decilitra provrelog vina. Ostavi da se ohladi i odstoji poklopljeno dva sata.
Zatim procijedi i ispiri tom tekućinom usta više puta na dan nakon jela.
Imat ćeš lijepe i zdrave zube bez kamenca.

ZUBOBOLJA
Da ublažiš zubobolju stavi plošku krumpira na obraz izravno na mjesto gdje je zub koji te boli.
Ako te boli šuplji zub, stavi u njega pola češnja češnjaka.

1 dcl maslinovog ulja ugrijati skoro do ključanja,sipati u lavor sa mlakom vodom,potopiti stopala i masirati 30 min.
Imaćete mekana stopala i odmorne noge


vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 22:57:59Za umorne oci:30 gr. latica crvene vrtne ruze prelijte sa pola litre kljucale vode,poklopite i nakon desetak minuta procedite.Natopite tufere ovom tecnoscu i oblozite umorne i osetljive oci.

Za masnu kozu:spustite 50 gr. latica ruze u cetvrt litra ruzine vodice i ostavite dva sata da odstoje.Procedite i dobicete odlican losion za masnu kozu.Rok trajanja mu je nedelju dana.

Protiv akni:posudu napunite sa sto vise latica crvene ruze,prelijte izvorskom vodom i ostavite da odstoji dva dana.Procedite i dodajte malo jabukovog sirceta.Ovaj losion je odlican za lecenje bubuljica.

Za negu suve koze:pomesajte dve velike kasike ruzine vodice sa dve kasike glicerina.Ovom kremom namazite najsuvlje delove koze i ostavite da deluje preko noci.Ispira se mlakom ili hladnom vodom.Ovaj preparat vlazi i omeksava suvu kozu.

I na kraju:Recept za ruzinu vodicu:latice od 5-6 ruza jakog mirisa,jednu sargarepu i nekoliko listica pitome nane kuvajte u litri vode oko pola sata.Ohladite,procedite i sipajte u flasice.Cuvajte na hladnom mestu,koristite nedelju dana.

VAZNO:Ruze se beru po suvom i toplom vremenu,izmedju 10 i 17 casova.Ne smeju se brati po kisi,odmah posle kise,niti dok je rosa.

vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 22:57:01


Čaj od crnog luka

- Uporan, dosadan kašalj, koji obično ostaje posle gripa moguće je znatno ublažiti čajem od crnog luka. Uzme se 200g zdravog crnog luka (dve glavice srednje veličine), pa se svaka glavica zajedno sa ljuskom isece na nekoliko komada i stavi u lonac od litar u koji se stavi 3/4l vode i kuva na laganoj vatri, dok se voda ne ukuva na 1/2 litra. Zasladi se šećerom ili medom i pije više puta u toku dana jedan do dva gutljaja.


Čaj od lovorovog lista za inhaliranje

- Kod upale grla i promuklosti pomaže inhaliranje, udisanje pare čaja od lovorovog lista. U lonac od 2 litra se stavi 1,5 litar vode i zagreva dok ne proključa. Zatim se doda 50 grama lovorovog lista i kuva 3 - 4 minuta, nakon čega se skine sa vatre. Tada se na otvor lonca stavi levak, tako da mu se cev okrene prema gore i udiše para koja ide kroz levak. Inhaliranje se ponavlja nekoliko večeri pred spavanje. Ponekad, poboljšanje se primeti vrlo brzo; samo prilikom udisanja pare treba biti oprezan da se ne opeku usta i grlo.

* Oblog od krompira za upaljene oči

- Kod prehlade, kad su oči upaljene, crvene i kad suze, pomaže oblog od naribanog krompira, koji se stavi na zatvorene očne kapke, i tako se drži pola sata. Takođe, mogu se upotrebiti i tanki kolutovi krompira.

* Tamponi od crnog luka

- Kod gripa i zapaljenja gornjih disajnih puteva, kada se nos začepi i disanje postane otežano koriste tamponi od crnog luka. Sitno isečen luk se zavije u čistu gazu i stavi u nos nekoliko puta u toku dana i drži po nekoliko minuta. Da sok od luka ne bi nagrizao sluzokožu, prethodno se unutrašnjost nosa namaže vazelinom. I kod jake kijavice, mogućno je postići olakšanje, ako se kažiprst umoči u glicerin, pa se time namaže sluzokoža nosa.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 22:55:48


Glavobolja

U slučaju migrene i kijavice narendati ren pomešati s vinskim sirćetom, i udisati kroz nos više puta na dan.
Skidanje sala i masnoće;

Uz svaki obrok popiti čašu vode sa dve kašičice jabučnog sirćeta, bez zaslađivanja. Istovremeno ako je izražen stomak, stavljati na njega tople obloge namočene razblaženim vinskim sirćetom u toku 20 dana.
Saboreja - masna koža i kosa;

Uzeti po 40 gr isitnjenog korena koprive, cveta kamilice i lista čička, sve preliti litrom ključale vode, ostaviti poklopljeno tri sata, procediti.
Dodati 300 gr vinskog sirćeta dobro izmešati, pa pomoću natopljene vate kvasiti koren kose ujutru i uveče po 10 min.
Kosu prati normalno, a terapija traje 20 dana.
Sinusi

U flašu od pola litra staviti narendani ren do vrha napuniti vinskim sirćetom, zatvoriti i na toplom držati 10 dana uz češće mućkanje. A zatim koristiti tako što se na svaki sat preko otvorenog grlića flaše udiše pet minuta.
Uveče tečnost sipati na tkaninu i držati na čelu i potiljku, u toku noći. Ležati bez jastuka. Terapija traje pet dana.
Jogurt za dugovečnost

U pola litre jogurta staviti i izmešati tri stucana čena belog luka. Jogurt piti svakodnevno.
Recept za pročišćavanje organizma

Tri supene kašike mešavine od 20g šipka, 10g klekinja, 10g peteljki višanja i 10g kukuruzne svile kuvati 5 min, u pola litre vode. Posle tri sata procediti i piti umesto vode.
Ojačajte imunitet

Sipati dve kašike mešavine od 25g šipka, 25g cvetova lipe, 15g cvetova zove i 15g pomorandžine kore, u pola litra proključale vode. Ostaviti 10 min, a potom procediti. Piti vruće, 2-3 šolje dnevno.
Za bolji apetit

Preliti dve kašike mešavine od 25g šipka, 20g pomorandžine kore i 20g kičice, sa dva litra tople vode. Poklopiti i ostaviti da odstoji 5 min, procediti i piti po jednu šolju nezaslađenog čaja 30 min pre jela.
Med i semenke bundeve

Oljuštiti 200g svežih semenki i pomešati ih sa nekoliko kašika meda. Uzimati na prezan stomak. Pouzdano eliminiše crevne parazite.
Protiv uvećanja prostate

Više puta dnevno pojesti po šaku očišćenih semenki bundeve, pomešanih sa rendanom šargarepom.
Čaj protiv menstrualnih tegoba

Kašiku suvih stabljika i cvetova bundeve preliti šoljom proključale vode. Posle 10 min procediti, kada se ohladi piti u manjim gutljajima. Idealan je u slučaju bolne i obilne menstruacije.
Oblog od bundeve

Izrendati meso bundeve, i u tankom sloju naneti ga na kožu zahvaćenu psorijazom, opekotinama ili otokom. Ostaviti pola sata, ukloniti toplom vodom.
Pire od bundeve

Iseckati svežu bundevu i prokuvati je nekoliko minuta. Ispresovati meso dok ne nastane pire. Jesti pomalo tokom celog dana. Pire ima efikasno dejstvo u slučaju zatvora.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Sre 22 Jun - 22:53:51


LEK ZA REUMU

U bocu od litra staviti ruzmarin. Dodati 20 tableta andola, 40 g mentola-prah (kupuje se u apoteci) . Naliti komovom rakijom i ostaviti da stoji 10 dana na suncu.
Bolna mesta masirati. OseĆa se brzo olakšanje .


ZA RANE I VENE

U bocu od litre staviti cvet krina, naliti komovicom i ostaviti da stoji na toplom bar 10 dana, a može i duže.
Mazati bolne vene i rane.

ZA LEČENJE BRADAVICA I ŽULJEVA

Sveže strugani krompir staviti na bradavicu ili žulj i po mogućnosti previti ljuskom od krompira.Ovo ponavljati sve do izlečenja.

Za sve rane, posekotine i povrede

Veoma je efikasno KANTARIONOVO ULJE


MELEM ZA OPEKOTINE

100 g čistog voska ,
100 g tamnjana,
šaka zelenog dela ispod kore zove,
200 g maslinovog ulja ,
svežanj bosiljka,
čaša vode
Sve staviti na vatru i napraviti smešu koju treba stavljati na opekotine. Veoma je efikasan lek i kod težih opekotina.KAŠALJ I PROMUKLOST-SIRUP OD ORAHA

3 zelena oraha,
2 lista lorbera,
1 glavica crna luka ,
1 limun,
1 litar vode,
med

U litar vode staviti orahe, lorber, crni luk i ljusku od jajeta i kuvati dok ne ostane ½ tečnosti. Ohlađen sirup zasladiti medom i dodati sok od limuna.
Piti 3 puta dnevno po kašiku posle jela.


RECEPT LEKOVITOG VINA ZA SRCE

10 svežih stabljika peršuna zajedno sa listovima staviti u litru čistog prirodnog vina i dodati 1-2 velike kašike čistog vinskog sirćeta.
Kuva se 10 minuta na tihoj vatri ( pažnja – peni se! )
Posle se doda 300 g pčelinjeg meda i stavi da se lagano kuva još 4 minuta. Vruće procediti i sipati u boce. Dobro zatvoriti. Talog koji se stvara nije škodljiv i slobodno se može piti.
Piti po nekoliko kašika na dan.


VINO SA CELEROM

1 koren celera,
1 kašika šećera,
1 l belog vina
Istružite koren celera, dodajte šećer, prelijte belim vinom i ostavite da stoji neko vreme.
Pijte 2-3 čašice dnevno. Vino ima diuretično dejstvo, jača organizam i otklanja prolećni umor.


LOSION PROTIV PEGA I MRLjA
Pola kasike veoma sitno istrugane rotkvice prelijte sa jednom casom jogurta i ostavite da stoji 12 sati. Zatim procedite pomocu gaze i dobijenom losionom mazite delove tela ili lica koji su pokriveni pegama ili mrljama. Posle deset minuta isperite mlakom vodom i namazite neku hidratantnu kremu. Losion cuvajte u frizideru, onoliko dana koliko je bio rok trajanja na pakovanju jogurta koji ste koristili za pravljenje losiona.
Ps: ovaj losion sam pravila i pomogao mi je da se povuku mrlje na mestima gde su mi bile ranice od cedjena mitesera i bubuljica.


TONIK ZA UKLANjANjE MRLjA SA KOŽE
U meku vodu (kisnicu) stavite dosta seckanog persuna i ostavite da stoji nekoliko sati. Procedite i dobicete tonik kojim bi trebalo nekoliko puta na dan da mazete mrlje na kozi. Ovakvim losionom mozete i da se umivate, ako imate pege a zelite da ih izbledite.

TONIK ZA LICE OD KRASTAVACA
Kuvajte sveze iscedjeni sok od dva krastavca dok ne provri, i skinite penu koja pri tom nastane. Ohladjen sipajte u flasicu i cuvajte u frizideru. Ako imate masnu kozu koristite nerazblazen tonik, a ako imate normalnu kozu tonik razredite sa malo vode.

Opadanje kose

Ako vam opada kosa, namažite je maslinovim uljem dvanaest večeri zaredom.Glavu zamotajte peškirom,a sutra izjutra operite je šamponom.

PROTIV BORA

Čist sok od ceđenih višanja natočite u flašu.Čuvajte ga u frižideru.Ovo je za ljude koji vole da izgledaju lepo.Uzme se hidrofilna vata pa se natopi sokom i tako maže mesto koje je naborano.Znači, ovaj sok je protiv bora.Višnje se čuvaju u zamrzivaču, pa ih imamo preko cele godine.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Ned 13 Mar - 19:02:43


Borba protiv prolećnog umora

Proleće je vreme kada se mnogi žale na pospanost, manjak energije, umor, bol u mišićima, gubitak koncentracije i slabost. Iako je prva asocijacija na ovo godišnje doba, buđenje prirode i razlistavanje biljaka i nestanak zimskog mrtvila, puno ljudi uopšte se ne oseća u skaladu sa promenama koje se dešavaju u prirodi.

Lekovite biljke mogu biti od pomoći. Zima je period kada se čovek manje kreće, hrana koja se tada jede obično je masna i jaka, a vazduh je pun smoga i čađi. Proleće je zato pravo vreme da svom organizamu poklonite pravo, generalno čišćenje od svih nagomilanih toksina.

Biljke koje se u tu svrhu preporučuju najčešće deluju diuretično. Pojačavanjem mokrenja čisti se urinarni trakt i organizam se oslobađa suvišne tečnosti i nagomilanih štetnih materija. U tu grupu spadaju rastavić, kopriva i koren maslačka koji blagotvorno deluje i na jetru, laboratoriju u našem organizmu, koja je zadužena za prerađivanje toksina. Na jetru povoljno utiču i artičoka, nana, smilje i neven. Kora krušine, laneno seme, kamilica i divlje jabuke, blagotvorno deluju na creva i podstiču njihovo pražnjenje, što je od izuzetne važnosti za sve one koji žele da sprovedu prolećnu detoksikaciju.

Respiratorne organe, od nakupljene sluzi, očistiće biljke koje sadrže saponozidne materije. U tu grupu ubrajaju se koren i cvet jagorčevine, cvet divizme i list bršljana.

U poslednjih nekoliko godina sve više se govori o grupi simptoma koji se zajednički nazivaju Sindrom hroničnog zamora.Više od dvadeset miliona ljudi na svetu pati od ove bolesti, koja se teško dijagnostifikuje, jer laboratorijski testovi obično ne ukazuju na neki poremećaj. Uzrok ove bolesti nije precizno utvrđen, a kao mogući uzročnici pominju se alergije, nepodnošenje nekih namirnica ili lekova, hronične gljivične infekcije i Epštajn-Barov virus (izazivač mononukleoze). Neki fitoterapeuti tvrde da biljke sa antivirusnim delovanjem mogu mnogo da pomognu onima koji pate od ovog sindroma. Takve biljke su ehinacea, matičnjak, kleka, slatki koren i ginseng.

Zelenim čajem, poznatim po svojim antioksidantnim svojstvima, treba zameniti kafu, jer i jedan i drugi napitak sadrže kofein, stimulans koji pomaže umornima da ostanu budni i koncentrisani, ali zeleni čaj ima niz drugih korisnih efekata, koji kafa nema.Čaj za prolećno čišćenje organizma:
Rastavić (Equisetum arvense) 50g
Maslačak-koren (Taraxacum officinale) 50g
Kopriva (Urtica dioica) 50g
Neven (Calendula officinalis) 50g
Zob (Avena sativa) 50g
Laneno seme (Linni semen) 50g
Oman (Inula helenium) 50gSve biljke pomešati. Tri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana podeljeno u nekoliko doza, pola sata pre obroka.Čajna mešavina protiv hroničnog umora:
Ehinacea (Echinacea purpurea) 50g
Matičnjak (Melissa officinalis) 50g
Petrovac (Agrimonia eupatoria) 50g
Slatki koren (Glyciriza glabra) 50g
Kleka (Juniperus communis) 50 gBiljke usitniti i pomešati. Pet supenih kašika preliti litrom ključale vode, promešati, poklopiti i ostaviti 45 minuta. Procediti i piti u toku dana u manjim gutljajima.Čajna mešavina protiv popodnevne pospanosti:
Ruzmarin (Rosmarinus officinalis) 100g
Troskot (Polygonum aviculare) 50g
Cikorija (Cichorium intybus) 25g
Slatki koren (Glychiriza glabra) 25g


Sve biljke pomešati. Tri supene kašike smeše preliti sa pola litra ključale vode, promešati poklopiti i ostaviti pola sata. Procediti i popiti u toku dana podeljeno u nekoliko doza, pola sata pre obroka.
Momčilo Antonijević
Izvor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Ned 13 Mar - 14:56:15


ZA NIZAK KRVNI PRITISAK

Cajevi
+ Crveni luk: 2 glavice luka zajedno s ljuskom i 6 kašika žutog šecera kuhati u 1 litri vrele vode 10-15 minuta. Piti hladan caj, više puta dnevno;
+ Maticnjak, listovi oraha, rusomaca, srcenjaca: sa 1/2 litre vrele vode preliti 2 kašike mješavine bilja. Piti po 1 šoljicu dnevno nakon glavnih obroka;
+ Maticnjak, rusomaca, hajducka trava, šipak, timijan, kadulja (žalfija): sa 1/2 litra vrele vode prelijte tek žlicicu mješavine bilja. Neka odstoji 1 sat pa procijedite i pijte 3 puta dnevno ½ sata prije obroka;
Koncentrati: glog: 3 puta dnevno po 15 kapi meCu obrocima.

JELA

+ Šumske jagode (mermelada ili pekmez);
+ grožðe: crno, jedite 1/2 sata prije jela;
+ kokošija juha (prilicno slana);
+ kopriva (kao špinat);
+ paradajz (u salati, dodajte 1 kašiku nasjeckanog peršina i ananasa).


ZA SLABO SRCE

Cajevi
+ Odoljen, glog, maticnjak, metvica (nana), ruta (sedel): 1 litrom vrele vode preliti 5 kašika mješavine bilja. Piti više puta dnevno;
+ Odoljen, metvica (nana), ruzmarin: piti 3 puta dnevno prije jela – bazga, kopriva, maticnjak: 1 litrom vrele vode preliti 4 kašike mješavine bilja. Piti svaki sat po 3 kašike 12 dana;
+ Crveni luk, bijeli luk, encijan, glog, hren, anason, rusa, maticnjak, metvica (nana), ruzmarin, hajducka trava, despik, kadulja (žalfija): 1 litrom vrele vode preliti 5 kašika mješavine barem polovice bilja. Piti tri puta nevno po 1 šoljicu.
+ Glog, metvica (nana), ruzmarin: piti po 12 kašika prije jela 6 dana, potom prekinuti 6 dana, pa ponovo nastaviti 6 dana;
+ Anason, majcina dušica, metvica (nana), hajducka trava: pite više puta dnevno;
Koristan savjet: Ujutro i uvecer ici u šetnju. Prije rucka popiti 1/2 caše crvenog vina
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Ned 13 Mar - 13:06:24CAJ ZA SRCE


Poznati francuski travar Moris Mesege, u jednom intervju je preporučio ovaj recept:

-Svako vece, pre spavanja treba obavezno popiti cajni napitak spravljen od jednakih delova žalfije, lipe i sleza, zasladjen medom!

vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Ned 13 Mar - 13:05:09


CRNI LUK,Allium cepa L.


Crni luk je veoma rasprostranjena biljka,najverovatnije poreklom iz Azije,
poznatiji ali ne i priznatiji od belog luka.Analizom njegove bioloske vrednosti moze se zakljucitida on ni po cemu, cak ni u svojim lekovitim svojstvima,ne zaostaje iza belog luka. Mozda ga, u ponecemu, cak i nadmasuje.Za jelo se koristi preko cele godine:
mladi luk u prolece, nedozrela glavica u toku leta i zrela lukovica preko zime.Pogresno je odbacivati nadzemni deo mladog luka,jer on nije nista manje vredan od glavice.Sto se hranljivosti tice, u crnom luku ima najvise ugljenih hidrata i zanemarljivo malo belancevina i masti.Osusene, zrele glavice, znatno su vrednije u kaloricnim smislu.
no, osnovu bioloske vrednosti luka cine svakako minerali i vitamini. Pored znatnog prisustva mineralnih soli,narocito kalijuma i sumpora, i raznih oligoelemenata,crni luk je bogat vitaminima (B1, B2, C, E, K,P) a ima i karotina (provitamin A), glikozida, etericnih ulja,
biljnih hormona slicnih insulinu,bakterostatike i baktericidne fitoncide...

Koristi za jacanje srca. za visok krvni pritisak,otklanjanje nesanice i nervoze,
olaksava iskasljavanje, regulise secer u krvi,deluje kao diuretik i laksativno sredstvo,
pomaze kod nesvestice, regulise probavu,leci upalu krajnika i promuklost, bolesti pluca i bronhija,vodenu bolest, ublazuje bol, leci rane i otekline,visoku temperaturu, sprecava zgrusavanje krvi,pomaze kod zacepljenja koronarne arterije,sprecava opadanje kose, otklanja zuljeve.

CRNI LUK ZA
POSPESIVANJE MOKRENJA

Uzeti jednake delove luka (recimo 2 glavice),
persuna i celera i ovu mesavinu kuvati lagano
u 1 litri vode i 8 supenih kasika meda.
Pije se toplo 4 puta dnevno po soljica.

LEKOVITI SIRUP OD
CRNOG LUKA

Pola kilograma crnog luka narenda se i kuva
sa 1/2 kilograma secera (ili meda) u litri vode,
lagano tri sata. Ostaviti u tamne flase i kao lek koristiti
po kasiku nekoliko puta dnevno s mlakom vodom ili mlekom.
Ovaj lek je dobar i kod plucnih bolesti
i bolesti probavnih organa.

CRNI LUK
PROTIV NESANICE

Na masini za mlevenje mesa samleti 1-2 glavice crnog luka,
dobiveni sok popiti s malo mlake vode ili mleka
i kasikom meda, naravno pred spavanje.

CRNI LUK PROTIV
KURJIH OCIJU

Glavica crnog luka se prereze na pola
i stavi u vinsko ili jabukovo sirce 3-4 sata.
Pred spavanje ovim se lukom obavije kurje oko i ucvrsti zavojem.
Ovo se ponavlja nekoliko noci dok kurje oko (zulj)
sasvim ne omeksa i ne nestane.

CRNI LUK PROTIV RANA,
CIREVA NA KOZI
I UPALJENIH ZANOKTICA

Crni luk se sitno nasecka ili narenda i pomesa sa biljnim uljem.
Od ovoga se napravi oblog i obavije mesto
na kome je rana, upaljena zanoktica ili cir.
Oblog se menja 3-4 puta dnevno.

CRNI LUUK KOD
ZAPALJENJA JETRE

Propasirati 200 grama crnog luka i zatvoriti u flasu sa 7 decilitara
belog vina, 100 grama meda i 2 supene kasike pelinog lista.
Flasa se drzi najmanje 20 dana na toplom mestu
i mucka vise puta u toku dana.
Posle toga pije se po soljica
triput dnevno pre jela.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Ned 13 Mar - 13:04:16


PAPRIKA,Capiscum annum L.


Paprika (Capiscum annum L.) je jednogodisnja biljka poreklom iz Juzne Amerike, danas se uglavnom koristi kao povrce i kao zacin. Ali, paprika je i lekovita. Plodovi se upotrebljavaju zeleni i zreli, svezi ili pripremljeni na razlicite nacine.Gotovo bez mirisa, mesnat, plod je cesto jakog,ostrog i ljutog ukusa. U svetu se uzgaja 50-tak razlicitih sorti paprika koji se medjusobno razlikuju najvise po prisustvu vitamina C, najvaznijeg sastojka ove omiljene namernice ( a on varira od 50 do 400 miligrama - u nasoj najcescoj sorti nesto vise od 100 miligrama ).Paprika je jos bogata vitaminima B1, B2, provitaminom A. Zanimljivo je da po koncetraciji vitamina C paprika dvostruko nadmasuje limun i pomorandzu.U tome su ispred samo sipurak i list persuna.Paprika poseduje i ugljene hidrate, belancevine,
masti i minerale (kalcijum, fosfor, gvozdje i kalijum).Zato je ona i hrana i lek.

Protiv arteriosleroze, prista, probada,upale koze, upale grla, opadanja kose,
groznice, za otvaranje apetita,poboljsanje probave, otklanjnjanje mamurluka,sirenja kapilara.
LEKOVITA SALATE
OD PAPRIKE

Papriku treba sto vise jesti zbog bogatstva vitaminom C,
vitamina B i karotena. Zato je treba jednostavno narezati na
kolutove i zaciniti morskom solju, maslinovim uljem i jabukovim sircetom.
Sprecava paradentozu, nazeb, poboljsava vid.

PAPRIKA PROTIV
PIJANSTVA I KRVARENJA

Napraviti tinkturu od 10 supenih kasika vinskog sirceta
i supene kasike ljute paprike. To odstoji nekoliko dana
a onda se uzima svakog dana, na gladan stomak
3-4 kapi sa kasikom vode.

PAPRIKA PROTIV REUME

Napraviti kvasac od samog testa, tj. razmrviti kvasac,
dodati slabo zasladjeno mleko i toliko brasna
da se nacini mekano testo koje dobro izlupamo.
Kvasac od testa rasiriti na vunenu krpu i na to gusto posuti
isitnjenu papriku pa preliti maslinovim uljem a moze i orahovim.
Ovim oblogom obloziti bolno mesto i ostaviti tako 12 sati.
Postupak ponavljati nekoliko dana
sve dok bol ne prestane.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Ned 13 Mar - 13:03:29


KROMPIR,Solanum tuberosum L.


Krompir je jednogodisnja zeljasta biljka,poreklom iz Perua i Cilea,danas jedna od najrasprostranjenijih namernica na svetu.Najvise se gaji u Evropi.Postoji vise od 1 500 sorti krompira,koristi se za ljudsku i stocnu ishranu, za tehnicku preradu (spiritus i skrob) i u lekovite svrhe.Zahvaljujuci svojoj bioloskoj vrednosti krompir bi mogao odrzati coveka u zivotu bez i jedne druge namernice.To nije cudo ako se zna da krompir sadrzi u sebi dovoljno belancevina, masti, ugljenih hidrata (skroma mahom),mineralnih sastojaka neophodnih za zivot, vitamine C, B1 i B2.Posto je kora krompira korisna (ima fkuora koji sprecava zubni karijes) valja ga jesti pecenog ili kuvanog neljustenog,jer tako zadrzava u sebi vitamin C.Vazan je nacin pripreme krompira:raskuvan krompir gubi hranljive sastojke i zato mu valja tokom kuvanja dodati malo soli, kuvati ga na pari, a posto je najvise belancevina ispod same kore voditi racuna prilikom ljustenja,a najbolje je kuvati ga pod korom.Treba znati da se ne jede proklijao krompir i zeleno obojeni.Zelena mesta sadrze velike doze solanina koji moze dovesti do trovanja.

Sprecava skorbut, odstranjuje visak zeludacne kiseline,ublazava bolove od katara zeluca,
deluje kao diuretik, otklanja promrzline,podstice rad srca i rasterecuje ga,pomaze kod opekotina, reume i akutnog artritisa,upale pluca, akutnog bronhitisa,odstranjuje glavobolju i visoku temperaturu,otklanja divlje meso, leci od uboja.

KROMPIR PROTIV CIRA NA
DVANAESTERCU I ZELUCU

Oguliti 50 grama krompira i samleti ga na masini za meso.
Sok piti ujutru na gladan stomak,
i ponovo pre rucka.
Ponavljati to duze vreme, do 6 nedelja,
a uz to se pridrzavati odgovarajuce dijete
za ove bolesti.

KROMPIR PROTIV
GLAVOBOLJE

Sirov krompir treba narendati i u vidu
obloga staviti na celo i slepoocnice.
Na isti nacin snizava se i temperatura.

KROMPIR ZA
SKIDANJE ZULJEVA

Od narendanog sirovog krompira napraviti oblog
koji se privije i pricvrsti na zulj,
te ostavi preko noci da stoji.
Ponavljati nekoliko noci, dok zulj ne nestane.

KROMPIR KAO SREDSTVO
ZA CISCENJE ORGANIZMA

Narendati sirov krompir i isto tako narendati
svezu jabuku, pa pomesati.
Jesti ovu kasu duze vreme
i rezultati ce se videti cak i na licu
ten se blesnuti.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Ned 13 Mar - 12:58:28


Grešimo ako mislimo da lekovite biljke »ne mogu da naškode« jer su potpuno prirodne. I njih treba koristiti samo po potrebi. I uz konsultaciju stručnjakaČajevi za stomak, protiv zatvora, ekstrakti i tinkture za gušobolju. Mnogi se leče lekovitim biljem, a u poslednje vreme ova pojava postaje sve češća, tako da se sve više ljudi okreće lekovitim svojstvima biljaka u potrazi za lekom za svoju boljku. Zaista, mnoge biljke imaju očigledna lekovita svojstva. Ali, ako mislite da su preparati napravljeni na bazi lekovitog biljka neškodljivi zato što su prirodni, grešite. Korenje, lišće i cvet treba da se koriste uz dosta obazrivosti. Inače, u nekim slučajevima može da dođe do štetnih nuspojava, tako da se korisno dejstvo pretvara u suprotan efekat. Jednom rečju, ne treba potcenjivati snagu ovih preparata, čak iako se prodaju u biljnim apotekama, bez recepta, i prepušteni su na volju našem poznavanju (ili nepoznavanju) materije.Dva tipa preparata. Da bi se bolje orijentisali među ogromnim brojem trava i proizvoda na njihovoj bazi, potrebno je znati da neke biljke koje se koriste u farmaciji (officinalis)-aloja vera, ginko, gospina trava, medveđe grožđe, kada se prerade na određen način, imaju osobine identične pravim, čistim lekovima. Ovi preparati, nazvani fitoterapeutski preparati, mogu da se upotrebljavaju u cilju prevencije i lečenja mnogih oboljenja, od alergija do zapaljenja, od čira do visokog pritiska. Uz ove proizvode, u biljnim apotekama ima biljaka koje se ne koriste u specifične medicinske svrhe, već se mogu upotrebljavati, bez ikakvog rizika, kao integratori, dijetetski preparati ili sredstva za negu lepote. Što se tiče prodaje, sve do sada zakon nije jasno odvojio ova dva tipa, tj. ona sredstva koja na organizam deluju samo blago i povoljno, kao što je neki čaj za smirenje, od onog što ima terapeutsko dejstvo, a to znači i potencijalno toksično. To znači da se bilo koji biljni preparat može nabaviti bez recepta.Vodite računa o etiketi. Čak i nova normativa s jedne strane nudi čitav spisak neškodljivih lekovitih biljaka, koje se u slobodnoj prodaji mogu naći u biljnim apotekama, s druge, pak, strane, autorizuje slobodnu trgovinu svih biljaka officinalis pod kategorijom »integratori « ili dijetetski proizvodi. Tako su se i fitoterapeutski preparati našli na dohvat ruke svima, bez obaveze ikakve medicinske kontrole ili barem obaveštenja o mogućim nuspojavama ili opasnosti od istovremenog korišćenja nekih drugih lekova i preparata (vidi tabelu). Kako onda da prepoznamo preparate koji su potencijalno toksični od neškodljivih biljaka? Jedan način je da se kontroliše da li je na etiketi preparat označen kao »fitoterapeutski«. Ipak, vodite računa: često se umesto te oznake nalazi manje jasna »standardizovan ekstrakt sa aktivnim principom«. U oba slučaja najbolje bi bilo obratiti se stručnjaku za savet u vezi načina korišćenja.Blagotvorni efekti. Naravno da ovo ne znači da treba odbaciti prirodne rezerve u borbi sa bolestima. Ali, kada se mogu koristiti lekovite biljke? Prema ekspertima fitoterapije ovi preparati mogu da se koriste praktično za sve poremećaje. Mogu da pomognu u jačanju odbrambenih snaga organizma. Nekoliko primera? Biljka Uncaria tomentosa, jedna lijana koja raste u Amazoniji, ima imunološko dejstvo, što znači da podstiče rad belih krvnih zrnaca u borbi protiv bakterija i eliminisanju degenerativnih ćelija. Ekstrakt biljke Astragalo se koristi u prevenciji prehlade. Ima dejstvo slično slatkom korenu (Liquirizia), a često se koristi i kao sredstvo protiv ulkusa. U odnosu na lekove hemijskog porekla, fitoterapeutski preparati imaju neke prednosti: pre svega, to je mogućnost da se iskoristi aktivno dejstvo do kojeg dolazi kombinacijom različitih supstanci. Zaista, u biljkama se zajedno sa aktivnim supstancama nalaze vitamini, šećeri, minerali, koji potenciraju terapeutsko dejstvo ekstrakta. U preparatima na bazi lekovitog bilja štaviše, mogu da budu prisutne istovremeno supstance koje imaju različite farmakološke osobine, što dozvoljava da se uzima samo jedan preparat, i da se ostvare efekti na više strana. Ekstrkt timijana (majčine dušice), na primer, razvija antiinflamatorno dejstvo zajedno sa antibakterijskim; ekstrakt Echinacee ima imunostimulativne i antibakterijske osobine. Osim fitoterapeutskih biljaka, postoji mnogo biljaka čije je dejstvo na organizam znatno blaže, pa se, uz vođenje računa o dozama i indikacijama, mogu koristiti bez bojazni. Koje su opšte indikacije? Protiv nesanice, zatvora, lošeg varenja. Ali i za opuštanje i pročišćavanje kože.Biljka- Lek- Efekat
Beli luk fans, warfarin (antikoagulant) pojačava lučenje želudačnih sokova, rizik od hemoragija
Gel aloje oralni antidijabetski lekovi povećava efekat
Glog digitale pojačava efikasnost i toksičnost leka
Breza, kukuruz
(kao diuretici)
digitale, sintetički diuretici povećava toksičnost leka
Celulozna vlakna oralni antikoagulanti, oralni antidijabetici smanjuje apsorpciju i umanjuje efikasnost
Ginko warfarin, aspirin rizik od hemoragije
Ženšen warfarin i oralni antidijabetici smanjuje efikasnost
Gospina trava antibebi pilule smanjuje apsorpciju leka
Sladak koren kortizonski preparati, digitale, diuretici rizik od hipertenzije, povećava toksičnost leka
Vrba aspirin, fans nagrizanje želuca, povećava rizik od hemoragije

Medveđe grožđe preparati za urinarni trakt postaju neefikasni
Johimba triciklici, kafein ili efedrin (stimulansi)
tiroxin (hormon tireoidne žlezde) rizik od hipertenzije, ishemijska kardiopatija, tahikardija tremor
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Ned 13 Mar - 12:55:08


Metvica, barska nana (Mentha pulegium L.) sreće se oko reka, jezera i močvara, na livadama sve do 500 metara nadmorske visine. Spominju je Hipokrat, Dioskorid, Plinije i drugi antički pisci kao lekovitu biljku važnu za lečenje mnogih bolesti, pre svega organa za disanje i varenje.

To je višegodišnja zeljasta biljka. Stabljika joj je uspravna visine do 50 santimetara, veoma razgranata, po površini obrasla maljama. Listovi su ovalni ili jajasti, po obodu celi ili slabo nazubljeni, naspramno raspore|eni na kratkim drškama. Cvetovi su bele ili ljubičaste boje, sakupljeni u pršljenaste cvasti postavljene u pazuhu listova. Cveta od juna do septembra. Plod je merikarp, koji se raspada na četiri okrugle orašice mrke boje.

Herba dobijena od metvice sadrži do dva odsto etarskog ulja, tanin i gorke materije. U obliku čaja koristi se za lečenje organa za disanje i varenje, kao lek za umirenje, za jačanje kao tonik, protiv astme, velikog i običnog kašlja, protiv nadimanja, histerije i grčeva. Deluje kao stomahik, karminativ, holagog, spazmolitik i antiseptik. Vrlo je cenjena u kozmetici ali i kao medonosna biljka. Ranije se koristila i kao lek protiv reumatizma. Može da se upotrebljava kao obloga na koži kod ujeda, otoka, protiv bolesti desni i zuba, za ispiranje usta. Zimi se koristi kao svakodnevni napitak protiv nazeba i gripa. Ulazi u sastav raznih aromatičnih biljnih smeša.

Kao začinska biljka može da se koristi i u kulinarstvu.

Destilacijom pomoću vodene pare dobija se etarsko ulje (Pulegii aetheroleum) u kojem ima 70-80 odsto ketona pulegona (pored malo mentola i mentona) koji ulju daje karakterističan miris. Pulegon iz ulja služi kao sirovina za sintezu mentola. Etarsko ulje metvice ima primenu u industriji jeftinih sapuna, uopšte u proizvodnji higijenskih i kozmetičkih preparata.

Herba se sakuplja u fazi punog cvetanja odsecanjem vrhova ili gornje polovine cvetnih grančica, koje se vezuju u male kite i suše na promaji. S obzirom da cvetne grančice sadrže malo ulja i drugih korisnih sastojaka najbolje bi bilo da se nakon sušenja odstrane. Suva droga je prijatnog aromatičnog mirisa i gorkog ukusa. Čuva se upakovana u sanduke ili vreće na suvom ili promajnom mestu.
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Ned 13 Mar - 12:54:19


Protiv kašlja i nazeba: cvetovi bagrema, beli slez, cvet borača, origano, zova, jagorčevina, lipa, miloduh, timijan

Protiv posledica pušenja - dragušac (kres), para od majorana

Za olakšanje varenja: angelika, beli slez, bokvica, bosiljak, origano, kamilica, kantarion, kim, hajdučka trava, cikorija, bobica kleka, lavanda, majčina dušica maslačak za izlučivanje žuči, pročišćavanje jetre, matičnjak protiv gadjenja, nana, ruzmarin

Kupke za osveženje:
angelika, bosiljak, majčina dušica, ruzmarin

umirujuće: beli slez, lavanda
za zatezanje i učvršćenje: kupka od ružinih latica
protiv bolova: jagorčevina, hajdučka trava + kamilica
za vlažnost i mekoću kože: neven
za dezinfekciju prostorija: u kamin ili na grejalicu staviti bobice kleke
kupka Amazonki: lovorov list

Ženske tegobe:

Za regulisanje menstruacije: hajdučka trava
Za ublažavanje menstrualnih bolova: neven
Kod obilnih menstruacija: rusomača
Kod nestabilnog krvnog pritiska: rusomača
Za dojilje sa malo mleka: seme morača, bosiljak
Za smanjenje mleka: peršun
Za jačanje desni: crni slez
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od vivijen taj Ned 13 Mar - 12:52:47


Caj od Sene

Latinski naziv: Cassia angustifolia.. .Opis biljke: Sena je biljka koja ne raste na nasim podrucjima, nego se nalazi na podrucjima Afrike i Azije
Sena je žbunasta biljka sa parno perastim lišcem. Lišce je po celog ruba na kratkoj peteljci, tanko kožast i krto žuto-zelene boje.Droga su tanki, kožasti, lomljivi, po obodu celi listovi zeleno žuckaste boje. Od Sudana do Irana rastu nekoliko vrsta sene: zrelo, osušeno i iseckano lišce od sene upotrebljava se kao jako i oprobano sredstvo za cišcenje, kao blag laksans ,


Sastav: Sadrži glikozide, senozide A i B, flavonoid, sluz, tenin, smole i antrahinonske derivate.

Upotreba: Aktivni sastojci lista sene deluju na Aurbachov kompleks, nervne završetke u zidu debelog creva, pojacavaju peristaltiku, pasažu hrane i deluju laksantno. Caj od sene pomaže prirodnom varenju, sprecava lenjost creva i zatvor

Od lišca se spravlja caj na taj nacin što se 1 kašika (oko 10 gr) lišca prelije šoljom kljucale vode, cešce promeša i posle 20 minuta procedi i pije. Senino lišce se ne sme upotrebljavati za vreme trudnoce, zapaljenja mokracne bešike ili za paljenja materice. Inace je upotreba seninog lišca vrlo cesta. Slicnog, ali blažeg dejstva su mahune od istih vrsta


Ako imate problema sa tvrdom stolicom,probajte,ovo 100% resava stvar
vivijen
vivijen
Moderator Foruma
Moderator Foruma

Zlatni Pehar Za Više Od 10.000 Poruka
Srbija

Grad : Zvezdan
Browser : Opera
Broj Postova : 13509
Broj Poena : 60333
Reputacija : 971
Datum upisa : 29.01.2010
Datum rođenja : 03.08.1953
Godine Starosti : 66
Pol : Ženski Zodijak : Lav Zmija

Zanimanje : slikanje, pisanje,primenjena umetnost
Raspoloženje : smireno
Uzrečica : ah
Knjiga/Pisac : orkanski visovi

Nazad na vrh Ići dole

Normalna Re: Znanje je moc - tudjim iskustvima, pomozi sebi

Počalji od Sponsored content


Sponsored content


Nazad na vrh Ići dole

Strana 2 od 6 Prethodni  1, 2, 3, 4, 5, 6  Sledeći

Nazad na vrh


 
Dozvole ovog foruma:
Ne možete odgovarati na teme u ovom forumu